Samsung Galaxy Note 7: Myslí vo veľkom | RECENZIA

Samsung Galaxy Note 7 Foto: Redakcia

Samsung Galaxy Note zažíva na Slovensku veľkolepý comeback. Po minuloročnej absencii vlajkovej lode Note 5 na našom trhu sme sa konečne dočkali nového tabletofónu Samsung Galaxy Note 7. A čakanie skutočne stálo za to. Novinka prichádza hneď s niekoľkými podstatnými vylepšeniami, vrátane najjasnejšieho displeja na trhu, vylepšeného pera S Pen, výborného fotoaparátu, ako aj tela, ktoré je odolné voči vode a prachu. Čerešničkou na torte je zabezpečenie pomocou skeneru dúhovky oka. Noviniek a vylepšení je však v skutočnosti oveľa viac.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Čo nájdete v balení

Od Samsungu sme na test dostali neoficiálne balenie, ktoré neobsahovalo všetko to, čo sa bude nachádzať v predajnej verzii. V krabičke by ste ale po zakúpení Samsungu Galaxy Note 7 mali nájsť nielen redukciu z USB-C na microUSB, ale aj z USB-C na klasické USB. Už samozrejmosťou je prítomnosť rýchlonabíjačky, USB-C kábla, náhradných hrotov pre S Pen a pinzety pre ich vyberanie, či nástroja na vyberanie SIM slotu. Súčasťou balenia sú aj priemerne hrajúce hands-free slúchadlá. Tie sú ale určené skôr pre menej náročných poslucháčov.

Konštrukcia: Na toto sme čakali

Samsung Galaxy Note 7 je stelesnením toho najlepšieho, čo dnešný smartfón môže ponúknuť. Práve on ukazuje, ako sa technológie posúvajú vpred a hoci vychádza z dobre známého Galaxy S7 edge, tak už pri prvom pohľade na nás pôsobil inak. Môže za to veľký, až 5,7-palcový displej, ktorý vypĺňa 78% prednej strany. Ten je po bokoch zaoblený podobne ako pri edge verzii Galaxy S-sedmičky, zakrivenie tu však nie je tak veľké. Navyše, rozmery sa oproti S7 edge zväčšili len minimálne (153,5 x 73,9 x 7,9 mm vs. 150,9 x 72,6 x 7,7 mm), čo platí aj o hmotnosti (169 g vs. 157 g)

Zaoblenie prednej strany plynule prechádza do zadnej časti, ktorá je pri pohľade z boku v podstate jej zrkadlovým odrazom. Vďaka tomu sadne Note 7 výborne do ruky, pričom ovládanie je možné aj jednou rukou. Nie je síce tak pohodlné ako pri menších smartfónoch, no pri správnej technike držania sa naň dá veľmi rýchlo zvyknúť.

Samsung Galaxy Note 7 je z väčšej časti pokrytý odolným sklom Gorilla Glass 5, ktoré výborne odoláva mastnote aj nečistotám. Je však pomerne klzké, a tak si pri používaní budete musieť dávať väčší pozor na to, aby sa vám nevyšmykol a nespadol na zem. Prípadne pády by mal ale nový Gorilla Glass 5 zvládať lepšie ako predchodcovia. Podľa jeho výrobcu je až 1,8-krát odolnejší ako Gorila Glass 4 a v 80% prípadov prežije aj pády na tvrdú zem z výšky 1,6 metra. Dokazujú to aj prvé droptesty s týmto zariadením. Samozrejme, na to, že sa pri bežnom používaní nepoškriabe, by sme ruku do ohňa nedali a minimálne zadnú stranu, ktorá najčastejšie prichádza do styku s inými predmetmi, by sme chránili fóliou alebo krytom.

Pri prednej strane ešte ostaneme. Bez prekvapenia na nej nájdete hardvérové tlačidlo domov so snímačom odtlačkov, dvojicu kapacitných tlačidiel a tiež prednú kameru, telefónny reproduktor a dobre viditeľnú notifikačnú LED diódu. Čo je tu nové? Pribudla ďalšia dvojica snímačov, ktoré slúžia na skenovanie dúhovky oka. Jeden z nich bezpečne spoznáte podľa toho, že pri svojej činnosti svieti na červeno.

