Samsung Galaxy S8+: O krok bližšie k budúcnosti | RECENZIA

Samsung predstavil minulý mesiac dvojicu smartfónov, na ktoré čakal doslova celý svet. Ide o najväčších konkurentov iPhone-u od Apple a nové smartfóny Samsung Galaxy S8 a Samsung Galaxy S8+ naozaj dokázali, že sú hodné svojho mena. Samsung sa tento rok vykašľal na “plochú” verziu svojej vlajkovej lode a všetky svoje karty vsadil na “edge” displej. Okrem toho ponúkajú jeho nové vlajkové lode aj ďalšie novinky, ktoré vás už na prvý pohľad zaujmú.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Slúchadlá za 100 EUR

Samsung v balení svojej novej vlajkovej lode rozhodne nešetril. Okrem samotného smartfónu v ňom nájdete rýchlonabíjačku (9V/1,67A, resp. 5V/2A), redukciu z microUSB na USB C, ihlu na vyberanie SIM karty a parádne slúchadlá AKG v hodnote 100 EUR. Dovolíme si tvrdiť, že priamo v balení smartfónu sme takto kvalitné slúchadlá ešte nevideli. Hrajú naozaj bravúrne a na svoje si príde aj náročnejší poslucháč.

KONŠTRUKCIA | Väčší displej, menšie okraje

Samsung Galaxy S8+ je naozaj veľký smartfón. Ani tak nie rozmermi (159,5 x 73,4 x 8,1 mm) ako skôr displejom, ktorý ponúka až 6,2″ uhlopriečku a pomer displeja ku telu smartfónu na úrovni 84%. Brady pod aj nad displejom sa zmenšili, no aj napriek tomu je tento smartfón naozaj ťažké ovládať jednou rukou.

Tento pocit budete mať nielen pri práci s displejom, ale napríklad aj pri odomykaní, pokiaľ máte nastavený ako zabezpečovací prvok odtlačok prsta. Snímač odtlačkov sa totižto presťahoval na zadnú stranu, hneď vedľa fotoaparátu, a aj keď si myslíme, že máme naozaj dosť veľké ruky, nedokázali sme naň dosiahnuť pri normálnom držaní zariadenia v ruke. Pri takto veľkom smartfóne by sme rozhodne privítali umiestnenie snímaču odtlačkov trochu nižšie.

Čo sa nám na novom Galaxy S8+ naozaj páči je jeho dizajn. Pôsobí futuristicky, no aj napriek tomu nesie na sebe stopu svojich predkov. Predná časť prišla o hardvérové tlačidlo domov, ktoré bolo pre Samsung príznačné. Musíme sa však priznať, že nám nechýba. Namiesto neho nájdete v spodnej časti konštrukcie spodok displeja, ktorý zobrazuje virtuálne tlačidlo Domov. Vďaka hmatovému senzoru dokáže zariadenie rozpoznať, že ho stláčate a prebudí displej.

Predná strana dostala tiež jednu novinku – snímače očnej dúhovky. Pomocou nich môžete zabezpečiť svoje zariadenie a doslova len pohľadom ho dokážete aj odomknúť. Senzory dúhovky sa nachádzajú naľavo aj napravo od predného reproduktoru, ktorému robí spoločnosť aj predná kamera s 8 Mpix rozlíšením. Samsung v prípade modelu Samsung Galaxy S8+ nezabudol ani na merač tepu. Ten sa už klasicky nachádza v zadnej strane pri fotoaparáte.

Samotné zariadenie váži až 173 gramov, čo budete po niekoľkodňovom nosení vo vrecku cítiť. Samsung pri jeho výrobe použil odolné sklo Corning Gorilla Glass 5, ktoré chráni prednú aj zadnú stranu. Je to štýlové, o tom niet pochýb, no s praktickosťou to nemá moc spoločné. Pokiaľ máte vlhké dlane, zariadenie sa vám bude šmýkať a aj napriek väčšej dlani ho máte niekedy problém udržať v ruke. Všetko je však otázkou zvyku. Nevýhodou odolného skla je však aj to, že sa jednoduchšie poškriabe alebo praskne, pokiaľ vám zariadenie spadne na zem.

Samotná konštrukcia prináša ešte jednu zmenu – je ňou špeciálne tlačidlo pre asistenta Bixby. To sa nachádza vľavo, presne na opačnej strane ako tlačidlo vypínania. To je klasicky možné nahmatať palcom pravej ruky. Ovládanie hlasitosti sa nachádza nad tlačidlom asistenta Bixby a nanoSIM spolu s microSD kartou do zariadenia môžete vložiť vďaka slotu v hornej časti. Spodná hrana obsahuje hlasný reproduktor, USB C konektor a 3,5 mm audio jack. Chvalabohu…

Konštrukcia aj v tomto prípade ponúka odolnosť zaručenú certifikátom IP68, čo znamená, že zariadenie môžete ponoriť 1,5 metra pod hladinu vody po dobu maximálne 30 minút. Skôr sa však môžeme baviť o tom, že sa dá tento smartfón používať v daždi, počas sneženia alebo že sa nemusíte báť jeho poškodenia pri športovaní či inej činnosti, keď prichádza do styku s vodou.

