MojAndroid

Google je každoročne usporiadateľom najväčšej developerskej konferencie na svete. Tento rok spoločnosť predstavila niekoľko významných noviniek, ktoré sa dotkli takmer celého portfólia produktov, ktoré spoločnosť na svetovom trhu ponúka. Aj napriek predstaveným novinkám nám však na Google I/O niečo chýbalo. Súhrn všetkých nových aj nepredstavených vecí nájdete v našom ďalšom pokračovaní seriálu Téma týždňa.

Google I/O

Štatistiky

Google využíva konferenciu I/O aj na bilancovanie posledného obdobia, čomu nebolo inak ani tento rok. Na verejnosť sa dostali čísla hovoriace o aktivite spoločnosti na rôznych trhoch, pričom bola prezentácia zameraná najmä na štatistiky zo sveta Androidu. Riaditeľ projektov Google Chrome a Android – Sundar Pichai – hovoril na Google I/O o tom, že na svete je už viac ako 900 miliónov aktívnych Android zariadení. To v medziročnom merítku predstavuje až 125% nárast, za čo spoločnosť jednoznačne môže vďačiť širokej škále výrobcov, ktorí sa zaslúžili o prirodzenú konkurenciu na trhu. Tá spôsobila nielen klesanie cien pre väčšinu modelov, ale aj dobrú marketingovú kampaň, ktorá dovolila Androidu vytvoriť si pred konkurenčnými mobilnými platformami ešte väčší náskok. Ten by mal do konca roka ešte narásť a spoločnosť plánuje osláviť 1 miliardu aktívnych zariadení ešte pred Silvestrom.

Zaujímavé čísla prišli aj zo softvérovej oblasti. Tam už dávno kraľuje Google Play Store, z ktorého si ľudia po celom svete stiahli už viac ako 28 miliárd aplikácií a hier. Len za posledné 2 mesiace dosiahol počet stiahnutí hodnotu 2,5 miliardy. Po ohlásení nových štatistík sa hodnota akcií spoločnosti Google vyšplhala na historické maximum 909,02 USD za akciu. Najbližšie však hodnota akcií môže ešte narásť, nakoľko Google pripravuje niekoľko ďalších noviniek. Za všetky môžme spomenúť predaj inteligentných okuliarov Google Glass.

TIP: Počet aktivácií Androidu dosiahol 900 miliónov, stiahlo sa 48 miliárd aplikácií

Hardware

Hoci sa pred konferenciou hovorilo o tom, že Google predstaví nový Nexus 7 s Full HD displejom alebo aspoň vylepšenú verziu Nexusu 4 s LTE a väčšou pamäťou, nestalo sa tak. Namiesto toho si predstavitelia spoločnosti na Google I/O doniesli Samsung Galaxy S4, ktorý predstavili v Google edícii. Tá bude obsahovať najnovší Android 4.2 bez používateľskej nadstavby a zmenou je aj to, že aktualizácie bude dostávať priamo od Googlu.

samsung-galaxy-s4-nexus

Zaujímavosťou je, že na každej konferencii Google I/O dostanú jej účastníci hodnotný darček, častokrát oveľa drahší ako cena samotnej vstupenky. Zatiaľ čo minulý rok dostali všetci zúčastnení Samsung Galaxy Nexus, Nexus 7 a Nexus Q, tento rok získali ešte hodnotnejší dar – najnovší Chromebook Pixel v hodnote 1300 USD.

