MojAndroid

Do mobilných zariadení sa pomaly dostávajú snímače odtlačkov prstov, ktorých úloha je zabezpečiť obsah našich každodenných spoločníkov. Snímačom už disponuje tabletofón HTC One Max alebo konkurenčný iPhone 5S, s trocha jednoduchšou metódou snímania. Nové patentové podanie nám však odhalilo, že Samsung sa v budúcnosti chystá rozohrať novú hru so snímačom dúhovky (nie sietnice) v mobilných zariadeniach.

Samsung  snímač dúhovky

Skenovanie dúhoviek sa do značnej miery považuje za príliš nákladné, aby bolo použité v mobilných zariadeniach. Ďalším problémom podľa portálu Android Authority je to, že najčastejšia forma skenovania používa záblesk svetla a nefunguje u ľudí, ktorí majú málo melanínu. Riešením je použitie infračerveného systému osvetlenia, ale to ešte viac navýši cenu finálneho riešenia.

Patentované riešenie od Samsungu má odstrániť oba problémy kombináciou svetloemitujúcej jednotky, fotoaparátu a proximity senzora, ktoré ponúkajú jednoduchú a pravdepodobne aj efektívnu metódu. Proximity senzor je určený na snímanie priblíženia objektu, v našom prípade oka resp. hlavy , a svetloemitujúca jednotka (pravdepodobne LED) osvetlí dúhovku oka po priblížení. Fotoaparát samozrejme vytvorí jej snímku a softvér ju ďalej porovná s referenčnou, ktorá bola zvolená pri nastavení. Takéto riešenie vraj bude potrebovať niečo okolo 2 sekúnd pre pridelenie prístupu do systému, čo je pomerne veľa.

Jedná sa samozrejme len o patent a jeho realizácie sa koniec koncov ani nemusíme dočkať. Avšak, ak sa Samsungu podarí zdokonaliť technológiu do takej miery, aby nespôsobovala používateľovi viac problémov ako osohu, mohla by sa presadiť. V dobe, kedy naše mobilné zariadenia obsahujú dôverné informácie nielen z nášho života, ale aj z podnikovej sféry, je nutné hľadať vhodné formy ich zabezpečenia. Skenovanie dúhovky je bezpečnejšie. Koniec koncov, je jednoduchšie získať niekoho odtlačok, ako samotné oko. Aké pohodlné bude jeho využívanie je však otázne.

Náš tip
Samsung Galaxy S5 má obsahovať očný skener

Zdroj: patentbolt, androidauthority

21.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+