RECENZIA Samsung Galaxy Note 9: Znovu bližšie k dokonalosti

Zdroj: Michal Chabada

Prehupli sme sa do druhej polovice roku, dni sa skracujú, čo znamená, že obdobie Vianoc sa nezadržateľne blíži. Pre mobilných výrobcov to znamená, že teraz vyťahujú svoje najväčšie esá z rukáva, ktorými chcú nalákať potenciálnych kupcov darčekov. Tejto tradície sa drží aj Samsung, ktorý v druhej časti leta už niekoľko rokov po sebe predstavuje nový tabletofón radu Note. A práve Samsung Galaxy Note 9 je telefón, ktorý so sebou prináša Vianoce v strede leta.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: UNBOXING VIDEO

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konštrukcia a dizajn: Zdokonalená tradícia

Nie je žiadnym tajomstvom, že Samsung sa pri svojich vlajkových lodiach už niekoľko rokov drží podobných dizajnových čŕt. Inak to nie je ani pri Samsung Galaxy Note 9, ktorý žiadnu dizajnovú revolúciu nepriniesol. Práve naopak – od predchádzajúcej generácie ho tak ľahko neodlíši ani skúsené oko.

Či je to dobré alebo nie, necháme na vás. My môžeme iba zhodnotiť, že dizajn telefónu je rovnako elegantný ako v prípade súčasných vlajkových modelov S9 a S9+ či ako pri vlaňajších modeloch. Zahnuté sklo vpredu aj vzadu, minimálny rámik okolo displeja (bez výrezu) a všetky prvky presne tam, kde by ste ich očakávali. Aj tak by sa dal charakterizovať nový Note 9. Pár odlišností sa však predsa len nájde.

V prvom rade má telefón oproti svojmu predchodcovi trošku iné rozmery. 161,9 x 76,4 x 8,8 mm a hmotnosť 201 gramov znamená, že telefón je zanedbateľne širší a vyšší a o 0,2 mm hrubší, pričom hmotnosť narástla iba o 6 gramov. Výrobca tiež udáva, že prepracoval hrany telefónu tak, aby bolo ešte príjemnejšie v dlani a použil inú formu zrezania. Ak ste v minulosti dlhšie používali Note 8, výsledok v ruke pocítite. Nie je ale úplne isté, že je toto krok správnym smerom. Telefón sa nám o čosi viac zarezával do dlane a na dotyk pôsobil pomerne hrubším dojmom, aj keď rozdiel v hrúbke oproti minulej generácii je prakticky neidentifikovateľný.

Mierne ale narástol aj displej – zo 6,3“ na 6,4“, pričom rozlíšenie zostalo nezmenené. Vpredu sa tiež žiadne iné zmeny nekonajú – nad displejom nájdete reproduktor/slúchadlo, selfie kameru a všetky potrebné senzory.

Boky zariadenia sú tiež veľmi tradičné. Vpravo je to tlačidlo napájania, vľavo zasa dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a žiaľ, znovu tu nechýba ani dedikované Bixby tlačidlo. To je, našťastie, stále možné deaktivovať, no inú funkciu mu nepriradíte.

V konštrukcii telefónu nechýbajú ani ďalšie známe prvky. Hore nájdeme štrbinku mikrofónu a zásuvku na SIM/MicroSD kartu. Zdola sa na vás usmeje port USB-C, štrbinka hlavného reproduktoru, 3,5mm jack pre slúchadlá a koncovka pera S-Pen. Ani v tejto generácii tak Samsung nevynechal stále obľúbený konektor pre slúchadlá, ktoré tiež nájdeme v balení.

Jediné badateľné zmeny oproti predchádzajúcej generácii nájdeme na zadnej strane. Nenápadne vystúpený pliešok s fotoaparátmi, bleskom a senzormi má pomerne minimalistické rozmery a jeho vnútro je pomerne nesymetrické. Šošovky majú očividne rozdielne rozmery a blesk a zadné senzory akoby k sebe nepatrili. Netvrdíme, že sa nám to nepáči, skôr oceňujeme, že aspoň takto je možné od seba rozoznať dve generácie smartfónov.

No a potom je tu skener odtlačkov, ktorý bol podobne ako pri rade S9 presunutý trochu nižšie, kde je naň možné jednoduchšie dočiahnuť. V skutočnosti má však skener žalostne malé rozmery a je stále umiestnený tak vysoko, že ho nahmatáte iba s ťažkosťami. Nepomáha ani minimálny rámik, ktorý sotva rozoznáte hmatom. Samozrejme, tieto problémy nebude mať väčšina používateľov, ktorá bude mať telefón opatrený krytom alebo puzdrom. To vytvára prirodzenú priehlbinku, do ktorej prst zapadne oveľa jednoduchšie.

