MojAndroid

Rok 2013 nebol rozhodne nebol chudobný na novinky v technologickej oblasti. Dočkali sme sa mnohých nových zariadení, služieb a iných noviniek. V tomto článku sa však zameriame výhradne na Android a spoločnosť Google a uvedieme v ňom dôležité udalosti, ktoré s nimi súvisia.

google-android

Android 4.3 Jelly Bean

V roku 2013 sme sa síce nedočkali očakávaného Androidu 5.0, napriek tomu Google uvoľnil dve veľké aktualizácie svojho operačného systému. Prvá z nich s číselným označením 4.3 prišla na vrchole leta, ešte stále niesla označenie Jelly Bean a priniesla pár zmien, napríklad niekoľko nástrojov pre developerov, nový systém notifikácií, či napríklad podporu pre Bluetooth Low Energy.

Sony Xperia aktualizacia Jelly Bean

O príchode nového Androidu sme písali v tomto článku, novinkám, ktoré priniesol, sme sa potom podrobnejšie venovali v samostatnom článku s názvom Android 4.3 Jelly Bean: Prehľad noviniek, na ktorý odkazuje náš tip.

Náš tip
Android 4.3 Jelly Bean: Prehľad noviniek

Android 4.4 KitKat

Druhá podstatná aktualizácia bola sprístupnená na konci októbra, pričom už niekoľko týždňov predtým sa vedelo, že ponesie reklamné označenie KitKat. Prvýkrát v histórii sa tak niektorá z verzií Androidu nazývala po konkrétnom výrobku.

Android-KitKat

Aktualizácia priniesla viacero noviniek, napríklad fotografie v HDR+, nové možnosti NFC, vylepšenie bezpečnosti či podporu hlasových príkazov „OK, Google“. Zmeny sa však udiali aj „pod kapotou“, pribudla napríklad experimentálna funkcia pre vývojárov v podobe nového runtime ART, ktorý by v budúcnosti mohol nahradiť Dalvik, najstaršiu súčasť Androida.

Náš tip
Android 4.4 KitKat predstavený. Má riešiť problém s fragmentáciou

Nexus 7 (2013)

Ruka v ruke s uvedením novej verzie Androidu bývajú predstavované aj nové referenčné zariadenia, za ktorými stojí spoločnosť Google. S Androidom 4.3 tak uzrela svetlo sveta druhá generácia obľúbeného tabletu Nexus 7.

google-nexus-7-2013-32gb-3g-lte

Medzi najdôležitejšie vylepšenia patrí Full HD rozlíšenie displeja, zadný fotoaparát, stereo reproduktory, alebo štvorjadrový 1,5 GHz procesor Snapdragon S4 s 2 GB pamäte RAM.

Náš tip
Recenzia Nexus 7 (2013) – 7 palcový tablet bez konkurencie

Náš tip
Android duel: Nexus 7 (2012) vs. Nexus 7 (2013)  – súboj generácií

Nexus 5

Nový referenčný smartfón od Googlu, Nexus 5, bol zase predstavený s novšou verziou Android 4.4. KitKat. Mierne sa zväčšil jeho displej, ktorý má uhlopriečku 4,95 palca s dnes už očakávaným Full HD rozlíšením.

Nexus-5-katalog

O výkon sa stará jeden z najvýkonnejších procesorov súčasnosti, Snapdragon 800, taktovaný na 2,26 GHz a nechýba ani 8 MPix fotoaparát s optickou stabilizáciou. Zmeny sa udiali aj v oblasti konštrukcie, nový Nexus nemá na zadnej strane tvrdené sklo, ale príjemný softtouch materiál.

Náš tip
Recenzia Google Nexus 5
Náš tip
Android duel:Nexus 4 vs. Nexus 5 – súboj generácií

Motorola Moto X a Moto G

Spomenúť musíme aj tieto dva smartfóny od Motoroly, hoci v našich končinách sa zatiaľ nepredávajú a je otázne, či k tomu vôbec dôjde (v prípade prvého modelu je to krajne nepravdepodobné).

