RECENZIA Samsung Galaxy A70: Silák s veľkým displejom

Samsung predstavil v roku 2019 okrem najnovších vlajkových lodí s nekompromisnými parametrami a výkonom aj novú strednú triedu z radu A. Po recenzii modelu A50, ktorý nás zaujal príjemnou cenou, podareným dizajnom a veľmi pekným displejom, tu máme jeho väčšieho kolegu so silnejšou batériou a obrovským displejom. V prípade A50-ky sme najviac kritizovali skener odtlačkov prstov v displeji, ktorý vôbec nefungoval podľa našich predstáv. Ako je na tom Samsung Galaxy A70?

Konštrukcia a Dizajn: Nesie sa na novej vlne

Celý rad Samsung Galaxy A spája veľmi podobný dizajn. Obrovský displej s miniatúrnym výrezom v jeho hornej časti a minimálne rámiky. Samsung Galaxy A70 pokračuje v tomto duchu, avšak displej je naozaj poriadne veľký. 6,7 palca je už v ruke cítiť. Na druhú stranu, uhlopriečku displeja určite oceníte v mnohých prípadoch. Novú A70-ku si nekúpia tí, ktorí potrebujú kompaktné zariadenie, tento smartfón mieri skôr k multimediálnym nadšencom a hráčom.

Vzhľadom na veľkosť displeja a celkovú veľkosť zariadenia sa prekvapivo dobre drží v ruke. Vôbec nemám pocit, že by mi išiel každú chvíľu vypadnúť. Môže za to aj jemné zaoblenie zadnej strany k okrajom. Samsung Galaxy A70 v ruke vôbec nepôsobí nijako lacno, skôr naopak. Samozrejme, vlajkovým lodiam sa kvalitou spracovania nevyrovná, ale hanbiť sa nemusí.

Predná strana smartfónu je sklenená, rám a zadná strana sú z materiálu, ktorý je akousi kombináciou skla a plastu, avšak plast výrazne prevláda. V každom prípade, nevyzerá to vôbec zle. Navyše, v testovanej bielej farbe odoláva Samsung Galaxy A70 celkom dobre odtlačkom prstov. Práve kvôli tomuto by som zvolil tento farebný variant.

Predná strana teda patrí displeju, rámiky okolo neho sú naozaj minimálne. Využitá je tak takmer naplno. Jediné, čo by vám mohlo prekážať, je výrez v jeho hornej časti. Tam sa ukrýva objektív selfie fotoaparátu. Rámik v spodnej časti zariadenia je trochu hrubší, no dizajnu to nijako neškodí.

Vzadu sú najzaujímavejšie 3 objektívy fotoaprátu, ktoré sú umiestnené v akomsi výreze. Výhodou je, že nijako extrémne nevystupujú nad okolitý povrch zariadenia, takže aj v príapde použitia tenkého krytu budú dobre chránené. Pod nimi ešte nájdete prisvetľovací LED blesk. Všetky hardvérové tlačidlá sa nachádzajú na pravej strane, čo mi vyhovuje. Umiestnenie zapínacieho tlačidla chválim, pracuje sa s ním veľmi pohodlne. Rovnaké to je aj v prípade ovládača hlasitosti.

Ľavá strana zariadenia obsahuje šuflík na dve Nano SIM karty a pamäťovú katu microSD. Veľkou konkurenčnou výhodou je, že sloty nie sú zdieľané, takže naraz v zariadení využijete dve SIM karty a aj pamäťovú kartu. Spodná strana patrí nabíjaciemu USB-C konektoru, reproduktoru a 3,5 mm audio jacku.