Celkovo tak Samsung Galaxy Note 9 nestratil ani časť šarmu z predchádzajúcej generácie, no nepriniesol ani žiadne veľké vylepšenia. Na dramatický dizajnový posun si tak zrejme ešte budeme musieť počkať. Nechýba ale ani odolnosť IP68, pričom odolné je aj pero S Pen. Hoci Samsung nie je jediný, kto neprináša veľké zmeny vo vzhľade svojich telefónov každý rok, predsa len sa vynára otázka – oplatí sa zaplatiť 1000 EUR za telefón, ktorý vyzerá takmer na nerozoznanie od predchádzajúcej generácie?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Bezpečnosť: Biometria na prvom mieste

Pred predstavením nového Note 9 sa veľa hovorilo o tom, že by mohlo ísť o prvý smartfón výrobcu so skenerom odtlačkov prstov zabudovaným v displeji. Neskoršie úniky informácií tieto špekulácie rázne vyvrátili a teraz je už zrejmé, že na túto inovatívnu funkciu si budeme musieť ešte počkať. To ale neznamená, že by nový Note neponúkal dostatočné formy zabezpečenia. Nájdeme tu skener odtlačkov prstov, skener tváre, skener dúhovky očí a aj inteligentný skener, ktorý kombinuje údaje o tvári a dúhovkách dokopy. Výsledkom je vyššia forma zabezpečenia ako pri skeneri tváre a zároveň rýchlejší spôsob ako pri skenovaní dúhovky.

V kombinácii s rýchlym a presným skenerom odtlačkov tak ide o šikovnú kombináciu. Inteligentný skener bol spoľahlivý a fungoval aj vo chvíľach s minimálnym osvetlením. V úplnej tme sa potom musíte spoľahnúť na skener odtlačkov. Ako sme už spomínali, ten je umiestnený lepšie ako vlani, no stále to nie je ideálne. Poteší ale možnosť využívať skener na vysunutie či skrytie notifikačnej lišty.

Dokopy však telefón ponúka všetky moderné formy zabezpečenia, ktoré sú spoľahlivé a praktické. Okrem toho telefón ponúka aj rôzne softvérové formy zabezpečenia. Dokonca tu nájdete implementovaný anti-malvérový softvér od McAfee. Samozrejme, nechýbajú softvérové funkcie služby Samsung Knox, ktorú ocenia najmä tí z vás, ktorí Note 9 budú používať aj na firemné účely.

S Pen: Najväčšie inovácie za posledné roky

Ako obyčajne, aj teraz je jedným z najväčších ťahákov nového Samsung Galaxy Note 9 stylus S Pen. Ten je symbolom celého radu a za celý čas svojej existencie prešiel obrovskými zmenami. Jeden z najväčších krokov vpred prišiel práve v tejto generácii. Z klasického Wacom stylusu sa totiž stal Bluetooth ovládač, čo so sebou prináša množstvo nových funkcií.

Samotná konštrukcia pera sa však vôbec nezmenila. Stále ide o relatívne malé a úzke pero, s ktorým sa však veľmi dobre píše. V súčasnosti dokáže rozoznať až 4096 úrovní tlaku, takže viete bez problémov spraviť tenšiu aj hrubšiu čiaru v závislosti od toho, ako veľmi pero pritlačíte. Novinkou je farebné prevedenie pera – v našej modrej verzii telefónu je pero žlté a žltá je aj prednastavená farba pri písaní poznámok na zamknutej obrazovke.

Aj teraz má S Pen vlastné tlačidlo, ktorým viete vyvolať niektoré funkcie na displeji. Tie sa prakticky nezmenili – s perom môžete písať poznámky (na zamknutú obrazovku, na rozsvietenú obrazovku, v aplikáciách), viete vytvárať vyrezané screenshoty či robiť inteligentný výber objektov na obrazovke, viete si priblížiť obsah, preložiť text či napísať tzv. živú správu, čo je v podstate animácia toho, ako ste text napísali či nakreslili. Pri vysunutí pera z tela telefónu sa zobrazí rad možností, ktorý si môžete sami prispôsobiť. Medzi funkcie pera môžete pridať aj odkaz na aplikáciu, napríklad takú, ktorú s perom využívate najčastejšie (poznámky, kreslenie,…).

V tomto smere sa S Pen od predchádzajúceho Note nijako výrazne nezmenil. Ukrýva však v sebe toho oveľa viac. Vďaka Bluetooth prepojeniu sa však objavujú úplne nové možnosti.

Pero totiž môžete používať aj ako diaľkový ovládač k telefónu. Samsung túto funkciu skvelo vyladil a k dispozícii máte naozaj praktické možnosti, ktoré si navyše môžete dodatočne prispôsobiť. Prednastavenou funkciou je spustenie fotoaparátu pri dlhom stlačení tlačidla, čo však môžete zmeniť podľa vlastných preferencií.