Motorola-Moto-X-fotografie

 

Motorola Moto X disponuje 4,7 palcovým HD displejom, novým procesorom Motorola X8, ktorý v sebe integruje 2-jadrový CPU Snapdragon S4 Pro, dve špeciálne jadrá starajúce sa o senzory a kontextové operácie a nechýba ani grafický procesor, ktorý hravo zvládne náročnejšie herné tituly. Zaujme rozhodne aj fotoaparátom OmniVision s 10,5 Mpix rozlíšením a novými funkciami a zabudnúť nesmieme ani na rôzne senzory, ktoré sa starajú o aktívny displej a ďalšie funkcie zariadenia. Viac sa v ňom dozviete v komplexnom článku.

motog

V prípade Motoroly Moto G sa jedná o akéhosi menšieho (a lacnejšieho) brata predchádzajúceho modelu a dočkáme sa jej snáď aj u nás. Vybavená je  4-jadrovým procesorom Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz, ktorý je doplnený grafickou jednotkou Adreno 305 a 1 GB pamäťou RAM. Displej ponúkne 4,5″ uhlopriečku a HD rozlíšenie, čo je dostatočný pomer PPI pre každú operáciu. Ochranou mu bude sklo Corning Gorilla Glass 3. Zadný 5 Mpix fotoaparát dokáže nahrávať 720p HD video, predná kamera ponúka rozlíšenie 1,3 Mpix. Zaujímavosťou je technológia nano-coating, ktorá zabezpečuje ochranu vnútorných častí zariadenia proti vlhkosti.

Google+

Množstvo noviniek pripravil internetový gigant aj pre svoju sociálnu sieť Google+, ktorá sa koncom januára stala druhou najväčšou sociálnou sieťou na svete. V máji pribudlo vyhľadávanie fotografií na základe výrazov, a zjednotenie úložiska pre Google Drive, Gmail a Google+. Významná aktualizácia prišla v lete, ktorá priniesla celkovo päť noviniek, vrátane odstránenia Messengera a jeho nahradenia aplikáciou Hangouts. Ďalšími novinkami, tentoraz v súvislosti s fotografiami,  bola nová položka G+ Photos v menu a nástroje na úpravu fotografií od Snapseed.

google+_720

Podstatnou novinkou, ktorá však bola prijatá verejnosťou skôr negatívne, bol nový systém komentárov na YouTube, ktoré boli integrované s účtom na Google+. Spoločnosť Google o ňom prvýkrát informovala v septembri, v novembri ho postupne začala spúšťať na účtoch jednotlivých používateľov. Pozitívnejšou novinkou bolo pridanie vkladania príspevkov z Google+ na vlastné stránky.

Maličkosťami, ktoré však potešili, boli Autogeniálne úpravy, napríklad pridanie snehu či ligotania na fotografie. v novembri pribudla ešte podpora pre rýchle zdieľanie fotiek z Google+ prostredníctvom Android Beam, či šetrič obrazovky Daydream. V decembri spoločnosť ešte informovala o pripravovanom prepojení Google+ profilových fotografií s telefónnymi číslami. Túto novinku však bude možné deaktivovať.

Gmail

Inovácie neobišli ani mailovú služby Gmail, ktorá je tu s nami už 9 rokov. Google zmodernizoval dizajn jej mobilného webu a vydal niekoľko aktualizácií  – tá s číselným označením 4.6 priniesla kartové rozloženie konverzácií a 4.7 okrem iného možnosť odosielať akýkoľvek typ súborov. Po novom je však cez Gmail možné zaslať napríklad aj peniaze.

gmail-logo

Nepríjemnou zmenou však bolo odstránenie tlačidla Delete na vymazávanie pošty, ktoré sa však dalo v nastaveniach vrátiť späť a neskôr ho do aplikácie vrátil aj Google. Dôležitou zmenou bolo tiež rozdelenie pošty na skupiny. Daňou za používanie Gmailu je však strata súkromia v mailoch a tiež stále intenzívnejšia prítomnosť reklám.

