Android potrebuje rýchlejšie bezpečnostné aktualizácie. Google plánuje vylepšenia na rok 2017

Spoločnosť Google je často kritizovaná ohľadom bezpečnostných záplat svojho mobilného operačného systému Android. Ten vďaka svojej pomernej otvorenosti potrebuje pravidelné bezpečnostné aktualizácie pre zamedzenie únikov informácii či útokov v podobe trójskych koní. Android aktualizácie týkajúce sa bezpečnosti dostalo v roku 2016 až 735 miliónov prístrojov od viac ako 200 výrobcov. To však stále nestačí a Google plánuje vylepšenia pre rok 2017.

“Máme stále veľa práce pred sebou, aby sme ochránili všetkých používateľov Androidu. Asi polovica zariadení v prevádzke ku koncu roka 2016 nedostala bezpečnostnú aktualizáciu v priebehu roka.” – Adrian Ludwig a Melinda Miller, lídri pre bezpečnostnú zložku Androidu

Náš tip
Ako sa chrániť pred bezpečnostnými hrozbami na Androide – tipy a triky

Ak výrobca v súčasnosti zistí potenciálnu hrozbu pre svoje smartfóny, okamžite vydáva externé správy pre bezpečnostných výskumníkov a zapája interných auditorov. Naháňačka za bezpečnostnou aktualizáciou je v tomto prípade otázkou dní. Komplexné pokrytie bezpečnosti Androidu je však náročné z pohľadu ekosystému. Zahŕňa stovky výrobcov či distribútorov a je skutočne náročné dopraviť bezpečnostné záplaty ku všetkým používateľom.

Zatiaľ čo referenčné smartfóny a tablety ako Google Pixel či Nexus séria dostávajú pravidelné mesačné bezpečnostné aktualizácie, nie je to samozrejmosťou u všetkých výrobcov. Často krát sa čakanie na aktualizáciu naťahuje aj na dlhé mesiace a zákazník tak môže byť potenciálne ohrozený v tomto “medziobdobí,” kým aktualizácia dorazí.

Náš tip
Sony Xperia X, X Performance, X Compact a XZ dostávajú marcovú bezpečnostnú aktualizáciu

Adrian Ludwig sa vyjadril, že niečo cez 78% vlajkových lodí v Severnej Amerike bolo aktualizovaných v zmysle bezpečnosti. Ide údajne o dobré číslo, no v záujme spoločnosti Google je tento údaj pre rok 2017 vylepšiť. Android tiež zaznamenal pokrok pred hrozbou tzv. “potenciálne škodlivých aplikácií.”Ide v princípe o trójske kone, technológiu phishing či rôzne škodlivé sťahovače údajov.

Spoločnosť Google automaticky vyhľadávala takto škodlivé či napadnuté aplikácie v Obchode Play prostredníctvom 750 miliónov denných kontrol v roku 2016 (oproti 450 mil. kotrol v roku 2015). Celkovo za rok 2016 klesol výskyt trójskych koní v Obchode Play o 51,5%, rôzne škodlivé sťahovače o 54,6% a technológia phishingu dokonca o 73,4% v porovnaní z výsledkami z roku 2015.

Náš tip
Nokia 6, Nokia 5 a Nokia 3 budú dostávať pravidelné mesačné aktualizácie

Naopak pomer nainštalovaných takto škodlivých aplikácií stúpol na 0,71% (v porovnaní s 0,5% za rok 2015). Toto chce spoločnosť rázne zmeniť a už napríklad Android Nougat prináša bezpečnostné vylepšenia pri práci s heslami, audio či video súbormi.

Dostáva aj váš smartfón pravidelné bezpečnostné aktualizácie? Používate antivírusové aplikácie? Svoje postrehy nám môžete napísať do diskusie pod článkom.

Zdroj: techcrunch

Disqus Comments Loading...