MojAndroid

Spoločnosť Lenovo krátko pred vianočnými sviatkami predstavila dvojicu nových smartfónov. Model Lenovo A7010 sme už otestovali a v našom rebríčku dostupných multimediálnych smartfónov mu patria popredné priečky. Tento smartfón bol ale iba predzvesťou ozajstnej vlajkovej lode, ktorá nám prišla do redakcie o čosi neskôr. Lenovo Vibe X3 je skutočne atraktívne zariadenie, ktoré zaujme v rôznych smeroch a hoci na papieri v niektorých oblastiach zaostáva za konkurenciou, najdôležitejší je zážitok z používania. Dopredu prezradíme, že tu novinka od Lenova exceluje.

Balenie – nadštandard v podaní Lenova

Balenie smartfónu Lenovo Vibe X3 nás zaujalo už na prvý pohľad svojim pretiahnutým tvarom. Ide o skutočne dlhú a úzku krabicu, ktorá naznačuje, že sa v nej neukrýva iba obyčajne zariadenie. Okrem samotného smartfónu tu nájdeme aj veľmi slušné štuplíkové slúchadlá, nabíjačku s výstupom 2A a microUSB kábel. Už tradične tu ale obsah balenia nekončí. Lenovo pribalilo aj nutný nástroj na vysunutie zásuvky na SIM karty a ešte niekoľko drobností. Nachádza sa tu aj ochranná fólia na displej a priesvitný plastový kryt, ktorý udrží vaše zariadenie bez nečistôt a škrabancov a ochráni ho aj pri prípadných pádoch.

Lenovo-Vibe-X3-foto-11

Konštrukcia – nič mu nechýba

Lenovo Vibe X3 je vlajkovou loďou už na prvý pohľad. Kovový rám je základom pre luxusný pocit pri práci zo zariadením, no celkovo je konštrukcia telefónu na veľmi vysokej úrovni. Tiež je očividné, že Lenovo spravilo výrazné zmeny oproti poslednej generácii svojich smartfónov a prinieslo niekoľko dizajnových noviniek, ktoré lepšie korešpondujú so súčasnými trendami. Čo sa veľkosti týka, Vibe X3 nie je žiadny drobec. S rozmermi 154 x 76,5 x 9,3 mm a hmotnosťou 175 gramov ide o väčšie a ťažšie zariadenie, ktoré ale vďaka zaoblenej zadnej strane padne dobre do ruky. Rámik okolo displeja tiež nie je obrovský a napriek výkonným reproduktorom nezaberajú mriežky až tak veľa priestoru, ako na niektorých iných zariadeniach s prednými stereo reproduktormi.

Lenovo-Vibe-X3-foto-4

Vpredu dominuje displej, no zaujmú aj reproduktory nad a pod ním. Práve zvukové podanie je silnou stránkou tohto zariadenia a naznačujú to aj robustné mriežky reproduktorov. Nad displejom nájdeme aj šošovku predného fotoaparátu a nenápadnú LED diódu skrytú v pravom hornom rohu. Pod displejom sa nachádzajú tri kapacitné tlačidlá Multitasking, Domov a Späť. Tlačidlá nie sú podsvietené, čo je pri tejto triede zariadení trochu zvláštne a hoci nejde o žiadnu veľkú prekážku, vlajková loď by podsvietené kapacitné tlačidlá určite mala mať.

Ovládacie prvky na stranách zariadenia sú rozložené tradične. Vpravo je to tlačidlo napájania a dvojtlačidlo hlasitosti, vľavo nájdeme zásuvku pre dve nanoSIM karty, pričom jedno oddelenie je možné využiť na microSD kartu. Hore sa nachádza 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a dole nájdeme tradičný microUSB port. Ako sme už spomínali, hrany zariadenia sú vyplnené kovovým rámom, ktorý pôsobí veľmi elegantne a luxusne. Kovové sú aj tlačidlá na boku zariadenia a stláčajú sa veľmi dobre, poskytujúc dobrú odozvu pri stlačení.