Celkovo som z konštrukcie nového Samsungu Galaxy A70 milo prekvapený. Vzhľadom na uhlopriečku displeja sa stále jedná o zariadenie, ktoré môžeme považovať za “mobilné”. To znamená, že ovládanie (aj keď s ťažkosťami) zvládnete aj jednou rukou. Telefón v ruke nepôsobí lacno aj napriek tomu, že nie je kompletne vyrobený z prémiových materiálov. Jedinú výhradu mám k chýbajúcej vodeodolnosti. Keďže A70-ka nie je zariadenie, ktoré je určené pre tých najnáročnejších používateľov, bez problémov jej chýbajúcu vodeodolnosť odpustím.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Veľký, väčší, najväčší

Na novom Samsungu Galaxy A70 vás ako prvý zaujme práve displej. Ten patrí medzi najväčšie, aké môžeme v smartfónoch nájsť. S výnimkou skladacieho Samsungu Galaxy Fold sa jedná o smartfón s najväčším displejom od tohto kórejského výrobcu. Ponúka uhlopriečku až 6,7″, čo je poriadne veľa. Samozrejme, je natiahnutý, s pomerom strán až 20:9. Jeho rozlíšenie činí 2400 x 1080 pixelov. Niekto by mohol namietať, že pri takto veľkej uhlopriečke by sa zišlo aj vyššie, no mne sa ani raz počas testovania nestalo, že by mi vyššie rozlíšenie nejako chýbalo. Obraz je stále dostatočne ostrý a používanie smartfónu bezproblémové.

Ako sme už pri Samsungu zvyknutí, jedná sa o Super AMOLED panel. To znamená, že sa môžete pripraviť na skvelú čiernu, sýte farby a všetky výhody, ktoré s použitím tohto panela prichádzajú. Čierne pozadie dokáže celkom slušne predĺžiť výdrž na jedno nabitie, taktiež je v systéme pripravená aj tmavá téma. Keď som Samsung Galaxy A70 zobral von, nemal som problém s čitateľnosťou ani na priamom slnku. Nehovorím, že je to to najlepšie, čo na trhu existuje, ale displej je bez problémov čitateľný. Pozorovacie uhly sú skvelé za akýchkoľvek podmienok. O úroveň jasu sa príkladne postará automatika.

S veľkým displejom prichádzajú aj rôzne výhody. Obraz je jednoduchšie čitateľný aj z väčšej vzdialenosti, uhlopriečku oceníte aj pri prezeraní fotografií či videí. Taktiež sa môžete pripraviť na veľmi pohodlné prehliadanie internetu. V noci oceníte filter modrého svetla, ktorý je pri nastavení maximálnej úrovne poriadne silný. Vaše oči vám za to v tme určite poďakujú. Funkciu môžete zapnúť ručne v nastaveniach, prípadne si zvolíte čas, kedy sa automaticky zapne a vypne.

Zaujímavosťou je, že okrem veľkosti písma, si viete nastaviť aj jeho font. Ja som však najradšej zostal pri tom prednastavenom. Pokiaľ by vám z nejakých dôvodov nevyhovovalo farebné podanie displeja, žiadny problém. Režim obrazovky stačí prepnúť na “Sýte farby” a následne si všetko nastavíte úplne podľa seba. Je len na vás či si zvolíte teplejšie alebo studenšie farby. Mne to najviac vyhovovalo tak, ako to bolo prednastavené.

V nadstavbe One UI od Samsungu sa nachádza samozrejme aj Always On režim. Ten využíva výhody AMOLED displeja naplno. Na uzamknutej obrazovke dokáže nepretržite zobrazovať základné informácie, akými sú čas, dátum, upozornenia a podobne. Môžete ho mať zobrazený neustále, prípadne zvoliť možnosť jeho zobrazenia po klepnutí, čím ušetríte ešte viac energie v batérii. Avšak ani s nonstop zapnutým Always On displejom sa dramatického zníženia výdrže vôbec nemusíte obávať. Táto funkcia dokáže veľmi dobre nahradiť chýbajúcu notifikačnú LED diódu.