V každej z podporovaných aplikácií potom môžete nastaviť funkcie pre obyčajné a dvojité stlačenie tlačidla na pere. Vo fotoaparáte to môže znamenať, že jednoduché stlačenie spraví fotografiu a dvojité prepne fotoaparát z predného na zadný alebo opačne. V galérii to môže znamenať prepínanie medzi obrázkami. Pri spustení prezentácie cez DeX tak môžete pero využiť ako ovládač na prepínanie slideov. Skrátka, možností je naozaj viac než dosť a všetky si ich môžete dodatočne prispôsobiť. Je trochu škoda, že počet podporovaných aplikácií je značne obmedzený, pretože funkcie pera S Pen sú skutočne užitočné. Aj keď ich možno nebudete používať každý deň, v prípade potreby sa vám môžu skutočne zísť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Ten najlepší na trhu

Ani tu sa nekoná žiadne prekvapenie. Tak ako bol Samsung Galaxy Note 8 uznávaný za smartfón s najlepším displejom na trhu, teraz toto prvenstvo prevzal nový Note 9. Iste, rozdiely medzi displejmi sa neustále zmenšujú, no Samsung tu má stále navrch a dokázal vylepšiť už takmer dokonalý panel na vlaňajšom modeli.

Obrazovka má uhlopriečku 6,4“ (6,3“ ak nerátame zahnutie po stranách), rozlíšenie 1440 x 2960 pixelov, hustotu 516 ppi a pomer strán 18,5:9. Displej podporuje HDR10 a je krytý odolným sklom Gorilla Glass 5. Samozrejme, ide o Super AMOLED displej, ktorý Samsung každým rokom doťahuje k dokonalosti.

Tešiť sa tak môžete na skutočne pekné, no stále pomerne reálne farby. Sú mierne sýtejšie ako na bežných LCD obrazovkách, no farebný rozsah displeja je priam fantastický. Pokrýva 113 % DCI-P3 a 142 % vo farebnom priestore sRGB. Podľa DisplayMate ide o najlepší displej na trhu s minimálnym farebným skreslením pri 30° naklonení a poteší aj maximálna svietivosť – 710 nitov pri manuálnom nastavení a až 1050 nitov pri automatickom nastavení jasu v slnečných podmienkach. Čitateľnosť v exteriéri je priam excelentná a ani počas jedného slnečného dňa sme nemali absolútne žiaden problém.

Displej je dostatočne jemný a pri používaní máte pocit, akoby ste sa dotýkali priamo farieb na ňom. Reakcie sú okamžité a chyby na tomto fantastickom paneli sa hľadajú naozaj veľmi ťažko. Jednu sme však predsa len objavili – pri naklonení z uhla získava biela farba výrazný modrý nádych. Porovnávali sme to aj s ostatnými zariadeniami v redakcii a pri žiadnej zo súčasných vlajkových lodí konkurencie nebol efekt taký viditeľný ako v prípade Samsung Galaxy Note 9. Na druhej strane, žiaden konkurenčný displej nebol taký jasný a farebný pri bežnom používaní, ako práve ten na novom tabletofóne od Samsungu.

Samsung tiež ponúka celý rad prispôsobení pre obsah na displeji. Samozrejmosťou je funkcia Bočný panel, kde už tradične máte na výber niekoľko rôznych funkcií, ktoré sa zobrazia po potiahnutí zo zahnutej hrany obrazovky. Môžete si sem pridať rôzne skratky pre aplikácie, odkazy na kontakty v telefóne, skratky pre zhotovenie screenshotov a ďalšieho obsahu a množstvo ďalších funkcií, skratiek a widgetov, ktoré môžete prehliadať priamo z bočného menu.

Samozrejme, nechýba tu ani filter modrého svetla, ktorý môžete aktivovať pohodlne od súmraku do úsvitu, pričom tento čas sa v závislosti od vašej polohy bude automaticky meniť. Môžete si tiež zmeniť veľkosť a font písma, ako aj priblíženie na ostatný obsah na obrazovke. Môžete dokonca meniť aj režim zobrazenia, čo ovplyvňuje odtiene a teploty zobrazovaných farieb. Samozrejme, meniť môžete aj rozlíšenie, pričom prednastavené je znovu iba FHD+.

Ako obyčajne, ani tu nechýba Always-On Displej, ktorý patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Zamknutá obrazovka vám dokáže zobraziť čas, informácie o batérii, upozornenia a ďalšie informácie. Always-On Displej si môžete prispôsobiť aj graficky a miesto hodín tu zobraziť napríklad kalendár. Všetky tieto funkcie už poznáme z predchádzajúcich zariadení Samsung Galaxy a nechýbajú ani na novom Note 9.