Lenovo-Vibe-X3-foto-5

Vďaka tomu, že reproduktory sa nachádzajú vpredu, zadná strana je pomerne čistá a atraktívna. Pod šošovkou fotoaparátu nájdeme diódy dual-tone LED blesku a pod ním sa nachádza čítačka odtlačkov prstov. Inak nájdeme vzadu iba logá výrobcu a zvukovej technológie Dolby Atmos, ktorá prispieva k skvelému zvukovému prevedeniu predných reproduktorov. Samotný zadný kryt nie je odoberateľný a je vyrobený z matného plastu, ktorý vôbec nezachytáva odtlačky prstov. Na druhej strane sa ale pomerne jednoducho zašpiní, a tak bude čistenie telefónu vašou pravidelnou činnosťou.

Celkovo tak nie je Lenovo Vibe X3 po konštrukčnej stránke ničím výnimočné, no to vôbec nevadí. Spĺňa súčasné štandardy vlajkových lodí a v ruke sa drží veľmi dobre. To je niečo, čo nemôžeme povedať o mnohých celokovových hranatých zariadeniach, ktoré sa zarývajú do dlane. Napriek väčšiemu displeju a veľkokapacitnej batérii si telefón udržal rozumné rozmery, čo veľmi chválime a čo sme ocenili pri každodennom používaní. Jediný nedostatok vidíme v nepodsvietených kapacitných tlačidlách pod displejom, na ktoré sme si síce zvykli, no podsvietenie by sme určite neodmietli.

Skener odtlačkov – výborná kvalita

Dnes už môžeme povedať, že telefón bez skeneru odtlačkov prstov nemôže byť vlajkovou loďou. Napriek počiatočnej nedôvere sa tento spôsob zabezpečenia skvelo osvedčil a prakticky každý výrobca prichádza s novými zariadeniami, ktoré dispnujú čítačkou odtlačkov a ktorá uľahčuje používateľom odomykanie zariadenia. Veľmi spoľahlivo funguje skener aj v prípade telefónu Lenovo Vibe X3. Umiestnenie na zadnej strane sa stáva čoraz populárnejšie a tak, ako umiestnenie inde na telefóne, má svoje vlastné výhody aj nevýhody. My vidíme celú situáciu tak, že je to otázka zvyku. Ak by nám výrobca dal skener dopredu pod displej, museli by sme si na to zvykať, pretože telefón iba zriedka vyberáme z nohavíc tak, že prikladáme palec na toto miesto zariadenia. Na druhej strane, ak je skener vzadu, telefón uchopíme vo vrecku nohavíc, priložíme ukazovák na skener odtlačkov a kým sa na zariadneie pozrieme, displej je už rozsvietený a odblokovaný.

Lenovo-Vibe-X3-foto-10

Čo sa týka samotnej spoľahlivosti skeneru, ohodnotili by sme ho tak na 95 %. Veľmi zriedkavo sa stalo, že skener náš odtlačok na prvý pokus nerozoznal, no po opätovnom priložení prsta bol problém odstránený. V absolútnej väčšine prípadov však bolo odomknutie okamžité a problémy, ktoré sa vyskytli, boli vždy sprevádzané tým, že sme prst nepriložili na skener ideálne. Samozrejme, to nie je ospravedlnením a skener by mal zvládnuť prečítať odtlačok aj v prípade, že kúsok prsta nie je na ňom priložený. Zaváhania boli ale také ojedinelé, že sme nepociťovali žiadne obmedzenia a po tejto stránke môžeme telefón bez problémov odporúčať.