Zadná strana sa od iných vlajkových lodí Samsungu veľmi neodlišuje. Nájdete na nej vystupujúci modul fotoaparátu, ktorý dopĺňa ešte LED blesk a optický snímač srdcového tepu. Rám zariadenia je vyrobený z hliníka a po jeho stranách výrobca už tradične rozmiestnil ovládacie prvky, vrátane ovládania hlasitosti, tlačidla pre vypnutie a zapnutie, 3,5 mm audio jacku, USB C konektora a reproduktora. No a samozrejme nechýba ani pero S Pen, ktoré sa vysúva z pravého dolného rohu. Mechanizmus vysúvania funguje podobne ako v predchádzajúcich generáciách zariadenia, s tým rozdielom, že pero má tlačidlo, ktoré sa stlačením vysunie alebo zasunie – presne tak ako na bežnom guľôčkovom pere. Vyberanie pera je najlepšie realizovať nechtom na prste, keďže pri použití bruška prsta naň musíte zatlačiť oveľa silnejšie.

Konštrukcia Samsungu Galaxy Note 7 je vyrobená skutočne precízne. Vynikajú prémiové materiály, ale aj dizajn, ktorý ulahodí azda každému oku. Navyše, bonusom je odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP68, ktorá garantuje možnosť používať zariadenie v hĺbke 1,5 metra pod vodou, a to po dobu 30 minút. Nie je teda problém si ho zobrať aj niekde do lesa, ku práci v teréne alebo k letným radovánkam pri vode. Samozrejme, vyslovene do extrémnych podmienok Note 7 určený nie je, určite by však mal zniesť viac ako jeho predchodcovia.

Note sedmičke môžeme vytknúť jedine hladký a šmykľavý povrch, ktorý v lete bude umocňovať aj potenie rúk. Sklo je tiež stále menej odolné a náchylnejšie na poškodenie ako kov. Inak ide ale o dokonalú súhru dizajnu, materiálov a kvalitného konštrukčného spracovania. Mimochodom, my sme na test dostali modrú verziu, ktorá vyzerá skutočne skvostne. Na tej, ani pri každodennom používaní, nie sú až tak viditeľné ani odtlačky prstov či iné nečistoty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Bezpečnosť nadovšetko: Snímač odtlačkov a skener dúhovky

Samsung pri návrhu Note 7 chcel prísť s niečim novým, a to sa mu aj podarilo. Okrem snímača odtlačkov prstov, ktorý mimochodom funguje rýchlo a spoľahlivo, osadil novinku aj skenerom dúhovky. Tá by mala byť oproti odtlačkom prstov bezpečnejšia. Navyše, umožňuje zariadenie bezpečne odomknúť aj v prípade, že máte na rukách rukavice alebo vaše prsty sú špinavé či mokré. Na druhej strane, odomykanie týmto spôsobom je aj zdĺhavejšie. Zariadenie musíte totiž najskôr zapnúť, potom prejsť prstom po obrazovke a až potom oskenovať dúhovku očí. Úspešnosť odomknutia na prvýkrát je výborná, no určite nie 100%. Ak sa však skener naučíte správne používať, určite si zapínanie zariadenia týmto spôsobom obľúbite. Stále si však myslíme, že pri výbere spôsobu zabezpečenia padne u väčšiny používateľov voľba na skener odtlačkov.

Samsung myslel aj na ochranu súkromia. V Galaxy Note 7 tak nájdete funkciu tzv. Zabezpečeného priečinku, v ktorom si pred zvedavými pohľadmi môžete pod zámok ukryť súkromné fotografie, pripomienky a aplikácie. Ak teda chcete mať vo svojom zariadení miesto, kde sa nikto nedostane, tak potom je zabezpečený priečinok skutočne výborným doplnkom. Páčilo sa nám, že v chránenom priestore je možné aplikácie nastaviť nezávislé od normálneho režimu. Ak máte teda súkromný e-mail, účty na Facebooku, Instagrame alebo v inej aplikácii, tak tu k nim môžete pristupovať bez akýchkoľvek obáv z odhalenia. Samozrejmosťou sú aj súkromné kontakty, fotografie a história volaní, ktoré sa v bežnom režime nezobrazujú. Mať Zabezpečený priečinok je podľa slov Samsungu “ako keby ste vlastnili druhý telefón”.