Skener odtlačkov a možnosti odomykania

Tu sa dostávam k jednému z lákadiel, ale pre mňa aj najväčších sklamaní Samsungu Galaxy A70. Mať skener odtlačkov prstov priamo v displeji je super, no tiež očakávam jeho stoprecentnú funkčnosť. V tomto som naozaj náročný a tento smartfón moje požiadavky jednoducho nespĺňa. Kde je teda problém? Po skúsenostiach s nedávno recenzovaným Samsungom Galaxy A50 som si povedal, že skener odtlačkov v displeji už nechcem ani vidieť. Potom sa mi do rúk dostal model S10, kde je naopak, tento skener rýchly a spoľahlivý. Taktiež Xiaomi Mi 9 ho má zvládnutý veľmi dobre. Avšak teraz prišiel na rad Samsung Galaxy A70 a problémy sa začali opakovať.

Dokonca sa mi zdá, že je to ešte horšie. Už pri prvom nastavení odtlačku prsta to celé išlo veľmi pomaly. Navyše, ani raz sa mi takto smartfón neskôr odblokovať nepodarilo. Odtlačok som teda vymazal a dal som mu druhú šancu. Bolo to lepšie, odtlačok som pridal bez väčších problémov. Avšak odblokovanie stále nebolo podľa mojich predstáv. V prvom rade je to strašne pomalé. Prst na skeneri držím aj 3 sekundy a niekedy sa nič nestane. Avšak v niektorých prípadoch sa zariadenie odomklo rýchlejšie, no rýchle to stále nebolo. So skenerom odtlačkov prstov v Samsungu Galaxy A70 nemám vôbec dobré skúsenosti. Po pár dňoch trápenia som túto možnosť odblokovania úplne vypol. Ušetril som si tým množstvo nervov. Ja len dúfam, že to nejaká softvérová aktualizácia výrazne vylepší, pretože toto je asi najväčší problém inak veľmi vydareného Samsungu Galaxy A70.

Aby som len nekritizoval, novinka ponúka aj odblokovanie tvárou. To funguje výborne. Je to rýchle a oproti skeneru odtlačkov oveľa spoľahlivejšie – aj keď menej bezpečné. Pridanie tváre je bezproblémové. Tvárou dokážete smartfón odblokovať aj v tme, avšak musíte ho mať veľmi blízko. Inak máte smolu.

Výkon a Pamäť: Stredná trieda s novým procesorom

Výkon nového Samsungu Galaxy A70 ani zďaleka nedosahuje úrovní drahších modelov z radu S. Avšak to pri používaní nebude žiadnym problémom. Vo vnútri sa nachádza procesor Qualcomm Snapdragon 675, ktorý zabezpečí plynulé reakcie a dostatok výkonu na všetko, čo budete so zariadením robiť.

Keďže Samsung Galaxy A70 patrí do strednej triedy, najvyšší výkon ani neočakávam. O to viac ma prekvapil. Procesor si bez problémov poradí aj s náročnejšími hrami, pričom hráči ocenia aj obrovský displej. Ovládanie tak bude jednoduchšie a umocní to herný zážitok. Do telefónu som nainštaloval hru PUBG. Tá patrí medzi tie graficky najnáročnejšie a menej výkonné smartfóny s ňou majú problémy. O to viac som bol prekvapený, ako dobre hra bežala na A70-ke. Úroveň grafiky sa automaticky nastavila na maximálnu. V nastaveniach som ešte všetko upravil na maximum a hra bola aj napriek tomu krásne plynulá a výborne hrateľná. Za toto si Samsung zaslúži palec hore. Samsung Galaxy A70 je jedným z najlepších smartfónov na hranie v strednej triede. Vďaka veľkému displeju a pohodlnému ovládaniu by som ho pri hraní uprednosnil aj pred aktuálnymi vlajkovými loďami s vyšším výkonom. Jediným nedostatkom môže byť len jeden reproduktor na spodnej strane.

Za seba hovoria aj samotné čísla, ktoré som nameral v benchmarkoch Geekbench a AnTuTu. Znovu platí, že sa nejedná o tie najvyššie čísla, no Galaxy A70 sa vôbec nemá za čo hanbiť. V Geekbench-i som nameral hodnotu 2379 bodov v single core teste a 6441 v multicore. V AnTuTu dosiahol smartfón skóre veľmi slušných 167 998 bodov.

