MojAndroid

Google dnes po dlhom napínaní konečne predstavil novú verziu Androidu 4.4 KitKat. Ako sme už naznačovali v predchádzajúcich správach, táto verzia OS má lepšie fungovať aj na menej výkonných zariadeniach. A skutočne. Nový Android prichádza s optimalizáciou práve pre smartfóny a tablety s menšou hodnotou RAM pamäte. Google chce vďaka tomu získať “ďalšiu miliardu” používateľov v rozvojových krajinách, v ktorých operačný systém od Google rastie trojnásobne rýchlejším tempom.

Náš tip
Nexus 5 oficiálne predstavený!

kitkat

Google neurobil len vlastné úpravy na OS. Výrobcovia sa teraz môžu riadiť odporúčaniami, ktoré im umožnia spustiť Android 4.4 KitKat efektívne aj na zariadeniach s menšou RAM. Nové možnosti pomôžu výrobcom lepšie optimalizovať systémove zdroje. V Androide bol naprieč celým systémom vylepšený manažment pamäte a systémové procesy chránia pred nadmerným využívaním RAM niektorými aplikáciami. Ak spustíte niekoľko aplikácií naraz, Android ich bude obsluhovať postupne v skupinách tak, aby nedošlo k nadmernému úbytku voľnej pamäte a k celkovému zníženiu rýchlosti OS. Pre developerov je dostupné API, ktoré im umožní vytvoriť rôzne verzie aplikácie pracujúce s rôznymi požiadavkami na veľkosť operačnej pamäte. To umožní bezproblémový beh aplikácií aj na starších zariadeniach. Google tak možno konečne vyriešil problém fragmentácie, kedy jedna verzia Androidu bude môcť fungovať na všetkých zariadeniach. Stále však bude na výrobcoch, či sa svoje staršie zariadenia rozhodnú aktualizovať alebo nie. Jedno je však isté, Android 4.4 KitKat uvidíme v budúcom roku ešte na väčšom počte zariadení a to aj v kategórii tých najlacnejších smartfónov a tabletov.

Nové NFC možnosti

Android 4.4 KitKat predstavil novú platformu pre bezpečné NFC transakcie prostredníctvom tzv. Host Card Emulation. Využiť ich bude možné nielen na bezkontaktné platby, ale aj pri vernostných programoch a overovaní identity. Pomocou tohto systému bude možné emulovať NFC smart kartu a umožniť tak pre bezpečnú platbu použiť aplikáciu podľa voľby používateľa.

Launcher

Domáca obrazovka resp. Launcher prešiel novými zmenami. Tak, ako sme avizovali, navigačný panel a horná lišta notifikácií je priesvitná. Aplikácie, ktoré sú navrhnuté na zobrazenie vo full-screen režime nezobrazujú navigačnú ani notifikačnú lištu.

kk-home

Nový režim celej obrazovky umožňuje developerom zachytávať dotykové udalosti z ľubovoľného miesta na obrazovke, a to aj v oblastiach, ktoré by inak boli obsadené panelmi systému. Dlhým stlačením prázdneho miesta na domovskej obrazovke umožní usporiadanie kariet. Zmeny zaznamenala aj uzamknutá obrazovka, ktorá teraz umožňuje zobrazovať albumy a listovať v nich na celej obrazovke, ak je spustené prehrávanie hudby.

Dialer

callid

Android KitKat tiež ponúka nový dialer a integruje nový spôsob vyhľadávania. Budete môcť zadať napríklad názov spoločnosti alebo reštaurácie aj keď ju nemáte uloženú vo svojich kontaktoch a dialer vám ju pomôže nájsť prostredníctvom informácií, ktorými vyhľadávací gigant disponuje vďaka Google mapám. Táto novinka tiež umožňuje poskytovať informácie o čísle prichádzajúceho hovoru. Dostupné je aj automatické vytvorenie zoznamu najfrekventovanejších volaných kontaktov.

