Samsung Galaxy S8: Keď menšie je lepšie | RECENZIA

Po tom, ako sme testovali väčší z dvojice nových Samsungov, sa do našej redakcie dostala aj menšia verzia vlajkovej lode juhokórejského výrobcu smartfónov – Samsung Galaxy S8. Ten ponúka nielen menšie rozmery, ale aj menší displej, ktorý sa jednoduchšie ovláda, inú kapacitu batérie a niekoľko ďalších rozdielov, ktoré sú v porovnaní týchto smartfónov pomerne podstatné. Veľa vlastností a funkcií má však Galaxy S8 spoločných so svojim väčším súrodencom – Samsung Galaxy S8+.

Náš tip
VIDEOrecenzia Samsung Galaxy S8+: O krok bližšie k budúcnosti

OBSAH BALENIA | Slúchadlá, ktoré vám nik iný nedá

Rovnako ako pri Galaxy S8+, aj v prípade smartfónu Samsung Galaxy S8 sme na test získali len predprodukčné balenie zariadenia, ktoré však obsahovalo (takmer) všetko, čo kupujúci nájde aj v oficiálnom balení tohto smartfónu. Okrem samotného zariadenia sa tu nachádza aj nabíjačka s výstupom 9 V/1,67 A, prípadne 5 V/2 A, USB-C kábel, perfektné slúchadlá AKG v hodnote 100 EUR, ako aj redukcie USB > USB-C a microUSB > USB-C. Samozrejmosťou je aj ihla na vyberanie SIM karty a náhradné štuple slúchadiel.

KONŠTRUKCIA | Menšie je v tomto prípade lepšie

Samsung Galaxy S8 ponúka oveľa menšie rozmery ako jeho väčší súrodenec. Je však vyrobený z rovnakých materiálov – vpredu aj vzadu tak nájdete odolné sklo Corning Gorilla Glass 5 zahnuté po stranách, rám je vyrobený z kovu a takmer identické sú aj ovládacie prvky a ich umiestnenie.

Zrejme najväčšou zmenou je absencia tlačidla Domov, na ktoré boli požívatelia Samsung smartfónov zvyknutí. Život je ale zmena a niekedy sa treba prispôsobiť. Nám hardvérové tlačidlo Domov na tomto zariadení nechýbalo, ba naopak, boli sme radi, že ho sem Samsung neumiestnil. Prednú stranu tak totižto mohol naplno obsadiť displej, čo bol aj zámer výrobcu. 5,8-palcová zobrazovacia jednotka sa ukrýva v rozmeroch, ktoré dnes majú zariadenia s 5 až 5,5-palcovými displejmi.

Snímač odtlačkov prstov, ktorý bol doteraz integrovaný do tlačidla Domov, sa presunul na zadnú stranu. V prípade Galaxy S8+ sme mu vyčítali jeho nepraktické umiestnenie, no v prípade menšej verzie Samsung Galaxy S8 nemáme voči umiestneniu snímača odtlačkov výhrady. Jedinou nevýhodou je to, že sa pri jeho používaní môže rýchlejšie ušpiniť a zamastiť šošovka fotoaparátu, takže ju budete musieť častejšie čistiť. Tento fakt ešte znásobuje prítomnosť snímača tepu, ktorý sa nachádza rovnako v blízkosti šošovky fotoaparátu.

Novinkou na konštrukcii smartfónu Samsung Galaxy S8 je aj hardvérové tlačidlo Bixby, ktoré sa nachádza v ľavom boku. Jeho stlačením spustíte rovnomenného inteligentného asistenta spoločnosti Samsnung. Bixby však v čase písania tejto recenzie fungoval v obmedzenom režime a neponúkal napríklad možnosť ovládania hlasom. To je škoda. Aktuálne je nutné povedať, že lepšie funkcie poskytuje Google Assistent (Google Now), ktorý však tiež nie je plne preložený do slovenčiny, respektíve nepodporuje všetky slovenské príkazy.