Celkovo je konštrukcia tohto zariadenia naozaj príťažlivá, moderná a sexy. Opäť však prináša tie isté nedostatky, aké mal aj Samsung Galaxy S7 Edge či iné modely “S-kovej rodiny”. Aj tento rok vám tak odporučíme, aby ste si spolu s novou Galaxy S8-čkou kúpili rovno odolné sklo a ochranný kryt, inak vás pád tohto zariadenia na zem môže stáť nielen veľa peňazí, ale aj hnevu a nervov. A pripravte si aj servítky a handričky na večne zacapkaný displej a zadný kryt…

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Opäť kráľom trhu

Netrvalo to dlho a už niekoľko dní po predstavení smartfónovej novinky z Kórey si ju do rúk zobrali páni z DisplayMate. Tí displej v Samsungu Galaxy S8 a S8+ opäť ohodnotili ako najlepší na trhu, čo je výsledok, ktorý očakávali mnohí z nás. A tvrdenie, že ide o jeden z najlepších displejov na trhu, môžeme potvrdiť aj po našom testovaní.

Samsung Galaxy S8+ má až 6,2″ displej, ktorý ponúka rozlíšenie 1440 x 2960 pixelov a pomer k telu až na úrovni 84 %. Ide, samozrejme, o SuperAMOLED jednotku, ktorá ponúka naozaj živé farby a výbornú čitateľnosť na priamom slnku. O ochranu sa v tomto prípade stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 5, ktoré je zahnuté nielen po bokoch, ale aj v hornej a dolnej časti.

Novinkou je to, že displej už pokrýva takmer celú prednú stranu. Oproti konkurentom sa odlišuje aj v tom, že má zaoblené rohy. Ide síce o zaujímavú “inováciu”, no jej praktickosť nám však akosi uniká. Isteže, vyzerá to dobre, keď rohy displeja kopírujú vzhľad rohov konštrukcie, no tu sa končí naše logické vysvetlenie.

Zaujímavou funkciou nového Samsungu Galaxy S8+ je 3D tlačidlo Domov. To sa zobrazuje neustále aj na vypnutom displeji (Always On) a po jeho dlhšom podržaní môžete prebudiť displej a prejsť priamo na jeho odblokovanie. Tí z vás, ktorí sú zvyknutí na hardvérové tlačidlo Domov, túto funkciu rozhodne ocenia.

Samsung do svojho najnovšieho modelu pridal aj množstvo softvérovej výbavy displeja. Nájdete tu filter modrého svetla, niekoľko režimov obrazovky, možnosť nastavenia teploty farieb, možnosť zmeniť font a veľkosť písma, ale aj možnosť zobrazovať obsah v 3 rôznych rozlíšeniach. K dispozícii je HD+ (1480 x 720 px), FHD+ (2220 x 1080 px) a plné rozlíšenie WQHD+ (2960 x 1440 px). My sme počas testovania, samozrejme, používali najvyššie, plné rozlíšenie, no ak chcete dosiahnuť vyššiu výdrž batérie, môžete si zvoliť aj menšie rozlíšenie. Pozitívom je vôbec prítomnosť tejto možnosti.

Samozrejmosťou je aj prítomnosť bočného displeja, ktorý ponúka rovnaké funkcie ako Galaxy S7 Edge. Nájdete tu tak panely s aplikáciami, kontaktmi, inteligentným výberom, údržbou zariadenia, úlohami či s ďalším obsahom. Nové panely si dokonca môžete stiahnuť aj cez samostatný obchod Samsungu, čím sa možnosti využitia tejto funkcie ešte rozširujú. Potešila nás aj prítomnosť funkcie Always On displej, vďaka ktorej máte prehľad o zmeškaných udalostiach, čase a základných informáciách. Samsung Galaxy S8+ ponúka niekoľko možností zobrazenia grafických prvkov na Always On displeji. Výhodou je aj možnosť nastavenia widgetov na zamknutej obrazovke, vďaka ktorým môžete ovládať napríklad prehrávač hudby či najbližší budík.