Samozrejme, aj Samsung Galaxy Note 9 má spodnú časť displeja citlivú na tlak. Je škoda, že to používa iba na jedinú funkciu, ktorou je náhrada tlačidla Domov. Táto možnosť je však veľmi praktická – môžete si nastaviť automatické skrývanie navigačnej lišty a využívať tak celú plochu displeja. Zároveň viete prejsť na domovskú obrazovku bez vyvolania tejto lišty a ušetriť tak čas. Ide o šikovné riešenie, ktoré obľubujeme u všetkých vlajkových lodí Samsung Galaxy a sme radi, že nechýba ani na Note 9.

Telefón tak nemá iba najlepší displej na trhu, ale ponúka s ním aj niektoré z najpraktickejších funkcií. Spolu s perom S Pen ho dokážete využiť skutočne naplno. Jemné rozlíšenie a vynovené pero sú ideálne na písanie poznámok, kreslenie či jednoducho čmáranie po screenshotoch. Zároveň je displej ideálny na prácu s multimédiami, ale aj pracovnými dokumentmi. Vysoký kontrast je skvelý pre čítanie dokumentov a vysoký maximálny a extrémne nízky minimálny jas vám zasa spríjemnia používanie telefónu za každých podmienok. Pochváliť môžeme aj spoľahlivé automatické nastavenie jasu, ktoré fungovalo vždy podľa našich predstáv a jas sme nemuseli dodatočne upravovať.

Výkon a pamäť: Silák na prácu aj hry

Rad Galaxy Note je každý rok synonymom pre to najlepšie a najvýkonnejšie, čo na trhu nájdeme. Rovnako je to aj v prípade smartfónu Samsung Galaxy Note 9, ktorý ponúka extrémne výkonný hardvér na prácu, multimédiá aj hranie.

Srdcom telefónu je čip Exynos 9810 s ôsmimi jadrami a grafickým čipom Mali-G72 MP18. V základnej verzii mu sekunduje 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte, no v špeciálnej Crown edícii má telefón až 8 GB RAM a 512 GB vnútornej pamäte. V oboch prípadoch je k dispozícii aj slot na MicroSD, ktorý pojme ďalšiu pamäťovku s kapacitou 512 GB. Vo výsledku tak môžete vo vrecku nosiť až 1 TB údajov, čo už skutočne stojí za zmienku.

Ako už určite tušíte, po výkonnostnej stránke nemáme telefónu čo vyčítať. Niektorí nároční používatelia si mysleli, že 6 GB RAM je pre takýto telefón málo, no opak je pravdou. Nespozorovali sme absolútne žiadny negatívny rozdiel oproti iným vlajkovým lodiam, práve naopak. Galaxy Note 9 zvládol aj tie najnáročnejšie multitaskingové operácie ľavou zadnou. Aplikácie tiež ostávali v pamäti otvorené skutočne dlho a poľahky sme sa vrátili aj k appke, ktorá bola naposledy otvorená aj v predchádzajúci deň.

Pri používaní smartfónu Samsung Galaxy Note 9 vás tak budú sprevádzať extrémne rýchle reakcie a svižný výkon bez ohľadu na to, čo s telefónom budete robiť. Zvládne aj náročnejšie multimédiá, ale aj moderné hry. Práve na tie je tento telefón zameraný oveľa viac ako na predchádzajúce modely.

Pri predstavení šlo spolu s tabletom Galaxy TAB S4 o vôbec prvé Android zariadenie, ktoré podporovalo hru Fortnite. Dnes si ju už zahráte aj na iných modeloch, no práve na Note 9 si ju vďaka veľkému displeju a spomínanému skvelému výkonu užijete skutočne naplno. Veľmi dobre nám na telefóne fičala aj konkurenčná hra PUBG Mobile, ktorá fungovala na najvyšších možných nastaveniach. Hoci v niektorých situáciách (pri zoskoku z lietadla) sme zaregistrovali občasné zaseknutie, pri hraní bola hra plynulá a stabilne si držala FPS. Poteší aj funkcia Game Launcher, ktorá rozpozná, keď hráte nejakú hru a automaticky vypne upozornenia, ktoré by vás počas hrania mohli vyrušovať.

Aj v základnej verzii si pritom užijete vnútornú pamäť s kapacitou 128 GB, čo je dvojnásobne viac ako vlani, pričom cena telefónu ostala nezmenená. Ide o skvelý krok, ktorý nielen poteší náročných používateľov, ale zabezpečí aj to, že keď si telefón kúpite, jeho pamäť vám vydrží počas celej doby používania. Ak aj náhodou nie, stále je tu spomínaný slot na MicroSD pamäťové karty.

