Ako fotí Samsung Galaxy S22 Ultra? | FOTOmánia

Samsung Galaxy S22 Ultra | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Samsung Galaxy S22 Ultra je najvybavenejším modelom výrobcu. Ponúka skvelý výkon, nádherný displej, dotykové pero S Pen a najmä špičkové fotoaparáty. Snímače sa v porovnaní s predchodcom nezmenili, no Samsung zapracoval na softvéri a čo-to do kvality fotografií má povedať aj pokročilá umelá inteligencia.

Zostava snímačov je v porovnaní s konkurenciou jedinečná. Žiadny iný smartfón totiž neponúka takú variabilitu, ako práve Galaxy S22 Ultra. Hlavný objektív má rozlíšenie 108 megapixelov, optickú stabilizáciu obrazu a svetelnosť f/1.8.

Samsung Galaxy S22 Ultra | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Ultra-širokouhlý snímač dokáže aj zaostrovať, takže výborne poslúži aj ako jeden z najlepších makro fotoaparátov v smartfóne. Opäť tu máme skvelé približovacie možnosti. Nachádza sa tu teleobjektív s trojnásobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou obrazu. Pre najnáročnejších si Samsung pripravil aj periskopický snímač s desaťnásobným optickým zoomom. Maximálne digitálne priblíženie je na úrovni až 100x.

Objektív parametre
Hlavný snímač 108 MP, f/1.8, OIS
Ultra-širokouhlý snímač 12 MP, f/2.4, uhol záberu 120 stupňov, automatické zaostrovanie
Teleobjektív 10 MP, f/2.4, 3x optický zoom, OIS
Periskopický objektív 10 MP, f/4.9, 10x optický zoom, OIS
Selfie snímač 40 MP, f/2.2, automatické zaostrovanie

Hlavný a ultra-širokouhlý snímač

Poďme pekne poporiadku. Hlavný 108-megapixelový objektív ponúka optickú stabilizáciu obrazu a svetelnosť f/1.8. Vychádzajú z neho fotografie s rozlíšením 12 MP, keďže spája až 9 pixelov do jedného. Fotiť je možné aj v plnom 108-megapixelovom rozlíšení. Kvalita fotografií je opäť špičková. Cez deň je to akousi samozrejmosťou, no nezľakne sa ani náročnejších podmienok. Skvelý je aj dynamický rozsah.

Samsung Galaxy S22 Ultra | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Ultra-širokouhlý snímač má uhol záberu 120 stupňov a rozlíšenie 12 megapixelov. Jeho hlavnou devízou je automatické zaostrovanie, takže k dispozícii sú aj makro zábery. Tie sú podstatne kvalitnejšie ako zábery, ktoré pochádzajú z dedikovaných makro snímačov v lacných smartfónoch. Cez deň tiež ponúkne veľmi pekné fotografie, Samsung sa snaží udržať si aj farebné podanie tak, aby nebol veľký skok medzi hlavným a ultra-širokouhlým snímačom. A až na nejaké výminky sa mu to celkom darí.

Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg

V noci je to už trochu iné, v nočných fotkách je hlavný snímač podstatne lepší, má menej šumu, lepšie farby a fotky sú ostrejšie. Tu ale na rad prichádza vylepšený nočný režim, ktorý využíva výkon nového procesora a umelú inteligenciu.

Hlavný snímač | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Ultra-širokouhlý snímač | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Súčasne dokáže vytovoriť viacero fotografií s rôznou expozíciou, ktorú spojí do jednej a post-processing urobí doslova zázraky. Nočný režim dokáže výrazne pomôcť hlavnému snímaču, no v prípade ultra-širokouhlého je to až neuveriteľné zlepšenie. Z nepoužiteľnej fotky sa rázom stane záber, na ktorý sa dá pozerať.

Štandardná foto | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Štandardná foto | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Štandardná foto | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Náhodou som mal na chvíľu poruke aj Apple iPhone 13 Pro, takže pridávam aj niekoľko porovnávacích nočných záberov. Samsung vždy vľavo, Apple vpravo.

Ultra-širokouhlý, nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Ultra-širokouhlý, nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
nočný režim | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg
Zdroj: Miroslav Schwamberg

Zoom

Pokiaľ hľadáte smartfón s najlepšími približovacími schopnosťami, hľadaniu je koniec. Samsung Galaxy S22 Ultra je presne to, čo potrebujete. Obsahuje rovno dva zoomovacie snímače. Tie sú rovnaké ako v minulom roku. Teleobjektív má rozlíšenie 10 MP a 3x optický zoom, nechýba mu ani optická stabilizácia obrazu. Tou disponuje aj periskopický objektív s desaťnásobným optickým priblížením.

1x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
3x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
10x | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Len si musíte dávať pozor na to, že v noci zariadenie nie vždy prepne na zoomovací snímač. Ak vyhodnotí, že lepšiu snímku dostanete z toho hlavného, máte jednoducho smolu. V konečnom dôsledku ide práve o kvalitu fotky, takže v tomto smere nemám výhrady. Predsalen, tieto snímače majú horšiu svetelnosť a kvalitu celkovo v porovnaní s tým hlavným.