S Pen: Opäť presnejší

Nové pero S Pen je aj tento rok presnejšie a dokáže rozpoznať až 4096 odlišných úrovní tlaku (to je dvakrát viac ako u predchodcu). Hrot je tenší a Samsung tlačidlo posunul vyššie, čím sa vyriešilo jeho náhodné stláčanie. Poloha hrotu na displeji je snímaná 360-krát za sekundu, takže písanie a práca s ním prebieha takmer v reálnom čase.

Oneskorenie medzi dotykom na displeji a jeho zaznamenaním hardvérom zariadenia je minimálne, čo robí prácu s perom skutočnou zábavou. Navyše s ním dokážete pracovať dokonca pod vodou. S Galaxy Note 7 tak môžete pohodlne písať aj v prípade, že je displej vlhký. Dotyky sú vtedy rozpoznávané s vysokou presnosťou a voda na funkcionalitu pera nemá v podstate žiadny vplyv. Takéto písanie sme si overili aj v praxi a musíme potvrdiť, že funguje bezchybne.

Samsung ale prichádza aj s ďalšími novinkami. Asi tou najzaujímavejšou je písanie poznámok pri vypnutom displeji. Funguje to podobne ako pri klasickom poznámkovom blogu. Stačí vybrať pero z doku a začať písať. Napísané poznámky môžete uložiť a pero znova odložiť. Šetríte tým čas, ale aj batériu, ktorá nemusí naplno vysvietiť celý displej.

Podobne funguje pero aj po vytiahnutí pri zapnutom displeji. V tomto prípade sa ihneď aktivuje Air Command menu, ktoré poskytuje rýchly prístup k niektorým funkciám, prípadne k vybraným aplikáciám. Využiť môžete napríklad písanie po obrazovke, ktoré vytvorí screenshot a umožní naň písať poznámky, prípadne inteligentný výber, ktorý vie vybrať len časť obrazovky. Nechýba ani prekladač slov a lupa, ktoré sa aktivujú priblížením pera k displeju. Špecialitou je potom funkcia náhľadu, ktorá minimalizuje okno vybranej aplikácie do spodnej časti obrazovky. To môžete znovu vyvolať alebo skryť priblížením alebo oddialením hrotu pera. To je výhodné vtedy, ak napríklad píšete poznámky z textov na internete alebo z e-mailu.

Báť sa nemusíte ani o to, že by ste pero mohli stratiť. Samsung totižto automaticky deteguje, ak sa od neho vzdialite, na čo vás upozorní notifikáciou a vibrovaním.

Takto vyzerá písanie pri vypnutom displeji
Menu bezdotykového príkazu
Funkcia inteligentného výberu
Prekladač
Lupa
Upozornenie na zabudnuté pero S Pen
Výber aplikácií a funkcií pre Bezdotykový príkaz
Nastavenia S Pen
Nastevenia S Pen
Nastevenia S Pen
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Jasnejší než ktorýkoľvek iný

Displeje, ktoré používa Samsung, patria už vo všeobecnosti k tomu najlepšiemu na trhu. Dôkazom toho bol už aj Samsung Galaxy S7 a teraz aj najnovší Samsung Galaxy Note 7. Ten môžeme jednoducho označiť za najlepší vo svojej triede. 5,7-palcový zobrazovací panel, v rozlíšení QHD, ponúka výborné farebné podanie, kontrast, dokonalú čiernu a hodnovernú bielu. Tie sa mimochodom upravujú aj na základe farieb okolia. Navyše, podľa meraní portálu Display Mate, má najjasnejší displej spomedzi všetkých smartfónov. Jeho maximálny jas môže v extrémnych svetelných podmienkach dosahovať 1 048 nitov, čo je hodnota, ktorú neprekonal žiadny iný mobilný telefón.

Note 7 je tiež špecifický tým, že nemá iba jeden senzor na reguláciu svietivosti, ale hneď dva. Jeden sa nachádza vpredu a druhý na zadnej strane. Oceníte to najmä v letných mesiacoch, kedy by tieň dopadajúci na predný senzor mohol znížiť úroveň jasu pod hodnotu, ktorá za daných svetelných podmienok nie je ideálna. Takto si môžete byť istí, že automatická regulácia bude fungovať správne v každej situácii. Ďalším unikátom je tiež podpora prehrávania HDR videa. To je však dnes pomerne málo rozšírené. Novinkou je tiež prítomnosť filtra modrého svetla, ktorý chráni zrak v noci a pomáha k lepšiemu spánku. Zapnúť sa dá automaticky podľa aktuálneho času západu a východu slnka, podľa vlastného časovača, prípadne manuálne vtedy, kedy to najviac potrebujete. Inakje k dispozícii aj možnosť zmenšiť rozlíšenie s QHD na Full HD alebo HD, čím môžete ušetriť nejaké to percento batérie.