Samsung ponúka aj v prípade menšieho modelu Galaxy S8 odolnosť voči vode a prachu IP68. Tá umožňuje zariadenie ponechať 1,5 metra pod hladinou vody po dobu 30 minút, no v praxi by sme vám túto podmienku rozhodne neodporúčali skúšať. Bez obáv však môžete toto zariadenia používať vo vlhkom prostredí, prípadne počas dažďa alebo sneženia. Treba dodať, že táto odolnosť je poskytovaná aj napriek otvoreným portom zariadenia.

Konštrukcia rozmerovo menšieho modelu Samsung Galaxy S8 sa nám páčila viac ako v prípade Galaxy S8+ a oveľa lepšie sa drží a používa v jednej ruke. Nevadilo nám ani umiestnenie snímača odtlačkov na zadnú stranu zariadenia, pretože pri týchto rozmeroch smartfónu je ľahko nahmatateľný a jeho používanie je bezproblémové. Celkovo je dizajn tohto modelu aj jeho spracovanie naozaj zaujímavé. Mnohí označujú Samsung Galaxy S8 za jeden z najkrajších smartfónov, aké si dnes môžete kúpiť a my musíme povedať, že z časti s nimi aj súhlasíme.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Najlepší na trhu?

Samsung Galaxy S8+ aj Samsung Galaxy S8 ponúkajú displej s rozlíšením 1440 x 2960 pixelov. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo Samsung Galaxy S8+ ponúka toto rozlíšenie na 6,2″ uhlopriečke, menší z modelov ho ponúka na uhlopriečke 5,8″. Hustota pixelov tak predstavuje úctyhodných ~570 PPI. Čím je tento displej netradičný, je pomer strán. Zatiaľ čo bežné displeje smartfónov ponúkajú bežne pomer strán 16:9, Samsung Galaxy S8 ponúka pomer 18,5:9, ktorý sa blíži k pomeru kinofilmov.

Hoci má používateľ v tomto prípade výhodu v tom, že na displeji môže zobraziť viac údajov, v praxi musí počítať s tým, že sa stretne s obsahom, okolo ktorého sa na displeji budú zobrazovať čierne pásy. Samsung to však vyriešil šikovne – napríklad pri pozeraní videí sa vám zobrazí na displeji tlačidlo s možnosťou “rozšíriť” obraz, ktoré roztiahne obraz na celú plochu displeja. Časť obsahu sa však stratí.

Samotný displej je vyrobený technológiou Super AMOLED, ktorá ponúka už tradične veľmi sýte farby a výbornú čitateľnosť na priamom slnku. Tú trochu komplikujú zahnuté boky displeja, no na to si časom zvyknete. O odolnosť displeja sa aj v tomto prípade stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 5, ktoré by malo zaručiť vyššiu odolnosť displeja než jeho predchodca. Aj napriek tomu vám ale odporúčame na displej dokúpiť fóliu alebo odolné sklo. Jeho výmena pri rozbití by vás totižto mohla vyjsť poriadne draho.

Novinkou v smartfóne Samsung Galaxy S8 je 3D tlačidlo Domov. To sa zobrazuje neustále aj na vypnutom displeji (Always On) a po jeho dlhšom podržaní môžete prebudiť displej a prejsť priamo na jeho odblokovanie. Tí z vás, ktorí sú zvyknutí na hardvérové tlačidlo Domov, túto funkciu rozhodne ocenia. V nastaveniach je možné zmeniť, na aký tlak má tlačidlo reagovať, prípadne aj upraviť rozloženie a farbu pozadia softvérových tlačidiel systému.

Samsung do svojho najnovšieho modelu pridal aj množstvo softvérovej výbavy displeja. Nájdete tu filter modrého svetla, niekoľko režimov obrazovky, možnosť nastavenia teploty farieb, možnosť zmeniť font a veľkosť písma, ale aj možnosť zobrazovať obsah v 3 rôznych rozlíšeniach. K dispozícii je HD+ (1480 x 720 px), FHD+ (2220 x 1080 px) a plné rozlíšenie WQHD+ (2960 x 1440 px). My sme počas testovania samozrejme používali najvyššie, plné rozlíšenie, no ak chcete dosiahnuť vyššiu výdrž batérie, môžete si zvoliť aj menšie rozlíšenie. Pozitívom je vôbec prítomnosť tejto možnosti.

