RECENZIA | Samsung Galaxy S7 edge: Vylepšenia na správnych miestach

Tohtoročná výstava MWC v španielskej Barcelone priniesla aj predstavenie vlajkových modelov spoločnosti Samsung. Novinky Galaxy S7 a Galaxy S7 edge sa na prvý pohľad od svojich predchodcov veľmi nezmenili, no pri bližšom pohľade rýchlo zistíte, že prinášajú hneď niekoľko užitočných noviniek. Tými najzreteľnejšími sú návrat podpory pamäťovej karty microSD, ako aj odolnosti voči vode a prachu, ktorou sa naposledy mohol pochváliť model Samsung Galaxy S5. Samsung Galaxy S7 edge ale prináša oveľa viac, ako by ste si mohli myslieť.

Náš tip
VIDEOblog MWC 2016 Barcelona: všetky novinky na jednom mieste
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Obsah balenia a UNBOXING

Novinka prichádza zabalená v krabičke, ktorej dizajn a proporcie sa oproti minuloročnému Galaxy S6 edge veľmi nezmenili. V balení po otvorení nájdete bežné príslušenstvo, medzi ktoré samozrejme patrí nabíjačka s technológiou adaptívneho rýchleho nabíjania, vrátane microUSB kábla s dĺžkou 1 metra, priemerne hrajúcich handsfree slúchadiel a nástroja pre vyberanie hybridného slotu pre nanoSIM a pamäťovú kartu microSD. Vítaným bonusom je kompaktná redukcia z microUSB na USB, ktorá poslúži pre pripojenie externého príslušenstva, akým sú klávesnice, myšky alebo USB disky. To je ale z obsahu balenia všetko.

Konštrukcia: Vylepšenia na správnych miestach

Samsung Galaxy S7 edge sa na prvý pohľad od svojich predchodcov veľmi nelíši. Výrobca však stavil na detaily, ktoré robia z konštrukcie tohto smartfónu skutočne luxusný kúsok. Zadná strana aj boky sú ešte viac zaoblené a lepšie sadnú do ruky, čo pocítite najmä v prípade, že prechádzate zo staršieho Galaxy S6 edge alebo Galaxy S6 edge plus. Pohodlné je aj ovládanie jednou rukou, a to aj napriek väčšiemu 5,5-palcovému displeju, ktorý zaberá až 76% prednej strany. A keďže ide o variant edge, ten prechádza až do bokov zariadenia. Samozrejme, Samsung Galaxy S7 edge je oproti svojmu predchodcovi väčší a s rozmermi 150,9 x 72,6 x 7,7 mm aj ťažší. Vo vrecku nohavíc však vďaka ergonomickej konštrukcii nepôsobí vôbec veľkým dojmom.

Predná strana je inak takmer rovnaká a výraznejších zmien sa dočkalo asi len hardvérové tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov, ktoré je teraz trochu väčšie. To dopĺňajú ešte dve podsvietené kapacitné tlačidlá, predná kamera, telefónny reproduktor, niekoľko ďalších senzorov a multifarebná notifikačná LED dióda. Boky zariadenia sú vyrobené z kovu a po ich obvode nájdete všetky dôležité ovládacie prvky. Naľavo je to ovládanie hlasitosti, napravo tlačidlo zapnutia a úplne dole 3,5 mm audio jack, microUSB konektor a mriežka reproduktora. Navrchu je zas situovaný hybridný slot, ktorý pojme jednu nanoSIM a pamäťovú kartu microSD.

Zadnej strane dominuje šošovka fotoaparátu, ktorému výrobca venoval tiež viac pozornosti. Oproti predchodcovi ponúka viacero nových technológií, z konštrukčného hľadiska sa však dočkal najmä významného zúženia profilu, čo znamená, že z tela smartfónu už tak nevytŕča. Oceníte to najmä v situáciách, kedy máte smartfón položený na stole. V tomto prípade bude pri ovládaní oveľa stabilnejší ako predchodca. Fotoaparát na zadnej strane inak dopĺňa ešte LED blesk a snímač srdcového tepu.