Obchod Google Play

Množstvo noviniek sa objavilo aj v súvislosti s internetovým obchodom s aplikáciami Google Play, ktorý sa počas roka dočkal viacerých aktualizácií a svojej štvrtej číselnej verzie s novým dizajnom. V marci obchod oslávil prvé výročie premenovania na Google Play a boli z neho odstránené aplikácie na blokovanie reklám. V apríli zase Google z obchodu Play odstránil 60 000 aplikácií, ktoré porušovali pravidlá  a v rámci zvyšovania bezpečnosti tiež zakázal aktualizácie aplikácií mimo obchodu Play. V rámci interakcie medzi vývojármi a používateľmi ich aplikácií bola pre nich pridaná možnosť odpovedať na recenzie pod aplikáciami.

google-play-logo1

V polovici mája na konferencii Google I/O  boli zverejnené informácie o novej sekcii pre vzdelávanie a o pár týždňov neskôr už mohli vývojári svoje aplikácie označovať, že sú určené na vzdelávacie účely. Nezabúdalo sa však ani na zábavu a preto bola spustená nová služba Google Play Games s podporou rôznych rebríčkov, pozvánok, vnútroherných úspechov, multiplayer hrania a pod. Funkcia je dostupná pre všetky Android zariadenia s verziou 2.2 a vyššou.

V júli šéf Androidu Sundar Pichai informoval, že v obchode Play sa v tom čase nachádzalo už viac než 1 milión aplikácií a  počet stiahnutí dosiahol 50 miliárd. Zaujímavým bol aj údaj o množstve aktivovaných tabletov, ktorých počet vzrástol na 70 miliónov. Najväčšou z miliónového počtu aplikácií bola pritom Wiki Encyclopedia Offline-Free s veľkosťou približne 3,6 GB.

Google sa ani v prípade obchodu Play nevyhol kontroverzným inováciám, medzi ktoré môžeme zaradiť nový dizajn jeho webového rozhrania. Po kritike pristúpil k niekoľkým zmenám a napríklad vrátil filtrovanie výsledkov pri recenziách na aplikácie a hry. V októbri sa objavili správy o novej sekcii s aplikáciami špeciálne optimalizovanými pre tablety, ktoré chcel Google v obchode Play viac zvýrazniť. V novembri bola táto sekcia oficiálne spustená. V decembri ešte obchod Play získal vylepšené odporúčania vďaka Google+ a spoločnosť Google vyhlásila najlepšie aplikácie a hry za rok 2013.

Google

Samozrejme, americká spoločnosť, ktorá je najatraktívnejším zamestnávateľom na svete a v septembri oslávila 15 rokov svojej existencie, mala za rok 2013 noviniek a zaujímavostí oveľa viac. Jednou z nich sú inteligentné okuliare Google Glass, ktoré boli v r. 2013 k dispozícii len pre vývojárov, ale v roku 2014 by sa mali konečne dostať do predaja. Zatiaľ ste si ich mohli vyskúšať aspoň na našej Android Roadshow. Na trh sa dostalo tiež zariadenie Chromecast a v Google stále pracujú aj na koncepte inteligentného auta, ktoré dokáže jazdiť lepšie než profesionálni vodiči a Android bude inštalovať aj do áut, pričom začne s Audi.

google_logo

Významnou akvizíciou bola kúpa spoločnosti Waze, za ktorú Google zaplatil 966 miliónov dolárov (hoci sa pôvodne spomínala vyššia čiastka). O dôvodoch kúpy si môžete viac dozvedieť v tomto článku. Významnou udalosťou bola tiež konferencia I/O v San Franciscu, kde sa toho udialo naozaj hodne.

Viaceré novinky od Google sa týkali aj Slovenska. Patrí medzi ne program “Na slovenskú nôtu“, ktorý prepojil najnovšie technológie s tradíciami. Google si tiež pripomenul viaceré slovenské osobnosti, napríklad básnika Milala Rúfusa. Konečne sme sa u nás dočkali aj Google navigácie a zlepšené bolo aj lokalizované vyhľadávanie vďaka Diagramu znalostí.

Google v tomto roku tiež ukončil, či pozmenil viaceré svoje služby. Mnohým používateľom chýba hlavne ukončený Google Reader, k záchrane ktorého nepomohla ani petícia. Skončila aj služba Latitude a Google sa o naše účty postará aj v prípade nášho vlastného konca.  Na záver ešte stojí za zmienku aplikácia Kiosk Google Play, ktorá nahradila Google Currents a Play Magazines.7

To boli teda novinky od Google a Androidu za rok 2013, veríme, že mnoho zaujímavého v tejto oblasti nás čaká aj budúci rok. Prajeme vám doň všetko dobré a nech je lepší a vydarenejší, ako  ten, ktorý práve končí. PF 2014!

31.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+