MojAndroid

Spoločnosť Qualcomm nezaháľa a po predstavení procesoru z konkurenčného stánku dáva do pozornosti svoj najnovší výtvor. Čip s označením Snapdragon 805 “Ultra HD” je nástupcom Snapdragonu 800, ktorý prináša viacero vylepšení. Ako už názov napovedá, bude schopný plynulo prehrávať Ultra HD videá v 4K rozlíšení v novom štandarde H.265 a to pri súčasnom zachovaní nízkej spotreby. Samozrejmosťou má byť pokročilé vykresľovanie grafiky v najvyšších možných detailoch 4K rozlíšenia. To všetko vďaka grafike Adreno 420, ktorá má podľa spoločnosti až o 40% vyšší výkon ako predchodca.

qualcomm-liquid-lead

Snapdragon 805 obsahuje 4 jadrá Krait 450, ktorých taktovacia frekvencia bola zvýšená na 2,5 GHz. Tieto dokážu komunikovať s pamäťou rýchlosťou až 25.6 GB/s – pri Snapdragone 800 sa táto rýchlosť pohybovala na úrovni 12.8GB/s. Nový procesor tiež prichádza s 28nm modemom Gobi MDM9x25 s podporou LTE s rýchlosťami do 150 Mbit/s, na výber bude ale aj model kompatibilný s LTE Advanced, ktorý dokáže komunikovať rýchlosťou až 300Mbit/s. Qualcomm do Snapdragonu 805 integroval WiFi čip Vive 802.11ac s podporou dvoch frekvenčných pásiem (2,4 a 5 GHz), ktorý umožní aj bezproblémové streamovanie 4K videa. Poslednou novinkou je nový procesor pre spracovanie dát z fotoaparátu s priepustnosťou 1 Gigapixel/s. Tento by mal zabezpečiť rýchlejšie operácie vykonávané s fotoaparátom a taktiež pokročilejšie real-time spracovanie obrazu. Qualcomm ako prvý údajne použil aj digitálny signálový procesor pre nízkoenergetické spracovanie údajov zo senzorov. Podporovaná ma byť tiež stabilizácia obrazu založená na gyroskopickom senzore.

Qualcomm  už začal s dodávaním testovacích vzoriek výrobcom a prvé zariadenia s novým čipom by sa na trhu mali objaviť ešte v prvej polovici budúceho roka. Možno sa ich dočkáme v novom HTC M8 alebo aj Samsungu Galaxy S5. Nedávno sa tiež objavili správy o tom, že CyanogenMod plánuje vydanie vlastného smartfónu s Qualcomm procesorom taktovaným na 2,5 GHz. Zdá sa teda, že Snapdragon 805 bude na palube aj ich nového smartfónu.

Zdroj: Qualcomm 

20.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+