Pri opise displeja samozrejme nemôžeme vynechať ani bočný displej, funkciu, na ktorú sú mnohí z vás už zvyknutí. Ide o možnosť prakticky využívať zahnutú hranu displeja na zobrazenie aktuálnych informácií, obľúbených kontaktov, či iných funkcií. Nájdete tu panely s aplikáciami, inteligentným výberom, údržbou zariadenia, úlohami, či s ďalším obsahom. Nové panely si dokonca môžete stiahnuť aj cez samostatný obchod Samsungu. Potešila nás aj prítomnosť funkcie Always On displej, vďaka ktorej máte prehľad o zmeškaných udalostiach, čase a základných informáciách. Samsung Galaxy S8 ponúka niekoľko možností zobrazenia grafických prvkov na Always On displeji. Výhodou je aj možnosť nastavenia widgetov na zamknutej obrazovke, vďaka ktorým môžete ovládať napríklad prehrávač hudby, či najbližší budík.

V posledných dňoch sa do povedomia verejnosti dostala aj kauza so začervenaným displejom Galaxy S8. Hoci to nie je prípad nášho zariadenia, ide o dôležitý problém, ktorý by mal Samsung v dohľadnej dobe odstrániť. Hovorí sa o tom, že začervenanie displeja je možné odstrániť softvérovou aktualizáciou, no Samsung ešte nevydal oficiálne vyjadrenie, kedy by takúto aktualizáciu mohol sprístupniť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON A PAMÄŤ | Výborne vyladený

O výkon tohto zariadenia sa stará naozaj výkonný procesor Exynos 8895 Octa s 8-jadrovou architektúrou (4 x 2,3 GHz & 4 x 1,7 GHz), grafický čip Mali-G71 MP20 a 4 GB operačnej pamäte RAM. Zatiaľ čo konkurenti tohto zariadenia, najmä z Číny, ponúkajú aj 6 GB RAM, Samsung sa rozhodol, že svoje úsilie venuje radšej optimalizácii systému. Nemáme mu to vôbec za zlé. Samsung Galaxy S8 je výborne vyladeným zariadením a počas jeho testovania sme sa nestretli so žiadnym zaváhaním v otázke výkonu. Pre porovnanie s ďalšími zariadeniami vám poslúžia výsledky benchmarkov, ktoré prikladáme nižšie.

Geekbench 3
AnTuTu benchmark
3D Mark Ice Storm Unlimited
3D Mark Sling Shot Extreme

Čo sa pamäte týka, Samsung Galaxy S8 ponúka rovnako ako jeho väčšie dvojča 64 GB úložisko, z ktorého je takmer 50 GB dostupných pre dáta samotného používateľa. Pokiaľ vám to ale nebude stačiť, môžete si pamäť svojho zariadenia rozšíriť o kapacitu pamäťovej karty do veľkosti 256 GB, ktorú môžete vložiť do slotu hneď vedľa nanoSIM karty.

Novinkou v systéme nového Samsungu je Inteligentný čistič, ktorý vychádza z aplikácie Clean Master. Ten dokáže zabiť procesy na pozadí a vymazať zo zariadenia nepotrebné súbory, aby “optimalizoval výkon”. O reálnom prínose tejto aplikácie by sme mohli diskutovať, nás však potešilo, že ju Samsung vložil priamo do systému, (dúfame, že ju aj) optimalizoval a používateľ si tak nemusí inštalovať žiadnu alternatívu.