Čo sa samotnej odolnosti displeja týka, počas nášho testovania sa na ňom neobjavil žiadny škrabanec ani iné mechanické poškodenie, no ak by sme zariadenie chceli používať, rozhodne by sme si naň dokúpili odolné sklo alebo aspoň ochrannú fóliu. Kvôli tvaru konštrukcie je totižto displej pri páde okamžite v dotyku s povrchom, a tak je viac ako možné, že môže prasknúť alebo sa inak poškodiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON A PAMÄŤ | Aj 4 GB RAM sú dosť

Zatiaľ čo sa všetci čínski konkurenti naháňajú za tým, aby predstavili smartfóny so 6, či nedajbože 8 GB RAM, Samsung sa rozhodol všetkým ukázať, že všetko nie je len o číslach. Aj preto má nový Samsung Galaxy S8 a S8+ “len” 4 GB RAM, ktoré však stačia a ešte budú dlho stačiť všetkým používateľom tohto smartfónu. O výkon sa stará aj jeden z najvýkonnejších mobilných čipov na trhu – Exynos 8895 Octa s 8-jadrovou architektúrou (4 x 2,3 GHz & 4 x 1,7 GHz). Grafický čip Mali-G71 MP20 má zas na starosti spúšťanie hier a vykresľovanie grafiky. A výsledok? V AnTuTu sme tomuto zariadeniu namerali viac ako 170 000 bodov!

O tom, že sa toto zariadenie nezasekáva ani nespomaľuje pri akejkoľvek činnosti zrejme už nemusíme ani písať. Potešilo nás aj to, že Samsung vložil do modelu Galaxy S8+ až 64 GB vnútorného úložiska, ktoré je možné navýšiť o pamäťovú kartu do kapacity 256 GB. Na svoje si tak prídu aj ozajstní fanúšikovia multimédií. Len vo vnútornej pamäti je pre používateľa dostupných takmer 49 GB, čo je aspoň v našom prípade viac než dosť.

 

Novinkou v systéme nového Samsungu je inteligentný čistič, ktorý vychádza z aplikácie Clean Master. Ten dokáže zabiť procesy na pozadí a vymazať zo zariadenia nepotrebné súbory, aby “optimalizoval výkon”. O reálnom prínose tejto aplikácie by sme mohli diskutovať, nás však potešilo, že ju Samsung vložil priamo do systému, (dúfame, že ju aj) optimalizoval a používateľ si tak nemusí inštalovať žiadnu alternatívu.

Nadstavba TouchWiz je známa svojimi efektami a bohatou softvérovou výbavou. To sa väčšinou odzrkadlí aj na využití operačnej pamäte. Tá v našom prípade ponúkala v priemere 600 – 800 MB dostupných prostriedkov, čo síce nie je veľa, no na bežný chod systému a rýchle spúšťanie aplikácií to postačilo. Počas testovania sme sa nestretli s prehrievaním zariadenia a bez problémov sme si na ňom zahrali aj najnáročnejšie Android hry. To sa však od najvyššieho modelu Samsungu už očakáva…

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Ďalšia galaxia

Pokiaľ by sme mali hovoriť len o jednej výhode vlajkovej lode Samsungu oproti konkurentom, bol by to zrejme operačný systém. V minulosti boli zariadenia z rodiny Galaxy S za naozaj húževnatú a výkonnostne náročnú nadstavbu odsudzované, no dnes môžeme hovoriť o naozaj vyladenom a výborne fungujúcom systéme, ktorý ponúka funkcie, ktoré nikde inde naozaj nenájdete. Nadstavba v smartfóne Samsung Galaxy S8+ sa už nevolá TouchWiz, ale Samsung Experience. A jej používanie je teda poriadny zážitok…

Na povrchu Androidu 7.0 nájdete jednoducho vyzerajúcu, no naozaj prepracovanú nadstavbu novej generácie. Samsung v nej ponechal všetky dôležité prvky z predošlých modelov, no prispôsobil ju na použitie na tak veľkom displeji a so softvérovými tlačidlami. Juhokórejský výrobca tu ponechal režim dvoch okien na obrazovke, gestá, na ktoré ste zvyknutí, ako aj súčasti systému, ktoré sú pre Samsungy príznačné. Okrem toho však do svojho systému implementoval niekoľko noviniek.

Jednou z najväčších noviniek sú zrejme softvérové tlačidlá. Tie boli v predošlých modeloch dostupné v kombinácii 2 kapacitné + 1 hardvérové tlačidlo. Už pred oficiálnym predstavením mnohí nadávali, že sa Samsung zbavil hardvérového tlačidla, na ktoré sú všetci tak veľmi zvyknutí, no musíme vám povedať, že nám toto tlačidlo naozaj nechýbalo. A Samsung spravil všetko preto, aby ste naň zabudli aj vy. Displej môžete rozsvietiť podržaním prstu na mieste, kde bývalo tlačidlo Domov. Softvérové tlačidlá si môžete aj preusporiadať a dokonca zmeniť aj farbu ich pozadia. Čo nás prekvapilo a naozaj aj potešilo, je aj možnosť vybrať si aplikácie, ktoré sa budú zobrazovať na celú obrazovku, rozumej bez softvérových tlačidiel. Samsung jednoducho do systému pridal funkcie, ktoré inak ponúkajú len niektoré alternatívne ROM…