Softvér na registráciu odtlačku je klasicky veľmi jednoduchý. Ak chcete, môžete si sem pridať aj viacero odtlačkov. Môžete si napríklad pridať odtlačok prsta na ľavej ruke, prípade si sem môže odtlačok zaregistrovať aj váš partner/partnerka, aby mohli používať telefón bez nutnosti zadávania hesla. Trochu nás mrzí, že odtlačkom nemôžeme zabezpečiť ďalšie prvky telefónu a slúži iba na odblokovanie, no aj v tomto smere už vznikajú nové trendy a je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti už budeme odtlačok prsta na telefóne využívať na správu rôznych užívateľských účtov a hesiel.

Displej – keď QHD nie je nutnosťou

Možno najkontroverznejším rozhodnutím spoločnosti Lenovo bolo v prípade tohto smartfónu použitie Full HD displeja. Znie to až groteskne, že sme si už tak zvykli na ultra-jemné rozlíšenie QHD displejov, že pri 5,5-palcovom paneli sa nám zdá 1920 x 1080 pixelov málo. Pri predstavení telefónu sa ale Lenovo obhajovalo tým, že napriek mierne nižšiemu rozlíšeniu sú ostatné kvality displeja na extra vysokej úrovni a že je takto dosiahnutá lepšia výdrž batérie.

Lenovo Vibe X3 cover

My môžeme súhlasiť s obomi tvrdeniami a subjektívne by sme označili tento panel za jeden z najkrajších Full HD displejov, s akými sme sa stretli. Nie len, že sú farby jasné a sýte, celkový jas displeja je na skvelej úrovni a bez problémov si s ním poradíte aj v slnečnom prostredí. Najväčšmi nás ale potešila skutočne hlboká čierna farba, ktorá dokonale imituje čiernu z AMOLED displejov a nebyť dostupných informácií o tom, že ide o IPS LCD panel, možno by sme ani nevedeli určiť, akou výrobnou technológiou prišiel na svet tento 5,5-palcový zázrak.

Problémy nebudete mať ani s pozorovacími uhlami a úprimne ani s jemnosťou displeja. Jemnosť 401 ppi je stále dostatočne vysoká na to, aby bolo rozoznanie pixelov pri bežnom používaní nemožné. Jastrabie oko niektorých používateľov možno odhalí pixely pri blízkom pohľade, no to nie je pointa. Ide o jednoducho vynikajúci displej, ktorý je základom pre plnohodnotné multimediálne využitie a benefity vynechania QHD rozlíšenia v tomto prípade možno aj prevýšia negatíva.

Výkon a pamäť – ani sa nezapotil

Lenovo Vibe X3 funguje so 6-jadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 808. Tomu disponuje 3 GB RAM a 32/64 GB vnútornej pamäte. My sme mali na testovanie model s 32 GB pamäťou, ktorá je ale pre väčšinu užívateľov bohato dostačujúca. Ak by to tak nebolo, k dispozícii je aj slot na microSD pamäťové karty s kapacitou až 128 GB, takže o dostatok miesta sa v tomto prípade báť nebudete musieť.

Čo sa týka samotného výkonu pri každodennom používaní, nemali sme absolútne žiadne problémy. Chod zariadenia bol bezproblémový a telefón zvládol aj tie najnáročnejšie hry a aplikácie. Multitasking bol tiež extrémne rýchly a vďaka veľkej kapacite RAM a systému Android Lollipop viete bez problémov prepínať medzi množstvom aplikácií bez toho, aby sa museli znovu načítavať.

Po stránke výkonu sme tak nemali žiadne problémy. Telefón spĺňal všetky naše nároky a hoci aj benchmarkové aplikácie potvrdili jeho skvelú výpočtovú silu, skutočný výkon pri každodennom používaní bol naozaj nekompromisný. Nestretli sme sa so žiadnymi zaváhaniami či sekaním a keďže aj tento použitý procesor zvládne natáčanie a prácu so 4K videom, nemáme mu naozaj čo vytknúť.