Samozrejme, Samsung Galaxy S7 edge nemá vymeniteľnú batériu. Na to sme si však už tak nejako zvykli a vôbec to tomuto zariadeniu nemáme za zlé. Vo svojom tele totižto skrýva dostatočne veľkú 3600 mAh batériu. Okrem toho, konštrukcia je vyrobená veľmi precízne z prémiových materiálov, akými sú odolné sklo Gorilla Glass 4 (pokrýva prednú aj zadnú stranu) a hliníková zliatina. Plusom je aj návrat odolnosti voči vode s certifikáciou IP68, ktorá garantuje možnosť používať zariadenie v hĺbke 1,5 metra pod vodou, a to po dobu 30 minút. Samsung Galaxy S7 edge by teda mal zniesť bežné vodné radovánky, vlhké prostredie, či zmoknutie a ošpliechanie vodou. Extrémnym podmienkam by sme ho však určite nevystavovali, keďže Samsung v rámci svojej záruky poškodenie vodou, z pochopiteľných dôvodov, neuznáva. To, či sa budete so svojim 800 eurovým mobilom aj potápať a vystavovať ho extrémnym podmienkam, si teda veľmi dobre rozmyslite.

Samsung pri novom Galaxy S7 aj Galaxy S7 edge robil vylepšenia skutočne na tých správnych miestach. Konštrukciu oproti minuloročnému modelu ešte viac zdokonalil a navyše pribudla aj odolnosť voči vode. Ako celok tak musíme Samsungu Galaxy S7 edge udeliť to najvyššie možné hodnotenie, lebo podľa nás sa po konštrukčnej stránke jednoducho vydaril. Za jediný nedostatok považujeme len pomerne šmykľavý povrch, ktorý zachytáva odtlačky a mastnotu (na zlatej verzii ich nie je až tak vidieť) a pri ovládaní môže spôsobiť vyšmyknutie. My sme však podobné problémy počas používania nemali.

Samsung Galaxy S7 Edge | Zdroj: Matúš Kapusta

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Najlepší vo svojej triede

Samsung už viackrát v minulosti dokázal, že jeho displeje patria na absolútnu špičku. Inak tomu nie je ani v prípade Samsung Galaxy S7 edge, ktorý je vybavený 5,5-palcovým Super AMOLED displejom, ktorý je flexibilný a navyše aj zahnutý po stranách. Dokazujú to aj merania portálu DisplayMate, ktorý displej tejto novinky označil za najlepší vo svojej triede.

Edge totižto vyniká nielen reprodukciou farieb a vernosťou bielej, ale aj silou jasu displeja, ktorý je podľa meraní ešte vyšší ako u predchodcov. Pri maximálnom jase bola nameraná hodnota 855 nitov, čo je medzi smartfónmi rekordne vysoká hodnota – je to o 71 nitov viac ako u Samsungu Galaxy S6. V praxi to znamená len toľko, že displej je výborne čitateľný aj vo vonkajších prostrediach a na priamom slnku. AMOLED displej je navyše zárukou dokonalej čiernej, ktorú zas oceníte pri práci v noci. No a v noci oceníte aj minimálny jas, ktorý môže ísť až do úrovne 2 nitov. Aj v takomto režime si však zachováva výborne vlastnosti a farebnosť.

Samsung Galaxy S7 edge sa tiež chváli inteligentnou správou jasu displeja, ktorý sa učí zvyklostiam samotného používateľa. Ak teda pri určitej intenzite osvetlenia nastavíte svoju vlastnú proveň jasu, S7 edge si ju zapamätá.

Čo sa týka ovládateľnosti zariadenia s takto zahnutým displejom, tak tá bola na 99% bezproblémová. Samsung väčšinu nechcených dotykov na bočnom displeji eliminuje softvérovo, a tak sa nám počas nášho používania nestalo, že by dotyky vyhodnotil nesprávne. Aj komfort ovládania v jednej ruke je dobrý, a to najmä vďaka zaobleným hranám. Oproti Samsungu Galaxy S6 edge a S6 edge+ nie sú také ostré a pri držaní sa nezarezávajú do dlane. Praktických využití zahnutého displeja však nevidíme veľa. Samozrejme, vyzerá naozaj štýlovo a pekne, nie je to však žiadna “bombová” funkcia, ktorá by vás mala presvedčiť o kúpe tohto zariadenia. Zahnutý displej tiež nie je ideálny pri čítaní textov cez celú šírku obrazovky, keďže po jeho stranách je už text mierne deformovaný. Pri bežnom používaní nám to však neprekážalo.

Juhokórejský výrobca po prvýkrát použil aj funkciu Always-On displeja, ktorý je aktivovaný v pohotovostnom režime zariadenia. Na displeji zobrazuje základné údaje ako je čas, dátum, aktuálny stav batérie, prípadne notifikácie o zmeškaných udalostiach – telefónnych hovoroch, SMS správach a podobne.