Nadstavba TouchWiz je známa svojimi efektami a bohatou softvérovou výbavou. To sa väčšinou odzrkadlí aj na využití operačnej pamäte. Tá v našom prípade ponúkala v priemere 600 – 800 MB dostupných prostriedkov, čo síce nie je veľa, no na bežný chod systému a rýchle spúšťanie aplikácií to postačilo. Počas testovania sme sa nestretli s prehrievaním zariadenia, to sa prejavilo len pri spustených benchmarkoch počas nabíjania. Problém sme nemali ani s akoukoľvek hrou z obchodu Play.

OPERAČNÝ SYSTÉM A MULTIMÉDIÁ | Zbohom TouchWiz, vitaj Samsung Experience

Samsung sa rozhodol, že svoju populárnu nadstavbu Androidu premenuje a ďalej ju nebude poskytovať pod názvom Samsung TouchWiz, ale Samsung Experience. Celé prostredie prešlo dizajnovými zmenami, bolo upravené do modernejšej podoby a Samsung dokonca zmenil aj font v niektorých súčastiach systému. V mnohom sa však táto nadstavba podobá na čistý Android, najmä pri pohľade na notifikačnú lištu, či menu s aplikáciami, ktoré je možné otvoriť rovnankým gestom ako v prípade Androidu 7.0 Nougat.

Najväčšou novinkou operačného systému v Samsungu Galaxy S8 je zrejme inteligentný asistent Bixby. Ten je alternatívou ku službe Google Assistant (Google Now) a v blízkej budúcnosti by mal priniesť aj podporu pre ovládanie hlasom. Zatiaľ však funguje na princípe kontextového zobrazovania informácií na základe toho, ako používate svoje zariadenie. Veľmi praktickým je aj desktopový režim DeX, ktorý umožňuje toto zariadenie využiť po pripojení na špeciálny dok ako počítač.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Samostatnú zmienku v recenzii si zaslúži aj skener dúhovky, ktorý ponúka nové možnosti pre zabezpečenie vášho zariadenia. Po nastavení tejto možnosti ochrany zariadenia môžete displej odomknúť doslova len pohľadom na váš smartfón. Táto technológia funguje spoľahlivo, no oproti iným možnostiam zabezpečenia je trochu pomalá. Skenovanie očnej dúhovky trvá 1-2 sekundy, zatiaľ čo odomknutie odtlačkom prsta trvá len zlomok tohto času. Medzistupňom je možnosť odomykania zariadenia pomocou snímania tváre, no tá sa už nepovažuje za tak bezpečnú ako dve spomínané možnosti.

V zásade je ale operačný systém Android 7.0 v smartfóne Samsung Galaxy S8 rovnaký ako v prípade jeho väčšieho súrodenca. Ak vás preto zaujímajú detaily ohľadom operačného systému tohto smartfónu, prejdite na časť Operačný systém v recenzii na Samsung Galaxy S8+ a prečítajte si viac.

Čo sa multimédií týka, tie zvláda Samsung Galaxy S8 bezproblémovo. Na dostatočne veľkom displeji s jemným rozlíšením si pohodlne môžete prezerať aj 4K video, no pri dlhodobom pozeraní počítajte s miernym zahriatím zariadenia. Formát 18,5:9 tiež nie je najvhodnejším na pozeranie seriálov, no na čierne pásy po bokoch displeja si časom zvyknete.

Na prehrávanie hudby v tomto zariadení slúži aplikácia Hudba Google Play, Samsung sa vzdal svojho vlastného titulu Hudba. Z dielne výrobcu však máte k dispozícii aplikáciu Galéria, ktorá ponúka prepracované funkcie a možnosti. Hudobný prednes priložených slúchadiel je naozaj výborný, no menším sklamaním je hlasný reproduktor. Ten oproti minulému roku neprešiel žiadnou zmenou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

FOTOAPARÁT | Aj 12 Mpix stačí

Samsung sa rozhodol, že nepôjde cestou zväčšovania počtu pixelov, ale pokúsi sa vylepšiť kvalitu už existujúceho snímača (1/2.5″, veľkosť pixelov 1,4 µm). Aj preto má nový Samsung Galaxy S8 a S8+ “iba” 12 Mpix fotoaparát, ktorý však kvalitou patrí k tomu najlepšiemu, čo si dnes môžete kúpiť. Vďaka pokročilej optickej stabilizácii môžete zachytiť aj veľmi pekné fotky v zhoršených svetelných podmienkach. Čo je však na škodu, je formát zachytených fotografií (4:3). Pre fotenie v tradičnom formáte 16:9 máte k dispozícii iba 9 Mpix rozlíšenie.

