Honor View 10: Dostupná najvyššia trieda | Recenzia

Po vzore minulého roku, keď Huawei predstavil model P10 ako vlajkový model a bol predstavený aj Honor 9, ktorý mal byť vlajkovým modelom sesterskej značky Honor, aj tento rok sme sa dočkali podobnej stratégie čínskeho giganta. Medzi TOP modely jednoznačne patrí Huawei Mate 10 Pro, no aktuálna novinka, Honor View 10, ktorá sa nedávno objavila na slovenskom trhu, ponúka veľmi podobné parametre za nižšiu cenu. Aká ja novinka v praxi?

Náš tip
Huawei Mate 10 Pro: Recenzia

Balenie: Ochranný obal nie je na zahodenie, no bez slúchadiel

Balenie smartfónu je štandardné, po otvorení tmavomodrej krabice sa ako prvý ukáže samotný Honor View 10, ktorý je vsadený do tvrdej papierovej vaničky. Po jej vybratí narazíme na menšie puzdro, ktoré ukrýva potrebné dokumenty a gumený ochranný obal. Ten asi nebude z najkvalitnejších, no zariadenie pred škrabancami určite ochráni, pokiaľ si nekúpite nejaký lepší obal. Na spodku krabice nájdeme klasickú rýchlonabíjačku s výstupom 5V/2A a nechýba ani USB-C kábel. Slúchadlá sa v balení nenachádzajú, možno preto, že k dispozícii máme testovací kus.

Konštrukcia a dizajn: Všade kov

  • Rozmery: 157 x 75 x 7 mm
  • Hmotnosť: 172 gramov
  • Čítačka odtlačkov prstov na prednej strane
  • Kovové telo

Konštrukciu nového Honoru View 10 hodnotíme veľmi pozitívne. Kovová zadná strana, kovový rámik a sklenená predná strana s minimálnymi rámikmi okolo veľkého, natiahnutého displeja, s pomerom strán 18:9. Telefón sa v ruke drží veľmi dobre, pocitovo je veľmi ľahký. Zadná strana nezachytáva odtlačky prstov.

Na prednej strane si pod displejom našiel miesto snímač odtlačkov prstov, ktorý je bleskovo rýchly, presný a pracuje sa s ním výborne. Jeho umiestnenie na prednej strane je najlepšie možné, považujeme to za veľké plus zariadenia. Nad displejom sa klasicky nachádza slúchadlo slúžiace na telefonovanie a potrebné senzory. Poteší implementácia farebnej LED diódy, ktorá bliká pri nabíjaní alebo pripomína oznámenia zo smartfónu. Na zadnej strane si našli miesto dve šošovky fotoaparátu s prisvetľovacím LED bleskom, vrchná aj spodná časť obsahuje plastové predely antény, ktoré veľmi nenarúšajú celkový vzhľad zadnej strany.

Na pravej strane môžeme nájsť klasické dvojpolohové tlačidlo, ktoré slúži na regulovanie hlasitosti a pod ním nemôže chýbať tlačidlo na rozsvietenie a zhasnutie displeja. Ich zdvih a odozva sú dobré a s ich používaním určite nebudete mať žiadny problém. Horná strana obsahuje milé prekvapenie, infračervený port, pomocou ktorého môžete novinku využiť napríklad ako univerzálny diaľkový ovládač. Na spodnej strane sa nachádza mriežka reproduktoru, USB-C konektor a nezabudlo sa ani na  3,5 mm jack, ktorý sa v jeho drahšom bračekovi, modeli Mate 10 Pro nenachádza. Nevýhodou je absencia zvýšenej odolnosti voči vode, ktorú zase model od Huawei ponúka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Veľmi dobrý

  • Uhlopriečka 6″, IPS
  • Pomer strán 18:9, rozlíšenie 2160 x 1080, 403 ppi

Displej by sme mohli označiť za dominantu novinky. Pri pohľade z prednej strany vám ihneď udrie do očí. Ponúka veľkosť 6″, Full HD+ rozlíšenie a pomer strán 18:9. Displej je IPS, čo je oproti pokročilejšiemu AMOLED displeju Mate 10 Pro zmena, no za svoj výkon sa určite nemusí hanbiť. Ponúka výborné hodnoty jasu, viditeľnosť na priamom slnečnom svetle je výborná, pozorovacie uhly ukážkové. Farby sú ostré a displej je dostatočne kontrastný, takže uspokojí aj najnáročnejších používateľov.