V nastaveniach si môžete zvoliť štýl zobrazovanej grafiky, a to buď v podobe kalendára, niekoľkých typov hodín s rôznym pozadím, alebo obrázka, ktorý bude nonstop zobrazený na “vypnutom” displeji. Ide teda o šikovné využitie AMOLED displeja, ktorý dokáže vysvietiť iba konkrétne pixely a na výdrž batérie tak má len zanedbateľný vplyv. Určite ho oceníte vtedy, keď chcete na mobile zistiť aktuálny čas alebo len to, či nemáte nejakú zmeškanú udalosť. Nevýhodou ale je, že neponúka žiadnu interaktivitu, a teda po dotyku na displeji nereaguje. Nedajú sa tak pozrieť detaily zmeškaného hovoru, e-mailu a podobne. Samsung tu však má pomerne veľa možností, ako môže túto funkciu ešte vylepšovať a veríme, že tak v budúcnosti aj urobí.

Možnosti displeja Samsung rozšíril aj o niekoľko ďalších praktických funkcií. Nechýba Inteligentné zapnutie obrazovky, ktoré sleduje tvár používateľa, aby displej ostal zapnutý vtedy, keď ho používateľ drží pred sebou. Nočné hodiny na boku displeja môžu nahradiť grafiku Always-On displeja v noci, kedy sú lepšie viditeľné v situácii, keď je mobil položený napríklad na nočnom stolíku. Bočný displej ale môžete využiť aj inak. Samsung mu totižto v Androide Marshmallow pridal nové funkcie a nástroje, ktoré sú dostupné v rámci tzv. panelov (dostupné len vo verzii edge smartfónov spoločnosti). Tie môžete podľa potreby zapnúť, vypnúť alebo zmeniť ich poradie.

V ponuke nájdete panely s obľúbenými kontaktami, aplikáciami, úlohami (tu môžete umiestniť predvolené a často vykonávané akcie vybrané spoločnosťou Samsung), kalendárom, počasím a ďalšími, ktoré sú v ponuke telefónu alebo ich môžete stiahnuť online. Osobitnú pozornosť si podľa nás ale zaslúži panel Rýchle nástroje, ktorý v sebe zahŕňa digitálny kompas, jednoduché pravítko a baterku. Zmeniť je možné aj polohu a priehľadnosť posúvača, ktorým sa panely aktivujú. Ten sa dá umiestniť na ľavú alebo pravú stranu displeja. Mimochodom, aj tu nájdete funkciu bočného osvetlenia, ktoré pri smartfóne otočenom dole displejom bude farebne indikovať prichádzajúci hovor. Ak ho nemôžete zodvihnúť, dá sa naň rýchlo odpovedať predvolenou správou len tým, že prst 2 sekundy podržíte na snímači srdcového tepu.

Počas nášho používania sme samozrejme využívali aj bočný displej s jeho panelmi, no nie až tak často. Vieme si ale predstaviť, že u viacerých z vás si nájde svoje uplatnenie, a bude len vecou zvyku, kedy ho začnete využívať intuitívne. Každopádne, Samsung aj v tejto oblasti spravil veľký krok vpred a nové panely považujeme za užitočnejšie a praktickejšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Klasický upgrade

Rok čo rok máme čo dočinenia s lepšími a výkonnejšími procesormi, a inak tomu nie je ani v prípade Samsungu Galaxy S7 edge. Verzia predávaná na Slovensku je vybavená procesorom Exynos 8890, čo je nový 14 nm čip spoločnosti Samsung s ôsmimi jadrami v rozložení 4+4 (4 jadrá 2,6 GHz Mongoose + 4 jadrá 1,6 GHz Cortex-A53). Tomu sekunduje pamäť RAM s kapacitou až 4 GB, čo je pre potreby systému a nadstavby TouchWiz viac než dosť. Výkonu je skutočne na rozdávanie, čo potvrdili aj benchmarky – v AnTuTu sme namerali 127-tisíc bodov. Rýchlosť reakcií je inak porovnateľná s Galaxy S6 edge plus a nemáme k nim žiadne výhrady. Bezproblémové je aj prehrávanie 4K videí, či prehliadanie webových stránok. Skutočne, po výkonnostnej stránke smartfónu nemáme čo vyčítať.

Galaxy S7
Galaxy S7

O grafický výkon sa stará grafika Mali-T880 MP12, ktorá poskytuje dostatok výpočtového výkonu pre hranie všetkých náročných hier. Vyskúšali sme ich niekoľko, pričom so žiadnou z nich sme nemali problémy. O vysokom grafickom výkone svedčí aj výsledok 3D Marku, ktorý v teste Ice Storm Unlimited dosiahol doposiaľ najvyššiu hodnotu 28-tisíc bodov. Navyše, Samsung myslel aj na chladenie zariadenia a pre lepší odvod tepla použil “vodné” chladenie. To aj vďaka energeticky efektívnejšiemu čipu udržiava teplotu na pomerne nízkych hodnotách. V miestach, kde je umiestnený procesor, to bolo 37-38°, ktoré sa v smere chladiaceho systému postupne znižujú na 33°. Teploty v rôznych častiach zariadenia pri záťaži sme graficky znázornili nižšie.

