Facebook a jeho ďalší problém: Instagram čelí žalobe za zber biometrických dát

Tentokrát to výnimočne nie je Facebook, kto by čelil žalobe, ale jeho sesterská platforma Instagram, konkrétne za zber biometrických dát. Na Facebook sa tie kauzy skrátka hrnú a hrnú, minulý mesiac sme písali o tom, že sa nepoučil a stále ukladá údaje používateľov, aj keď platformu nepoužívajú. Asi dva mesiace dozadu zase o tom, že Facebook bojkotujú najväčší inzerenti, pretože jeho politika proti nenávistnému obsahu je pozvoľná a podobne.

Náš tip
Akcia v Google Play: Stiahnite si zadarmo tieto Android aplikácie a hry

V pondelok (10. 8.) bola podaná žaloba na Instagram za zber, ukladanie a predávanie biometrických dát používateľov. Samozrejme, že to Instagram vykonával bez súhlasu používateľa. Žaloba sa týka 100 miliónov používateľov, čo je asi 10 % z počtu aktívnych používateľov za mesiac.

Vykonáva Instagram zber biometrických dát svojich používateľov?

Používateľka Instagramu, ktorá podáva sťažnosť, spomína pre portál Fortune, že Instagram používa od roku 2011. Tvrdí, že platforma porušuje štátny zákon o súkromí, ktorý zakazuje zber biometrických údajov. Podľa zákona môže spoločnosť porušujúca zákon dostať pokutu 1000 dolárov za jedno takéto porušenie. Ak takto konala vedome, môže pokuta narásť až na 5000 dolárov. V prípade Instagramu ide o 100 miliónov používateľov na území USA.

Len začiatkom tohto roku začal Instagram upozorňovať svojich používateľov ohľadom zberu biometrických dát, uvádza sa v žalobe. Instagramová politika zberu dát uvádza, že ak Instagram začne používať technológiu na rozpoznávanie tvárí, dá to svojim používateľom vedieť.

“Táto žaloba je zbytočná,” tvrdí Stephanie Otway, hovorkyňa spoločnosti Facebook. “Instagram nepoužíva technológiu na rozpoznávanie tváre.”

Bude zaujímavé sledovať ako to celé dopadne. Možno sa nakoniec fakt ukáže, že Instagram nepoužíva technológiu na rozpoznávanie tváre, ale ak by to tak nebolo, prečo tento rok začal Instagram upozorňovať, že zbiera biometrické dáta?

Developer: Instagram
Price: Free
Náš tip
Instagram sa silne inšpiroval TikTokom, pridal nový typ príspevkov
Disqus Comments Loading...