Náš tip
LCD vs Amoled displej

V nastaveniach je možné nastaviť teplotu farieb displeja a nechýba ani potlačenie modrej kvôli ochrane zraku. Rozlíšenie je možné kvôli šetreniu batérie znížiť na HD+ (1440 x 720). V ponuke je aj možnosť zmeniť režim farieb, na výber máte normálne a jasné farby.

Výkon a pamäť: Vyrovná sa najlepším

  • Procesor Kirin 970 (8-jadrový)
  • 4/6 GB RAM, 64/128 GB vnútorná pamäť
  • Podpora pamäťových kariet

Novinka je osadená rovnakým procesorom, aký obsahuje model Mate 10 Pro, ktorý obsahuje prvky umelej inteligencie. K dispozícii je taktiež štedrá nádielka RAM, vo vyššej verzii ponúka až 6 GB, čo zaručuje absolútne bezproblémový multitasking a prepínanie jednotlivých aplikácií. Veľkosť vnútorného úložiska činí 64 GB, verzia so 6 GB RAM obsahuje až 128 GB vnútornej pamäte. Tá je navyše rozšíriteľná pamäťovými kartami MicroSD. V prípade využitia pamäťovej karty sa ale môžete rozlúčiť s Dual SIM podporou, pretože druhý slot je zdieľaný.

Systém s touto dávkou výkonu beží svižne, nič neseká, odladenie je na veľmi dobrej úrovni, aplikácie nepadajú. Je radosť s ním pracovať. Procesor síce nie je úplne najvýkonnejší, čo sa týka hrubého výkonu, no nepocítili sme žiadnu limitáciu, čo sa procesora týka. Realita je taká, že Honor View 10 patrí určite medzi najrýchlejšie smartfóny na trhu a pokojne sa môže rovnať modelom s momentálne najvýkonnejším mobilným procesorom, Snapdragonom 845, minimálne čo sa týka rýchlosti systému. Pri hraní sa taktiež veľmi nezadýcha a bez najmenších problémov si zahráte aj všetky najnovšie hry.

Náš tip
Snapdragon 845: Výsledky benchmarkov

Naša testovacia verzia mala k dispozícii 116 GB vnútorného úložiska priamo po zapnutí a 3,53 GB voľnej RAM pamäte.

Systém: Android Oreo a nadstavba EMUI 8.0, klasika od Huawei

Honor View 10 beží na najnovšom Androide 8.0 Oreo, s nadstavbou Emotion UI, ktorú veľmi dobre poznáme z modelov značky Huawei a Honor. Nadstavba do systému zasahuje výrazne, ponúka veľké množstvo vylepšení a nastavení.

Zamknutá obrazovka je klasická, obsahuje informácie o čase a dátume, môžete si nechať zobraziť aj počet prejdených krokov a, samozrejme, nechýbajú upozornenia z aplikácií, ktoré je ale v nastaveniach možné skryť. Túto obrazovku budete vo väčšine prípadov preskakovať, keďže odomknutie čítačkou odtlačkov prstov je bleskové, jednoduché a funkčné, pričom zamknutá obrazovka sa v tomto prípade nezobrazí. Ak ju chcete predsa len vidieť, stačí stlačiť tlačidlo zapnutia/vypnutia displeja.

Ďalšou možnosťou je odomknutie pomocou tváre, ktoré funguje rýchlo a bezproblémovo, no my sme radšej využili klasický odtlačok prsta, ktorý sa nachádza na ideálnom mieste. Na výber máte klasické androidové menu aplikácií v spolupráci s domovskou obrazovkou, prípadne si môžete všetky aplikácie zobraziť priamo na nej, vtedy menu nie je k dispozícii. Výsuvná lišta je štandardná, ponúka rýchle nastavenie jasu displeja a nezabudlo sa ani na skratky, ktoré si môžete nastaviť úplne podľa seba.

Po potiahnutí prsta po displeji na domovskej obrazovke zo stredu nadol sa zobrazí vyhľadávanie. Vyhľadať môžete prakticky všetko, čo sa v telefóne nachádza (kontakty, správy, aplikácie, nastavenia,…). Ak sa dané slovo nenájde, systém vám ponúkne vyhľadávanie online. Pri takto veľkom displeji príde vhod aj zmenšenie displeja, kvôli lepšiemu ovládaniu jednou rukou, ktoré je možné dosiahnuť potiahnutím prsta po navigačných tlačidlách. Celkovo je systém dobre optimalizovaný, animácie a prechody sú rýchle a bez sekania, aplikácie nepadajú, je radosť s ním pracovať.