Hangouts

Súčasťou systému je aj nový Hangouts, ktorý prešiel zaujímavými zmenami a nahradil aplikáciu pre posielanie SMS. Integráciu SMS správ pridala spoločnosť podľa informácií na základe podnetov od používateľov Android zariadení. Hangouts vám tak umožňuje odoslať správu na telefónne číslo alebo niekomu z vášho zoznamu kontaktov. Aplikácia umožňuje posielať fotografie nielen z lokálnej knižnice ale aj z Google Drive, obsahuje tiež tlačidlo pre zdieľanie polohy na mape a klávesnica má integrovaných smajlíkov.

printPodpora bezdrôtového tlačenia

Nový Android prináša framework pre tlač akéhokoľvek typu obsahu cez Wi-Fi alebo cloudových služieb, ako je Google Cloud Print. Používatelia môžu v aplikáciách s touto podporou hľadať dostupné tlačiarne, meniť veľkosť papiera, vybrať konkrétne stránky pre tlač a samozrejme tlačiť takmer akýkoľvek dokument, obrázok alebo podporovaný súbor.

Vylepšenie bezpečnosti

Android vylepšuje svoju bezpečnosť pridaním dvojice nových kryptografických algoritmov. Pri používaní viacerých účtov je odteraz možné vytvárať osobitné nastavenia VPN. To umožňuje smerovať všetku sieťovú prevádzku cez VPN bez toho, aby to ovplyvnilo ostatných používateľov zariadení.

Fotoaparát

Fotoaparát sa dočkal vylepšenia HDR+, ktoré je podľa informácií dostupné v začiatkoch len v novom Nexus 5, no Google ho neskôr sprístupní aj pre ďalšie zariadenia. Pri vytvorení HDR+ fotografie systém v praxi zaznamená niekoľko snímkov a vyberie tie najlepšie časti z jednotlivých snímkov a spojí ich dohromady s cieľom vytvoriť lepší produkt.

Podpora pre nové senzory

Google s Androidom 4.4 KitKat uviedol do praxe aj tzv. hardware sensor batching . Nová optimalizácia má znížiť spotrebu zariadení vďaka dávkovému spracovaniu dát zo senzorov. Namiesto toho, aby boli dáta procesorom spracovaní vždy pri detekcii, bude s nimi pracovať v dávkach. To umožní ostať procesoru v nizkoenergetickom stave až dovtedy, kým sa nedoručí. Vývojári môžu ovládať ako často sa dávky budú posielať, čím budú môcť ovplyniť výdrž zariadenia. Nový spôsob spracovania údajov zo senzorov budú môcť využívať najmä fitnes aplikácie. Novinkou je tiež natívna podpora zaznamenávania počtu prejdených krokov a detekcie chôdze.

kk-sensors-moves-n5

Nahrávanie obrazovky

S novým Androidom je jednoduchšie vytvoriť záznam obrazovky vo vysokej kvalite, napríklad vašich novovytvorených aplikácií. Android 4.4 totiž pridáva novú utilitku, ktorá umožňuje jednoduché nahrávanie obrazovky počas toho, ako ju využívate a uložiť výsledok vo formáte MP4. Nahrávať je možné v akomkoľvek rozlíšení, ktoré zariadenie podporuje a výstupné video si zachová pomer strán displeja.

Audio Tunneling

Android 4.4 prináša tzv. audio tunneling do DSP (Digitálny signálový procesor) v čipe zariadenia. Tunelovanie v praxi zabezpečuje, aby bolo dekódovanie hudby a spracovanie výstupných efektov smerované do DSP, čím sa aplikačný procesor budí menej často a tým pádom sa šetrí aj batéria. Podľa informácií, audio tunneling dokáže “dramaticky zlepšiť výdrž batérie” najmä pri počúvaní hudby cez slúchadlá pri vypnutom displeji. Spoločnosť udáva, že Nexus 5 dokáže ponúknuť výdrž až 60 hodín prehrávania hudby s použitím tejto technológie (o 50% viac než bez audio tunnelingu).

Dostupnosť

Zdrojový kód Androidu 4.4 KitKat je oddnes dostupný v projekte AOSP. Pre zariadenia Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 a Google Play edície Samsungu Galaxy S4 a HTC One bude k dispozícii v nasledovných týždňoch. Dátum vydania upresníme neskôr, keď bude k dispozícii viac informácií.

Autori: Michal Chovaňák, František Chovaňák

31.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+