Samsung veľmi zaujímavo vyriešil aj chladenie telefónu. To je teraz oveľa prepracovanejšie chladenie na báze kvapaliny a uhlíka. Vďaka tomu telefón zvládne aj také náročné operácie ako režim DeX bez dodatočnej dokovacej stanice s chladením. Po novom vám stačí štandardný HDMI kábel a máte k dispozícii plnohodnotný desktopový režim. Napriek špeciálnemu chladeniu sme však telefón viackrát pristihli pritom, ako bol pomerne zahriaty, teda najmä jeho ľavá strana v oblasti tlačidla Bixby. Zrejme niekde tu je uložený procesor, no na obranu telefónu musíme poznamenať, že sme ho testovali počas horúcich letných dní a nikdy sa nezohrial tak, že by nás na ruke pálil alebo sa k tomu čo i len priblížil. Teplota bola ale badateľná viac ako pri iných nedávno testovaných zariadeniach z najvyššej kategórie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Tradičný Samsung v plnej sile

Niektoré systémové funkcie sme si už popísali v častiach o biometrii, pere S Pen či displeji. Aj vo zvyšku systému však budete cítiť, že máte v rukách smartfón značky Samsung. Aby sme boli presní, telefón funguje so systémom Android 8.1 Oreo s nadstavbou Samsung Experience 9.5. K dispozícii tak máte najaktuálnejší softvér od Samsungu so všetkými funkciami, na ktoré sme už zvyknutí aj z ostatných smartfónov rodiny Galaxy.

Vo výsledku to potom znamená, že veľa novoty tu nenájdete. Ak si odmyslíme funkcie spojené s perom S Pen, prakticky všetko sme už videli aj na smartfónoch Samsung Galaxy S9 a Samsung Galaxy S9+. To znamená štandardné rozhranie so známymi farbami, ikonkami a animáciami.

Popri známych prvkoch systému to stále znamená pomerne robustný balíček predinštalovaných aplikácií. Okrem Google aplikácií tu nájdete aj balíček piatich aplikácií od Microsoftu, kde vás najväčšmi môže potešiť 100 GB voľného miesta pre OneDrive na dva roky v prípade, že ste túto ponuku ešte v minulosti nevyužili. Potešilo nás ale, že už priamo pri prvom spustení telefónu sme si mohli vybrať niektoré voliteľné Samsung aplikácie, ktoré sme v telefóne chceli alebo nechceli. Čo sme ale odstrániť nemohli, bol obchod Galaxy Apps, aplikácie Game Launcher a niekoľko ďalších titulov.

Praktickou zmenou prešlo už tradične menu s aplikáciami, kde si môžete tituly zoradiť podľa abecedy, ale aj podľa seba a v tomto režime si môžete vytvárať aj v menu s aplikáciami priečinky, pomocou ktorých si môžete aplikácie lepšie upratať.

Rovnako praktický je aj panel s rýchlymi nastaveniami, ktorých máte k dispozícii viac než dosť a ich umiestnenie si môžete voľne meniť. Známe vám budú aj nastavenia telefónu, kde nájdete skutočne veľa funkcií a možností. Ak už máte so smartfónmi Samsung skúsenosti, budete sa tu orientovať bez akýchkoľvek problémov. Až na pár detailov sa nám toto zoradenie nastavení páči. V krajnom prípade je vždy k dispozícii šikovné vyhľadávanie.

Ani v tejto vlajkovej lodi nechýba predinštalovaný asistent Bixby so svojím vlastným hardvérovým tlačidlom. Bixby stále zvládne všetko to, na čo sme od neho boli zvyknutí. Jeho prednosťou je naďalej schopnosť preniknúť hlbšie do aplikácií a jednoduchým príkazom vykonať niečo, čo napríklad Google Asistent neumožňuje. Na druhej strane, často pohorí pri jednoduchých príkazoch. V Note 9 však prichádza Bixby s viacerými užitočnými funkciami. Príkazy môžete aj písať, čo využijete na verejnosti. Zároveň však môžete za jednoduché príkazy Quick Commands skryť šikovné makrá. Napríklad pod Quick Command „Work“ môžete ukryť konkrétne nastavenia pripojenia a vyzváňania a hlasom tak aktivovať zvolený zvukový profil. Bixby je tak opäť o čosi lepší, no dramaticky sa zlepšuje aj Google Asistent, ktorý poskytuje množstvo kontextových informácií a funkcií, ktoré neustále pribúdajú.

Systém v telefóne musíme tentokrát pochváliť aj za jeho svižné reakcie. Zrejme sú už preč časy, keď aj vlajkové lode Samsung trpeli zasekávaním či oneskorenými reakciami. Hoci tento problém sa v rade Note prejavoval vždy najmenej, tentokrát všetko fungovalo ako malo a ani raz sme sa nestretli so žiadnym zaváhaním. Je otázne, aké budú reakcie po niekoľkých mesiacoch používania, no aktuálne patrí Note 9 k tým najrýchlejším zariadeniam na trhu.