Takže pred sebou mám vydareného nástupcu strednej triedy s obrovským, dostatočným výkonom na hranie aj tých najnáročnejších hier a problematickým skenerom odtlačkov prstov v displeji. Vďaka silnému procesoru sa môžete spoľahnúť aj na výbornú odozvu operačného systému a nadstavby One UI. Výkon využijete okrem hier a pohybe v systéme aj vo všetkých ostatných aplikáciách, prípadne pri multitaskingu. Zariadenie disponuje operačnou pamäťou s kapacitou 6 GB, čo je plne postačujúca hodnota na pohodlnú prácu. Počas používania mi systém stále ukazuje približne 1,5 GB voľnej RAM.

Tiež sa môžete spoľahnúť aj na dostatočnú kapacitu vnútorného úložiska. 128 GB by malo postačiť aj tým náročnejším, navyše, k dispozícii je aj slot na pamäťové karty microSD do kapacity až 512 GB. Pri použití pamäťovej karty navyše nie ste limitovaní použitím len jedne SIM karty, keďže na každú z týchto kariet je v zariadení samostatný slot. Po nainštalovaní aplikácií, ktoré používam, mám k dispozícii stále vyše 101 GB priestoru.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: One UI v plnej kráse

Osobne som síce fanúšikom čistého Androidu, no nová nadstavba One UI od Samsungu má niečo do seba. Dizajnovo sa veľmi vydarila, je čistá, plynulá a ponúka veľmi zaujímavú tmavú tému. Tá dokáže ušetriť nejaké to percento z batérie. Systém je prepracovaný do najmenších detailov. Ovládacie prvky sa posunuli o trochu nižšie. Pre príklad uvediem písanie novej správy, pričom obsah sa nachádza približne v strede displeja. Ovládanie je tak rýchlejšie a jednoduchšie. Dokonca to celkom v pohode zvládnete aj jednou rukou.

Ako prvé ma prekvapilo, že na domovskej obrazovke a v menu je prednastavená mriežka ikôn 4×5. Na takto veľkom displeji to vyzerá dosť úsmevne. Jendotlivé ikony sú poriadne veľké a displej nie je ani zďaleka využitý tak, ako by využitý byť mohol. Našťastie, toto sa dá upraviť. Ihneď som siahol po rozložení 5×6, ktoré vyzerá oveľa lepšie. Notifikačná lišta ponúka všetko podstatné. Rýchlo si pomocou nej viete zmeniť jas či dostať sa ku skratke, ktorú potrebujete. Samozrejme, ich poradie si viete jednoducho zmeniť.

Multitasking je oproti predchádzajúcej verzii systému tiež pozmenený. Okrem naposledy spustených aplikácií sa tu zobrazujú aj ikony najpoužívanejších aplikácií, ku ktorým tak máte okamžitý prístup. Ak sa vám toto riešenie nepáči, v nastaveniach to môžete vypnúť.

Samsung si pripravil aj viacero možností ovládania samotného systému. Na výber máte štandardné ovládacie prvky, pričom umiestnenie tlačidla späť a tlačidla multitaskingu môžete jednoducho vymeniť. K dispozícii je aj ovládanie gestami. V tomto prípade sa na spodku displeja zobrazia tri ovládacie prvky, pomocou ktorých systém ovládate. Samotné ovládanie funguje tak, že posúvate prst po displeji z jeho spodného okraja nahor. Ak tak učiníte v strede, dostanete sa na domovskú obrazovku, na bokoch sa zase dostanete o krok späť a do multitaskingu. Vyriešené je to veľmi dobre, no ja som stále zástanca klasického ovládania, takže gestá som nevyužíval.

S príchodom Androidu Pie prichádza aj funkcia monitorovania používania vášho smartfónu. Tá nechýba ani v Samsungu Galaxy A70 a nesie názov Digitálna pohoda. Tu ihneď vidíte, koľko času ste so svojím smartfónom strávili, ktorú aplikáciu ste ako dlho používali a podobne. Samsung si pripravil aj jednoduchý čistič úložiska a operačnej pamäte, takže nemusíte inštalovať nejaké pochybné aplikácie z obchodu Google Play.