Nová nadstavba Samsung Experience si zobrala niekoľko prvkov aj z natívneho Androidu. Je to napríklad možnosť otvárať menu s aplikáciami potiahnutím zospodu nahor, či notifikačná lišta, ktorá už dlhšie ponúka podobné usporiadanie prvkov a vzhľad ako v natívnom Androide. A nám sa to páči. V čom by si zas mal brať príklad Google od Samsungu, sú témy systému. Samsung opäť ponúka možnosť zmeniť si vzhľad Androidu pomocou množstva tém, ktoré nezmenia len pozadie, ale napríklad aj dizajn ikon či iných systémových prvkov. Personalizácia je dnes veľmi dôležitá a Samsung ju používateľovi ponúka v pomerne rozsiahlej forme.

Bixby či Google Asistent?

V čase, keď sa Google konečne rozbehol a predstavil svojho pokročilého Google Asistenta sa Samsung rozhodol ísť vlastnou cestou a uviedol svojho vlastného asistenta. Ten sa volá Bixby a po prvýkrát ho môžete vidieť práve v novom Samsungu Galaxy S8 a S8+. Funkcionalitou sa od Google Asistenta v mnohom nelíši a máte z neho rovnaký pocit aj po spustení. Samsung vás však chce presvedčiť, aby ste ho používali, tým, že na konštrukciu umiestnil špeciálne hardvérové tlačidlo, ktorým Bixby spustíte. Či to je správny krok, usúdime časom, no reakcie verejnosti nie sú až tak pozitívne.

V tomto momente sú funkcie asistenta Bixby obmedzené. Časom by však mal ponúkať podporu hlasového ovládania a kontinuálneho učenia sa. Bixby sa stane naozaj vašim asistentom. Naučí sa, čo cez deň robíte a ako používate svoje zariadenie, čo potom využije pri svojej činnosti. Ide o akúsi polo-umelú inteligenciu, ktorá nám ukazuje, ako s nami budú smartfóny komunikovať v budúcnosti. O asistentovi Bixby vám v recenzii nebudeme písať viac, ak vás zaujíma, prečítajte si náš samostatný článok.

Smartfón ako počítač?

Samsung bol vždy trendsetter, čo dokazuje aj so smartfónmi Galaxy S8 a S8+. Tie prinášajú okrem iného aj desktopový režim Dex, ktorý používateľom umožňuje využívať ich zariadenie ako stolový počítač. Je na to potrebný špeciálny dok a treba povedať, že nejde o prvý takýto systém na svete. Samsung ho však medzi prvými preniesol aj do skutočnosti a bude ho ponúkať na existujúcich zariadeniach. Možnosti využívania smartfónu ako počítača sú aktuálne dosť obmedzené, a to nie výkonnostne, ale skôr softvérovo. Na trhu chýba operačný systém, ktorý by sa dal plnohodnotne využívať na smartfóne aj na PC s klávesnicou a myšou. Samsung Dex je však dobrou ukážkou toho, čo ponúkajú aktuálne dostupné možnosti.

Boli by sme naozaj radi, keby sa do tohto segmentu trhu konečne zažral Google, ktorý sľubuje univerzálny operačný systém pre smartfóny a počítače už dlho. Ak však nepredstaví nový Android s podporou desktopového režimu, možno to bude musieť priniesť Samsung alebo niektorý z jeho konkurentov. Práve juhokórejský výrobca k tomu má zrejme najbližšie. Počas testovania smartfónu Samsung Galaxy S8+ sme nemali k dispozícii dok pre Dex, a tak vám neprinesieme žiadne nové poznatky ani skúsenosti z používania. Môžete si však pozrieť naše video, v ktorom vám Harry predstaví koncept tohto systému.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Odomykanie zariadenia očami, tvárou a odtlačkom

Samsung je prvým výrobcom, ktorý prináša možnosť odomykania smartfónu pomocou skeneru dúhoviek. Ten bol dostupný už v smartfóne Samsung Galaxy Note 7 (†), no nájdete ho aj v nových S8-čkách. My sme počas testovania používali na odomykanie zariadenia len tento spôsob a musíme priznať, že ide o naozaj zaujímavú inováciu. Samsung tvrdí, že ide o rovnako bezpečnú technológiu ako skener odtlačkov. Má to však, samozrejme, svoje nevýhody. Jednou z nich je napríklad rýchlosť – odomknutie skenerom dúhovky trvá 1-2 sekundy, a to sa musíte naučiť, ako sa na zariadenie máte pozrieť. Spočiatku tak z odomykania týmto spôsobom môžete byť nervózny a niekoľko dní si naň zvykať. Ďalšou nevýhodou je použitie v noci, keď je skener dúhoviek nepoužiteľný. Na rad tak prichádzajú ďalšie spôsoby zabezpečenia zariadenia.

