MojAndroid

Apple včera večer okrem inovovaného Mac OS X predstavil aj najnovšiu verziu operačného systému iOS pre smartfóny a tablety. Novinka s označením iOS 8 prináša niekoľko zásadných noviniek, ktoré platformu spoločnosti Apple posúvajú opäť o kúsok ďalej. Sú však vylepšenia nového OS dostatočne na to, aby presvedčili súčasných používateľov Windows Phone a Androidu na prechod ku konkurencii? Posúďte sami, toto sú najlepšie novinky iOS 8.

Interaktívne notifikácie

iOS 8 konečne podporuje interaktívne notifikácie. Vďaka nim môžu používatelia akceptovať pozvánky na udalosti z kalendára alebo odpisovať na prichádzajúce správy bez toho, aby museli opustiť aplikáciu, v ktorej sa práve nachádzajú. Podobne fungujú notifikácie na Androide už dávno, Apple ich však v iOS 8 vylepšil a zdokonalil. Aby toho nebolo málo, Apple interaktívne notifikácie ponúka aj na uzamknutej obrazovke.

not

Hlbšia integrácia s Mac OS X

Hoci aj Android dokáže po nainštalovaní aplikácií tretích strán rôznymi spôsobmi komunikovať s počítačom alebo notebookom v jeho okolí, riešenie od Apple je elegantnejšie a pre používateľa úplne bezproblémové. Vďaka novému Mac OS X a iOS 8, budú tieto dva operačné systémy ešte viac navzájom prepojené. Najviac poteší synchronizácia správ naprieč všetkými zariadeniami, a to aj vrátane SMS. Ako užitočná sa javí byť aj možnosť pomocou Mac OS X na počítači prijať telefónny hovor alebo zavolať, a to bez toho, aby ste museli zodvihnúť telefón. Z Macbooku alebo iMacu môžete na diaľku aktivovať aj WiFi hotspot. Výbornou funkciou je tiež to, že v práci, ktorú ste začali napríklad na Macu, môžete dokončiť na tablete alebo na smartfóne. Napríklad, ak na Macu začnete pracovať na prezentácii v aplikácii Keynote, na tablete sa v ľavom dolnom rohu objaví ikonka, ktorá vám ju umožní otvoriť a pokračovať v úpravách.

nexusae0_continuity

Podpora klávesníc tretích strán

To, čo Android podporoval už dávno, teraz Apple prezentuje ako veľkú novinku v iOS. Ten sa doteraz bránil akýmkoľvek zmenám, ktoré by používateľovi dali voľnú ruku nad výberom klávesnice a jej vzhľadu. To sa však pravdepodobne aj pod nátlakom zákazníkov rozhodol zmeniť. Používatelia iOS zariadení sa tak môžu tešiť na výber klávesníc podobných tým, ktoré nájdeme aj na Androide. Apple však nevylepšil len podporu pre klávesnice tretích strán a o nové funkcie doplnil aj natívnu klávesnicu. Tu sa však nie je až tak čím chváliť, pribudol len panel s návrhmi slov.

klavesnica

Widgety v notifikačnom paneli

Áno, Apple v iOS 8 pridal podporu pre widgety nie na ploche systému, ale v notifikačnej lište. Developeri budú môcť konečne ku svojim aplikáciám vytvárať vlastné widgety, z čoho budú v konečnom dôsledku ťažiť len samotní používatelia.

widgets

Rozšírené možnosti zdieľania

Aj keď na Androide je zdieľanie prostredníctvom ľubovoľnej aplikácie, sociálnej siete, či e-mailového klienta samozrejmosťou, na iOS bolo doteraz možné zdieľanie len prostredníctvom aplikácií spoločnosti Apple. Ak ste napríklad chceli poslať odkaz zo Safari cez Gmail, tak ste to jednoducho nemohli. S novým iOS 8 sa situácia mení.

Vylepšená Siri

Hlasový Asistent Google Now v mnohých veciach už dávno predbehol svojho najväčšieho konkurenta Siri. Apple však s uvedením nového iOS 8 vylepšuje aj Siri a pridáva jej podporu pre aktiváciu hlasom počas riadenia automobilu. Pomocou príkazu “hey, Siri”, je možné Siri aktivovať bez toho, aby ste sa museli telefónu dotknúť. Vďaka partnerstvu so Shazamom bola pridaná aj podpora pre rozpoznávanie hudobných skladieb.

Apple HomeKit A HealthKit

Nové aplikácie spoločnosti Apple, ktoré majú čo dočinenia s inteligentnou domácnosťou a starostlivosťou o zdravie. HomeKit má byť nástrojom, ktorý má v budúcnosti umožniť ovládať rôzne domáce spotrebiče. HealthKit je zas aplikáciou, ktorá má obsahovať všetky informácie o zdravotnom stave používateľa. Ide o akési centrum, ktoré združuje informácie z aplikácií tretích strán, ktoré sa na zariadení používajú.

healthkit

TouchID aj pre developerov

Apple už nie je jediným výrobcom, ktorý vo svojom vlajkovom modeli ponúka čítačku odtlačkov. Samsung Galaxy S5 je jedným z nich a hoci implementácia čítačky je v podaní Applu oveľa praktickejšia, neumožňovala prístup aplikáciam tretích strán. To sa však s vydaním nového iOS zmenilo.

Zdieľanie s rodinou

Apple predstavil nový program pre zdieľanie zakúpeného obsahu až so šiestimi členmi rodiny. Prítomná je aj rodičovská kontrola, ktorá rodičov upozorní na to, že dieťa chce kúpiť aplikáciu alebo hru a umožní im ich nákup schváliť alebo zamietnuť.

family

AirDrop + iCloud Drive

Funkcia Airdrop konečne funguje aj na zariadeniach iOS. Pomocou nej môžete jednoducho odosielať súbory medzi zariadeniami s Mac OS X a iOS. Musíte byť však v dosahu WiFi. Ďalšou novinkou je iCloud Drive, ktorý umožňuje nahrávať a synchronizovať súbory naprieč všetkými zariadeniami spoločnosti Apple. Nič nové, čo by však neponúkal už Google Drive alebo Dropbox. Súčasťou nového OS od Apple je aj aplikácia Fotky, ktorá teraz podobne ako Google+, dokáže automaticky zálohovať fotografie do cloudu a sprístupniť ich tak na všetkých zariadeniach.

icloud

Ak si chcete pozrieť novinky v akcii, môžete si pozrieť video zo včerajšieho Keynote na tomto odkaze —> Apple WWDC 2014 Keynote

Náš tip
Všetky novinky o Apple nájdete na MojIphone.sk

3.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+