OnePlus 5: Výhodný Číňan s chybami | RECENZIA

OnePlus od svojho založenia prešiel dlhú cestu, počas ktorej sme boli svedkami jeho postupného vzostupu. Vďačiť môže za to najmä svojim zariadeniam, ktoré poskytujú skvelý pomer ceny a výkonu. Aj tento rok spoločnosť prichádza so smartfónom, ktorý sa profiluje ako zabijak vlajkových lodí. To je označenie, na ktoré sme si zvykli už pri jeho predchodcoch. Nový OnePlus 5  má však už pomerne silnú konkurenciu od výrobcov, ako sú Huawei, Honor, či veľmi dobre známy Xiaomi. Oplatí sa jeho kúpa? Na túto otázku sa vám pokúsime odpovedať v našej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Unboxing

OnePlus 5 prichádza zabalený v tradičnej krabici, ktorá pripomína tie, ktoré sme mohli nájsť aj u jeho predchodcov. V nej okrem samotného smartfónu nájdete aj rýchlu nabíjačku Dash a červený káblik s USB C konektorom. Samotné balenie potom ukrýva už len niekoľko brožúrok a nástroj na vyberanie SIM slotu. To je všetko. Žiadne slúchadlá ani nič podobné tu nehľadajte. Jediné, čo je nadštandard je už nalepená fólia na displeji smartfónu. Čo presne v krabici nájdete, si môžete pozrieť aj v našom unboxing videu.

Konštrukcia: Kvalitný kus kovu

Už pri OnePlus 3 a OnePlus 3T sme si si zvykli na výborné konštrukčne spracovanie a inak tomu nie je ani teraz pri OnePlus 5. Smartfón je totižto takmer celý vyrobený z kovu, ktorý sa len tak nepoškriabe a nepoškodí. Samozrejme, pri prípadných pádoch na zem musíte rátať s odreninami a inými poškodeniami, no inak by kovová unibody konštrukcia mala toho zniesť naozaj veľa, čo dokazujú aj viaceré testy odolnosti.

Prednú stranu chráni po bokoch mierne zaoblené odolné sklo Gorilla Glass 5. To by oproti iným sklám malo byť odolnejšie najmä proti pádom. Samozrejme, nejde o nezničiteľné riešenie a stále ide o najkrehkejšiu časť celého smartfónu. Dobrou správou je, že spoločnosť aj napriek použitiu takéhoto materiálu aplikovala na displej ochrannú fóliu, ktorá zabráni prípadným škrabancom. Tú samozrejme môžete kedykoľvek dať dole alebo ju vymeniť za inú. Jej nalepenie od výroby totižto nemusí byť vždy 100%-né, čoho dôkazom bol aj náš OnePlus 5 (fólia sa na hornej strane trochu odliepala).

OnePlus 5 sa nám inak počas používania veľmi zapáčil. Prisudzujeme to najmä pomerne kompaktnej konštrukcii, ktorá aj napriek veľkému 5,5-palcovému displeju ostáva vďaka konštrukčnému prevedeniu so zaoblenými hranami, veľmi dobre ovládateľná. Prekvapením je aj pomerne nízka hmotnosť 153 gramov, čo je na túto veľkostnú kategóriu skutočne nadpriemerne dobrá hodnota. Napríklad taký iPhone 7 Plus s rovnako veľkým displejom, váži až 188 gramov.

Čo sa týka rozloženia prvkov, nekoná sa tu žiadne veľké prekvapenie. Prednej strane dominuje veľký displej, nad ktorým sa nachádza selfie kamera, telefónny reproduktor a taktiež niekoľko ďalších senzorov. Pod ním sú situované domovské Home tlačidlo, fungujúce aj ako veľmi rýchly a spoľahlivý snímač odtlačkov prstov, či dvojica kapacitných tlačidiel s funkciami návratu späť a multitaskingu. V nastaveniach môžete ich funkcie jednoducho vymeniť alebo im dokonca priradiť ďalšie akcie pre dlhé a dvojité stlačenie.