Pochvalu si však zaslúži už tradične výborná aplikácia fotoaparátu. Dovolíme si tvrdiť, že Samsung má jeden z najlepších automatických režimov snímania, ktorý nebudete mať potrebu možno nikdy prepnúť do profesionálneho režimu. Ak tak ale urobíte, čakajú vás bohaté možnosti úprav a nastavení snímania. Sú to nastavenia expozície, vyváženie bielej, zaostrenie, efekt, uzávierka (1/24000 až 10 sekúnd!) a ISO (50 až 800). Okrem toho si môžete zvoliť aj rozdielne meranie expozície (maticové, bodové a na stred), či oblasť zaostrovania.

V aplikácii fotoaparát okrem toho nájdete aj samostatné režimy pre panorámu, selektívne zaostrenie (všetky objekty na fotke budú ostré), pomalý pohyb (slow motion), hyperčasozberné snímanie, špeciálny režim na fotenie jedla, či virtuálnu snímku. Video môžete nahrávať v maximálnom rozlíšení 4K. Ukážky fotografií prikladáme priamo do článku, aby ste si vedeli urobiť aj vlastný názor.

Čo treba oceniť, je aj fakt, že Samsung zapracoval šošovku fotoaparátu priamo do konštrukcie, a tak z nej už nevytŕča. Je otázkou času, čo to spôsobí s odolným sklom fotoaparátu a zadným krytom, ktoré takto budú vystavené priamo povrchu, na ktorý zariadenie položíte, no my tento krok chválime. Negatívom je ale rýchlejšie ušpinenie šošovky kvôli blízkosti snímača odtlačkov.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

PRIPOJENIE | Gigabitové mobilné pripojenie a Bluetooth 5.0

 Čo sa pripojenia k internetu týka, na to môžete využiť v prípade modelu Samsung Galaxy S8 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ale aj mobilné siete. Dostupné sú 3G siete s maximálnou rýchlosťou HSPA 42.2/5.76 Mbps, ale aj 4G siete LTE-A (4CA) kategórie 16 s teoretickou rýchlosťou na úrovni až 1024/150 Mbps. Na našom trhu sa bude predávať verzia s jedným slotom na SIM kartu, no v zahraničí bude dostupný aj dualSIM model, čo rozhodne poteší majiteľov 2 SIM kariet.

Veľmi vítanou novinkou je prítomnosť Bluetooth pripojenia novej generácie. Bluetooth 5.0 ponúka napríklad možnosť simultánneho pripojenia k dvom audio zariadeniam, zvyšuje dosah pripojenia a samozrejme zvyšuje aj prenosovú rýchlosť. Viac si o ňom môžete prečítať v samostatnom článku. Z bezdrôtových pripojení je ešte dostupné aj NFC, ktoré môžete využiť na bezkontaktné platby, či niekoľko služieb pre zisťovanie GPS polohy.

Samsung Galaxy S8 podporuje technológie A-GPS, GLONASS, BEIDOU aj systému GALILEO, ktoré zaručia naozaj presné určenie vašej polohy. Počas nášho testovania sme skúšali pripojenie na všetky zo spomínaných satelitov a boli bezproblémové.

Na káblové pripojenie slúži USB-C v3.1, ktoré ponúka podporu obojstranného konektora a slúži tak na nabíjanie, ako aj pripojenie k PC. Treba podotknúť, že ide o otvorený konektor, a to aj napriek tomu, že zariadenie ponúka certifikát odolnosti IP68. Pred opätovným nabitím zariadenia po tom, ako ho ponoríte do vody, tak nechajte konektor dobre vyschnúť a z času na čas ho aj vyčistite, aby nedošlo kvôli nečistotám a usadeninám k skratu pri nabíjaní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Bude 3000 mAh naozaj stačiť?