Displej je po bokoch zahnutý, nie však až tak ako v prípade Galaxy S7 edge. Zakrivenie má najmä ergonomický a dizajnový význam (zariadenie je akoby bez rámikov), inak po funkčnej stránke nepredstavuje až takú pridanú hodnotu. Áno, nájdete tu funkcie ako nočné hodiny a bočný displej, no tie by mohli byť prítomné aj v klasickej flatovej verzii. Pri používaní sa tiež nemusíte báť toho, že by pri držaní v ruke dochádzalo k nesprávnemu vyhodnocovaniu dotykov. Note 7 totižto dotyky dlaňou po bokoch spoľahlivo ignoruje.

Ani v Galaxy Note 7 nechýba funkcia Always-On displeja, ktorý sa aktivuje v pohotovostnom režime zariadenia. Na displeji zobrazuje základné údaje ako je čas, dátum, aktuálny stav batérie, prípadne notifikácie o zmeškaných udalostiach – telefónnych hovoroch, SMS správach a podobne. Jeho spotreba pri vypnutom displeji by mala byť na úrovni 2% za hodinu, čo však záleží aj od svetelných podmienok v okolí. Na základe nich totižto displej upravuje jas tak, aby boli údaje z Always-On dobre čitateľné aj počas dňa. V noci bude teda spotreba minimálna. 

V nastaveniach si môžete zvoliť štýl zobrazovanej grafiky, a to buď v podobe kalendára, niekoľkých typov hodín s rôznym pozadím, alebo obrázka, ktorý bude nonstop zobrazený na “vypnutom” displeji. Ide teda o šikovné využitie AMOLED displeja, ktorý dokáže vysvietiť iba konkrétne pixely a na výdrž batérie tak má len zanedbateľný vplyv. Túto funkciu sme si obľúbili už na Samsungu Galaxy S7 a S7 edge. Oceníte ju vždy vtedy, keď budete chcieť na mobile zistiť aktuálny čas alebo to, či nemáte zmeškaný hovor.

Ďalšie funkcie zhŕňajú Inteligentné zapnutie obrazovky, ktoré sleduje tvár používateľa, aby displej ostal zapnutý vždy vtedy, keď ho držíte pred sebou. No a Samsung aj tu pridal nástroje bočného displeja, ktoré sú dostupné v rámci tzv. Panelov. Tie môžete podľa potreby zapnúť, vypnúť alebo zmeniť ich poradie. V ponuke nájdete panely s obľúbenými kontaktami, aplikáciami, úlohami (tu môžete umiestniť predvolené a často vykonávané akcie vybrané spoločnosťou Samsung), kalendárom, počasím a ďalšími, ktoré sú v ponuke telefónu alebo ich môžete stiahnuť online. Bočný panel sa aktivuje prostredníctvom posúvača. Ten sa dá umiestniť na ľavú alebo pravú stranu displeja. Súčasťou funkcií bočného displeja je aj bočné osvetlenie, ktoré pri smartfóne otočenom dole displejom bude farebne indikovať prichádzajúci hovor. Ak ho nemôžete zodvihnúť, dá sa naň rýchlo odpovedať predvolenou správou len tým, že prst 2 sekundy podržíte na snímači srdcového tepu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Veľkorysý v každom smere

Hardvérová výbava je totožná s ostatnými vlajkovými loďami v portfóliu spoločnosti. Nájdete tu rovnaký 8-jadrový procesor Exynos 8890, ako aj 4 GB operačnej pamäte RAM, presne ako v Samsungu Galaxy S7 alebo S7 edge. Táto osvedčená dvojica sa stará o vysoký výkon a rýchle reakcie zariadenia. Všetko funguje plynule a bez zaváhania. Multitasking, prehrávanie 4K videí, prehliadanie webu, práca s perom a niekoľkými aplikáciami súčasne, to všetko Samsung Galaxy Note 7 zvláda vo väčšine prípadov ľavou-zadnou – raz či dvakrát sme ho prichytili aj pri nejakom tom spomalení. Musíme tiež podotknúť, že dnes určite nepatrí k najvýkonnejším zariadeniam na trhu, čo má za následok práve použitie rovnakých komponentov ako v prípade S7 a S7 edge. Vzhľadom na to, že výkonu je ale viac než dostatok, mu to nemáme až tak za zlé.

