MojAndroid

Jednou z najočakávanejších udalostí tohto roka bude pre operačný systém Android predstavenie novej verzie s označením 5.0 Key Lime Pie. Viaceré zdroje sa zhodujú na tom, že pôjde o veľkú aktualizáciu, ktorá prinesie viaceré zmeny nielen v používateľskom rozhraní, ale aj funkciách. Doteraz neexistujú žiadne dôveryhodné informácie o tom, čo by tento OS mal so sebou priniesť, a preto sme sa rozhodli vytvoriť zoznam ôsmich funkcií či zmien, ktoré by sme v novom Androide uvítali.

Multitasking v oknách

Android podporuje multitasking už od svojich počiatkov. Aplikácie môžete spúšťať a po minimalizovaní sa k ním opäť jednoducho vrátiť výberom z multitaskingového menu Androidu, ktoré obsahuje naposledy používané aplikácie. Zatiaľ čo na smartfónoch nám takýto spôsob realizácie práce s viacerými aplikáciami maximálne vyhovuje, na zariadeniach s väčšou uhlopriečkou nám chýbajú staré dobré okná, známe z operačných systémov Windows, Mac OS X, či Linux na počítačoch. Možnosť pracovať s viacerými otvorenými aplikáciami a prepínať sa medzi nimi napríklad pomocou klávesovej skratky alebo zo spodnej lišty OS, nám v Androide jednoducho chýba. Rovnako ako aj možnosť usporiadať otvorené aplikácie vedľa seba a pohybovať s nimi podľa vlastného uváženia.

OS

Niečo podobne ponúka spoločnosť Samsung na niektorých svojich zariadeniach Galaxy, ktoré podporujú funkciu zvanú Multi-view. Táto umožňuje súčasne otvoriť dve kompatibilné aplikácie v dvoch oknách, ktorých veľkosť sa môže meniť. Nový Android by sa mohol touto funkciou inšpirovať a sprístupniť ju aj vo svojej natívnej verzii v podobe, v akej ju poznáme na počítačoch.

Nové používateľské prostredie a funkcie v desktopovom režime

Android je prepracovaný operačný systém, ktorý ponúka plnohodnotné aplikácie na takmer akúkoľvek prácu. Preto by sme privítali, keby existovalo špeciálne prostredie s funkciami ako na desktope alebo notebooku. Podobným smerom sa uberá spoločnosť Canonical, ktorá pracuje na svojom vlastnom riešení pre Android. Projekt s názvom Ubuntu for Android sľubuje plnú podporu desktopového používateľského prostredia a funkcií operačného systému Ubuntu, ktorý sa automaticky spustí po zasunutí Android smartfónu do doku.

ubuntu-android

Nebolo by skvelé využívať výkonné zariadenia s dvoj- a viacjadrovými procesormi na bežnú prácu, tak ako na počítači či notebooku? Smartfón je kompaktnejší, nosíme ho všade so sebou. Predstavte si situáciu, keď prídete domov a namiesto toho, aby ste zapínali svoj počítač, zasuniete telefón do doku s pripojeným monitorom a ostatnými perifériami ako napríklad myšou, klávesnicou alebo tlačiarňou. Stačí už len pokračovať tam, kde ste vo svojej práci skončili naposledy.

Výber používateľskej nadstavby

Používatelia by mali mať pri rôznych výrobcoch možnosť výberu používateľskej nadstavby. Či je to Samsung so svojim TouchWiz, Sony s TimeScape, HTC so Sense, Android by jednoducho mal ponúknuť možnosť prepnutia do svojej natívnej podoby.

Samsung-Galaxy-S3-Touchwiz-UX Nexus-4-screen-04

Na obrázkoch vyššie používateľská nadstavba TouchWiz a natívne prostredie Androidu.

Používateľské kontá pre smartfóny

Poznáte tu situáciu, keď ste so svojimi priateľmi alebo s rodinou a chcú si pozrieť váš nový smartfón? V súčasnosti sú naše zariadenia osobnejšie ako kedykoľvek predtým a preto nie je divu, že sa ich v takýchto situáciach vzdávame len veľmi ťažko. Telefón môže obsahovať súkromné údaje ako SMS správy, e-maily s dôvernými informáciami alebo fotografie, ktoré by ste svojmu okoliu len veľmi neradi ukázali, nech už na to máte akýkoľvek dôvod.