Mapa nameraných teplôt pri vyššej záťaži

Samsung Galaxy S7 edge sa na Slovensku žiaľ predáva len vo verzii s 32 GB internej pamäte, z ktorej viac ako 7 GB zaberá samotný operačný systém. Vnútorná pamäť sa však dá rozšíriť pomocou pamäťovej karty, ktorá môže mať kapacitu do 200 GB. Na škodu ale je, že takáto rozširujúca pamäť sa v systéme Marshmallow nedá použiť ako natívne interné úložisko – niečo, čo zariadenia s čistým Androidom dokážu. Aspoň nie s nastaveniami priamo od výrobcu. Systém sa však dá pomerne jednoducho oklamať, a to pomocou návodu, ktorý sme vám priniesli tu. Vnútorná pamäť v spojení s pamäťovou kartou by však mala aj tak uspokojiť aj tých náročnejších používateľov, takže tu problém až tak nevidíme. Navyše, Samsung k zariadeniu pribalil aj praktickú microUSB -> USB redukciu, pomocou ktorej pripojíte iné externé zariadenia, ako sú myšky, klávesnice alebo USB disky. Tie môžu byť naformátované súborovým systémom FAT. Len pre porovnanie, prikladáme aj benchmark rýchlosti internej pamäte a RAM, ktorú porovnávame so Samsungom Galaxy S6 edge+. Nárast rýchlosti je podľa neho značný, a to ako pri zápise do internej pamäte (140 MB/s vs 103 MB/s), tak aj pri RAM (16806 MB/s vs. 5998 MB/s).

Náš tip
Využite microSD kartu ako vnútorné úložisko v Samsungu Galaxy S7 a S7 Edge | NÁVOD
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+

Rýchly a spoľahlivý snímač odtlačkov

Funkciami spojenými so snímačom odtlačkov prstov sa nový Samsung Galaxy S7 edge neodlišuje od minulej generácie. Už tá bola osadená spoľahlivým a citlivým snímačom, ktorý zabezpečoval bezproblémové odomykanie zariadenia. Inak tomu nie je ani teraz. Čítačka odtlačkov pracuje rýchlo a nestalo sa nám, že by počas nášho používania priloženie prsta vyhodnotila zle.

Multimédiá: Ideál pre masy

Samsung ani v tejto generácii Galaxy S smartfónu neprichádza so žiadnymi stereoreproduktormi a nový Samsung Galaxy S7 edge vybavil len jedným hlasným reproduktorom, ktorý je umiestnený naspodu vedľa microUSB konektora. Ten hrá ale dostatočne hlasno a ponúka aj dobrý zvukový prednes stredných a vyšších tónov. Basy nie sú veľmi výrazné a pri vyšších hlasitostiach už pri niektorých skladbách počuť slabé skresľovanie. Reproduktorom BoomSound sa teda es-sedmička edge kvalitou ani hlasitosťou nevyrovná, stále však patrí medzi to najlepšie vo svojej triede. Pri porovnaní s Galaxy S6 edge+ sa nám ale reprodukcia zvuku zdá byť počuteľne lepšia – nemá tak agresívne výšky a celkovo je frekvenčná charakteristika reproduktoru viac vyrovnaná. Zvuk je tak na prvé počutie príjemnejší. Na prehrávanie hudby slúži aplikácia Hudba, ktorá ponúka prehľadné rozdelenie skladieb aj niekoľko pokročilých funkcií.

Zaslúženú pochvalu si podľa nás zaslúži aj zvukový výstup pre slúchadlá. Ten ponúka dostatok výkonu a kvalitu, pričom tú je možné vylepšiť pomocou ekvalizéru a ďalších efektov. Basy sú aj bez dodatočných úprav výrazné a znejú skutočne dobre. Zvuk vylepšuje aj efekt “Zvýšenie rozlíšenia na UHQ“, ktorý zlepší rozlíšenie zvuku hudby a videí. Profi elektrónkový zosilňovač simuluje jemnú farbu zvuku elektrónkového zosilňovača. K dispozícii sú tiež ďalšie efekty – Priestorový zvuk a Koncertná sieň, či funkcia Adapt Sound, ktorá na základe série tónov optimalizuje zvuk podľa sluchu každého používateľa. Musíme povedať, že všetky efekty skutočne aj fungujú a po nastavení Adapt Sound, ekvalizéru a zapnutí Profi elektrónkového zosilňovača, sme boli s reprodukciou hudby nadmieru spokojní. Samozrejme, každý si môže Samsung Galaxy S7 edge nastaviť podľa seba.

