MojAndroid

Prvý apríl je známy ako deň bláznov, alebo deň vtákov a sú preň typické rôzne prvoaprílové žarty. Bokom od tejto tradície nezostáva ani Google, minulý rok si pripravil „novinku“ v podobe služby Google Nozdry, tento rok je to fiktívne výberové konanie na pozíciu Pokémon Master a s ním súvisiaca hra.

1. apríl je však zároveň dňom, kedy bol predstavený jeden z najúspešnejších produktov spoločnosti – mailová služba Gmail. Stalo sa tak 1. apríla 2004, čo znamená, že Gmail dnes oslavuje okrúhle desiate výročie svojho spustenia. Práve kvôli dátumu spustenia služby ju na začiatku mnohí považovali len za prvoaprílový vtip, najmä keď Google plánoval používateľom poskytnúť až jeden gigabajt priestoru pre ich maily. Dnes sa to vôbec nezdá byť výnimočná kapacita, ale pred desiatimi rokmi napríklad konkurenčný Hotmail ponúkal 500 krát menšie úložisko. Gmail však vo svojom ranom období nebol prístupný komukoľvek, až do roku 2007 fungoval na systéme pozvánok, ktoré sa však s trochou snahy dali bez väčších problémov získať. Svojich priaznivcov si našiel aj vďaka skvelému filtru na nevyžiadanú poštu, rýchlemu a používateľsky prívetivému rozhraniu a mnohým ďalším funkciám, ktoré doň Google postupne pridával. Niet divu, že svojich konkurentov Yahoo Mail a už spomínaný Hotmail čoskoro v mnohých smeroch prekonával.

Neboli to však len funkcie, čím Gmail vynikal. Tento mailový klient totiž úplne zmenil spôsob náhľadu na internetové mailové služby a spôsoby ich využívania. Hotmail ani Yahoo totiž akoby ani neboli určené na využívanie vo forme hlavnej mailovej služby, skôr len ako doplnok počítačových programov typu Outlook. Ich rozhranie nebolo príliš prehľadné ani praktické, kapacita schránky bola výrazne obmedzená a rýchlosť tiež nepatrila medzi ich prednosti.

Gmail rok 2004

Prvá verejne dostupná verzia Gmailu z roku 2004

Google to však behom krátkej doby od základov zmenil. Jeho výhodou bolo využívanie technológie Ajax (založenej na JavaScripte), vďaka ktorej bol schopný aktualizovať webové stránky aj bez ich opätovného načítania, alebo nutnosti inštalácie dodatočných pluginov (zásuvných modulov). Vďaka tomu mohol mať používateľ pri tejto webovej službe podobné pohodlie a pocity, ako pri používaní aplikácie na počítači.

Gmail tak vlastne položil základy využívania webových služieb, ktoré sa naň postupne začali nabaľovať a ktoré sú dnes tak široko využívané. V mnohých prípadoch pritom počítačové aplikácie nielen dopĺňajú, ale ich aj priamo nahrádzajú. Gmail môžeme tiež chápať ako priekopníka cloudových služieb, keďže svoje maily a dáta máme uložená na vzdialenom serveri a pristupujeme k nim z rôznych zariadení. Samozrejme, Google v tomto smere nebol prvý, výrazne však prispel k ich rozšíreniu a spopularizovaniu.

Prirodzene, Google má aj svoje negatívne stránky. Jednou z najviac kritizovaných je možnosť Google serverov „čítať“ a analyzovať maily, vyhľadávať v nich kľúčové slová a na ich základe zobrazovať kontextovú reklamu. V dnešnej dobe sú pritom poznatky získané takouto analýzou využiteľné a zdieľateľné aj v iných službách, ktoré Google ponúka používateľovi a tým o ňom a jeho záujmoch získava až nebezpečne široký prehľad. Pred príchodom Gmailu boli takéto praktiky niečím neprípustným, dnes však analýzu mailov využíva viacero ďalších poskytovateľov mailových služieb.

Tak či onak, Gmail sa ukázal ako mimoriadne životaschopný a úspešný produkt a ďalšie služby postupne ešte viac rozširujú jeho využitie a nachádzajú desiatky miliónov používateľov. Aj my v redakcii ho využívame nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote a svoj deň bez Gmailu, Drive, Hangouts, Youtube či Google Docs si vieme len ťažko predstaviť. Prajeme teda Gmailu všetko najlepšie k desiatym narodeninám a tešíme sa, čím novým nás prekvapí v nasledujúcich rokoch.

Zdroj: androidauthority.com

1.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+