Multimédiá: Nekompromisné multimediálne monštrum

Čo-to o multimediálnych možnostiach telefónu Samsung Galaxy Note 9 sme už spomínali. Už asi tušíte, že nový Note je naozaj vynikajúci multimediálny smartfón, ktorý poteší aj tých najnáročnejších používateľov. Hoci rad smartfónov Galaxy Note sa vždy profiloval ako manažérsky smartfón, kde pero S Pen pridávalo funkcie vhodné do pracovného prostredia, svojou výbavou a veľkým displejom bol Note vždy vynikajúcim multimediálnym zariadením. Inak to nie je ani tento rok.

Vďaka fantastickému displeju si všetky multimédiá na telefóne užijete v tej najvyššej možnej kvalite. Veľkosť uhlopriečky je dostatočná aj na pozeranie videí, seriálov či filmov. Pri úpravách fotiek vám síce môžu prekážať trošku sýtejšie farby, no na bežné používanie je takáto kalibrácia displeja výborná.

O multimediálnom výkone telefónu nemusíme ani nič hovoriť – vôbec vás nebude obmedzovať. Poteší aj veľmi dobrý reproduktor, ktorý patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Tentokrát má Note 9 stereo zostavu, keď spodný reproduktor je doplnený o sekundárny v mieste slúchadla nad displejom. Hoci sústava nie je najhlasnejšia, aj pri vyšších hlasitostiach počujeme iba minimálne skreslenie.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na 3,5mm jack pre slúchadlá, ktorý nechýba ani v novom Note 9. K tomu treba pripočítať aj pribalené AKG slúchadlá, ktoré vám síce nevyrazia dych, no sú lepšie ako väčšina pribalených slúchadiel k telefónom.

Vďaka dobrej výdrži batérie si budete môcť užívať multimédiá aj pomerne dlho, no o tom si povieme neskôr. Samozrejmosťou sú spomínané predinštalované aplikácie, vďaka ktorým zasa môžete ihneď po prvom spustení telefónu pracovať s multimédiami naplno. Skrátka, Samsung Galaxy Note 9 je vynikajúce multimediálne zariadenie, ktorému v tomto smere nemáme čo vytknúť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Iba to najlepšie

Okrem iného je nový Note vždy symbolom toho najlepšieho, čo telefóny na trhu ponúkajú aj po stránke použitých sietí a senzorov. Aj tento rok je Samsung Galaxy Note 9 doslova preplnený anténami a rôznymi senzormi, ktoré prinášajú množstvo zaujímavých funkcií, ale aj takých, ktoré nikdy nevyužijete.

Vzadu napríklad stále nájdete skener srdcového tepu. Okrem štandardných senzorov telefón ponúka napríklad geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor RGB svetla a senzor tlaku.

Samozrejmosťou sú aj najnovšie metódy pripojenia. Nájdeme tu anténu LTE Cat.18 s rýchlosťami do 1200 Mbps. Nechýba ani Wi-Fi so štandardom 802.11 a/b/g/n/ac či Bluetooth v5.0. Poteší aj fakt, že aj Note 9 sa bude u nás predávať aj v dual-SIM verzii, keď je sekundárny SIM slot hybridný a okrem druhej sim-ky tu môžete použiť MicroSD pamäťovú kartu.

Samsung Galaxy Note 9 tak naozaj prichádza s bohatou výbavou antén a senzorov, ktoré navyše fungujú veľmi spoľahlivo. Ani raz pri testovaní sme nezbadali žiadne výpadky či zoslabenia signálu tam, kde by sme to nečakali. Signál bol silný a stabilný, hovory absolútne čisté tak, ako sa od vlajkovej lode patrí. Ani tu sme nenašli žiadne kompromisy.

Fotoaparát: Osvedčená kvalita s umelou inteligenciou

Ani po stránke fotoaparátu nenastali žiadne prekvapenia a Samsung Galaxy Note 9 sa bez pochýb stane jedným z najlepších fotomobilov na trhu. Pomôže mu k tomu najmä výborný hardvér. Hlavný 12MP snímač má ekvivalent ohniskovej vzdialenosti 26 mm, pixely veľké 1,4 mikróna, premenlivú clonu f/1.5-f/2.4, zaostrovanie dual-pixel PDAF a optickú stabilizáciu. Sekundárny 12MP snímač slúži na 2-násobný bezstratový zoom (ekvivalent 52mm), má menšie 1-mikrónové pixely, no ani tu nechýba optická stabilizácia.

