MojAndroid

Starý rok 2013 bol nepochybne bohatý na novinky a nové zariadenia, ktoré svojimi vlastnosťami naplnili viaceré očakávania zo začiatku roka. Dnes tu však máme začiatok roka 2014 a s ním aj novú víziu do budúcich dní a mesiacov. Akými zariadeniami nás výrobcovia prekvapia tento rok? Aké novinky môžeme očakávať a čo bude mať najväčší dopad na používateľov? Naše predpovede a vízie sme zhrnuli do jedného článku.

Android bude dominovať aj v roku 2014

Táto správa určite neprekvapuje nikoho z vás. Android bol dominantný v predchádzajúcom roku a situácia sa nezmení ani v nasledovných mesiacoch. V predposlednom kvartáli 2013 sa OS od Googlu nachádzal na 81% všetkých smarfónov, čo oproti iOS a Windows Phone predstavuje obrovský náskok. Tento by sa však vďaka narastajúcej popularite Windows Phone a prichádzajúcim zariadeniam Tizen mohol v tomto roku zmenšiť. K nárastu popularity konkurenčnej platformy Microsoftu by malo pomôcť aj zrušenie licenčných poplatkov, či zatiaľ nepotvrdené finančné odmeny výrobcom.

androidphones

Smartfóny väčšie nebudú, displeje áno

Rok 2013 sa niesol v znamení 5 palcových displejov s rozlíšením Full HD. Samozrejme nechýbali ani zariadenia s väčšou uhlopriečkou, ako napríklad Samsung Galaxy Note 3 s 5,7″ alebo Sony Xperia Z Ultra s obrovským 6,4 palcovým zobrazovacím panelom. To sa samozrejme odrazilo aj na veľkosti, ktorá už neponúka taký komfort ovládania, na aký sme si zvykli pri menšom displeji. Tzv. tabletofóny je totižto často nutné ovládať už obidvoma rukami, čo je pre mnohých používateľov neprekonateľnou prekážkou. Spoločnosť LG nám však v minulom roku ukázala, že veľký displej je možné vtesnať aj do tela s veľkosťou, ktorá je stále prijateľná. Môžeme preto očakávať, že v tomto roku sa výrobcovia displej v smartfónoch pokúsia opäť zväčšiť. Nebude to však na úkor ich veľkosti. Zobrazovacie panely pri vlajkových modeloch, ako napríklad Samsungu Galaxy S5, LG G3 alebo HTC One 2, tak nepresiahnu veľkosť 5,5 palca.

SONY-Xperia-Z-Ultra-IFA2013-12

Na obrázku Sony Xperia Z Ultra s obrovským 6,4 palcovým displejom

Flexibilné, ešte s vyšším rozlíšením

Samsung aj LG s výrobou flexibilných displejov už začali, dokonca sa objavili v zariadeniach Samsung Galaxy Round a LG G Flex. Ich rozšírenie je v tomto roku teda už len otázkou času. Výhoda takýchto displejov spočíva najmä v ich odolnosti. Vďaka plastovému substrátu sa nedajú rozbiť, navyše sú aj ohybné, čo umožní vyrábať zariadenia rôzneho tvaru. V tomto roku však neočakávame žiadne šialené typy konštrukcií, skôr pôjde o zariadenia podobné už vyššie spomínaným smartfónom. Využitie by však mohli nájsť aj v nositeľnej technike a ďalších zariadeniach.

lg-g-flex-2

Zatiaľ čo minulý rok boli bežné displeje s Full HD rozlíšením, tento rok sa jemnosť displejov posunie opäť na novú úroveň. Koncom minulého roka sa objavil prvý smartfón s veľkosťou 6 palcov, ktorý ponúkal rozlíšenie QHD, teda 2560×1440 zobrazovacích bodov. Displeje s takto vysokým rozlíšením sa však objavia aj na zariadeniach s menšou uhlopriečkou. Potvrdil to čínsky výrobca Oppo, ktorý má v tomto roku predstaviť “nadupaný” smartfón Find 7 s 5,5 palcovým displejom. Čoskoro sa k nemu pridajú aj ďalší výrobcovia, jedným z nich by mal byť aj Samsung. Podobný trend zvyšovania rozlíšenia by sme mohli vidieť aj u tabletov.

http://www.youtube.com/watch?v=Iz6KvO-Gvcc#t=180

V znamení nositeľných zariadení

Áno, rok 2014 bude rokom nositeľných zariadení. Veľký boom s hodinkami, ktorý začal minulý rok bude pokračovať a môžeme sa tak tešiť na nové a dokonalejšie produkty z tejto oblasti. V predchádzajúcom roku sa objavilo niekoľko rôznych dohadov o tom, že vlastné inteligentné hodinky nepripravuje len Samsung, ale údajne aj HTC, LG a dokonca Google. Výrobcovia by sa mohli poučiť z predchádzajúcich nedostatkov zariadení a ponúknuť hodinky, ktoré na jedno nabitie vydržia dlhšie a ponúknu žiadaný komfort, funkčnú vybavenosť a dúfame, že aj priaznivú cenu.

hodinky

Okrem hodiniek by to však mohli byť napríklad aj rôzne inteligentné náramky či prstene, dočkať by sme sa mali konečne aj komerčného uvedenia okuliarov Google Glass. Zároveň by sa na trhu mohlo objaviť niekoľko nových produktov, ktoré im budú konkurovať. Masové rozšírenie tohto typu zariadenia však neočakávame a otázne je aj to, či sa niekedy začnú oficiálne predávať u nás na Slovensku. Je pravdepodobné, že niečoho podobného sa minimálne ešte tento rok u nás nedočkáme.