Herný výkon použitej zostavy ostáva stále na vysokých hodnotách. V 3D Marku sme pri teste Ice Storm Unlimited namerali skóre na úrovni 26 077 bodov, pri náročnejšom teste Sling Shot to bolo 2163 bodov. Tieto potvrdzujú, že Samsung Galaxy Note 7 nie je iba pracovným, ale aj herným nástrojom. Na veľkom QHD displeji si graficky náročné hry vychutnáte skutočne naplno, a to pri plných detailoch. Ani pri vyššom zaťažení pritom nedochádza k nadmernému prehrievaniu a teploty sa držia na úrovni do 40 stupňov.

Samsung Galaxy Note 7 je dostatočne vybavený aj po stránke internej pamäte. Tá ponúka kapacitu až 64 GB, z ktorej systém zaberá približne 11 GB. Pre koncového používateľa tak ostáva niečo cez 53 GB ukladacieho priestoru, čo je viac než dosť. Navyše, na výber je tu ale aj niekoľko možností, ako vnútornú pamäť rozšíriť. Spraviť tak môžete prostredníctvom pamäťovej karty microSD (podporované kapacity do 256 GB) alebo externých USB úložísk, ktoré je možné pripojiť prostredníctvom dodávanej redukcie z USB C na klasické USB.

Okrem toho Samsung v Note 7 po prvýkrát použil aj vlastný cloud s kapacitou 15 GB. Ten umožňuje poňať niektoré dáta, vrátane kontaktov, udalostí kalendára, poznámok aplikácie Samsung Notes, záložiek internetového prehliadača, údajov prediktívnej klávesnice a galérie, z ktorej sa budú do cloudu ukladať fotografie, videá aj príbehy. Samozrejme, zvoliť môžete, kedy a ktoré dáta sa majú synchronizovať iba cez WiFi. Samsung Cloud však nie je plnohodnotným cloudovým úložiskom ako napríklad DropBox alebo Google Disk. Nemôžete teda doň uložiť alebo z neho stiahnuť ľubovoľný súbor a slúži vyslovene na účely zálohovania.

Testu sme podrobili aj rýchlosť flash pamäte a RAM. Na Samsungu Galaxy Note 7 dosahujú rýchlosti na úrovni 300/146 MBps (čítanie/zápis), resp. 13 000 MBps. To je o niečo menej ako v prípade S7 edge.

Multimédiá: Hlavne hlasno a kvalitne

Hlasný reproduktor na Note 7 je, podobne ako aj na iných vlajkových lodiach výrobcu, nadpriemerne hlasný, pričom kvalitou patrí k lepšiemu priemeru. Samozrejme, na BoomSound reproduktory, ktoré poznáme z HTC One M9 či M8 sa najmä podaním basov nechytá. Aj tak sme ale s reprodukciou hudby boli spokojní. To isté platí aj o počúvaní cez 3,5 mm audio jack, pri ktorom slúchadlá vedia poskytnúť vyrovnanú frekvenčnú charakteristiku a príjemné basy. Ak sa vám ale zvuk nebude páčiť, môžete ho ďalej vylepšovať. Môžete na to použiť niekoľko dostupných efektov, vrátane “Zvýšenia rozlíšenia na UHQ“, ktorý zlepší rozlíšenie zvuku hudby a videí. Profil elektrónkový zosilňovač simuluje jemnú farbu zvuku elektrónkového zosilňovača. No a k dispozícii sú tiež ďalšie efekty – Priestorový zvuk a Koncertná sieň, či funkcia Adapt Sound, ktorá na základe série tónov optimalizuje zvuk podľa sluchu každého používateľa. Samozrejmosťou je tiež prítomnosť 7-pásmového ekvalizéra, ktorý môžete nastaviť manuálne alebo pomocou niektorého z prednastavených profilov.