Výsledok je tak na prvý pohľad dobre známy – rovnaký fotoaparát nájdeme aj na Samsungu Galaxy S9+. Je tu však niekoľko noviniek, ktoré sme na smartfónoch Samsung doteraz nevideli. Tým najzaujímavejším prvkom je umelá inteligencia, ktorá vám pomáha spraviť čo najkrajšie zábery. Nájdeme tu z iných zariadení známy systém rozpoznávania scén, ktorým sú následne automaticky prispôsobené nastavenia fotoaparátu. Telefón tak sám rozpozná, čo sa chystáte fotiť a prispôsobí tomu odtiene farieb, sýtosť, teplotu a ďalšie nastavenia pre dosiahnutie čo najlepšieho výsledku. Najlepšie na tom je, že tieto nastavenia sú oveľa menej agresívne ako na iných zariadeniach s touto technológiou a výsledky sú naozaj veľmi podarené. V podstate ide iba o akýsi inteligentnejší automatický režim a nie o aplikovanie farebných filtrov, ako v prípade niektorých konkurenčných zariadení. Telefón pritom rozpozná až 20 scén ako napríklad jedlo, zeleň, príroda, pláž, obloha, atď.

Okrem toho sa umelá inteligencia stará aj o rozpoznávanie nedokonalostí. Upozorní vás na to, keď máte zašpinené sklíčko objektívu alebo keď objekt na fotke žmurkol, prípadne keď je fotografia roztrasená alebo keď ju kazí silné protisvetlo. Tieto informácie sa zobrazia po zhotovení takejto nedokonalej fotografie a upozornenie na displeji vás vyzve k tomu, aby ste zhotovili ďalšiu fotografiu a vyvarovali sa predchádzajúcim chybám. V tomto prípade už AI nefunguje na 100% a niekoľkokrát sa nám stalo, že sme neboli upozornení na očividne zašpinené sklíčko alebo sme telefón oklamali aj v prípadoch, keď mal objekt zavreté oči a nedostali sme nijaké upozornenie. Veľakrát ale technológia fungovala správne, čo vám môže zachrániť niekoľko dôležitých fotografií.

Čo sa týka samotnej kvality záberov, máme dočinenia s jedným z najlepších mobilných fotoaparátov na trhu. Fotografie majú krásne, sýte farby a vynikajúci dynamický rozsah. Sú tiež dostatočne ostré a telefón vynikajúco zvláda nastavenie expozície tak, aby neboli fotky zbytočne presvetlené. Až do úplnej tmy telefón výborne redukuje množstvo digitálneho šumu na fotke, no v najtmavších podmienkach majú niektorí konkurenti na vrch. Počas lepších svetelných podmienok je však Note 9 schopný produkovať extrémne kvalitné snímky, a to všetko v automatickom režime. V prípade potreby tu je aj profesionálny mód, kde si môžete jednotlivé nastavenia upraviť podľa seba.

Vpredu nájdeme tiež už dobre známu 8MP selfie kameru. Tá má svetelnosť f/1.7 a automatické zaostrovanie a stále patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Poteší aj podarený portrétový režim, ktorý je síce iba softvérový, no v dobrom svetle zvládne skutočne slušné rozmazanie pozadia s dobrým rozpoznaním hrán objektu. Veľmi dobrý je aj portrétový režim na hlavnom fotoaparáte, s ktorým sa nám podarilo spraviť niekoľko skutočne podarených záberov.

Kapitolou samou o sebe je video, ktoré je jednoducho vynikajúce. Smartfón zvládne natáčať aj 4K video so 60 FPS, no tu nie je aktívna optická stabilizácia. Ak natáčate video v nižšom rozlíšení, môžete sa tešiť na fantastickú stabilizáciu a extrémne kvalitné video. To je plné detailov, farieb, vynikajúce je aj automatické preostrovanie či vyváženie expozície pri zmenách svetelných podmienok. V tomto smere Samsung potvrdzuje, že patrí medzi absolútnu špičku.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Veľmi známa je aj aplikácia fotoaparátu. Medzi jednotlivými režimami sa tu posúvate potiahnutím horizontálne, pričom všetky základné funkcie máte k dispozícii na obrazovke. Stále tu nájdeme praktické ovládanie priblíženia pomocou posúvania spúšte. Ostatné nastavenia sú uložené samostatne a nič dôležité nám tu nechýbalo. Sme radi, že aplikácia nie je preplácaná zbytočnými ikonkami a vždy vidíte iba tie funkcie, ktoré potrebujete.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Celkovo tak Samsung Galaxy Note 9 patrí k tým najlepším fotomobilom na trhu. Exceluje najmä v konzistentnosti snímok, keď sa nám prakticky ani nepodarilo spraviť fotografiu, s ktorou by sme boli nespokojní. Má zrejme najlepšie video na trhu a hoci v nočných fotografiách možno trošku zaostáva za niektorými konkurentmi, v 95 % prípadoch s ním spravíte fotografiu, ktorá vás doslova očarí. A to sa nedá povedať o každom telefóne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Konečne poriadna výdrž

Jednou z najväčších noviniek v smartfóne Samsung Galaxy Note 9 je batéria s kapacitou 4000 mAh. To je dramatický nárast oproti 3300 mAh v predchádzajúcej generácii a na celkovom používateľskom zážitku sa táto hodnota mala podpísať najväčšmi. Výsledok je skutočne veľmi potešiteľný.