Samsung Galaxy S8 je naozaj funkciami nabité zariadenie. Ponúka výkonný procesor, displej s ultra-jemným rozlíšením, aj gestá a systémové funkcie, ktoré budete jednoducho používať s radosťou. Všetko to však stroskotá na batérii. Tá má v prípade tohto modelu kapacitu 3000 mAh, a hoci niektorí vravia, že sa na jedno nabitie dá fungovať s S8-čkou aj celý deň, my máme inú skúsenosť.

Reálna výdrž batérie sa pohybuje síce na úrovni 30-35 hodín, no len za predpokladu, že váš displej bude rozsvietený menej ako 3 hodiny. Akonáhle chcete so zariadením fotiť, točiť videá, či naplno využívať aplikácie, počítajte s tým, že budete nabíjať každý večer. A časom sa tento fakt môže ešte zhoršiť. Na druhej strane, Samsung ponúka naozaj pokročilé možnosti šetrenia energie a Galaxy S8 podporuje aj bezdrôtové nabíjanie, ktorým si môžete doplniť pohodlne šťavu aj počas dňa.

7 hodín a 21 minút je výsledok, ktorý dosiahol Galaxy S8 v teste PC Mark

Stredný režim šetrenia ponúka čiastočné vypnutie funkcií s tým, že zariadenie je plne použiteľné. Rozhodne zaujímavejším je Režim extrémneho šetrenia batérie, ktorý ponúka až niekoľkonásobné predĺženie výdrže tým, že zmení rozlíšenie displeja, aplikuje na systém tmavú tému a značne obmedzí funkcie zariadenia. Základné funkcie ako hovory, SMS, či prehliadač internetu však zostanú použiteľné. Podobný systém ponúkal aj Samsung Galaxy S7 a S7 Edge, no v ich prípade sa zobrazenie zmenilo na monochromatické. To sa v novej generácii vlajkovej lode od Samsungu mení, čo nás aj teší. Tento režim vám ponúka na jedno nabitie extrémnu výdrž batérie na úrovni až okolo 100 hodín, samozrejme v závislosti od toho, ako zariadenie budete využívať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

HODNOTENIE | Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 ponúka všetky výhody svojho väčšieho súrodenca, avšak v menšej konštrukcii, ktorá sa jednoduchšie ovláda a lepšie drží v ruke. Ponúka naozaj výborný výkon, displej, aj fotoaparát, pričom nová generácia nadstavby Samsung Experience dokazuje, akým smerom sa chce Samsung uberať.

Za jedinú nevýhodu tohto zariadenia sa dá pokladať jeho batéria, ktorá ponúka len priemernú výdrž na jedno nabitie. Na druhej strane, Samsung Galaxy S8 ponúka rýchle nabíjanie, ktoré dokáže nabiť batériu z 0 na 100% za menej ako jeden a pol hodiny. Počas dňa si smartfón môžete dobiť aj bezdrôtovo.

Celkovo ide o jedno z najlepšie vybavených zariadení na našom trhu, avšak s cenovkou, ktorá priemerného Slováka môže odradiť. Aj keď je Galaxy S8 o 100 EUR lacnejší ako jeho väčší súrodenec, stále zaň zaplatíte 799 EUR. A to je cena, za ktorú si môžete kúpiť aj dva podobne (výkonnostne) vybavené zariadenia z Číny. Samozrejme, rozdiel pocítite v celkovej kvalite zariadenia a funkciách, ktoré v smartfóne nájdete. V tomto smere má Samsung len málo konkurentov…

Samsungu Galaxy S8 udeľujeme ocenenie TIP REDAKCIE ako jednému z TOP smartfónov na našom trhu.

Plusy

+ výkon

+ displej

+ operačný systém, režim DeX

+ fotoaparát

Mínusy

– len priemerná výdrž batérie

– cena

Disqus Comments Loading...