Ovládacie tlačidlá domov, multitasking a späť môžete mať zobrazené priamo na displeji, zaujímavou možnosťou je ale ich vypnutie a nahradenie snímačom odtlačkov prsta. Funguje to tak, že snímač dokáže nahradiť všetky tri tlačidlá. Jeho krátkym stlačením sa dostanete o krok späť, dlhým zase na domovskú obrazovku. V prípade, že prst po ňom posuniete zľava doprava alebo naopak, dostanete sa do spustených aplikácií.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Kde sú stereo reproduktory?

  • Pamäťové karty MicroSD
  • 3,5 mm jack
  • Mono reproduktor

Na peknom veľkom displeji s výbornými pozorovacími uhlami je prezeranie videí, prípadne filmov, skutočnou lahôdkou. Vnútorné úložisko s kapacitou 64/128 GB pojme veľké množstvo či už hudby, videí, filmov, hudby a iných multimediálnych súborov. V prípade, že by vám bolo málo, nechýba podpora pamäťových kariet s maximálnou kapacitou 256 GB. Výkonný procesor zaisťuje nerušenú konzumáciu multimédií, nerobí mu problém ani prehrávanie 4K videa. Hudbu si môžete vypočuť cez vstavaný reproduktor, ktorý sa radí k priemeru. Nie je zlý, no nijako nenadchne. Ocenili by sme určite aj druhý reproduktor, ktorý ale V10 neobsahuje. Je to škoda, niektorí výrobcovia dokážu nasadiť stereo reproduktory aj do lacnejších modelov. Potešia sa ale nadšenci 3,5 mm jacku, na ktorý výrobca nezabudol.

Fotoaparát: Takmer rovnaký, no žiadna Leica

  • Rozlíšenie: 16 Mpix (farebný) + 20 Mpix (čiernobiely)
  • Clona: f/1.8
  • 4K video 30 fps, Full HD 60 fps
  • Predný fotoaparát: 13 Mpix, f/2.0, Full HD video

Novinka obsahuje duálny fotoaparát, podobne ako drahší braček z dielne Huawei, no rozdiely sa tu predsa len nájdu. Hlavný farebný snímač ponúkne maximálne rozlíšenie 16 Mpix, čiernobiely až 20 Mpix. Smartfón dokáže zhotovovať fotografie v rozlíšení 20 Mpix pri pomere strán 4:3, k dispozícii sú aj pomery strán 1:1 a 18:9, klasický pomer 16:9 tu chýba.

Fotografovanie s Honorom View 10 je jednoduché a intuitívne, prostredie fotoaparátu je praktické. Posunom prsta zľava doprava sa dostanete do ponuky režimov. Na výber máte štandardný, Pro režim, ďalej je tu čiernobiely, HDR a mnoho ďalších. Keď zase posuniete prst sprava doľava, dostávate sa do nastavení, kde je možné vybrať rozlíšenie, zobraziť mriežku fotoaparátu, nastaviť časovač, prípadne zapnúť sledovanie objektu. K dispozícii sú, samozrejme, aj skratky, vľavo hore sa nachádza prepínanie predného a zadného fotoaparátu, pod ním možnosti pohyblivého obrázku, režim portrét, širokouhlá clona a nastavenia blesku.

honor view 10

Výsledné fotografie patria určite k tomu lepšiemu, čo trh mobilných telefónov ponúka, za cenu okolo 500 € sa jedná o jeden z najlepších fotomobilov. Vďaka umelej inteligencii smartfón vie, čo vidí a tomu vie prispôsobiť nastavenia scény.

Fotografie za dobrých svetelných podmienok sú ostré, ponúkajú oku lahodiace farby a prakticky im nie je čo vytknúť. Horšie je to v horších svetelných podmienkach, kde je badateľná výraznejšia strata detailov. Fotoaparátu by určite pomohla optická stabilizácia obrazu, ktorá chýba. Predný fotoaparát ponúka nadštandardné rozlíšenie 13 megapixelov, fotografie z neho sú veľmi slušné, na selfie určite postačia. Zaujímavý je režim “portrét”, ktorý dokáže efektne rozmazať pozadie.