Procesory budú výkonnejšie a 64 bitové

Ani tento rok nebude iný ako ten minulý. Na scéne sa objavia nové procesory, ktoré pôjdu v šľapajách iPhonu 5S a prvého mobilné čipu so 64 bitovou architektúrou Apple A7. Ich masové rozšírenie však očakávame až v druhej polovici roka, prvým dvom kvartálom 2014 budú v high-end triede dominovať ešte “klasické” viacjadrové procesory. Očakáva sa, že v prvých mesiacoch roka budú dominovať predovšetkým procesory Qualcomm, Snapdragon 805, ale aj starší Snapdragon 800.

arm-64-bit

3 GB štandard

Zariadenia s 2 GB RAM sme v minulom roku vídali bežne – vlastne disponovala ňou väčšina zariadení z vyššej triedy.  Našli sa však aj kúsky s 3 GB RAM, ktorou sa mohli pochváliť napríklad nový Samsung Galaxy Note 3 alebo tablet Galaxy Note 10.1 2014. V roku 2014 sa štandard v kapacite RAM v high-end triede posunie práve na hranicu 3 GB. Stredná a nižšia trieda taktiež zaznamená nárast a bežnejšie sa stanú lacnejšie zariadenia s 2 GB RAM. Očakávať však môžeme aj nástup prvých tabletov a smartfónov so 4 GB RAM.

Náš tip
Nový čip od Samsungu by mohol priniesť 4 GB RAM do budúcich smartfónov

samsung-memory

Batérie vydržia dlhšie

Hoci sa to veľmi nezdá, aj vývoj batérii napreduje. Aj keď stále pracujú na rovnakom princípe, v predchádzajúcom roku sme sa dočkali vylepšení najmä v ich konštrukcii. Použitá bola v niekoľkých zariadeniach, no známa je najmä vďaka vlajkovej lodi spoločnosti LG. Tá používa veľkú 3000 mAh batériu s tzv. stupňovitou konštrukciou, čo zabezpečuje maximálnu úložnú kapacitu a účinnosť pri zachovaní malých rozmerov. Takéto batérie sa v roku 2014 budú objavovať častejšie a vďaka nim sa dočkáme aj dlhšej výdrže na batériu. Zásadné zmeny, či revolúciu v oblasti technológie batérií neočakávame. Aspoň nie v komerčnej sfére.

lg-g2-official-battery-tech-640x287

Fotoaparáty s vyšším rozlíšením a novými technológiami

Tento rok by mohol byť pokrokovým aj v oblasti mobilnej fotografie. Nielenže by sa opticky stabilizované moduly fotoaparátov mali objaviť vo väčšom počte zariadení, mali by pribudnúť aj tie s vyšším rozlíšením a lepšou citlivosťou. Už minulý rok Samsung verejnosti predstavil ISOCELL snímač s rozlíšením 16 Mpix, ktorý podľa jeho slov výrazne zlepší kvalitu obrazu a používateľskú skúsenosť. Podľa predbežných správ sa má v roku 2014 nachádzať na 25% všetkých zariadení vyrobených Samsungom. Očakávať by sme mohli teda jeho nasadenie vo vlajkových modeloch, ako Galaxy S5 alebo Note 4. Vo vývoji sú samozrejme ďalšie technológie a rozhodujúcou bude aj použitá optika.

Samsung-S5K4H5YB-ISOCELL-CMOS-sensor

Rozšírenie by mohli zaznamenať aj odnímateľné moduly fotoaparátov s vlastným snímačom, optikou a elektronikou na spracovanie obrazu. Prvou lastovičkou v tejto oblasti sú objektívy Sony QX100 a QX10. Neočakávame však, že by sa stali predajným hitom, používatelia sa budú spoliehať predovšetkým na fotoaparát vo svojom smartfóne, ktorý je predsa len praktickejší.

Dôraz na bezpečnosť

V roku 2014 by sa mali výrobcovia zamerať aj na zvýšenie bezpečnosti. Istý trend nastolila v roku 2013 spoločnosť Apple, keď predstavila nový iPhone 5S s čítačkou odtlačkov prstov. Vzápätí sa objavili informácie o tom, že podobný krok zvažujú aj iní výrobcovia na čele so spoločnosťami HTC a LG. Úplne inou cestou sa vydá možno Samsung, ktorý si už v minulom roku dal patentovať skener dúhovky oka.

HTC-One-max-5

Vzhľadom na neustále obavy o súkromie používateľov a škandály spojené s ich sledovaním agentúrami, akou je napríklad NSA (National Security Agency), môžeme tiež očakávať pribúdanie rôznych služieb a nástrojov pre šifrovanie obsahu, či bezpečné odosielanie správ. Už teraz nie sú výnimkou cloudové úložiská, ktoré ponúkajú šifrovanie dát používateľov, či správy šifrujúce aplikácie.

Veľká aktualizácia Androidu

Minulý rok Google predstavil Android 4.3 Jelly Bean a neskôr aj verziu  KitKat. Aj tento rok sa očakáva predstavenie nových verzii tohto OS, ktoré prídu spolu s novým Nexusom 7 niekedy v polovici tohto roka a neskôr aj pri príležitosti odhalenia nového Nexus smartfónu. Dočkať by sme sa mohli ďalších významných zmien, ktoré by mohli priniesť napríklad lepšiu podporu pre multitasking, či nový desktopový režim. Keďže sa očakáva rozšírenie 64-bitových procesorov, je veľmi pravdepodobné, že Google urýchli vývoj 64-bitovej verzie Androidu. A aké funkcie by sme radi videli v novej verzii my? To sa dozviete v našom článku Osem vecí, ktoré by sme chceli vidieť v Androide 5.0

ubuntu-android

1.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+