Systém – nové Lenovo

Spoločnosť Lenovo prišla tento rok s úplne novým konceptom operačného systému pre svoje smartfóny. Zatiaľ, čo v minulosti sa spoliehala na výraznú nadstavbu, ktorá menila prakticky všetky prvky užívateľského prostredia, sa teraz viacej odpichla od čistého Androidu a pridala k nemu niekoľko svojich vylepšení. Výsledok je skutočne skvelý a poteší tak fanúšikov čistého Androidu, ako aj tých používateľov, ktorí majú radi extra funkcie a variabilitu.

Snimka_obrazovky_2015-12-21-19-22-04-290 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-10-683 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-17-117

Ak ste už čítali niektorú z našich posledných recenzií na smartfóny Lenovo A7010, Lenovo Vibe P1 či Vibe P1m, táto sekcia vám bude známa. Oproti týmto telefónom totiž v modeli Lenovo Vibe X3 nájdeme iba minimum zmien a noviniek. Lenovo ostalo úplne verné tomu, čo nám ukázalo v predchádzajúcich modeloch a my sme za to radi.

Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-28-24-566 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-28-10-226 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-49-899

Prakticky akékoľvek zmeny oproti čistému Androidu musíme chvíľu hľadať. Uzamykacia obrazovka je identická a na domovskej obrazovke vyčnievajú iba widgety, ktoré sú tiež oveľa jednoduchšie ako v prípade poslednej generácie smartfónov Lenovo. Keďže predinštalovaným systémom je Android 5.1 Lollipop, zvláštne nie je ani menu s aplikáciami, kde sa medzi jednotlivými plochami preśuvate v horizontálnom smere. Vylepšení sa dočkala aj lišta s upozorneniami, kde je možné prispôsobiť si panel s rýchlym spustením vlastnými ikonami a aj zmenou ich poradia. Aj v tomto prípade nájdeme v paneli s upozorneniami šikovnú skratku pre zobrazenie časovej osi aj s odstránenými upozorneniami, čo príde niekedy počas dňa veľmi vhod.

Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-23-302 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-29-420 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-37-589

V nastaveniach systému nájdeme všetky tie extra funkcie a možnosti, na ktoré sme už zvyknutí. Šikovný nástroj pre úpravu farieb vám umožní zmeniť kalibráciu displeja v prípade, že vám nevyhovuje. Skvelá záložka v nastaveniach z názvom Nastavenia upozornení vám zasa umožní do detailov si nastaviť upozornenia a všetko s nimi spojené. Nechýba ani záložka Funkcie, ktorá zasa ukrýva rôzne špeciálne nastavenia, ako napr. odblokovanie displeja poklepaním či možnosť fotografovať priložením prsta na snímač odtlačkov pri otvorenej aplikácii fotoaparátu. Aj napriek tomu, že v telefóne je predinštalovaný systém Android 5.1 Lollipop, tu nájdete plnohodnotného správcu povolení pre jednotlivé aplikácie. Výzva k udeleniu povolenia sa síce nezobrazí vždy prvýkrát, keď ho aplikácia potrebuje, no dodatočne tu môžete aplikáciám odobrať akékoľvek povolenie.

Snimka_obrazovky_2015-12-21-19-17-54-874 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-27-43-796 Snimka_obrazovky_2016-01-07-16-28-04-600

Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, aj tu sa Lenovo poučilo. Okrem prehliadača UC Browser tu nenájdeme absolútne žiadne aplikácie určené skôr pre ázijský trh. Okrem aplikácií od Google a Lenova tu nájdeme iba niekoľko užitočných titulov, ako napríklad Evernote, Krokomer, Navigáciu, Peel Smart Remote, Shazam, Skype a WPS Office. Všetko sú to pomerne užitočné aplikácie, ktoré môžete v prípade potreby odinštalovať, takže by ste s nimi nemali mať žiadne problémy.