Veľmi sa nám páči aj spracovanie aplikácie Galéria. Tá umožňuje zoradiť fotografie a videá podľa viacerých parametrov, napríklad podľa albumov, času, kategórií či udalostí, ktoré sa zaznamenávajú na základe GPS polohy. Praktickou je aj možnosť presúvania viacerých fotografií do albumov, či umiestnenie multimédií do súkromného priečinka. Ten je chránený odtlačkom vášho prsta a dostupný len po zapnutí súkromného režimu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Marshmallow v akcii

Samsung Galaxy S7 edge prináša nový Android Marshmallow, ktorý postupne dostávajú (alebo už dostali) aj minuloročné vlajkové lode spoločnosti. Ten priniesol niekoľko zmien v dizajne a funkciách nadstavby TouchWiz, ktorá teraz vyzerá opäť o niečo lepšie. Domovská obrazovka ponúka rovnaké funkcie ako u predchodcu a až na nové ikony sa tu toho na prvý pohľad veľa nezmenilo. V menu s aplikáciami pribudlo vyhľadávanie, inak ide ale o dobre známe prostredie.  Zaujímavosťou ale je, že výrobca v experimentálnych funkciách Galaxy Labs ponúka možnosť zrušiť aplikačné menu a premiestniť všetky ikony na plochu – niečo, čo dobre poznáme najmä zo zariadení čínskych výrobcov. Prečo tomu tak je, sme písali aj tu.

Viditeľnými zmenami prešiel notifikačný panel, ktorý zmenil farby a po vzore čístého Androidu podporuje už rozšírenú ponuku tlačidiel, ktoré sa objavia po druhom stiahnutí. Tie je možné usporiadať podľa potreby a toho, ktoré funkcie používate najčastejšie. Vzhľad notifikačného panelu, ako aj ďalších častí OS, sa dajú zmeniť pomocou tém. Tie sa odlišujú vzhľadom pozadia, ikon či napríklad zvukmi a zvoneniami v prostredí. Na výber máte niekoľko tém, pričom ďalšie si môžete stiahnuť z obchodu Galaxy Apps. Samsung si na svojom vlastnom obchode pre aplikácie, hry a doplnky systému dáva veľmi záležať a niektoré tituly, napríklad doplňujúce módy pre fotoaparát, stiahnete iba tu. Pre jeho využitie však musíte mať Samsung konto, ktoré sa dá jednoducho vytvoriť aj priamo v telefóne.

Samsung Galaxy S7 edge zachováva funkcie ako Multiwindow, či Priamy hovor, Inteligentné upozorňovanie, Stíšenie otočením, či Snímanie potiahnutím dlaneTo vám umožní vytvoriť screenshot potiahnutím dlane po displeji zo strany. Funkciu Multiwindow v systéme aktivujete dlhším podržaním tlačidla multitaskingu, pričom systém vám sám ukáže, aké aplikácie v nej môžete zobraziť. Praktickou je aj možnosť minimalizovania aplikácií do menšieho, samostatného plávajúceho okna, ktoré aktivujete potiahnutím prstu z pravého rohu displeja po uhlopriečke doľava dole. Takto zobrazené aplikácie sa dajú potom ovládať napríklad jednou rukou, prípadne si ich viete na displeji zobraziť viac a niektoré z nich dokonca ukryť do plávajúcej bubliny, ktorú už poznáte z Facebook Messengera. Nevýhodou všetkých týchto funkcií je, že fungujú iba s niekoľkými aplikáciami, z ktorých väčšina pochádza od samotného výrobcu. Nájdu sa však aj také, ako je Google Chrome, Facebook, či Gmail. Pridanou hodnotou v nadstavbe TouchWiz je funkcia Súkromný režim. V nej si môžete pomocou odtlačku prsta zamknúť obsah galérie alebo vybrané súbory z aplikácie Moje súbory.

V systéme nájdete tiež niekoľko ďalších aplikácií a nástrojov, vrátane jednoduchej domovskej obrazovky, funkcie vyhľadávania mobilu v prípade jeho straty alebo krádeže, správy povolení aplikácií a inteligentného správcu, ktorý pomôže s odstránením nepotrebných dát, či s vyčistením pamäte RAM. Súčasťou nadstavby TouchWiz sú aj funkcie bočného displeja, ktoré sme však popísali už v časti venujúcej sa displeju.