Nadstavbu od Samsungu hodnotím veľmi pozitívne. Je výborne optimalizovaná a rýchla. Dizajn je trendový a ovládacie prvky sú ihneď poruke. Taktiež sa mi páči možnosť nastavenia tmavej témy. Systém novinky je jednoznačne jednou z jej hlavných predností.

Multimédiá: Ako stvorený

Ak hľadáte poriadny multimediálny smartfón, mali by ste zbystriť. Práve taký totiž teraz držím v ruke. Je ním Samsung Galaxy A70. Jeho základom je výkonnný procesor a obrovský displej. Pomocou neho bude konzumácia multimediálneho obsahu lahôdkou. Či už prezeranie videí, fotografií alebo surfovanie po webe je vďaka takto veľkému displeju veľmi pohodlné. Bez problémov si pozriete aj film, aj keď ja fanúšikom pozerania filmov cez smartfón rozhodne nie som.

Ďalšou veľkou výhodou je prítomnosť 3,5 mm audio jacku. Samsung je jedným z posledných výrobcov, ktorý ho nezatracuje. A mne sa to páči. Síce dlhodobo využívam bluetooth slúchadlá, no napríklad pri hraní PUBG sa určite lepšie uchytia práve tie káblové. Hlavne kvôli odozve. A vďaka univerzálnemu konektoru k Samsungu Glaaxy A70 pripojíte naozaj hocijaké.

Reproduktor sa tu síce nachádza len jeden a jeho prejav nepatrí medzi tie najlepšie. Zlé to ale v žiadnom prípade nie je. Taký priemer. Maximálna hlasitosť je dostatočná a zvonenie určite neprepočujete, avšak na prehrávanie hudby to veľmi nie je. Maximálne tak niekde v byte, kde máte ticho. Toto sa však týka aj tých smartfónov s najlepšími stereo reproduktormi.

Mnohí z používateľov ocenia aj prítomnosť FM rádia. Nie každý má dostatočný dátový balík na to, aby mohol rádio počúvať online. Pre jeho fungovanie stačí pripojiť slúchadlá, ktoré slúžia ako anténa pre príjem signálu. Napríklad aj tie v balení. Na prvý pohľad nevyzerajú nijako lákavo a ani kvalitne, no kvalita zvuku ma veľmi príjemne prekvapila. Väčšinou slúchadlá v baleniach smartfónov nepoužívam hlavne kvôli kvalite zvuku, no v tomto prípade by som sa rozhodne nebál. Slúchadlá dobre tlmia okolitý zvuk a príjemne ma prekvapila aj úroveň basov. Hlasitosť je tiež dostatočná. Kvalita zvuku je celkovo nadpriemerná, k dokonalosti by chýbali trošku výraznejšie stredy a výšky. Zvuk ale v žiadnom prípade nepôsobí tlmene. Nejeden ekvalizér tento nedostatok dokáže vyriešiť.

Používateľské rozhranie Samsungu ponúka viacero možností doladenia zvuku. V nastavení Dolby Atmos môžete nastaviť zvuk pre konkrétnu situáciu, či už prehrávanie hudby, pozeranie filmu alebo hranie hier. Jednotlivé nastavenia vedia krásne upraviť rôznu frekvenciu tónov tak, aby ste mali čo najlepší zážitok. Markantný rozdiel oproti štandardnému nastaveniu to síce nie je, ale poteší. Samozrejmosťou je ekvalizér. Na výber je z 5 prednastavených, plus jeden prispôsobiteľný. V rámci neho si zvuk upravíte v 9 frekvenčných pásmach tak, aby vám vyhovoval najviac.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko, čo potrebujete

Telefonovanie so Samsungom Galaxy A70 je bezproblémové. Trošku výhrady mám k zhasínaniu displeja počas hovoru, ktoré nie vždy funguje na 100 percent. V poslednom čase sa mi to ale stáva častejšie, možno problém s hlavou :)

Hlasitosť reproduktora je dostatočná, rovnako aj kvalita. Problém nenastáva ani na druhej strane, nikto sa na kvalitu nesťažoval. Toto by však mal bez problémov zvládať každý aktuálny smartfón, Samsung Galaxy A70 nie je výnimkou.

