MojAndroid

Google Glass je vynikajúce riešenie pre všetkých používateľov, no pokiaľ sa jedná o ľudí, ktorých záľubou je rýchla jazda na motorkách, nebude to práve najlepšie riešenie. S cieľom priniesť motorkárom lepší zážitok z jazdy, navigáciu, natáčanie video záznamu z jazdy a ďalšie technologické výdobytky dnešnej doby sa objavil nový produkt s názvom LiveMap. Jedná sa o inteligentnú prilbu na motorku poháňanú systémom Android, ktorá hľadá sponzorov prostredníctvom davového financovania na známych stránkach Indiegogo.

LiveMap prilba na motorku

Motorkári potrebujú prístup k navigácií takisto, ako vodiči automobilov, no ich podmienky sú ďaleko náročnejšie. Využívanie klasických dotykových navigácií, smartfónov alebo bežných máp nie je na motorke práve najbezpečnejšie, keď motorkára prakticky nič nechráni od vonkajšieho prostredia. Pretože helma patrí k povinnej výbave a je nutnosťou vzhľadom na bežpečie vodiča, prečo nevyužiť jej potenciál a vytvoriť produkt podobný okuliarom Google Glass ? Prilba LiveMap bola vytvorená práve za týmto účelom. Hoci popis technológie je len veľmi zbežný, z obrázku vyššie je možné vidieť, že helma bude používať podobný systém premietania obrazu na predný štít helmy a ponúkne vždy ostrý a farebný obraz. Súčasťou helmy bude LTE, GPS, dvojica 3000 mAh batérií, mikrofón pre hlasové ovládanie, slúchadlá, svetelný senzor, gyroskop, digitálny kompas a akcelerometer. Pokiaľ sa autorom podarí vyzbierať 300 000 dolárov, zabudujú aj bluetooth handsfree a v prípade, že vyzbierajú až 500 000 dolárov, súčasťou helmy bude aj 13,1 Mpx fotoaparát.

LiveMap prilba na motorku

LiveMap prilba na motorku LiveMap prilba na motorku

Používateľské prostredie by malo byť minimalistické, aby v čo najmenšej miere rušilo vodiča pri jazde. V tomto smere sme trochu skeptickí, pretože vykresľovať motorkárovi mapu v strede zorného poľa je podľa nášho názoru dosť rušivé. Softvér však ešte nie je vo vývoji takže sa jedná len o render toho, čo autori pripravujú. Projekt podporilo niekoľko zahraničných inštitúcií, no zdá sa, že spotrebitelia nejavia veľký záujem o takýto produkt (vzhľadom na aktuálny stav vyzbieranej čiastky). To môže byť spôsobené aj vysokou sumou, ktorá bola stanovená na 1500 dolárov (maloobchodná cena bude ešte vyššia). Viac informácií sa dozviete na stránkach projektu kliknutím na tento odkaz.

20.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+