Huawei dá vývojárom až 100 % z tržieb z obchodu AppGallery

Huawei P30 Lite 124 Zdroj: Miroslav Schwamberg

Keďže bol Huawei odrezaný od Obchodu Play, tak je nútený používať vlastnú náhradu. Pre pripomenutie, celé to začalo v lete minulého roka, kedy USA obvinilo Huawei zo špionáže. Potom nasledovalo uvalenie zákazu o spolupráci amerických firiem s Huaweiom. Ten s malými prestávkami pokračuje až dodnes. Prvou vlajkovou loďou, ktorá kvôli tomu trpí, je Mate 30 Pro. Ten sa u nás totiž predáva bez aplikácií Google.

Konkurovať Google Play nie je jednoduché

Alternatívne obchody s aplikáciami to pri silnej konkurencii, akou je napr. Obchod Play, majú ťažké. Musia zápasiť o každú jednu aplikáciu, o každého jedného vývojára. Preto Huawei prišiel s nápadom nechať im 100% tržieb, aspoň dočasne.

Tak sa aspoň píše v podmienkach používania AppGallery. Tie platia 24 mesiacov a vývojári sa do nej musia zapojiť do júna.

Podmienka je rozdelená na dve časti – prvá platí 12 mesiacov, kde vývojári aplikácii iných než hier majú nárok na 100 % tržieb. Z hier dostanú 85 % – to je skoro toľko, koľko dáva Epic Games (88 %).

V druhom roku majú nárok na 85% tržieb z hier a aplikácii (z náučných až 90 %). Po tom, čo tieto podmienky skončia, vývojári budú mať nárok na 70 % a Huawei na 30 % z tržieb.

Pre prehľadnosť zverejnil portál XDA nasledujúcu tabuľku:

Kategória Prvých 12 mesiacov Ďalších 12 mesiacov Štandardné rozdelenie
Náučné aplikácie 0 %/100 % 10 %/90 % 20 %/80 %
Hry 15 %/85 % 15 %/85 % 30 %/70 %
Ostatné 0 %/100 % 15 %/85 % 30 %/70 %

Tieto podmienky platia pre vývojárov mimo Číny. Sú tiež miernejšie než pre vývojárov z Číny. Napríklad čínski vývojári si delia tržby s Huaweiom 50:50, kým zahraniční vývojári dostanú až 70 %.

Pre porovnanie, Apple i Google si nechávajú 30 % zo všetkých tržieb.

Bude zaujímavé sledovať vývoj situácie, nakoľko tu už v minulosti boli podobné pokusy. Mali sme tu alternatívne operačné systémy, ako napr. Tizen od Samsungu, Sailfish či Firefox OS, tie to tiež skúšali bez Google ale zlyhali.

Disqus Comments Loading...