V obchode som párkrát zaplatil prostredníctvom Google Pay a platby prebehli bez problémov. Pri prikladaní smartfónu k terminálu odporúčam priložiť strednou časťou. Tam sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou nachádza NFC čip.

Samsung Galaxy A70 je Dual SIM prístroj, takže do neho vložíte súčasne dve SIM karty. Navyše, disponuje aj samostatným slotom na pamäťovú kartu. Pre tých, ktorí chcú využívať súčasne dve SIM karty a pamäťovú kartu, je toto ideálne riešenie a tiež veľká konkurenčná výhoda.

GPS som otestoval s navigáciou Waze a všetko fungovalo bez problémov. Nakalibrovanie kompasu prebehlo úspešne, rovnako som počas viacerých jázd nestratil pozíciu ani raz. Samozrejmosťou je podpora 4G sietí na oboch kartách. V nastaveniach si jednoducho prepnete, ktorá karta sa má používať prednostne na hovory či dátovanie.

Samsung Galaxy A70 disponuje aj bluetooth pripojením vo verzii 5.0. To znamená, že sa môžete spoľahnúť na rýchly a kvalitný prenos a taktiež na výborný dosah. Počas testovania som k smartfónu mal pripojených viacero zariadení práve prostredníctvom bluetooth. Nechýbali smart hodinky, náramok, bluetooth reproduktor a podobne. Počas používania som sa nestretol so žiadnym problémom, bluetooth pripojenie je veľmi spoľahlivé.

Fotoaparát: Ako sa vyspí

Fotografické schopnosti a hlavne 3 snímače na zadnej strane sú obrovským lákadlom nového Samsungu Galaxy A70. Navyše, ten hlavný snímač disponuje rozlíšením až 32 megapixelov. Na papiere to vyzerá veľmi dobre, avšak zdanie môže klamať. Ako sa teda popasoval fotoaparát novinky s naším testom?

Rozlíšenie hlavného fotoaparátu som už spomenul, jeho clona je f/1.7. Štandardne vytvárate fotografie v rozlíšení 16 megapixelov a pomere strán 4:3, avšak jednoducho prepnete na rozlíšenie maximálne. To využijete hlavne za dobrých svetelných podmienok, večer už odporúčam prepnúť späť na 16 MP rozlíšenie. Samozrejme, máte možnosť zvoliť si aj iný pomer strán fotografie (16:9, 1:1, 20:9), no musíte sa pripraviť na nižšie výsledné rozlíšenie, keďže sa bude jednať len o výrez z pôvodného pomeru 4:3.

Ultra-širokouhlý objektív sa mi páči a smartfón bez neho by som už asi nechcel. Posúva možnosti mobilnej fotografie zase o krok ďalej. Na fotografiu sa toho zmestí viac, ideálne využitie nájde pri fotografovaní väčších budov zblízka či skupinových fotografiách a podobne. Viac sa poteším zariadeniu, ktoré ponúka práve takýto objektív a uprednostním ho pred teleobjektívom. Takže za toto má Samsung u mňa palec hore. Jeho rozlíšenie je 8 megapixelov, clona f/2.2. Avšak tento objektív nedokáže zaostrovať. Na to si dajte pozor. Posledným na zozname je 5 MP snímač hĺbky ostrosti, ktorý pomôže pri vytváraní portrétových fotografií s efektom rozmazania pozadia.