Galéria ponúka už tradičnú kombináciu funkcií. Fotografie sa tu v nastaviteľnej mriežke radia podľa dátumu vytvorenia alebo do albumov. Každú z nich je možné označiť alebo upraviť prostredníctvom niekoľkých nástrojov, efektov, nálepiek alebo kreslením. Navyše, ak chcete pred zrakom zvedavcov ochrániť niektoré zábery alebo obrázky, môžete ich uschovať do bezpečnostného priečinku, o ktorom sme písali už v časti venovanej bezpečnosti. Hudobný prehrávač od Samsungu tu chýba úplne. Ten nahrádza aplikácia Hudba Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Niekoľko noviniek

Samsung Galaxy Note 7 stále beží na Androide 6.0 Marshmallow, ktorý by však ešte do konca tohto roka mal byť aktualizovaný na Android 7.0 Nougat. Juhokórejský výrobca oproti predchádzajúcim verziám nadstavby, až na niektoré funkcie, ktoré sme popisovali už v predchádzajúcich častiach recenzie, neprináša veľké zmeny. Tie sa týkajú skôr výzoru a usporiadania niektorých prvkov prostredia.

Viditeľnými zmenami prešiel notifikačný panel, ktorý po novom už po prvom stiahnutí nezobrazuje ovládanie jasu displeja. To sa presunulo pod rýchle ovládacie prvky, kde sa nachádza aj rýchle vyhľadávanie lokálnych súborov v aplikáciách a úložisku zariadenia. Samozrejme, vzhľad notifikačného panelu, ako aj ďalších častí OS, sa dajú zmeniť pomocou tém. Tie sa odlišujú vzhľadom pozadia, ikon či napríklad zvukmi a zvoneniami v prostredí. So zariadením prichádza predinštalovaná iba jedna téma, ďalšie však môžete stiahnuť v obchode Samsung Themes.

Samsung Galaxy Note 7 zachováva funkcie ako Multiwindow, či Priamy hovor, Inteligentné upozorňovanie, Stíšenie otočením, či Snímanie potiahnutím dlaneTo vám umožní vytvoriť screenshot potiahnutím dlane po displeji zo strany. Funkciu Multiwindow v systéme aktivujete dlhším podržaním tlačidla multitaskingu alebo priamo v ňom stlačením špeciálneho tlačidla pri aplikáciách. Systém vám pritom sám ukáže, ktoré aplikácie môžete zobraziť dvoch samostatných oknách.

Praktickou je aj možnosť minimalizovania aplikácií do menšieho, samostatného plávajúceho okna, ktoré aktivujete potiahnutím prstu z pravého rohu displeja po uhlopriečke doľava dole. Takto zobrazené aplikácie sa dajú potom ovládať napríklad jednou rukou, prípadne si ich viete na displeji zobraziť viac a niektoré z nich dokonca ukryť do plávajúcej bubliny, ktorú už poznáte z Facebook Messengera. Nevýhodou všetkých týchto funkcií je, že fungujú iba s niekoľkými aplikáciami, z ktorých väčšina pochádza od samotného výrobcu. Nájdu sa však aj také, ako je Google Chrome, Facebook, či Gmail.

V systéme nájdete tiež niekoľko ďalších aplikácií a nástrojov, vrátane jednoduchej domovskej obrazovky, funkcie vyhľadávania mobilu v prípade jeho straty alebo krádeže a správy povolení aplikácií. Využiť môžete aj rýchly nástroj na údržbu zariadenia, ktorý optimalizuje spotrebu, čistí pamäť od nepotrebných údajov, alebo uvoľní pamäť RAM. Pribudla aj natívna ochrana pred vírusmi a spyware-om.

Pre hráčov je určený už dobre známy Game Laucher. Ten slúži ako hub pre spúšťanie hier, no ponúka aj niekoľko užitočných nástrojov Game Tools , ktoré ocenia práve hráči. Umožňuje rýchle vypnutie upozornení počas hrania, možnosť zamknúť tlačidlá Nedávne a Späť, minimalizovať hru, spraviť snímku obrazovky alebo dokonca nahrať priebeh hry. Video je počas natáčania doplnené o avatar používateľa, ktorý si zároveň môže nastaviť aj rozlíšenie alebo to, či sa bude nahrávať zvuk z mikrofónu alebo priamo z hry. Kvalita videa nie je úplne najlepšia a niekedy môžete na videu pozorovať pokles FPS pri nahrávaní, ale inak je celkom použiteľná. Pri hraní je k dispozícii aj funkcia šetrenia energie, pri ktorej sa v hrách znižuje rozlíšenie a snímková frekvencia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Prvotriedny fotoaparát

