Samsung si patentoval zariadenie s rolovateľným ohybným displejom

Nie je neobvyklé, ak si nejaký väčší výrobca patentuje futuristický dizajn alebo konštrukciu smartfónu. Často sa také patenty nikdy nestanú realitou, ale s príchodom ohybných displejov by niektoré mohli. Či sa tak stane u najnovšieho patentu Samsungu je otázne. Podľa portálu AndroidHeadlines totiž patrí zariadeniu s rolovateľným displejom.

Konštrukcia ako zvitky starovekých Grékov

Z patentu nie je úplne zrejme, či je určený pre smartfón, tablet alebo obidva typy zariadení. V prípade smartfónu by v zloženom stave vyzeral ako dnešné vlajkové modely Samsungu série Galaxy S20 so zahnutým displejom po stranách. V bokoch patentu sa ale nachádza ďalšia zrolovaná časť ohybného AMOLED displeja. Vďaka mechanizmu na zadnej strane sa dokáže zariadenie roztiahnuť a s ňou aj AMOLED displej. V praxi to pripomína zvitky listov papyrusu, ktoré mali v minulosti starovekí Gréci ovinuté po stranách okolo dvoch madiel.

Pod displejom budú vysunuté tenké umelohmotné pásy, ktoré ho majú za úlohu podopierať, aby sa pri dotyku pod prstom neprepadol a nepoškodil. Otázna je odolnosť takejto konštrukcie. Prvý skladací smartfón Samsungu Galaxy Fold mal minulý rok odložené uvedenie na trh o pol roka, pretože sa jeho ohybný displej pri používaní poškodzoval. V prípade Samsungu tiež neide o prvý patent s rolovateľným displejom. Vo februári si patentoval smart reproduktor s ohybným displejom na podobnom princípe. 

Samsung pokračuje vo vývoji technológie ohybných displejov

Ak by sa tento patent stal skutočnosťou, tak by s veľkou pravdepodobnosťou používal rovnaký ohybný AMOLED displej ako Galaxy Fold alebo Galaxy Z Flip. Samsung je momentálne lídrom vo výrobe ohybných displejov a na trhu smartfónov má konkurenciu len v smartfónoch Huawei Mate Xs a Motorola Razr. Navyše už chystá novú generáciu Galaxy Fold 2, ktorá bude pravdepodobne využívať aj novší typ ochranného skla UTG (Ultra-Thin Glass). Tým by sa mala odolnosť ohybného displeja ešte zvýšiť. Či by ho ale bolo možné použiť aj v prípade rolovateľného displeja, je otázne.

Náš tip
Akcia: 19 platených hier a aplikácií je v Google Play zadarmo
Disqus Comments Loading...