Používateľ môže okrem skeneru dúhoviek na odomknutie zariadenia použiť aj skener tváre. Nejde o novinku, Android túto funkciu ponúkal už vo verzii Android 4.0. Samsung ju však vylepšil, ponúka ju v kombinácii s kvalitnejším predným fotoaparátom, a tak je aj jej používanie komfortnejšie a presnejšie. Pre zástancov klasických technológií je, samozrejme, dostupné aj odomknutie vzorom, heslom, PIN kódom či odtlačkom prstu. Snímač odtlačkov je však umiestnený na naozaj nevhodnom mieste, a tak sme ho nevyužívali. Zariadenie sme si totižto museli vždy v ruke prechytiť, aby sme naň dočiahli. Snímač inak reaguje výborne, pokiaľ máte problém s rozpoznaním vášho odtlačku, tak si ho zaregistrujte ešte raz.

Zvýšená bezpečnosť vďaka Samsung KNOX

Aj najnovšie smartfóny z dielne Samsungu ponúkajú systém Samsung Knox. Ten ponúka zvýšené zabezpečenie súborom či dátam, ktoré si môžete ochrániť v akomsi súkromnom subsystéme. V jednom zariadení si tak môžete oddeliť súkromné veci od pracovných, ktoré zabezpečíte ďalšou vrstvou ochrany. Nejde pritom len o dokumenty či zložky súborov, ale aj aplikácie a ich dáta. Nové Samsungy tak opäť zaujmú ľudí, ktorí sa zaujímajú o bezpečnosť aplikácií a dát v ich smartfónoch.

Všetko po svojom

Samsung je známy tým, že si vo svojich zariadeniach robí veci po svojom. Odzrkadľuje sa to napríklad aj na aplikáciách, kde Samsung uprednostňuje vlastné tituly pred riešením Googlu či iných vývojárov. V Galaxy S8+ tak nájdete vlastný dialer, aplikáciu správ, e-mail, správcu súborov, kalendár, kalkulačku, poznámky, ale aj vlastný internetový prehliadač či galériu. Okrem toho v menu natrafíte aj na zabezpečený priečinok, v ktorom si môžete ukryť citlivé fotky či dáta, prepracovanú aplikáciu Samsung Notes na poznámky alebo titul Samsung Members, ktorý ponúka výhody a zľavy majiteľom Samsung zariadení. Priamo v tomto titule ale môžete požiadať aj o pomoc s vaším zariadením či o jeho vzdialenú diagnostiku.

Na prepojenie s ďalšími spotrebičmi spoločnosti Samsung vám poslúži titul Samsung Connect. Samsung si, samozrejme, neodpustil ani integráciu aplikácie Samsung Health, ktorú vám zrejme už netreba ani predstavovať. Špičkou softvérového ľadovca je obchod Samsung Apps, ktorý je alternatívou k Obchodu Play. Samsung sa jednoducho snaží vytvoriť si vlastný ekosystém aplikácií, ktoré medzi sebou komunikujú a fungujú na všetkých produktoch spoločnosti Samsung. A musíme povedať, že sa im to aj úspešne darí. Android ako taký slúžil Samsungu len na vybudovanie si vlastného sveta v svete. Ak by Samsung v ďalšej generácií svojich zariadení prešiel na operačný systém Tizen s rovnakým vzhľadom, niektorí z vás by si to možno ani nevšimli…

Operačný systém v novom Samsungu Galaxy S8+ je naozaj prepracovaný a ponúka obrovské množstvo možností. Nájdete tu rôzne gestá, ktorými môžete ovládať funkcie tohto zariadenia, vlastného inteligentného asistenta aj sadu predinštalovaných aplikácií, ktoré vyvinul priamo Samsung. Všetko však medzi sebou pekne spolupracuje, funguje bez zaváhania a dobre vyzerá. Vždy však máte možnosť využiť aj služby tretích strán a aplikácií z Obchodu Play. Je len na vás, čo si vyberiete.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Vynikajúce slúchadlá, no iba jeden reproduktor

Pridanou hodnotou smartfónu Samsung Galaxy S8+ sú rozhodne aj slúchadlá AKG, ktoré nájdete v jeho balení. Ide o klasické štuple s izoláciou okolitého zvuku, ktoré majú hodnotu približne 100 EUR. Hoci nepoznáme technické špecifikácie týchto slúchadiel, musíme potvrdiť, že ide zrejme o najlepšie slúchadlá, aké kedy výrobca pribalil priamo do balenia smartfónu. Priamo na kábli, ktorý je vraj pokrytý kovovým tkanivom, sa nachádza aj ovládanie hlasitosti, prepínania skladieb a tlačidlo play/stop. Nájdete tu aj mikrofón, vďaka ktorému môžete slúchadlá používať aj ako hands-free. Kvalita týchto slúchadiel je naozaj na vysokej úrovni, ponúkajú vyvážený zvuk a výborne sedia aj v uchu. Nemáme im vlastne ani čo vytknúť.