Multimédiá – priam neodolateľný zvuk

V priebehu posledných rokov sme sa už stretli s niekoľkými zariadeniami, ktoré sľubovali zosadenie línie HTC One M(x) z trónu. Až doteraz sme ale nenašli žiadneho skutočného súpera pre tieto telefóny. Špeciálne nasadenie HTC v prospech skvelého zvuku bolo jednoducho nepopierateľné a hoci sa mnohí konkurenti na taiwanskú spoločnosť dotiahli, nikto ju zatiaľ nepredbehol. Až doteraz. Možno s nami nebude každý súhlasiť, no zvuk vychádzajúci z reproduktorov telefónu Lenovo Vibe X3 je lepší.

Je jednoducho ohromný a pocítite to hneď, ako si prehráte ukážkové video. Ak budete pokračovať a nájdete si ďalšie dobré videá či skladby s dobrým zvukom, iba sa v tom utvrdíte. Technológia Dolby Atmos síce nefunguje tak, ako sme na to zvyknutí z premietacích sál moderných kín, no napriek tomu je úžasná. Nepopierateľný stereo zvuk, hlboké basy a čisté tóny sú jednoducho fantastické a hoci nejde o najdôležitejšiu súčasť telefónu, Lenovo sa v tomto smere skutočne vyznamenalo.

Lenovo-Vibe-X3-foto-5

Aby toho nebolo dosť, k dispozícii máte aj viacero automatických režimov pre prehrávanie hudby, filmov či videí a nakonfigurovať si môžete aj vlastné. Nájdeme tu aj režim pre zlepšenie prehrávania cez slúchadlá, no tu sme už rozdiely hľadali ťažšie. V porovnaní s inými smartfónmi totiž neboli takmer vôbec badateľné a ak aj nejaké boli, išlo skôr o odchýlky a nie priamo vylepšenia. Lenovo si to ale všetko vynahradilo pri zvuku z reproduktorov, ktorý je skutočne fantastický. Zaujímavé je aj to, že napriek úrovni zvukového podania sa tieto reproduktory zmestili do výrazne menšieho priestoru, ako je to v prípade moderných vlajkových lodí od HTC. Poslednou čerešničkou na torte je oveľa viac úrovní hlasitosti, ako v prípade iných Android zariadení. Dokonale si viete nastaviť hlasitosť tak, aby nebola príliš vysoká a zároveň ani príliš nízka.

Ani v ďalších častiach multimediálnej výbavy nový Vibe X3 nezaostáva. Predinštalované aplikácie na prácu s hudbou, fotografiami a videom sú dostatočne efektívne, no ak by vám nestačili, k dispozícii vám je celá knižnica podobných titulov v obchode Play. Ako obyčajne, neoddeliteľnou súčasťou dobrého multimediálneho zážitku je aj skvelý displej, ktorý sme už vychválili vyššie a tak sa k nemu nebudeme vracať.

Celkovo tak ide o naozaj dokonale vybavený multimediálny smartfón. Nechýba ani IR port so šikovnou predinštalovanou aplikáciou, ktorá je veľmi inteligentná a ovládanie našej televízie zvládla jednoducho po zadaní značky. Ak potrebujete plnohodnotné multimediálne zariadenie domov a na cesty, Lenovo Vibe X3 vás určite nesklame.

Konektivita – iba to najlepšie

Lenovo Vibe X3 v konektivite už žiadne kompromisy nerobilo. Nájdeme tu všetky tie druhy pripojenia, ktoré by sme od plnohodnotnej vlajkovej lodi očakávali. Samozrejmosťou je Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.1 a nájdeme tu aj NFC. K mobilnému internetu sa pripojíte štandardnými sieťami GPRS, EDGE a HSPA s rýchlosťami do 42,2/5,76 Mbps. Nechýba ani rýchle pripojenie LTE cat6 s rýchlosťami 300/50 Mbps. Ako sme už spomínali, telefón disponuje aj infračerveným portom a snímačom odtlačkom prstov, takže výbava je skutočne kompletná.

