MojAndroid

Spoločnosť Google zverejnila na svojom Android Developers Blogu nové pravidlá, ktoré čoskoro vojdú do platnosti. Týkajú sa vývojárov a ich aplikácií, ktoré sa chystajú vstúpiť do obchodu Google Play, ale aj tých aplikácií, ktorú už v Google Play sú. Od augusta 2018 budú musieť byť všetky nové aplikácie cielené na Android 8 Oreo. Do novembra 2018 sa tak musí stať aj so všetkými ostatnými appkami v aplikačnom obchode Play. To znamená, že nové aj existujúce aplikácie bude potrebné optimalizovať na najvyšší Android. Navyše, začiatkom roku 2018 budú musieť vývojári pridávať do kódu .apk metadáta, ktoré overia ich autenticitu. Od augusta 2019 bude už povinné, aby všetky appky boli dostupné aj v 64-bitovej verzii.

Náš tip
Google Play Protect – ochrana pred škodlivými aplikáciami

Všetky novinky majú viesť k tomu, aby boli aplikácie bezpečnejšie a výkonnejšie. Aktuálne totiž môžu developeri zverejniť v Google Play aplikácie cielené na staršie Androidy, ktoráési ešte nepýtajú napr. povolenia na prístup k fotoaparátu, polohe či kontaktom. To sa začalo diať až s príchodom Androidu Marshmallow.

V tomto zmysle treba spomenúť, že tento krok má byť aj pritlačením na výrobcov smartfónov. Má ich to motivovať k rýchlejšiemu prechodu operačných systémov na novšie verzie. Hoci je momentálne už dostupný Android 8, podľa štatistík je stále najväčšie percento Androidu Marshmallow. V novom scenári, ktorý si Google predstavuje, sa tak určitým spôsobom odstavia zariadenia, ktoré nemajú potrebné aktualizácie OS.

Viac podrobností očakávame neskôr, no o tomto významnom kroku budeme ešte určite veľa čítať a písať.

Zdroj: androidcentral.com

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+