Zadná strana je veľmi elegantná a pôsobí minimalistickým dojmom. Jej hlavnou dominantou je mierne vyčnievajúci modul duálneho fotoaparátu. Ten dopĺňa už len LED blesk a vygravírované logo spoločnosti. Po bokoch zariadenia nájdete napravo slot pre dvojicu nano SIM kariet (smartfón je typu dual SIM), ako aj tlačidlo zapnutia. Naľavo je to zas dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a jeden špeciálny trojpolohový prepínač. Ten slúži na rýchle prepínanie sa medzi rôznymi režimami – hlasným, tichým a nerušiť. Každá z polôh ponúka aj niekoľko dodatočných nastavení. Spodná hrana sa stala domovom pre hlasný reproduktor, USB C konektor a 3,5 mm audio jack.

OnePlus 5 ako celok hodnotíme na výbornú. Ponúka totiž kvalitné konštrukčné spracovanie, pekný a elegantný dizajn bez výstrelkov a taktiež prémiové materiály ako kov a odolné sklo Gorilla Glass 5. Vzhľadom na cenu mu teda skutočne nemáme až tak čo vytknúť. Jediné, čo nám trochu chýbalo je aspoň čiastočná odolnosť voči vode. Subjektívne sa nám v čiernom prevedení zdá byť dizajnové spracovanie aj trochu fádne a nenápadné – najmä pri pohľade na prednú stranu. Oveľa viac by sa nám páčila farebná kombinácia, ktorú výrobca použil napríklad pri OnePlus 3.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Čierno čierna

Veľký 5,5-palcový displej je typu Optic AMOLED, a preto nie je prekvapením, že ponúka dokonalé zobrazenie čiernej farby. Ani ostatnými vlastnosťami sa však nedá zahanbiť. Zobrazovací panel totižto ponúka výborné podanie farieb, vernú bielu a taktiež excelentné pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Displej OnePlus 5 ponúka rozlíšenie Full HD. To je však v tejto cenovej kategórii ešte stále veľmi rozšírené, a tak vzhľadom na nižšiu cenovku mu to nemáme vôbec za zlé. Aj pri 5,5-palcovej jednotke totižto Full HD poskytuje dostatok detailov.

Samozrejme, ako to už dnes býva zvykom, k dispozícii je aj niekoľko nastavení a funkcií. Sú to napríklad Režim čítania, či Nočný režim, ktoré redukujú modrú zložku farebného spektra displeja. Tým chránia oči pred únavou a zabezpečujú menšie namáhanie očí. Zatiaľ čo režim čítania silu efektu upraví automaticky na základe okolitého osvetlenia, pri nočnom režime si jeho silu regulujete manuálne. Aktivácia režimov sa realizuje ručne alebo automaticky podľa spustenej aplikácie, či aktuálneho času. Farebné podanie displeja je možné dodatočne upraviť prostredníctvom niekoľkých preddefinovaných režimov alebo manuálne. Farby môžu byť studenšie alebo teplejšie. Voľba je už len na vás.

V nastaveniach zobrazenia nájdete tiež možnosť voľby veľkosti písma, zobrazenia niektorých prvkov, či aktiváciu ambient displeja (prebudí obrazovku, keď dostanete upozornenie).  Nechýba dokonca ani možnosť prepínania medzi svetlým a tmavým režimom.

Jelly efekt

Ak sledujete novinky ohľadom nového OnePlus 5 od začiatku, tak vám určite neušla správa o tzv. Jelly efekte. Nejde ani tak o chybu samotného displeja, ako o jeho nesprávne umiestnenie vo vnútri zariadenia. Zistilo sa totiž, že OnePlus 5 má zobrazovací panel otočený naopak. To spôsobuje tzv. Jelly efekt, ktorý sa prejavuje pri vertikálnom skrolovaní tak, že obraz sa ako keby naťahuje, resp. pláva ako želatína. OnePlus tvrdí, že všetko je v poriadku, a aj keď tento nežiadúci efekt nebude pre niekoho predstavovať problém, pre iných môže byť výrazným nedostatkom. Nám osobne tento problém nijak zvlášť neprekážal, no na druhej strane musíme povedať, že takéto niečo by sa v smartfóne určite nemalo objaviť. Horšia správa je tá, že túto chybu zrejme nepôjde len tak opraviť pomocou softvérovej aktualizácie. Jednoducho povedané, musíte sa s ňou naučiť žiť. Či to budete akceptovať je už len na vašom rozhodnutí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon: Top liga