Jednoduché ovládanie

Aplikácia, ktorá ovláda fotoaparát, si zaslúži pochvalu za optimalizáciu. Funguje plynule a bez sekania. Rovnako dobré je rozmiestnenie ovládacích prvkov. Všetko mám ihneď poruke. Medzi jednotlivými režimami prepínate jednoduchým ťahom prsta nahor alebo nadol. Prepnutie na selfie fotoaparát je ihneď na dosah. Navyše, fotoaparát môžete rýchlo spustiť aj dvojitým stlačením vypínacieho tlačidla. Taktiež prepínanie medzi objektívmi je ihneď poruke, nachádza sa na pravej strane displeja, kam váš palec bez problémov dočiahne aj bez nutnosti prichytenia smartfónu druhou rukou.

Pri hodnotení samotnej kvality fotografií musím spomenúť viacero vecí. Za pekného slnečného počasia sa väčšinou podaria veľmi slušné zábery, s dostatkom detailov a vyváženými farbami. Celkovo sú výsledné fotografie trochu svetlejšie, niekedy až príliš. Aj teleobjektív dokáže cez deň vykúzliť naozaj veľmi pekné zábery. No stávalo sa mi, že niekedy sa strácali detaily a zvýšil sa šum. Toto by však mohla opraviť softvérová aktualizácia. Celkovo sú fotografie za dobrých svetelných podmienok trochu nekonzistentné.

Štandardná fotografia
Ultra-širokouhlá fotografia
Štandardná fotografia
Ultra-širokouhlá fotografia

Keď je svetla menej, kvalita logicky ubúda. Vyslovene zlé nie je, no existujú smartfóny, ktoré sú lacnejšie a fotografie z nich sú kvalitnejšie. O tom, že ultra-širokouhlý snímač nemá veľmi v noci zmysel zapínať, sa ani zmieniť nemusím. Má nižšiu svetelnosť objektívu, tým pádom sú fotografie tmavšie, ponúkajú menej detailov a sú viac zašumené. To však platí v prípade akéhokoľvek ultra-širokokuhlého fotoaparátu v smartfóne.

Štandardná fotografia
Ultra-širokouhlá fotografia

Hlavný objektív sa znovu snaží priniesť čo  najviac svetla. Nie vždy sú však výsledky uspokojivé. Niekedy má problém s pouličným osvetlením, ktoré je až nepríjemne prepálené, niekedy sa to podarí. Tieto problémy by znovu mohla opraviť softvérová aktualizácia.

Portrétové fotografie

Selfie snímač patrí medzi tie lepšie. Jeho rozlíšenie je nadštandardných 32 megapixelov a svetelnosť sa zastavila na hodnote f/2.0. Počas dňa dokáže vykúzliť veľmi pekné zábery, dávajte si však pozor na protisvetlo, prípadne veľké svetelné zmeny.

Dynamický rozsah tohto objektívu nie je až taký veľký, ako v prípade hlavného snímača. Softvérovo dokáže oddialiť objekt pred kamerou, čo sa môže zísť napríklad pri skupinových selfíčkach. Je schopný nahrávať video vo FullHD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu a nechýba ani portrétový režim.

Samsung Galaxy A70 je schopný nahrávať video v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. FullHD zvláda bez problémov so 60 fps. Avšak ak chcete využiť aj ultra-širokouhlý snímač, musíte sa uspokojiť s FullHD rozlíšením a 30 snímkami za sekundu. Prepnúť medzi objektívmi môžete pred samotným spustením nahrávania, potom to už možné nie je.

Výsledné video vyzerá veľmi dobre až do doby, keď sa začnete hýbať. Statické zábery okolia sú veľmi pekné, farby sú verné a zaostrovanie vcelku rýchle. Chýbajúca optická stabilizácia sa tu však prejaví vtedy, keď zariadenie zoberiete do ruky a začnete s ním kráčať, prípadne bežať. Obraz je roztrasený v niektorých prípadoch až príliš. To je škoda.