TIP: Samsung Galaxy S4 s čistým Androidom odhalený

Google+ a Hangouts

Internet dnes slúži prevažne na komunikáciu. To si uvedomuje aj Google, ktorý poskytuje svojim zákazníkom výbornú službu Talk, inak známu aj ako Messenger z Google+. Na konferencii Google I/O myslel aj na tento produkt a svetu predstavil novú verziu svojho vlastného chat-u, ktorú pomenoval Hangouts. Okrem nového grafického spracovania sa používatelia môžu tešiť aj na vylepšenú funkcionalitu, ktorá so sebou prináša vítané zmeny.

hangouts hangouts hangouts2

Hangouts prináša zjednotenie doteraz používaných služieb Google Talk, Hangout a Messenger do jedinej, novej platformy. Tá so sebou prináša vylepšené notifikácie, ktoré sa automaticky synchronizujú medzi všetky vaše zariadenia. Okrem toho v novej službe nájdete všetky funkcie dostupné v predošlých aplikáciách – posielanie fotografií, videohovor aj skupinový chat. Určite poteší aj 850 nových, ručne kreslených smajlíkov, ktoré budú spríjemňovať vaše internetové konverzácie s priateľmi, rodinou alebo kolegami. Veľkou nevýhodou je však absencia indikácie online stavu, ktorá je pre väčšinu používateľov kľúčová. Google si za to od používateľov služby Google Talk na Androide, vyslúžil aj poriadnu dávku kritiky.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

TIP: Google spustil novú službu Hangouts

Google nezabudol ani na svoju vlastnú sociálnu sieť Google+. Tá sa dočkala revolučnej zmeny dizajnu, ktorý odteraz ponúka rozdelenie príspevkov do 3 stĺpcov a úplne nové menu, ktoré nájdeme na ľavej strane obrazovky. Celkovo Google do tejto služby pridal až 41 noviniek a nezabudol sa pochváliť ani najnovšími štatistikami. Po roku fungovania má Google+ až 390 miliónov aktívnych používateľov.

googleplus11

TIP: Google+ sa dočkal veľkých zmien v dizajne aj funkciách

Gmail a Google Wallet

Na konferencii bola pozornosť venovaná aj jednej z najviac využívaných služieb spoločnosti – Gmail. E-mailový klient od spoločnosti Google len prednedávnom prežil veľkú grafickú zmenu a už sa môže tešiť z ďalšej novinky. Tou je prepojenie so službou Google Wallet – digitálnou peňaženkou spoločnosti, vďaka ktorej je odteraz možné posielať okrem správ a príloh v e-maile aj peniaze. Slúži na to špeciálne tlačidlo, ktoré je dostupné pri písaní každej správy.

Posielanie peňazí cez Gmail a Google Wallet je absolútne bezpečné a bezrizikové. Príjemca dokonca nemusí mať ani konto v službe Gmail a pri prijatí finančného obnosu ho môže dokonca odmietnuť. Google túto službu poskytne v najbližšej službe len desktopovým klientom, no veríme, že v najbližších mesiacoch začne pracovať aj na jej integrovaní do Android smartfónov a tabletov.

TIP: Cez Gmail bude možné ako „prílohu“ zaslať aj peniaze

Google Play Store a ďalšie Google aplikácie

Noviniek sa dočkala aj služba Google Play Store a ďalšie aplikácie spoločnosti. Za najväčšiu novinku z tejto oblasti môžme pokojne vyhlásiť Google Play Games – nový herný systém, ktorý umožní zdieľanie údajov o hráčovi na všetkých jeho Android zariadeniach. Podobnú službu už dlhšie ponúka konkurenčný Apple a na trhu sa nachádza aj niekoľko aplikácií tretích strán s podobnou funkcionalitou, preto predstavenie tejto novinky považujeme za viac ako logické.

Play Games Android hry

TIP #1: Google I/O: Play Games dostanú všetky Androidy s verziou 2.2 a vyššou

TIP #2: Google Play Games: Zoznam podporovaných hier

Google vrámci noviniek v Google Play Store predstavil aj nový Google Play Store pre vzdelávanie. Ten umožní integrovanie Android zariadení do škôl, kde bude systém Android využitý na vzdelávanie. Učitelia budú môcť svojim študentom jedným kliknutím nainštalovať potrebnú aplikáciu do všetkých tabletov alebo smartfónov v triede a využiť ich do pár sekúnd pri vzdelávacom procese. Google Play Store pre vzdelávanie bol vytvorený úplne od základov a už teraz sa testuje v niekoľkých školách v New Jersey.