V reálnom testovaní sme s kvalitou a stabilitou pripojenia nemali žiadne problémy. Signál bol minimálne tak dobrý, ako v prípade iných telefónov rovnakej triedy a to sa týka mobilného, aj Wi-Fi pripojenia. Hlasové hovory boli čisté a reprodukovaný hlas v telefóne bol mimoriadne hlasný, za čo zrejme vďačíme spomínaným výkonným reproduktorom. Lenovo Vibe X3 je tak ideálnym smartfónom aj pre tých používateľov, pre ktorých je dôležité spoľahlivé pripojenie v každom čase. Žiadne problémy s dvomi SIM kartami či stratou signálu, s ktorými sme sa v minulosti stretávali, tu prítomné nie sú.

Fotoaparát – kiež by bol stále deň

Smartfón Lenovo Vibe X3 ponúka 21 MP hlavný fotoaparát a 8 MP prednú kameru. Lenovo sľúbilo, že spravilo vylepšenia aj v tomto smere, a tak sme boli zvedaví, ako si novinka poradí pri našom testovaní. V prvom rade musíme pochváliť Lenovo za to, že nezostalo iba pri vysokom rozlíšení a že je Vibe X3 dobrý aj v iných smeroch. Vysoká úroveň detailov je samozrejmosťou, no potešia aj veľmi pekné a prirodzené farby, ako aj nadštandardne dobre zvládnutie expozície v mnohých náročných situáciách.

Dnes je situácia na poli fotoaparátov v špičkových Android zariadeniach taká, že rozdiely sa tu hľadajú ťažko. Kvalita fotografií je jednoducho na veľmi vysokej úrovni a to isté platí aj o natočenom videu. Optická stabilizácia obrazu síce chýba, no natočené video je aj tak veľmi pekné a detailné. Platí to o zázname vo Full HD rozlíšení, ako aj o natočenom 4K videu. Bez problémov môžete Vibe X3 použiť na dokumentáciu rodinných osláv a iných udalostí.

Snimka_obrazovky_2016-01-06-21-45-18-284

Najväčším problémom nového Lenova je ale fotografovanie v zlom osvetlení, resp. v tme. Tu výrazne zaostáva za konkurenciou a výsledným fotografiám často chýba detail. Okrem toho sú fotografie často plné digitálneho šumu, čo znovu kazí celkový výsledok, aj keď to nie je v prípade smartfónov pri fotení v noci žiadna výnimka. Problémy je možné odstrániť špeciálnymi režimami (noc, HDR), no tu budete potrebovať stabilnú ruku, aby nebol výsledok rozmazaný. Pravdou však je, že v základnom Smart režime sa nočné fotografie často nepodaria tak, ako by ste si predstavovali.

Ďalšou pomôckou je spoľahlivý dvojtónový LED blesk, ktorý fungoval veľmi dobre a fotografie mali pomerne verné farby aj pri jeho použití. Aj napriek tomu by sme si ale radšej priali lepšie výsledky pri fotografovaní bez blesku, keďže takto robíme väčšinu našich fotografií so smartfónom aj v zlom osvetlení. Predná kamera nás tiež trochu sklamala. Napriek vysokému rozlíšeniu je znova dobrá iba počas bohatého denného svetla. Aj lepšie osvetlená miestnosť jej robí problémy. Výsledné fotografie síce nie sú zlé a takéto selfie si môžete pokojne zavesiť na sociálne siete, no určite nemôžete očakávať extrémne kvalitné výsledky.