O niečo horšie to je s hlasným reproduktorom. Ten sa nachádza v spodnej hrane a ide len o jeden hlasný reproduktor. Zabudnite preto na nejaký priestorový zvuk či reálne stereo. Kvalita reproduktoru je aj napriek tomu nadpriemerná, aj čo sa hlasitosti prehrávania týka. Pri maximálnej hlasitosti ale počuť skreslenie zvuku, ktorý je napríklad v porovnaní so Samsung Galaxy S6 Edge Plus aj o niečo plechovejší. Jeho prejav je ale na vysokej úrovni a na občasné prezeranie videí či prehrávanie hudby nahlas úplne postačuje. Počas testovania sme ale uprednostnili na počúvanie hudby skôr slúchadlá.

Čo sa softvérovej výbavy týka, na prehrávanie hudby je určená aplikácia hudba Play. Samsung tentokrát do zariadenia nepridal vlastnú aplikáciu Hudba. K dispozícii však máte pokročilé nastavenia a vylepšenia zvuku. Hovoríme o ekvalizéri, ktorý ponúka niekoľko prednastavených profilov, ale aj možnosť manuálneho nastavenia 10-pásového ekvalizéra. Okrem toho je dostupné aj zvýšenie rozlíšenia zvuku, priestorový zvuk slúchadiel, efekt elektrónkového zosilňovača, efekt koncertnej sály či Adapt Sound – špecifické nastavenie zvuku podľa citlivosti vašich uší. V tomto prípade vás zariadenie prevedie procesom nastavenia a výsledný zvuk upraví presne podľa citlivosti vášho sluchu. A aby sme nezabudli, Samsung Galaxy S8+ podporuje aj 32-bitové 384 kHz audio.

Pokročilé možnosti ponúka aj vstavaný prehrávač videí. V ňom môžete ovládať prehrávanie gestami, vytvoriť z videa GIF obrázok, zobraziť video v plávajúcom okne, prípadne zamknúť obrazovku pri prehrávaní filmu alebo seriálu, aby ste nechceným dotykom video nepretočili alebo nezastavili. A dostupná je aj funkcia prehrávania na celom displeji. V tomto prípade ale môže byť menšou prekážkou netradičný pomer 18.5:9, ktorý ponúka trochu “pretiahnutý” obraz približujúci sa ku kinofilmu (pomeru 21:9).

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

FOTOAPARÁT | Dôkaz, že megapixely nie sú všetko

Samsung Galaxy S8+ ponúka zadný fotoaparát s rozlíšením 12 Mpix. Oproti predošlej vlajkovej lodi tak Samsung nezväčšil počet megapixelov, no sústredil sa skôr na vylepšenie kvality. Senzor hlavného fotoaparátu ponúka veľkosť 1/2.5″ a pixely s veľkosťou 1,4 µm, ktoré zaručujú výbornú kvalitu fotografií aj v zhoršených svetelných podmienkach. Pri fotení vám rozhodne pomôže aj prítomnosť optickej stabilizácie, ktorá sa odzrkadlila aj na kvalite videí, ktoré môžete natáčať aj v 4K rozlíšení. Zaujímavou je aj možnosť zaznamenávania 9 Mpix snímok popri tom, ako točíte samotné video. Čo nás naopak mrzí, je prítomnosť len jednej LED diódy v blesku. Dnes už konkurenti ponúkajú povinne dve LED diódy s rôznym farebným odtieňom…

Pochvalu si však zaslúži už tradične výborná aplikácia fotoaparátu. Dovolíme si tvrdiť, že Samsung má jeden z najlepších automatických režimov snímania, ktorý nebudete mať potrebu možno nikdy prepnúť do profesionálneho režimu. Ak tak ale urobíte, čakajú vás bohaté možnosti úprav a nastavení snímania. Sú to nastavenia expozície, vyváženie bielej, zaostrenie, efekt, uzávierka (1/24000 až 10 sekúnd!) a ISO (50 až 800). Okrem toho si môžete zvoliť aj rozdielne meranie expozície (maticové, bodové a na stred), či oblasť zaostrovania. V aplikácii fotoaparát okrem toho nájdete aj samostatné režimy pre panorámu, selektívne zaostrenie (všetky objekty na fotke budú ostré), pomalý pohyb (slow motion), hyperčasozberné snímanie, špeciálny režim na fotenie jedla či virtuálnu snímku.