Vo svojej cenovej kategórii patrí OnePlus 5 k takmer absolútnej špičke a svojím výkonom a parametrami dokonca poráža aj oveľa drahšie zariadenia. Niet sa čomu čudovať. V jeho útrobách totižto bije procesor Snapdragon 835, ktorému sekunduje nadštandardne veľká pamäť RAM s kapacitou 8 GB. To je viac než by ste mohli od svojho telefónu niekedy vôbec potrebovať. To však len potvrdzuje, že čínsky výrobca sa na nič nehrá a OnePlus 5 doslova kope prvú ligu. Dokazujú to nielen veľmi rýchle reakcie na používateľské podnety, ale aj výsledky benchmarkov. V tých dokonca poráža napríklad aj Samsung Galaxy S8.

Vysoký výkon a dobre odladený systém s minimálnymi obmenami zo strany výrobcu sa zaslúžili o to, že OnePlus 5 doslova lieta. Prepínanie medzi aplikáciami je skutočne veľmi rýchle, a to isté platí aj o ostatných činnostiach. O tom, že toto zariadenie skutočne v rýchlosti exceluje ukázali aj mnohé porovnávacie videá.

Samozrejme, “Päťka” je pripravená aj na náročné hranie hier a iné úlohy. V 3D Marku získala v testoch Ice Storm Unlimited a SlingShot Extreme bodové ohodnotenie na úrovni 40500 resp. 3500 bodov. Takto vysoké skóre zaisťuje plynulý priebeh aj tých najnáročnejších hier.

Používateľov, ktorí si potrpia na dostatok pamäte, poteší tiež kapacita interného úložiska. Tá sa pri modeli s 8 GB RAM vyšplahala až na 128 GB (pre používateľa je dostupných 111 GB), čo je pri cenovke na úrovni 560 eur (v akciách aj o 100 a viac eur menej), skvelá hodnota. Na druhej strane ale zamrzí absencia slotu pre pamäťové karty, ktorá by prípadný nedostatok internej pamäte kompenzovala oveľa lepšie. K dispozícii je aj podpora OTG, ktorá sa zapína priamo v nastaveniach zariadenia.

Multimédiá: Hlasný reproduktor a 3,5 mm audio jack

OnePlus ostal verný 3,5 mm audio jacku, ktorý umiestnil v spodnej časti zariadenia hneď vedľa USB C konektora. Výstup z neho ponúka kvalitný zvukový prednes a dostatočný výkon pre väčšinu slúchadiel. To, ako budú hrať, môžete navyše upraviť v tzv. Tuneri zvuku, ktorý poskytuje niekoľko nastavení a vlastný ekvalizér, avšak iba pri pripojených slúchadlách.

Za kvalitu reprodukcie a hlasitosť musíme ale pochváliť aj hlasný reproduktor. Ten ponúka kvalitný zvukový prednes a vyváženú frekvenčnú charakteristiku. Nečakajte samozrejme žiadne zázraky, no vzhľadom na to, že ide o mobilný telefón, hrá nadpriemerne dobre.

OnePlus 5 inak nedisponuje žiadnym vlastným hudobným prehrávačom a vo svojej softvérovej výbave ponúka tak nanajvýš galériu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Oxygen OS

OnePlus je už dávnejšie oddaný systému, ktorý viac-menej kopíruje ten, ktorý sa nachádza aj v zariadeniach od Googlu. Minimálne po dizajnovej stránke je tzv. Oxygen OS veľmi podobný s čistým Androidom, ktorý sa nachádza aj na smartfónoch Pixel. A práve to sa nám na OnePlus 5 veľmi páči. Nenájdete tu žiadne zbytočnosti ani dizajnové výstrelky, ktoré by znepríjemňovali používanie alebo by zariadenie dokonca spomaľovali. Práve naopak, systém je odladený veľmi dobre a patrí medzi tie najrýchlejšie.

