Smartfóny série Galaxy S25 čaká výrazne zlepšenie výdrže batérie. Toto za to môže

Zdroj: Tomáš Kanálik

Budúcoročná vlajková séria Samsung Galaxy S25 sa podľa portálu PhoneArena dočká výrazného zlepšenia výdrže batérie. Nebude to však vylepšenie z pohľadu hardvéru, ale prekvapivo, riešenie týkajúce sa softvéru.

Pomôže aj umelá inteligencia

Pôvodne špekulácie hovorili, že Samsung plánuje použiť naskladané batérie na zlepšenie kapacity batérie modelu Galaxy S25 Ultra a priniesť podporu rýchlejšieho 65 W nabíjania. Tento plán však Samsung zjavne posunul do roku 2026, kedy má vyjsť model Galaxy S26 Ultra. Galaxy S25 Ultra tak opäť príde na trh s kapacitou 5 000 mAh a 45 W nabíjaním.

Súčasná vlajková loď Samsung Galaxy S24 Ultra

Fanúšikovia série však nemusia byť sklamaní, pretože sa výdrž batérie výrazne zvýši vďaka softvéru. Leaker PandaFlash priniesol na sociálnej sieti X (pôvodne Twitter) informáciu od nemenovaného zdroja zo spoločnosti Samsung. Ten prezradil informáciu o novej funkcii s názvom „Battery AI“, ktorá bude jedným z vylepšení budúcej série Galaxy S25.

Ako bude funkcia fungovať?

Funkcia by mala pridať smartfónom série o 5 až 10 % dodatočnej doby prevádzky. Ako už napovedá názov funkcie, tak o zlepšenie sa postarajú algoritmy umelej inteligencie. Presné detaily nie sú známe. Dodatočná doba chodu batérie sa však zvyčajne dosiahne obmedzením CPU/GPU alebo znížením výkonu 5G modemu.

Funkcia Battery AI bude pravdepodobne tiež efektívne analyzovať a vypínať nepotrebné úlohy bežiace na pozadí, ktoré využívajú systémové prostriedky. Samozrejme bude optimalizovaná pre čípsety Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 a Exynos 2 500, ktoré by mali poháňať najnovšiu sériu. Je tiež veľmi pravdepodobné, že funkcia bude síce nejakú dobu exkluzívna pre sériu Galaxy S25, ale po nejakej dobe bude uvoľnená aj pre staršie generácie série, tak ako Galaxy AI tohtoročnej série S24.

Náš tip
Spoznali sme dizajn a parametre očakávaného smartfónu Sony Xperia 1 VI
Disqus Comments Loading...