Samsung Galaxy Note 9 je konečne smartfón, ktorý zvládne aj náročnejší deň. Aby sme batériu poriadne otestovali, telefón sme počas testovania vôbec nešetrili. Jas displeja sme mali nastavený na nadpriemerných hodnotách, veľa sme sa pohybovali vonku a synchronizovali sme v telefóne všetko, čo sa synchronizovať dalo. Ani tak sme ho však za jeden deň celkom nevybili a po 2 hodinách a 40 minútach zapnutého displeja nám stále zostávalo 37 % batérie. To síce na prvý pohľad nemusí vyzerať očarujúco, no telefón bol počas tej doby vyťažený naozaj nadpriemerne.

Pri bežnom dni s podobnými hodnotami zapnutého displeja nám na konci dňa zostávalo aj 45 – 50 % batérie. Potešila nás výdrž v pohotovostnom režime, keď sa telefón vybíjal naozaj iba minimálne. Počas zimných mesiacov, keď bude vonku menej svetla a telefón nebude tak často svietiť so svojím extrémnym jasom, sa môžete tešiť na ešte lepšiu výdrž. My sme vonku aktívne testovali kameru, nahrávali sme videá a počas toho displej svietil na maxime. Ak sme sa ale počas dňa zdržiavali viac vnútri a displej mal priemerný jas, výdrž na jedno nabitie sa dostávala cez 5 hodín zapnutého displeja.

Stále platí, že sme synchronizovali tri účty Google, niekoľko sociálnych sietí a počas dňa sme pár minút hrali PUBG Mobile či Fortnite, sledovali videá na YouTube a robili desiatky záberov a videí.

Iste, výdrž telefónu možno nie je taká ako v prípade iných smartfónov so 4 000 mAh batériou, no stále sme boli spokojní. Note 9 konečne vydrží na jedno nabitie aj celý náročný deň a to je niečo, čo sme už pár rokov povedať nemohli.

Telefón tiež podporuje rýchle nabíjanie, no stále ide o už starší typ Quick Charge 2.0. Rovnaké nabíjanie ponúka Samsung aj v ostatných prémiových smartfónoch, no je už na čase, aby sa v tomto smere dostal na úroveň konkurencie. Samsung Galaxy Note 9 sa z 0 % na 100 % nabil v našom teste za 2 hodiny a 7 minút. To síce nie je najhorší výsledok, no napríklad Huawei P20 Pro s rovnako veľkou batériou to zvládne za podstatne kratší čas. Nižšie si môžete pozrieť kompletný priebeh nabíjania Note 9 s pribalenou nabíjačkou:

  • 15 minút – 16 %
  • 30 minút – 30 %
  • 45 minút – 44 %
  • 60 minút – 58 %
  • 100 % – 2 hodiny 7 minút

Samsung Galaxy Note 9: Záverečné hodnotenie

Samsung tento rok stavil na istotu, o tom niet pochýb. Najskôr prišiel s vlajkovými loďami série Galaxy S9, ktoré sú takmer na nerozoznanie od vlaňajších modelov, no aj tak zožal úspech – sú to jednoducho vynikajúce telefóny. To isté platí aj o Note 9, ktorý patrí k absolútnej špičke na trhu. Inovácií je tu oveľa viac ako v prípade klasickej línie vlajkových lodí, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať. Pero S Pen je praktickejšie ako kedykoľvek predtým, telefón je extrémne výkonný a má vynikajúci fotoaparát. Čo je ešte dôležitejšie, konečne sa výraznejšie zlepšila aj výdrž batérie.

Stále ale platí, že aj Samsung Galaxy Note 8 je skvelý smartfón. V prospech novinky hovorí najmä lepšia batéria, no v ostatných smeroch ide o porovnateľné zariadenia. Ak máte vlaňajší model, zrejme nemáte dôvod ho meniť. Ak si ale kupujete telefón teraz, určite by ste si mali rozmyslieť investíciu. Samsung Galaxy Note 9 síce prichádza s tisícovou cenovkou, no oproti Note 8 dostanete dvakrát väčšiu pamäť, oveľa väčšiu batériu, inteligentný a niekoľko drobností navyše ako napríklad možnosť využívať DeX bez zakúpenia dokovacej stanice. Okrem toho získate záruku aktualizácií aj po tom, ako ich prestane dostávať Note 8. Hoci sa to hneď nemusí zdať, Samsung Galaxy Note 9 ponúka naozaj dosť noviniek na to, aby sa dalo hovoriť o generačnej obmene. Čo je ale najdôležitejšie, Note 9 potvrdil svoje postavenie na špici rebríčka vlajkových lodí a zaslúžene mu patrí titul jedného z najlepších smartfónov na trhu. Tentokrát naozaj bez väčších kompromisov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...