Launcher, notifikačná lišta, ale aj veľa ďalších aplikácií tak preberá výzor material dizajnu od Googlu. OnePlus to ale dopĺňa o niekoľko vlastných funkcií a nastavení. Nechýba teda napríklad ovládanie pomocou gest (stlmenie zvonenia preklopením, vytvorenie snímky obrazovky troma prstami, prebudenie dvojitým poklepaním, ovládanie prehrávania hudby). Okrem preddefinovaných funkcií môžete niekoľkým “voľným” gestám priradiť aj vlastné.

Vhod príde aj nastavenie zobrazenia notifikačného panelu – stavového riadku. Tu môžete meniť štýl batérie, či zobrazenie jej kapacity v percentách. Okrem toho sa dá zapnúť aj zobrazenie rýchlosti siete, času a spravovať jednotlivé ikony. Notifikačnú lištu tak máte viac-menej priamo pod svojou kontrolou a len vy si zvolíte, ktoré ikony sa tu majú alebo nemajú zobrazovať.

Samozrejmosťou sú aj natívne funkcie Androidu Nougat, ktorý podporuje rýchle prepínanie medzi dvoma aplikáciami, či prácu s aplikáciami v dvoch oknách. To je ale viac-menej všetko, čo by stálo za zmienku.

Fotoaparát: Rozhodne zaujme

Fotoaparát OnePlus 5 nepochybne patrí medzi tie najlepšie na trhu. Na absolútnu špičku v podobe smartfónov HTC U11 či Samsung Galaxy S8 má však ešte čo dobiehať. A aj keď pri dobrom svetle sa im minimálne vyrovná, s klesajúcou intenzitou a zhoršujúcimi sa podmienkami tu už rozdiel nájdete. Každopádne, vo svojej cenovej kategórii patrí OnePlus 5 určite do lepšieho priemeru a kvalitou sa môže porovnávať napríklad s Honorom 9. To platí o fotografiách aj videu.

Samotný fotoaparát ponúka veľmi prehľadné a jednoduché prostredie, ktoré neoplýva práve množstvom funkcií. Nájdete tu teda iba základný režim pre automatické fotenie, režim fotenia s rozmazaným pozadím, či videorežim, v ktorom sa dá nahrávať v maximálnom rozlíšení 4K. Pre skúsenejších je k dispozícii aj profesionálny režim, v ktorom si ISO, rýchlosť uzávierky, zaostrenie korigujete manuálne (podporované je aj fotenie do RAW).

Nedostatkom, ktorý nám pri fotení aj natáčaní videa chýbal, je absencia optickej stabilizácie. Tú je cítiť najmä pri slabších svetelných podmienkach. Pri natáčaní videa je kompenzovaná elektronickou stabilizáciou obrazu. OnePlus ju podporuje pre rozlíšenie 1080p aj 4K a svoju prácu odvádza veľmi dobre. V niektorých situáciách je však zjavné, že softvérová stabilizácia nestíha a objavuje sa nepríjemný efekt rozmazania. Kvalita videa patrí do priemeru triedy.

Čo sa nám pri fotoaparáte páčilo je dostatočne veľké rozlíšenie 16 Mpix, ktoré poskytuje dostatok detailov aj pri prezeraní fotografií na väčšom displeji, či pri orezoch. Vďaka druhému snímaču viete robiť aj fotky s pekným bokeh efektom, aj keď tu si tiež musíte zvyknúť na to, že nie je dokonalý a len málokedy sa podarí snímka, ktorá je bez chyby. Podobne ako aj na iných smartfónoch s duálnym fotoaparátom – pri fotení nie je bokeh 100%-ný a nie je tak prirodzený, ako pri fotení s normálnym objektívom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Dual SIM s LTE

OnePlus 5 je po stránke konektivity veľmi dobre vybavený a poteší aj prítomnosťou dual SIM slotu. Ten pojme dve nano SIM karty, ktorým môžete priradiť rôzne predvolené nastavenia. Z jednej SIM tak môžete telefonovať a posielať SMS, z tej druhej sa zas pripájať k mobilnému internetu. Pri telefonovaní alebo SMSkách si však preferovanú SIM môžete vybrať dodatočne aj manuálne. Dobrou správou je, že OnePlus 5 podporuje väčšinu LTE pásiem, a tak sa s ním k 4G sieti slovenských operátorov pripojíte bez akýchkoľvek  problémov – vrátane LTE vo frekvenčnom pásme 800 MHz. Už samozrejmosťou je aj podpora NFC, ktoré využijete napríklad pri platbách mobilom.

