MojAndroid

Pondelok 1. júla bude pre všetkých používateľov RSS jedným z najsmutnejších dní v roku. Google Reader, najväčší systém sprostredkujúci RSS správy, totižto končí a ďalej nebude tieto služby poskytovať nikomu na svete. Google sa tak rozhodol po dlhoročných úspechoch tohto projektu, čo všetkých používateľov tejto služby naozaj sklamalo. Našťastie sa však rozhodol tím pracujúci okolo služby Feedly zaistiť plnohodnotnú podporu a miesto pre prenos všetkých RSS kanálov od všetkých používateľov Google Readeru a kto ešte svoje RSS kanály do tejto služby nepreniesol, mal by tak čo najrýchlejšie urobiť! Google síce bude Reader udržiavať ešte niekoľko dní živý, avšak nik nevie, koľko dní to bude. Návod na prenos RSS kanálov na server Feedly alebo akýkoľvek iný vám prinášame nižšie, rovnako ako vám prinášame aj výber tých najlepších alternatív za Google Reader aplikáciu pre vaše smartfóny a tablety s Androidom. To všetko v ďalšej časti nášho pravidelného seriálu Téma týždňa.

google-reader

Server Feedly ponúka prehľadné prostredie a množstvo funkcií, na ktoré sme zvyknutí aj z Google Readeru. Jeho autori pilne pracovali na tom, aby bol prenos všetkých RSS kanálov čo najpohodlnejší a najjednoduchší, čo sa im aj podarilo. Všetky svoje údaje si totižto prenesiete jediným kliknutím po registrácii a prihlásení sa do nového účtu. Ak sa vám však Feedly nebude páčiť, je dobré, aby ste mali zálohu, ktorú budete môcť použiť v inej aplikácii. Prinášame vám preto návod, ako si svoje RSS kanály môžete preniesť na akýkoľvek server pomocou zálohy dát.

Návod:

1. Vyčistite si starý účet: Lepšie neskoro ako nikdy. Teraz je ten správny čas, aby ste si sadli za svoj PC a vyčistili svoj Google Reader účet od starých RSS príspevkov, rozdelili si všetky kanály podľa kategórií, jednoducho, aby ste si urobili poriadok vo svojom účte. Spravte to teraz, ešte predtým, ako svoje dáta importujete do novej služby.

google-reader-1

2. Extrahujte dáta: Keď budete mať účet pripravený na importovanie do novej služby, choďte do priečinka Nastavenia -> Import/Export -> Exportujte svoje informácie, čo vás navedie na samostatnú stránku, odkiaľ si budete môcť stiahnuť všetky dáta zo svojho RSS účtu.

google-reader-2

3. Uložte si zálohu a použite ju v prípade potreby: Záloha sa vám do PC stiahne ako .zip súbor, ktorý vám odporúčame bezpečne uložiť vo vašom PC, prípadne si ho uložiť aj niekde v cloude. V prípade, že budete používať inú službu ako Feedly, sa vám táto záloha zíde a po extrahovaní ju môžete v podobe súboru subscriptions.xml použiť kedykoľvek a kdekoľvek.

google-reader-3

Po tom, ako sa prihlásite do novej služby, vám odporúčame jej dôkladné preštudovanie, nastavenie a prispôsobenie podľa svojho gusta. Napríklad v čítačke Feedly vám odporúčame vypnúť integráciu zo sociálnych sietí Facebook, Pinterest a Twitter, ktorá by vám inak medzi RSS kanálmi zobrazovala aj správy z týchto serverov. Rovnako dobré je získanie základných návykov, ako napríklad označenie príspevku za prečítaný, zobrazenie všetkých kanálov a správ a podobne. Verte nám, radšej sa to naučíte v pohodlí domova ako na cestách, pri prezeraní obsahu na svojom Android smartfóne alebo tablete.

Tipy na aplikácie pre smartfóny a tablety

Po exportovaní svojich dát ste pripravení na používanie RSS čítačky aj na cestách. Hoci je na Google Play Store niekoľko veľmi zaujímavých RSS aplikácií, len niekoľko z nich naozaj stojí za to. Pri výbere musíte zohľadňovať aj podporu pre Feedly, preto sa výber dobrých aplikácií zužuje. Prinášame vám zoznam tých najlepších.

Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 38.0.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Záver: Ktorá z aplikácií je najlepšia?

V redakcii preferujeme aplikáciu Feedly, ktorá je prehľadná, jednoduchá a pritom prináša dostatok nastavení. Dlhodobo však používame aj aplikáciu gReader, ktorá patrí medzi špičku vo svojej kategórii. Ktorú z aplikácii preferujete vy? Zahlasujte v našej ankete nižšie, prípadne nám názov aplikácie napíšte do komentárov. Peknú nedeľu prajeme!

Na čítanie RSS správ používam aplikáciu/-ie (max.2):

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

PS: Cez RSS môžete samozrejme sledovať aj web MôjAndroid.sk. Stačí, aby ste si náš pridali do vašej čítačky pomocou odkazu https://www.mojandroid.sk/feed/.

30.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+