MojAndroid

Google dnes oslavuje! Tvorca obľúbeného operačného systému Android a jedna z najúspešnejších spoločností na svete oslávila 15 rokov od svojho založenia. Začiatky spoločnosti sa dátujú do roku 1997, kedy Larry Page a Sergej Brin na akademickej pôde Standfordskej univerzity prišli s myšlienkou vylepšiť vyhľadávanie na internete. Google mal v roku 1998 sídlo v malej prenajatej garáži v Santa Margarite, dnes disponuje viac ako 70 pobočkami po celom svete vrátane Slovenska. Hlavné sídlo spoločnosti sa nachádza v Googleplexe – v Mountain View, Californii.

google

Google v prvých rokoch svojho pôsobenia na trhu rástol rýchlym tempom. V roku 2001 jeho vyhľadávač indexoval už viac ako 3 miliardy webových stránok a tento počet aj naďalej rástol. Google postupne začal predstavovať nové služby, bez ktorých si dnes už fungovanie na internete niektorí ani nevedia predstaviť. Medzi najpopulárnejšie určite patrí Gmail, Google mapy, video portál Youtube, Google Street View, Google Drive, Google Earth, Google+ a iné.  V roku 2008 predstavil verejnosti aj prvú verziu, dnes už najobľúbenejšieho, operačného systému Android. Vtedy bežal na smartfóne HTC Dream, známom tiež ako T-mobile G1. Svoj prvý smartfón vyrobila spoločnosť v spolupráci s HTC, volal sa Nexus One.

Náš tip
Prvý telefón s Androidom bol predstavený pred 5 rokmi

article-2411002-1B9EB1D6000005DC-759_628x376

Nie je tomu tak dávno, čo Google odkúpil Motorolu. Tento rok táto akvizícia priniesla prvé ovocie v podobe smartfónu Motorola Moto X. Google predstavil aj nový 7 palcový tablet Nexus 7 a už v najbližších týždňoch očakávame predstavenie ďalšieho, v poradí už piateho, Nexus smartfónu a tabletu Nexus 10 druhej generácie. Tie majú bežať na najnovšej verzii operačného systému Android 4.4 KitKat.

Náš tip
História verzií Androidu – Infografika
Takto vyzeral Google v roku 1997
Takto vyzeral Google v roku 1997

TIP redakcie: Ak by ste chceli zažiť na vlastnej koži, aké to bolo vyhľadávať pomocou Google v roku 1998, tak zadajte do vyhľadávača Google text v znení “Google in 1998″

Zdroj: dailymail

27.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+