Samsung Galaxy Note 7 má rovnaké interné komponenty ako S7 a S7 Edge. Ponúka teda fotoaparát s rozlíšením 12 Mpix (4:3) a 1,4 mikrónovými pixelmi, vďaka ktorým dokáže snímač zachytiť viac svetla. To spolu s prítomnou optickou stabilizáciou a svetelným objektívom f.1/7 oceníte najmä v zhoršených svetelných podmienkach. Samozrejmosťou je aj rýchle zaostrovanie vďaka technológii Dual Pixel, pri ktorej výrobca využíva na zaostrovanie celú plochu snímača a nielen niektoré jeho pixely.

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše. Note 7 patrí k najlepším fotomobilom na trhu a zaradiť ho môžeme hneď po boku jeho starších súrodencov Galaxy S7 a Galaxy S7 edge. Fotoaparát poskytuje výbornú obrazovú kvalitu a minimálny šum, ktorý sa darí držať na nízkych úrovniach aj pri fotení v slabšom svetle. Snímač sa vyznačuje dobrým dynamických rozsahom a automatickým HDR režimom, ktorý funguje aj pri používaní prednej 5 Mpix kamery. Úroveň detailov zachytených Note sedmičkou je výborná a pochváliť musíme aj nočné snímky, ktoré vyzerajú skutočne dobre. Citlivosť snímača je dokonca na takej úrovni, že obstojné fotografie zachytíte aj pri šere alebo takmer úplnej tme – o tom sme sa presvedčili už aj pri testovaní Galaxy S7 edge.

–> Fotografie v plnom rozlíšení stiahnete tu <–

Používateľské prostredie fotoaparátu je veľmi podobné, isté zmeny sa však udiali aj tu. Režimy sú dostupné po potiahnutí prstom po obrazovke naľavo, efekty zas napravo. Medzi prednou a zadnou kamerou sa prepínate tiež gestom, a to posunom zhora nadol alebo naopak. Samsung samozrejme vrámci softvérovej výbavy ponúka aj profesionálny režim, v ktorom je možné manuálne upraviť hodnoty času uzávierky, citlivosti ISO, vyváženie bielej, ohniskovú vzdialenosť a tón farieb. Svoje nastavenia si môžete uložiť do troch profilov, ktoré sú po spustení profesionálneho režimu ihneď k dispozícii. V nastaveniach sa dá zapnúť aj ukladanie do formátu RAW, ktorý sprístupní fotografie bez postprocesingu a komprimácie do JPG. Za spomenutie stoja aj ďalšie režimy, ktoré sa dajú doplniť o ďalšie z obchodu Samsung.

  • Pomalý pohyb: Nahrávanie videí s vysokou snímkovacou frekvenciou umožňuje spomalené prehrávanie. Vo výslednom videu je možné presne zvoliť, ktorú časť videa chcete spomaliť.
  • Hyperčasozberné snímanie: Nahrávanie časozberných videí. Snímková frekvencia sa automaticky nastaví podľa nahrávanej scény a pohybu zariadenia.
  • V nastaveniach sa dá zapnúť Fotografia v pohybe, ktorá nahrá krátky videoklip toho, čo sa stane pred nasnímaním každej fotografie.

Natáčanie videa je tiež pýchou tohto zariadenia. Už samozrejmosťou je natáčanie 4K videa a optická stabilizácia, ktorá sa postará o stabilné zábery aj pri chôdzi alebo pri trasúcich sa rukách. Preostrovanie je veľmi rýchle, čo oceníte pri dynamických scénach. Zapnúť môžete ale aj ostrenie na presný bod, ktorý bude softvér telefónu sledovať.

Konektivita: Nástup USB C

Samsung Galaxy Note 7 je prvým zariadením juhokórejského výrobcu s reverzibilným USB-C konektorom. S Note sedmičkou však môžete vďaka redukciám využiť aj starší štandard microUSB. Pri USB C je samozrejmosťou podpora prenosu videa, ktoré môžete dostať na veľkú obrazovku vďaka redukcii a HDMI káblu. To môžete prenášať aj bezdrôtovo, a to prostredníctvom MirrorLinku.