Inak OnePlus 5 podporuje štandardnú dávku konektivity. To znamená prítomnosť WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB C konektora, či pozičných systémov GPS a GLONASS. Čo sa týka kvality príjmu, tak tu nemáme až tak veľké výhrady. Inak, pochváliť musíme tiež kvalitu telefónneho reproduktoru, vďaka ktorému sa s OnePlus 5 telefonuje komfortne aj v hlučnejšom prostredí.

Batéria: Čakali sme viac

Výdrž batérie je stále veľmi sledovaným parametrom. A hoci OnePlus 5 má výborné predpoklady k tomu, aby ponúkal excelentnú výdrž, nie je tomu úplne tak. Zariadenie totiž disponuje veľkou 3300 mAh batériou, ktorá by pri úspornom procesore a displeji s menším rozlíšením mala teoreticky poskytovať slušnú výdrž na jedno nabitie. S OnePlus 5 sme však dosahovali hodnoty výdrže, ktoré sa pohybovali na úrovni 30 hodín, a to s displejom zapnutým po dobu 2-3 hodín. To je prinajlepšom priemerná až podpriemerná hodnota.

Čím OnePlus 5 skutočne poteší je rýchle nabíjanie Dash Charge, ktoré svojou rýchlosťou poráža aj iných renomovaných výrobcov. Vďaka nemu sa batéria z 5 na 100% nabije už za približne 1 hodinu a 30 minút. Na 50% to stihne už do 25 minút, na 90% do 1 hodiny. Posledných 10% je najpomalších a dobitie na 100% trvá dlhšie.

Samozrejme, aj tu nájdete šetriace funkcie, ktoré môžu predĺžiť výdrž na jedno nabitie. Je to šetrič batérie, ktorý zníži výkon, obmedzí vibrácie, služby určovania polohy a dátové prenosy na pozadí. K dispozícii je potom ešte aj optimalizácia spotreby aplikácií, ktorú podporuje samotný Android.

Záverečné hodnotenie: OnePlus 5, Číňan s chybami

OnePlus 5 je skvelý smartfón, ktorý vo svojej cenovej kategórii ponúka skutočne skvelú výbavu a teda aj pomer ceny a výkonu. Čo je však škoda, nie je bez nedostatkov či dokonca chýb. Tou najväčšou, ktorá môže odradiť od kúpy, je Jelly efekt pri skrolovaní displeja. Ten síce nie je až tak viditeľný, no pre mnohých používateľov bude určite rušivým. Pri zariadeniach tohto kalibru by sa podobné veci určite nemali stávať a je škoda, že pri OnePlus 5 sa táto chyba objavila. Každopádne, po ostatných stránkach ide výborný smartfón, a to výkonom, kvalitou fotografií, konštrukcie, ale aj multimediálnou výbavou a konektivitou. Za cenu, ktorá sa pohybuje na úrovni 560 eur a niekedy vo výpredajoch aj oveľa lacnejšie, ide však o dobrú voľbu, ktorú rozhodne môžeme doporučiť – za predpokladu, že vám nebude vadiť už spomínaný Jelly efekt.

OnePlus 5 na testy zapožičal e-shop GearBest.com kde si ho môžete aj zakúpiť.

Plusy:

  • Výborné konštrukčné spracovanie
  • Pomer cena výkon
  • Kvalita displeja
  • Rýchly a spoľahlivý snímač odtlačkov prstov
  • Fotoaparát
  • Rýchle nabíjanie Dash Charge

Mínusy

  • “Jelly efekt” displeja
  • Trochu fádna predná strana

 

Disqus Comments Loading...