Zaostrené predné objekty
Zaostrené zadné objekty
Zaostrené všetky objekty

Samotná kvalita fotografií aj videa je naozaj na veľmi vysokej úrovni a dovolíme si tvrdiť, že Samsung bude tento rok kraľovať aj rebríčkom v kvalite fotoaparátu. Aj napriek nižšiemu rozlíšeniu sú snímky dostatočne ostré, zachytávajú naozaj sýte farby a fotoaparát ponúka zaujímavé a praktické funkcie, ktoré využijete pri fotení. Kvalitu samotných fotografií a videa si môžete prezrieť sami na priložených snímkach.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Čo treba oceniť je aj fakt, že Samsung zapracoval šošovku fotoaparátu priamo do konštrukcie, a tak z nej už nevytŕča. Je otázkou času, čo to spôsobí s odolným sklom fotoaparátu a zadným krytom, ktoré takto budú vystavené priamo povrchu, na ktorý zariadenie položíte, no my tento krok chválime. Nevýhodou konštrukcie smartfónu Samsung Galaxy S8+ je však to, že sa v blízkosti fotoaparátu nachádza snímač odtlačkov aj snímač tepu, pri ktorých používaní sa samotný fotoaparát často ušpiní alebo zamastí. Dbajte tak na jeho pravidelnejšie čistenie, hoci aj len do bavlneného trička, ktoré máte práve na sebe.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

PRIPOJENIE | Gigabitové LTE, Bluetooth 5.0 aj GALILEO a BEIDOU

Pokiaľ si potrpíte na kvalitné pripojenie, Samsung Galaxy S8+ vás nesklame. Čo sa pripojenia k internetu týka, na to môžete využiť Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ale aj mobilné siete. Dostupné sú 3G siete s teoretickou maximálnou rýchlosťou HSPA 42.2/5.76 Mbps, ale aj 4G siete LTE-A (4CA) kategórie 16 s teoretickou rýchlosťou na úrovni až 1024/150 Mbps. Na našom trhu sa bude predávať verzia s jedným slotom na SIM kartu, no v zahraničí bude dostupný aj dualSIM model, čo rozhodne poteší majiteľov 2 SIM kariet. A áno, Samsung Galaxy S8+ podporuje aj frekvenciu 800 MHz.

Na pripojenie k ďalším zariadeniam vo vašom okolí môžete použiť aj nový Bluetooth 5.0. Ten prináša podporu pre funkcie A2DP, LE, aptX, ale aj lepší dosah a nižšiu energetickú spotrebu. Prítomné je aj NFC, ktoré môžete využiť napríklad na bezkontaktnú platbu v obchodoch a v neposlednom rade treba spomenúť aj podporu A-GPS, GLONASS, BEIDOU a systému GALILEO, ktoré zaručia naozaj presné určenie vašej polohy. Počas nášho testovania sme skúšali pripojenie na všetky zo spomínaných satelitov a boli bezproblémové.

Na káblové pripojenie slúži USB-C v3.1, ktoré ponúka podporu obojstranného konektora a slúži tak na nabíjanie, ako aj pripojenie k PC. Treba podotknúť, že ide o otvorený konektor, a to aj napriek tomu, že zariadenie ponúka certifikát odolnosti IP68. Pred opätovným nabitím zariadenia po tom, ako ho ponoríte do vody, tak nechajte konektor dobre vyschnúť a z času na čas ho aj vyčistite, aby nedošlo kvôli nečistotám a usadeninám k skratu pri nabíjaní.

Počas nášho testovania sme nemali žiadny problém s pripojením akéhokoľvek typu a nemáme výhrady ku kvalite hovorov ani pripojeniu k internetu. Nebudeme hodnotiť aplikáciu dialeru, SMS správ a klávesnicu Samsungu, pretože tie si v prípade nespokojnosti môžete vymeniť za alternatívne tituly z obchodu Play. Ak tak chcete urobiť, odporúčame vám dialer TrueCaller, SMS aplikáciu Textra a klávesnicu GBoard.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Žiadne prekvapenia sa nekonajú

Jedným z parametrov, ktoré dnes najviac ovplyvňujú používateľov pri kúpe nového smartfónu je výdrž batérie. Samsung Galaxy S8+ ponúka batériu s kapacitou 3500 mAh, ktorá ponúka výdrž, ktorá neurazí, no ani neprekvapí. Počas nášho testovania sme na jedno nabitie dokázali s týmto smartfónom fungovať približne 1,5 dňa s tým, že čas zapnutého displeja predstavoval 2,5 – 3 hodiny. Treba však poznamenať, že sme na zariadení robili sériu testov, fotili s ním, skúšali aplikácie a objavovali jeho funkcie. Displej sme tiež mali nastavený na maximálne rozlíšenie 1440 x 2960 pixelov. Keby sme zariadenie používali s FHD+ rozlíšením a v bežnom režime, veríme, že by sa výdrž na jedno nabitie vyšplhala pravidelne nad 3 hodiny SoT.