Na druhú stranu, poteší možnosť nahrávania super-spomaleného videa pri 960 snímkoch za sekundu v HD rozlíšení. Túto vymoženosť mali doteraz len vlajkové lode niektorých výrobcov, teraz s ňou Samsung prichádza aj do strednej triedy. Práve toto môže byť jedným z najväčších lákadiel nového Samsungu Galaxy A70.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Konečne poriadna výdrž

Do veľkého tela sa vojde aj silná batéria. Samsung nenechal nič na náhodu a model Galaxy A70 vybavil akumulátorom s kapacitou až 4500 mAh. A je to poznať. Aj pri trochu náročnejšom používaní som večer pred spaním videl, že úroveň batérie je približne na polovici. Deň s vami smartfón zvládne absolútne bez problémov aj v prípade, že ho “nepustíte z ruky”. Jediný problém by mohol nastať, keby ste nonstop hrali hry. to by asi nezvládol.

Samsung Galaxy A70 nie je klasickým jednodenným smartfónom. Pri bežnom používaní sa môžete spoľahnúť, že vám bez problémov vydrží dva dni bez nabíjačky. Pokiaľ by ste ho používali striedmenšie, trúfam si povedať, že dá aj o deň viac.

Pravdou je, že podobnú výdrž som tak trochu očakával. Silná batéria priam predurčuje Samsung Galaxy A70 k tomu, aby si nabíjačku nepýtal dlhší čas. Navyše, v systéme je k dispozícii aj tmavá téma, ktorá výdrž batérie ešte o niečo predĺži.

Keby vám ani to nestačilo, nechýbajú šetriace režimy:

  • Režim stredného šetrenia energie – obmedzí dáta na pozadí, vypne Always On displej, obmedzí výkon procesora, zníži jas.
  • Režim maximálneho šetrenia energie – vypne prakticky všetky smart funkcie zariadenia, funguje len internetový prehliadač, SMS a telefonovanie. Pozadie sa zmení na čierne.

V balení sa nachádza nabíjačka s výkonom 25 W a nechýba ani nabíjací kábel. Ten je na oboch stranách zakončený USB-C konektorom. Je to vôbec po prvýkrát, čo vidím takéto riešenie v smartfóne od Samsungu. Ani najnovšie vlajkové lode z radu Galaxy S10 takéto riešenie neponúkajú. Ale späť k A70. S výkonom 25 W tento smartfón nabijete z 0 na 100 % za hodinu aj 40 minút. S týmto časom síce nepatrí medzi najrýchlejších, no za pomalé toto nabíjanie vzhľadom na kapacitu batérie označiť nemôžem.

Test rýchlosti nabíjania:

  • 15 min: 23 %
  • 30 min: 44 %
  • 45 min: 65 %
  • 60 min: 82 %
  • Plné nabitie: 1h 40 min

Kompletnú tabuľku rýchlosti nabíjania, v ktorej nájdete všetky nami testované smartfóny nájdete tu. Jedinou chybičkou krásy je tak chýbajúce bezdrôtové nabíjanie.

Samsung Galaxy A70: Záverečné hodnotenie

Samsung Galaxy A70 sa mi páči, avšak mám k nemu niekoľko výhrad. V prvom rade mi prekáža nespoľahlivý a pomalý skener odtlačkov prstov. Fotoaparát tiež nepodáva konzistentné výsledky a zariadenie by mohlo byť vyrobené aj z hodnotnejších materiálov. Avšak na druhú stranu, určite prevládajú pozitíva. Dizajn je naozaj vydarený, rámiky okolo veľkého displeja minimálne. Telefón patrí medzi tie najlepšie herné zariadenia aj napriek procesoru strednej triedy.

Páči sa mi aj ultra-širokokuhlý objektív a nadstavba One UI je vydarená a rýchla. Veľkým pozitívom je aj kapacita batérie a s ňou spojená nadštandardná výdrž zariadenia. No a na záver, Samsung Galaxy A70 je asi jediným smartfónom strednej triedy, ktorý ponúka super-spomalené video s 960 snímkami za sekundu. Samsung Galaxy A70 je na Slovensku už v predaji za cenu približne 400 eur.

Disqus Comments Loading...