Google Play Store pre vzdelavanie

TIP: Google predstavil Play Store pre vzdelávanie

Google Play Music All Access – tak znie názov ďalšej novinky z dielne Google. Spoločnosť predstavila novú službu s neobmedzeným prístupom k hudobnému obsahu za mesačný poplatok. Okrem vlastnej zbierky hudby, ktorú si používatelia vytvorili v aplikácii Google Music, majú možnosť okamžitého streamovania hudby od väčšiny svetových interpretov kdekoľvek a na akomkoľvek Android zariadení. Služba bude dostupná zatiaľ len v USA a mesačný poplatok bol stanovený na 9,99 USD. Prvý mesiac majú používatelia službu zadarmo.

Google Play Music All Access

TIP: Google Play Music All Access: Hudba na požiadanie

Okrem toho bolo na konferencii odprezentovaných aj niekoľko noviniek z ďalších aplikácií, ktoré ponúka spoločnosť Google zákazníkom po celom svete. Zmeny sa dočkali aj Google Mapy, ktoré už o pár mesiacov majú prísť do mobilných zariadení v novom dizajne, ktorý je známy najmä z klienta pre zariadenia s iOS systémom. Pribudnú aj nové informácie zo služby Zagat, ktorá sa venuje hodnoteniam bodov záujmov, akými sú reštaurácie, čerpacie stanice alebo nákupné centrá. Pri príležitosti Google I/O spoločnosť aktualizovala aj ďalšie svoje aplikácie ako Google Search a Google Music. 

Google Maps pre Android Google I/O

TIP #1: Google predstavil novú verziu Google Maps pre Android

TIP #2: Google I/O: Zoznam aktualizovaných aplikácií

Novinky pre vývojárov

Keďže je Google I/O konferenciou najmä pre vývojárov, nezabudlo sa ani na nich. Google predstavil hneď niekoľko nových služieb a inovácií, ktoré by mali autorom aplikácií a hier pomôcť pri ich vytváraní. Okrem už spomínanej služby Google Play Games boli verejnosti predstavené aj nové vývojárske nástroje. Najväčšou novinkou je predstavenie služby Android Studio, kde vývojári nájdu radu a pomoc pri tvorbe vlastnej aplikácie a určite poteší aj nová služba App Translation Service, ktorá umožní vývojárom zaslať .xml súbor z vlastnej aplikácie priamo do Googlu, kde sa o preklad do rôznych jazykov postarajú profesionáli. Autori aplikácií a hier tak odteraz nemusia svoje diela prekladať manuálne do viacerých svetových jazykov.

TIP: Google predstavil nové nástroje pre vývojárov

Novinkou je aj implementovanie služby Google Cloud Messaging medzi Google Services. Ide o rok starý notifikačný systém slúžiaci pre komunikáciu developerov s používateľmi a pri tejto príležitosti Google informoval aj o využívaní tejto služby v poslednom období. Google prezradil, že každú sekundu dodáva používateľom až 200-tisíc správ, pričom denne ich je až neuveriteľných 17 miliárd. Priemerná latencia sa zvýšila na 60 ms, čo je o 30% viac ako keď bola služba spustená.

google cloud messaging

TIP: Google Cloud Messaging sa stal súčasťou Google Play Services

Záver

Hoci Google nepredstavil nové Nexus zariadenie, ani novú verziu Androidu, ktorý na Google I/O konferenciách zvykne predstaviť, potešil nás. Zmenou totižto prešli takmer všetky jeho hlavné služby a okrem nového dizajnu Google do nich pridal aj niekoľko veľmi zaujímavých funkcií. Osobne nás veľmi teší predstavenie služby Hangouts a veľmi sa nám páči aj nový dizajn sociálnej siete Google+. Čo sa z Google I/O noviniek páči najviac vám? Čo vás najviac potešilo? Hlasujte v našej ankete a pridajte aj svoj názor pomocou komentárov nižšie.

Z noviniek na Google I/O sa mi najviac páči a pozdáva:

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

19.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+