Samsung predáva toto zariadenie aj s rýchlonabíjačkou. Tá ponúka nabitie z 0 na 100% za približne 1 a pol hodiny, čo je približný priemer “rýchlonabíjania” medzi zariadeniami tejto triedy. Na trhu sa však nachádzajú aj zariadenia, ktoré sa nabijú rýchlejšie. Samozrejme, pri nabíjaní vám odporúčame používať pribalenú nabíjačku Samsung a neriskovať poškodenie batérie použitím inej nabíjačky. Výhodou tohto zariadenia je aj podpora pre bezdrôtové nabíjanie Qi a PMA.

Tak ako iné zariadenia, aj Samsung Galaxy S8+ ponúka šetriace režimy batérie, ktoré predĺžia výdrž na jedno nabitie o niekoľko hodín v prípade, že po ruke nemáte zdroj energie. Stredný režim šetrenia ponúka čiastočné vypnutie funkcií s tým, že zariadenie je plne použiteľné. Rozhodne zaujímavejším je však Režim extrémneho šetrenia batérie, ktorý ponúka až niekoľkonásobné predĺženie výdrže tým, že zmení rozlíšenie displeja, aplikuje na systém tmavú tému a značne obmedzí funkcie zariadenia. Základné funkcie ako hovory, SMS či prehliadač internetu však zostanú použiteľné. Podobný systém ponúkal aj Samsung Galaxy S7 a S7 Edge, no v ich prípade sa zobrazenie zmenilo na monochromatické. To sa v novej generácii vlajkovej lode od Samsungu mení, čo nás aj teší. Tento režim vám ponúka na jedno nabitie extrémnu výdrž batérie na úrovni až okolo 100 hodín, samozrejme v závislosti od toho, ako zariadenie budete využívať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

HODNOTENIE | Samsung Galaxy S8+

Ak sa dnes s nadhľadom pozrieme na trh so smartfónmi, uvidíme v ňom Apple, Samsung a všetkých ostatných. Juhokórejský výrobca je jednoznačne najznámejším zástupcom Androidov na svete a jeho najnovšie vlajkové lode ukazujú potenciál platformy od Googlu. Samsung tento rok nemal vôbec jednoduchú úlohu – musel zmazať veľmi zlé spomienky ľudí na kauzu okolo Note 7 a podľa nášho názoru sa mu to podarilo. Samsung Galaxy S8 a Samsung Galaxy S8+ sú naozaj vyspelými zariadeniami, ktoré ponúkajú TOP výbavu a funkcie, ktoré inde nenájdete. Samozrejme, aj k najvyššiemu modelu z ich portfólia máme niekoľko výhrad, no bezpochyby ide o jeden z najlepších Android smartfónov, aké si aktuálne môžete kúpiť.

Samsung Galaxy S8+ sa začne na Slovensku predávať 28. apríla za odporúčanú maloobchodnú cenu 899 EUR. Menší model bez “+” v názve bude stáť o stovku menej. Cena týchto modelov je menšia ako v prípade nahryznutého jablka 7. generácie (porovnávame so 128 GB verziami, pozn. redakcie), no stále hovoríme o sume vyššej, ako je reálny priemerný mesačný plat na Slovensku (nebudeme si klamať). Nie každý si tak toto zariadenie bude môcť dovoliť a nie každý si ho možno bude chcieť kúpiť, aj napriek tomu, že na to bude mať. A niet sa čomu čudovať. Však dnes si môžete naozaj vymakaný smartfón s Androidom kúpiť aj za menej ako polovicu ceny nových Samsungov (napríklad OnePlus 3/3T). V prípade Galaxy S8 a S8+ si však priplácate za značku, za luxus a za jedinečné funkcie. Presne ako v prípade spoločnosti Apple. A ak dokáže Apple urobiť rekordy v predajnosti novej generácie iPhonov, veríme, že aj Samsung Galaxy S8 a S8+ môžu prekonať čísla predajnosti svojich predchodcov.

Plusy

  • displej,
  • výkon,
  • operačný systém a funkcie,
  • fotoaparát,
  • extrémny režim šetrenia batérie,
  • slúchadlá AKG v hodnote 100 EUR.

Mínusy

  • vyššia cena,
  • neprakticky umiestnený snímač odtlačkov,
  • len jeden hlasný reproduktor,
  • len priemerná výdrž batérie.

Zariadenie na test zapožičala spoločnosť Samsung.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Odporúčame prečítať si detailnú recenziu na Samsung Galaxy S8+.

Disqus Comments Loading...