1x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
3x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
10x | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Cez deň je to ale už iná káva. Najkvalitnejšie sú zábery, kedy sú tieto snímače využité naplno. To znamená pri 3x a 10x zoome. Kvalita sa dokonca ešte o niečo v porovnaní s minulým rokom zlepšila. Áno, 100-násobné priblíženie je stále len marketingový ťah, no využitie sa určite nájde. Napríklad na prečítanie vzdialenej informačnej tabule.

0,6x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
1x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
3x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
10x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
30x | Zdroj: Miroslav Schwamberg
100x | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Fotografie s desaťnásobným priblížením sú výborné, no hanbiť sa nemusí ani za 20x a dokonca aj 30x zoom je v dobrých svetelných podmienkach celkom použiteľný. Konkurencia sa jednoducho nechytá.

Portrétové fotografie

Teleobjektív je možné využiť aj pri vytváraní portrétových záberov s rozmazaným pozadím. Tu je tiež viditeľný pokrok. Objekt, ktorý má byť zaostrený, je zaostrený správne a pozadie je veľmi pekne oddelené. Tu sa prejavila sila umelej inteligencie naplno. Portréty je možné samozrejme fotiť aj hlavným snímačom, teda bez priblíženia.

Portrétová fotografia, rozmazanie pozadia | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Selfie

Selfie fotoaparát už tradične patrí medzi absolútnu špičku. Ak nepočítam smartfóny, ktoré ako selfie využívajú hlavné fotoaparáty (rôzne skladačky a podobne), tak ide o najlepší snímač svojho druhu. Vyniká nielen vysokým rozlíšením 40 megapixleov, ale dokáže aj zaostrovať. najmä denné selfíčka sú plne detailov a s prekvapivo dobrým dynamickým rozsahom. S ubúdajúcim svetlom ide ale kvalita rapídne dole, strácajú sa najmä detaily. Stále je to však lepšie ako v prípade konkurencie.

Selfie | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Selfie portrét | Zdroj: Miroslav Schwamberg
Nočná selfie | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Video

Dôležitou kategóriou je aj video. To je v tomto prípade možné natáčať až v 8K rozlíšení pri 24 snímkach za sekundu. Takéto video je síce naozaj detailné, no zariadení s takto vysokým rozlíšením, ktoré by ho vedeli prehrať v plnej kvalite, stále veľa nie je. Skôr to vnímam ako možnosť ukázať sa, čo smartfón dokáže. Ja ale dávam prednosť 4K@60fps videu, prípadne 1080p@60fps.

Páči sa mi, že počas natáčania dokáže smartfón neustále sledovať objekt, na ktorý ťuknem prstom a automaticky naň preostruje. 4K@60fps video je síce možné natáčať všetkými snímačmi, ale prepínanie medzi nimi počas samotného záznamu možné nie je. Môžem síce zoomovať, no iba digitálne.

Pokiaľ však prepnete na 4K@30fps, prípadne znížite rozlíšenie na FullHD (bez ohľadu na snímkovanie), môžete medzi snímačmi prepínať aj počas natáčania. Osobne preferujem práve 1080p@60fps video. Je dostatočne kvalitné, plynulé a nezaberá toľko miesta.

Samotná kvalita videa je špičková. Cez deň sa môžete pripraviť na skvelú stabilizáciu obrazu a prakticky žiadny šum. Obraz je pekne plynulý a vyzerá noazaj dobre. A to nielen na displeji smartfónu, ale aj na monitore počítača. Trúfam si povedať, že v dobrých svetelných podmienkach bez problémov znesie porovnanie s najnovšími iPhonmi, ktoré sú stále považované za najlepšie smartfóny na natáčanie videa vôbec.

S ubúdajúcim svetlom to už taká sláva nie je. Zatiaľ čo cez deň rád točím aj ultra-širokouhlým snímačom (takéto video naozaj vyzerá dobre a pekne stabilne), v noci som sa radšej spoliehal na hlavný snímač. Presalen, ponúka optickú stabilizáciu obrazu a hlavne lepšiu svetelnosť. Pri natáčaní za zhoršených svetelných podmienok je ale iPhone stále o niečo lepší. Vo vyššie priloženom testovacom videu môžete vidieť zábery z viacerých snímačov, ale aj nočný záber.

Pochváľte sa svojimi fotografiami

Vlastníte aj vy tento smartfón? Podeľte sa s fotografiami zhotovenými vaším smartfónom vo FOTOmánii a ukážte svetu vaše výtvory. Okrem toho takýmto spôsobom môžete pomôcť každému, kto uvažuje o kúpe telefónu, no ešte predtým si chce overiť ako telefón fotí za bežných podmienok.

Samsung Galaxy S22 Ultra | Zdroj: Miroslav Schwamberg

 Nie ste majiteľom smartfónu Samsung Galaxy S22 Ultra? Nevadí, aj tak sa môžete podeliť o fotografie z vášho telefónu a pomôcť tak ostatným používateľom pri výbere nového smartfónu. Prejdite na stránku FOTOmánia a pridajte fotky priamo z vášho mobilu a podeľte sa o vaše zábery s ostatnými čitateľmi.

Ako fotí konkurencia?

Disqus Comments Loading...