MojAndroid

Prvý smartfón s Androidom oslavuje už 5 rokov. Presne v tento deň v roku 2008 bol predstavený smartfón HTC Dream, známy tiež ako T-mobile G1. Išlo vôbec o prvé zariadenie s operačným systémom Android, ktorý sa v tom čase nachádzal vo verzii 1.0. Od tej doby prešiel veľkými zmenami, ktoré z neho postupom rokov spravili najobľúbenejší mobilný operačný systém na Zemi.

Náš tip
História verzií Androidu – infografika

746px-T-Mobile_G1_launch_event_2-550x442

HTC Dream patril vo svojej dobe k technologicky vyspelým zariadeniam a hoci nepatril určite ku žiadnym krásavcom, určite vtedy zaujal  3.2 palcovým displejom s rozlíšením 320×480 px, 528MHz procesorom, 192MB RAM, 256MB vnútornou pamäťou a 3Mpx fotoaparátom. Taktiež bol vybavený WiFi, Bluetooth, vysúvacou QWERTY klávesnicou a ako jeden z mála telefónov tej doby, integroval digitálny kompas. Parametre pri dnešných štvor a viacjadrových procesoroch, gigabajtových RAM a Full HD displejoch pôsobia už trochu smiešne, nezabúdajme však, že päť rokov je v mobilných technológiách dlhá doba, čo dobre môžeme vidieť aj pri pohľade na vyššie zmieňované parametre.

T-mobile G1 sa v USA začal predávať až o mesiac neskôr 22. októbra 2008 za 399 amerických dolárov. V novembri sa začal predávať vo Veľkej Británii a začiatkom roka 2009 aj v ostatnej Európe. Poslednú aktualizáciu, ktorú smartfón dostal aktualizovala Android na verziu 1.6 donut, ktorá priniesla najnovšie funkcie operačného systému od Google. Prvotinu Androidu T-mobile prestal predávať 27. júla 2010 a nahradil ju model G2 taktiež s čistým Androidom a vysúvacou klávesnicou.

V diskusii pod článkom sa môžete s nami podeliť o to, aký bol váš prvý Android smartfón a kedy ste sa po prvýkrát stretli s operačným systémom Android :).

23.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+