Stvorený pre hráčov

Okrem vysokého grafického výkonu a pokročilého chladenia chce Samsung hráčom očarovať aj novinkou v podobe Game Lauchera. Ten sa aktivuje po spustení vašej prvej hry. Priamo z nej umožňuje rýchle vypnutie upozornení počas hrania, možnosť zamknúť tlačidlá Nedávne a Späť, minimalizovať hru, spraviť snímku obrazovky alebo dokonca nahrať priebeh hry. Video je počas natáčania doplnené o avatar používateľa, ktorý si zároveň môže nastaviť aj rozlíšenie alebo to, či sa bude nahrávať zvuk z mikrofónu alebo priamo z hry. Kvalita videa nie je úplne najlepšia a niekedy môžete na ňom pozorovať pokles FPS pri nahrávaní, ale inak je celkom použiteľná.

Otvorený Game Launcher počas hrania hry

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Menšie rozlíšenie, väčšie pixely

Samsung tento rok nešiel cestou zvyšovania rozlíšenia fotoaparátu a rozhodol sa ísť proti tomuto trendu. Oproti minuloročnému Samsungu Galaxy S6 edge so 16 Mpix fotoaparátom tak použil snímač s menším rozlíšením, ktorý však má väčšie 1.4 mikrónové pixely (predtým 1,12 mikrónov). Tie dokážu prijať viac svetla, čo by v spojení so svetelným objektívom f.1/7 a optickou stabilizáciou malo viesť ku kvalitnejším nočným fotografiám. Okrem toho výrobca použil aj novú technológiu Dual Pixel, ktorá prináša ultrarýchle zaostrovanie. To je dokonca tak rýchle, že vo väčšine prípadov proces zaostrovania ani nepostrehnete. Samsung Galaxy S7 edge za to vďačí pixelom, ktoré zároveň fungujú aj ako fázové zaostrovanie. Bežné snímače majú takýchto “zaostrovacích pixelov” len niekoľko (povedzme 10% pixelov z celého snímača), v prípade Dual Pixel technológie sú však na účely zaostrovania použité všetky pixely.

Rozdiel medzi konvenčným fotoaparátom a Dual Pixel technológiou

Už Samsung Galaxy S6, S6 edge či S6 edge plus patrili medzi najlepšie fotiace mobily na svete. Podľa toho, čo môžeme vidieť na výstupoch, sa im Galaxy S7 edge minimálne vyrovná, a hoci v noci fotí naozaj skvele, pri iných svetelných podmienkach sa zdá byť boj o najlepší fotomobil viac menej vyrovnaný (porovnanie fotoaparátov S7 vs S6 edge+ vám prinesieme už čoskoro). Pri pohľade na zábery vytvorené Galaxy es-sedmičkou edge však musíme pochváliť ich kvalitu. Sú farebné verné a majú dostatok detailov. Fotoaparátu môžeme len ťažko niečo vyčítať a hoci má svoje malé muchy, ako celok funguje výborne a určite aj tento rok bude patriť medzi to najlepšie (ak nie najlepšie), čo si budete môcť kúpiť. Trochu sklamaní sme boli z nočných snímkov, ktoré síce dokážu pojať dostatok detailov, farby sú však v niektorých prípadoch tónované do teplejších farieb, čo na výsledných nočných fotografiách nevyzerá až tak dobre. Toto je však skôr vecou postprocesingu, než kvality samotného snímača. Nočné fotografie tiež trpia akýmsi flare efektom, ktorý pri silnejšom zdroji svetla spôsobuje svetelný smog v jeho okolí. Výhodou nočných snímkov vyhotovených Samsungom Galaxy S7 edge je však menší šum a schopnosť odfotiť objekty s minimom svetla. V tom je dokonca tak dobrý, že starší Samsung Galaxy S6 edge+ nechá doslova v hanbe. Stačí minimum svetla (v našom testovacom prípade to bola tmavá miestnosť s trochou svetla vychádzajúceho z monitora) a výsledné fotografie vidno lepšie, ako keby ste sa pozerali vlastnými očami. Testovacie zábery hovoria samé za seba.

Fotografie v plnom rozlíšení je možné stiahnuť na tomto odkaze. Ďalšie snímky nájdete aj na odkaze, ktorý uvádzame v TIPE na článok nižšie.

Náš tip
Tesla Model S 85 nafotená novým Samsungom Galaxy S7 edge | FOTOGALÉRIA
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+

Všimnite si na fotografii zrkadlový obraz lampy. Viditeľnejší je pri citlivejšom snímači 

Záber z prednej 5 Mpix selfie kamery. Tá ma mimochodom rovnakú svetelnosť f/1.7 ako zadný fotoaparát.