Note 7 svojim majiteľom prináša tiež tie najnovšie štandardy na poli konektivity. Nechýba LTE s podporou rýchlosti až do 600 Mbps, či rýchle WiFi 801.11 ac so systémom 2×2 MIMO, s ktorým môže dosahovať prenosy na úrovni 620 Mbps. K dispozícii je aj Bluetooth 4.2 LE, či ANT+ a pozičné systémy GPS a GLONASS.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie

Samsung do Galaxy Note 7 integroval 3500 mAh batériu, ktorá je oproti Note 5 síce o 500 mAh väčšia, no v porovnaní s Galaxy S7 edge o 100 mAh menšia. Aj napriek tomu je ale výdrž na veľmi dobrej úrovni. Nejde síce o žiadneho rekordmana, no svoju prácu odvádza aj v spojení so šetriacimi režimami dobre a je porovnateľná s Galaxy S7 edge. V praxi sme dosiahli výdrž na úrovni 24 a viac hodín s displejom zapnutým minimálne 4 hodiny a aktivovanou funkciou Always On displeja (AOD). Samozrejme, počas toho sme Note 7 využívali naplno, a to na hranie hier, prácu s fotoaparátom, ako aj na testovanie systému, čítanie e-mailov, RSS správ a počúvanie hudby cez Spotify. Internetové pripojenie zabezpečovala v pomere 50:50 4G sieť a WiFi.

Samsung Galaxy Note 7 však dokáže vydržať ešte dlhšie. Ak vypnete AOD a aktivujete režim šetrenia energie, tak získate niekoľko hodín používania navyše. V našom konkrétnom prípade sme po vypnutí Alway On displeja a aktivovaní šetriaceho režimu dosiahli výdrž na úrovni 30 hodín s displejom aktívnym po dobu približne 5 hodín. Ak ale potrebujete dostať z Note 7 jeho maximum, môžete prepnúť na režim maximálneho šetrenia energie, pri ktorom už Samsung obmedzuje, čo sa dá. Maximálny jas dosahuje 80%, rozlíšenie displeja sa nastaví na HD, obmedzuje tiež výkon, vizuálne efekty, či vypína WiFi a mobilné dátové pripojenie. Každý z týchto šetriacich režimov sa dá pomerne dobre prispôsobiť.

Spolu s Galaxy Note 7 prichádza v balení aj nabíjačka s podporou rýchleho nabíjania. Tá umožňuje nabiť batériu z 0 na 50% už za 36 minút, na 100% to trvá 1 hodinu a 40 minút.

Záverečné hodnotenie

Samsung Galaxy Note 7 je skutočným skvostom medzi tabletofónmi. Vo svojej kategórii má dnes síce veľa súperov, no ani jeden z nich neponúka napríklad pero, ktoré z Note 7 robí skutočný unikát. Okrem toho vyniká ale aj odolnosťou voči vode a prachu, či podporou funkcií, ktoré nikde inde nenájdete. Pridajte k tomu pravidelné aktualizácie, skvelý dizajn, konštrukčné spracovanie a dostávate smartfón, ktorému sa dnes nevyrovná žiadny iný.

My sme si Samsung Galaxy Note 7 obľúbili nielen vďaka vyššie spomínaným vlastnostiam, ale aj rýchlosti, dobrej výdrži batérie, či fotoaparátu, ktorý patrí k najlepším na trhu. To všetko sa však odrazilo aj na cenovke, ktorá spadá do kategórie najdrahších smartfónov na trhu. Za Note 7 tak zaplatíte sumu na úrovni 849 eur, čo nie je málo. Ak však chcete vlastniť nekompromisný pracovný nástroj, ktorý sa zmestí do dlane vašej ruky, tak potom je jeho kúpa skutočne tou najlepšou voľbou.

Samsungu Galaxy Note 7 sme sa vzhľadom na jeho funkcie a celkové prevedenie rozhodli udeliť aj ocenenie Tip redakcie. 

Plusy:

  • Skvelý displej
  • Dizajn a konštrukčné spracovanie
  • Pero S Pen a jeho funkcie
  • Odolný voči vode a prachu
  • Výborná výdrž batérie
  • Bonus v podobe skeneru dúhovky

Mínusy:

  • Cena
  • Sklo na zadnej strane sa poškriabe ľahšie ako kov

[taq_review]

Disqus Comments Loading...