Fotografie za zhoršených svetelných podmienok sú obzvlášť pekné, keď sú fotené čiernobielo, ponúknu viac detailov a prípadné nedokonalosti sa ľahšie stratia.

Náš tip
Huawei Mate 10 Pro: Fotoaparát

Video dokáže novinka nahrávať v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu alebo Full HD až so 60 snímkami za sekundu. Je tu aj možnosť režim “profesionálne video”, kde si môžete manuálne nastaviť zaostrovanie, vyváženie bielej alebo expozíciu.

Videá sú kvalitné, nechýbajú detaily, pri natáčaní vie umelá inteligencia automaticky vyhodnotiť scénu, čomu upraví aj nastavenia, pre čo najlepšie videá. Nevýhodou je už spomínaná absencia optickej stabilizácie, počas chôdze sú videá roztrasené. Fotoaparát preostruje dostatočne rýchlo, takže pri rýchlej zmene vzdialenosti nahrávaného objektu vie veľmi rýchlo preostriť na bližšiu vzdialenosť, prípadne naopak.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Nechýba prakticky nič

  • Dual SIM
  • Infračervený port
  • Bluetooth 4.2, LTE, USB-C

Ako sa na vlajkový model patrí, v konektivite Honor View 10 vôbec nezaostáva za ostatnými. Ponúka možnosť vloženia dvoch SIM kariet, pričom obidva sloty podporujú LTE siete a ich všetky frekvencie využívané na Slovensku. Nechýba WiFi, Bluetooth 4.2, GPS, USB-C, podporujúce funkciu USB OTG. Poteší aj infračervený port, medzi smartfónmi ide skôr o výnimku, no možnosti využitia telefónu, napríklad ako ovládača domácich zariadení, určite nie sú na zahodenie. Telefonovanie zvláda novinka na jednotku, signál je stabilný, zvuk do slúchadla dostatočne kvalitný a hlasný, na kvalitu hovoru sa nesťažovala ani druhá strana.

Batéria: Vytrvalý silák

  • 3750 mAh
  • Rýchle nabíjanie
  • Veľmi dobrá výdrž

Výdrž batérie s kapacitou 3750 mAh je veľmi dobrá, bežný pracovný deň zvládne smartfón absolútne bez problémov, menej náročnému používateľovi vydrží určite aj dva dni. Počas testovania sme telefón určite nešetrili, nonstop bolo zapnuté WiFi, dáta, NFC, bluetooth, GPS. Vyskúšali sme pár hovorov, Youtube, surfovanie po internete, Facebook, atď. Večer mal Honor V10 ešte 40-50 percent batérie. Percentá batérie ubúdajú naozaj neuveriteľne pomaly. Najnáročnejšiemu používateľovi by mohlo chýbať bezdrôtové nabíjanie, batéria s nadštandardnou kapacitou sa z 0 na 100 percent nabije približne za hodinu aj 40 minút.

Rýchlosť nabíjania sme otestovali s originálnou rýchlonabíjačkou (5V 2A), nachádzajúcou sa priamo v balení a tu sú výsledky:

  • 15 min – 25 %
  • 30 min – 49 %
  • 45 min – 69 %
  • 1 hod – 85 %
  • 1 hod 15 min – 93 %
  • 1 hod 30 min – 98 %
  • 1 hod 39 min – 100 %

Nabíjanie sme začali pri absolútne vybitom smartfóne a celý čas nabíjania bol úplne vypnutý.

Honor View 10 a Huawei Mate 10 Pro

Záverečné hodnotenie: Parametre vlajkovej lode za priaznivú cenu

Nový Honor View 10 predsa len nemôžeme zrovnávať s tými najlepšími, no výrazne za nimi nezaostáva. Pri vlajkových lodiach rozhodujú v dnešných časoch už len detaily a presne tie novinke chýbajú. Ak premýšľate o výkonnom zariadení, ktoré dobre vyzerá, fotí a má pekný displej, no nemáte hlboko do vrecka, Honor V10 je tou správnou voľbou. V  prípade, že vám nevadí absencia stereo reproduktorov, prípadne zvýšenej odolnosti voči vode alebo chýbajúca optická stabilizácia fotoaparátu, novinku určite odporúčame.

Disqus Comments Loading...