Porovnanie fotografií s pomerom strán 16:9 (9,1Mpix) a 4:3 (12Mpix)

Niekoľko porovnávacích záberov Samsung Galaxy S7 edge vs Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+

Fotky je možné robiť v maximálnom rozlíšení 12 Mpix, to však len v prípade pomeru strán 4:3. Ak chcete širokouhlejší formát, tak sa budete musieť uspokojiť s rozlíšením 9,1 Mpix. Aj to však pre potreby mobilnej fotografie maximálne postačuje. Našu pochvalu si už tradične zaslúži HDR režim, ktorý je možné zapnúť, vypnúť alebo ponechať na automatike, aby vyhodnotila, či je potrebný. K dispozícii sú samozrejme rôzne farebné filtre a špeciálne režimy, ktoré umožňujú vytvárať videokoláže (Nahranie 4 videí s pomerom 4:3 alebo 1:1, ktoré budú umiestnené do mriežky 2×2), panorámu, pri ktorej sa automaticky vytvorí aj “videopanoráma” (vhodné najmä pri pohybujúcich sa objektoch, kedy by na výslednej fotografii neboli predmety alebo osoby zobrazené v jednom celku) a ďalšie:

  • Profesionálny režim: Je možné manuálne upraviť hodnotu času uzávierky, citlivosti ISO, vyváženie bielej, ohniskovú vzdialenosť a tón farieb. Svoje nastavenia si môžete uložiť do troch profilov, ktoré sú po spustení profesionálneho režimu ihneď k dispozícii. V nastaveniach sa dá zapnúť aj ukladanie do formátu RAW, ktorý sprístupní fotografie bez postprocesingu a komprimácie do JPG.
  • Selektívne ostrenie: Môžete zmeniť zaostrenie fotografií po ich nasnímaní
  • Pomalý pohyb: Nahrávanie videí s vysokou snímkovacou frekvenciou umožňuje spomalené prehrávanie. Vo výslednom videu je možné presne zvoliť, ktorú časť videa chcete spomaliť.
  • Hyperčasozberné snímanie – Nahrávanie časozberných videí. Snímková frekvencia sa automaticky nastaví podľa nahrávanej scény a pohybu zariadenia.
  • V nastaveniach sa dá zapnúť Fotografia v pohybe, ktorá nahrá krátky videoklip toho, čo sa stane pred nasnímaním každej fotografie.

Natáčanie videa patrí tiež k silným stránkam tohto telefónu. Samozrejmosťou je podpora 4K videí a ďalších menších rozlíšení, vrátane QHD a Full HD (prípadne Full HD so 60 FPS). Optická stabilizácia funguje pri videu naozaj veľmi dobre aj pri pohybe. Pri niektorých scénach odporúčame zapnúť pevné zaostrovanie, kedy si na displeji môžete vybrať presný bod zaostrenia, ktorý bude telefón automaticky sledovať. Inak sa vám môže stať, že pri pohybujúcich sa objektoch sa bude obraz často preostrovať, čo vo výsledku nevyzerá až tak dobre. Pri 4K videu si však dávajte pozor napríklad na natáčanie jazdy autom. Pri našom teste S7 edge rýchlo pohybujúci sa obraz veľmi nezvládol a video sa “rozpadávalo” – viď. testovacie snímky nižšie. V ostatných prípadoch sme problémy nezaznamenali.

Konektivita

Samsung Galaxy S7 edge podporuje všetky technológie rýchleho prenosu a ako jeden z mála ponúka aj LTE CAT 9, ktoré dokáže prenášať dáta rýchlosťou LTE 450 Mbps smerom k používateľovi resp. 50 Mbps pri ich odosielaní. Nájdete tu ale aj WiFi 802.11 ac, Low Energy Bluetooth vo verzii 4.2, ako aj NFC. FM rádio a infračervený port chýbajú úplne. Lokalizácia pomocou GPS je rýchla a presná. Problémy sme nemali ani s telefonovaním, ktoré má dostatočne hlasný telefónny reproduktor, ktorý zaistí komfortnú komunikáciu aj v hlučnejších prostrediach.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie: Ani tu sa nedá zahanbiť

Medzi papierovými špecifikáciami, ktoré nás na prvý pohľad zaujali, bola aj veľká 3600 mAh batéria. Minuloročný model S6 edge+ dosahoval pri väčšej uhlopriečke displeja a kapacite batérie 3000 mAh úctyhodné výsledky. Aj preto sme mali, čo sa výdrže týka, od S7 edge pomerne veľké očakávania.