Nexus-10_s19

Posledná iterácia Androidu priniesla so sebou aj podporu požívateľských kont. Vďaka nim je možné vytvárať samostatné používateľské účty, ktoré sa vzájomné neovplyvňujú a umožňujú zvoliť vlastné nastavenia, či inštalovať aplikácie. Dáta uložené používateľom sú po zaheslovaní profilu šifrované, takže ich nie je možné jednoducho skopírovať. Funkcia používateľských kont je však zatiaľ dostupná len na tabletoch, a preto by sme uvítali, keby ju Google sprístupnil aj na smartfónoch.

Priama integrácia sociálnych sietí Facebook a Google+

V súčasnosti zaznamenávajú sociálne siete svoj najväčší rozmach. Facebook má už viac ako 700 miliónov aktívnych používateľov a pomaly sa k nemu približuje aj Google+, ktorý v decembri minulého roka zaznamenal približne 300 miliónov aktívnych používateľov. Doterajšie verzie Androidu tento fakt ignorovali a v natívnom Androide tak môžeme len ťažko hľadať hlbšiu integráciu s týmito sociálnymi sieťami. Dúfame, že v ďalšej verzii OS pridá Google synchronizáciu údajov aj s týmito službami. Aktuálne fotografie, či dátumy udalostí kontaktov zo sociálnych sietí by určite potešili nejedného používateľa.

os1 os2

Natívna aplikácia Androidu so synchronizáciou fotografií a aktualít pomocou aplikácie HaxSync.

Nové ovládacie prvky 

Google by sa v novej verzii mohol uchýliť aj k novému spôsobu ovládania systému. Inšpirovať by sa mohol napríklad u konkurenčného Ubuntu pre smartfóny, ktorý neobsahuje žiadne tlačidlá a jeho ovládanie je založené len na gestách. Zaujímavou alternatívou k súčasným softvérovým tlačidlám by mohli byť aj ovládacie prvky známe z Paranoid Android ROM, tzv. PIE alebo tiež “koláč”. Tieto tlačidlá sa zobrazia až po určitom geste, napríklad pohybom prsta z okraja displeja. Nezaberajú tak zbytočne miesto na displeji.

Paranoid-for-Android-Pie-1000

Synchronizácia SMS

Google so svojimi servermi synchronizuje naše kontakty, e-maily, úlohy, udalosti a ďalšie údaje. Chýba nám však synchronizácia SMS správ, vďaka ktorej by sme získali perfektný prehľad SMS komunikácie aj po dlhšom období a výmene niekoľkých zariadení. V súčasnosti na Google Play existujú aplikácie, ktoré dokážu zálohovať, obnoviť alebo synchronizovať SMS, no priama integrácia by nás potešila viac.

Nová aplikácia pre odosielanie správ

Facebook odhalil svoju predstavu o tom, akoby mal vyzerať sociálny telefón len prednedávnom. Rodina aplikácií a launcher Facebook Home so sebou prinášajú okrem iného aj zaujímavé a podľa nás výborné riešenie pre chatovanie. Pomocou tzv. Chat Heads (chatovacie hlavy), môžete odpisovať na prichádzajúce správy bez toho, aby ste sa museli prepnúť do inej aplikácie.

F21

Nová správa sa jednoducho zobrazí ako ikona kontaktu v mieste, kde si sami zvolíte. Kliknutím na ňu sa otvorí chatovacie okno, v ktorom môžete rýchlo odpovedať na prijatú správu a následne sa okamžite vrátiť k pôvodnej činnosti, ktorú ste vykonávali. Jednoduché a rýchle. Google by sa mohol takýmto spôsobom komunikácie inšpirovať a priniesť podobnú aplikáciu/funkciu, natívne zabudovanú do Androidu. Samozrejme aj s podporou iných komunikačných služieb.

http://www.youtube.com/watch?v=9p_y9dAK94Q

To čo v skutočnosti nový Android 5.0 ponúkne svojim používateľom sa samozrejme dozvieme po jeho oficiálnom predstavení v máji, na vývojárskej konferencii Google I/O. Aké funkcie by ste od nového operačného systému očakávali vy? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

7.4.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+