Samsung Galaxy S7 edge ponúka skvelú výdrž, no oproti predchodcovi S6 edge+ je výdrž približne na rovnakej úrovni. Aj pri náročnom používaní si ale môžete byť istí, že novinka vás počas 24 hodín od odpojenia z nabíjačky nenechá niekde s vybitým smartfónom. My sme aj počas intenzívneho používania bez problémov vydržali bez nabíjačky celý pracovný deň a cez noc sme boli pripojení cez WiFi. Počas tohto dňa bol displej aktívny takmer 5 hodín – konkrétne 4 hodiny a 55 minút. Počas nich sme mobil podrobili všetkým benchmarkom, natáčali sme s ním 4K videá, fotili, hrali hry a počúvali hudbu cez Spotify. Nonstop bol zapnutý aj Always-On displej. Ten je mimochodom pomerne šetrný k batérii, čo sme si overili počas noci. 7 hodín so zapnutým Always-On displejom spotrebovalo len 5% batérie, čo je vzhľadom na to, že bolo zapnuté Wi-Fi, veľmi dobrá hodnota. V druhom scenári sme Always-On displej vypli a Samsung Galaxy S7 edge sme používali len na bežné činnosti, ako je telefonovanie, mailová komunikácia, chat a prehliadanie webových stránok. V takomto režime sa nám odvďačil výdržou na úrovni 32 hodín, pričom displej vydržal svietiť až 6 hodín. Konektivitu zabezpečoval v pomere 1:1 WiFi aj 4G mobilný internet. Ako posledný sme robili test výdrže pri prehrávaní Full HD videa s jasom nastaveným na 50%. Tu sme dosiahli dokonca až 9 hodín a 47 minút zapnutého displeja, pričom do vybitia batérie ostávalo stále 5% kapacity. Pri rovnakých podmienkach vydržal Samsung Galaxy S6 edge+ prehrávať video 6 hodín a 30 minút.

Es-sedmička podporuje aj rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0, vďaka ktorému sa dokáže zo 4 na 54% nabiť už do 40 minút. Nabitie na 100% kapacity batérie trvá s originálnou nabíjačkou Samsung 1 hodinu a 40 minút. Samozrejmosťou je aj podpora rýchleho bezdrôtového nabíjania.

V systéme Android Marshmallow je prítomný aj šetriaci režim, ktorý obmedzením výkonu a niektorých funkcií a služieb predĺži výdrž prinajlepšom o niekoľko hodín. Ak ale potrebujete zo svojho smartfónu dostať maximum aj za cenu obetovania väčšiny inteligentných funkcií, tak potom je tu ešte Režim extrémneho šetrenia, ktorý vypne všetky pripojenia a prepne prostredie TouchWiz do úsporného režimu s grafikou v sivom odtieni.

Záverečné hodnotenie: Samsung Galaxy S7 edge

Samsung Galaxy S7 edge bude tento rok jedným z najlepších smartfónov a o tom niet pochýb. Podobne ako u predchodcov, aj tu musíme oceniť výborný dizajn, ešte lepšie konštrukčné spracovanie, ergonómiu a celkový prémiový pocit z používania. Nový S7 edge sme si počas testovania skutočne obľúbili, no nielen vďaka jeho výzoru, ale aj funkciám. Novinka vás nesklame v žiadnom smere. Ponúka totižto vysoký výkon, rýchle reakcie bez akéhokoľvek zaváhania, výborný displej s dobrou čitateľnosťou na priamom slnku, spoľahlivú čítačku odtlačkov prstov, ako aj kvalitný fotoaparát, ktorý bude podobne ako po minulé roky patriť medzi absolútnu špičku. Na S7 edge sa nám chyby hľadali skutočne veľmi ťažko a po týždni testovania môžeme konštatovať len toľko, že tomuto smartfónu k dokonalosti chýba skutočne málo. My ho momentálne považujeme za najlepší smartfón na trhu a myslíme si, že si právom zaslúži aj ocenenie Tip redakcie, ktorý udeľujeme iba tým zariadeniam, ktoré nás skutočne niečim zaujmú. Samsung Galaxy S7 edge nás zaujal hneď niekoľkokrát. Cena novinky je nastavená na 799 eur (verzia edge), podobne ako minulý rok.

Plusy: 

  • Skvelý dizajn a konštrukčné spracovanie 
  • Zahnutý displej s funkciami, ktoré dávajú zmysel
  • Odolnosť voči vode
  • Fotoaparát 
  • Dobrá výdrž na batériu

Mínusy:

  • Trochu sa šmýka

[taq_review]

Disqus Comments Loading...