Napriek tomu sme ale s telefónom fotografovali radi. Počas dňa boli fotografie detailné a farebné a inteligentný režim dobre zvládol nastavenie expozície a ďalších nastavení. Okrem toho sa v aplikácii nachádza množstvo ďalších špeciálnych režimov, pomocou ktorých je možné natáčať aj spomalené či zrýchlené video a nechýba ani niekoľko rôznych HDR režimov či režimov pre fotenie v noci. S troškou trpezlivosti sa vo väčšine prípadov podarí spraviť aj dobrú fotografiu v zlom osvetlení, no na malom displeji hneď ani neuvidíte, nakoľko je výsledok ostrý a či ho neskôr budete vedieť použiť. Lenovo Vibe X3 v nás tak nechalo po tejto stránke trochu zmiešané pocity, najmä, ak vezmeme do úvahy skvelé nočné fotografie vlaňajšieho modelu Lenovo Vibe Z2 Pro.

Batéria – aj na dva dni

Nový smartfón od Lenova má pevne zabudovanú batériu s kapacitou 3500 mAh. Niektoré zdroje uvádzajú kapacitu 3600 mAh, no na oficiálnom balení je práve hodnota 3500 mAh. V každom prípade ale ide o pomerne veľký akumulátor, ktorý by sa mal postarať o bezproblémové fungovanie počas celého dňa.

Snimka_obrazovky_2016-01-04-11-10-41-136 Snimka_obrazovky_2016-01-04-11-10-44-615 Snimka_obrazovky_2016-01-04-11-10-55-688

Naše testovanie to potvrdilo a na jedno nabitie sme so smartfónom fungovali niekedy aj celé dva dni. Priemerne sme bez pripojenia do elektriny zvládli celý deň od rána do večera a aj väčšinu nasledujúceho dňa. Displej sme mali zapnutý v tomto období priemerne 5 hodín, čo je skutočne dobrá hodnota. Telefón sme pritom nijako nešetrili a okrem tradičnej práce s jednoduchými aplikáciami a sociálnymi sieťami sme hrali stredne náročné hry, fotografovali sme, telefonovali a vykonávali ďalšie bežné úkony.

V systéme je zabudovaný iba klasický šetrič energie, ktorý v Androide nájdeme od verzie 5.0 Lollipop. To ale nevadí, pretože telefón bez problémov zvládol prácu s aplikáciami a aj v režime spánku sme nepostrehli žiadne neočakávané správanie. K smartfónu je dodávaná nabíjačka s výstupom 2A, no telefón nemá aktivovanú funkciu Quick Charge. Žiadne extra rýchle nabíjanie sa tak nekoná a z 0 % na 100 % sa telefón nabíja približne 2 hodiny a 15 minút. To nie je síce najmenej a v čase extrémne rýchleho nabíjania by možno užívatelia privítali rýchlejšie riešenie, no pri používaní nám to neprekážalo. Hlavná je skutočná výdrž batérie a tá je naozaj na veľmi dobrej úrovni.

Záver – skvelý pomer cena/výkon

Lenovo nás ku koncu roku veľmi príjemne prekvapilo svojou novinkou Vibe X3. Telefón je fantastický pri každodennom používaní a je ťažké niečo mu vytknúť. Poteší bežných aj skúsenejších užívateľov a jediným vážnejším nedostatkom sú podpriemerné fotografie v zlom osvetlení. V iných oblastiach ale poráža väčšinu konkurencie a za zmienku stoja určite fantastické reproduktory, ktoré síce nie sú podmienkou dobrého smartfónu, no keď ich už raz vyskúšate, iba ťažko si budete zvykať na niečo horšie. Lenovo spravilo kompromisy na dobrých miestach a vďaka dostupnejšiemu displeju či procesoru si mohla spoločnosť dovoliť skutočne agresívnu cenovku. Odporúčaná maloobchodná cena smartfónu Lenovo Vibe X3 je 449 EUR, čo je oveľa menej ako v prípade väčšiny konkurencie.

Plusy

+ Skvelé reproduktory

+ Výborná výdrž batérie

+ Kvalitný displej

+ Odľahčený systém

+ Cena

Mínusy

– Fotografie v zlom osvetlení

8.1.2016

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

  • Jefficko

    Prekvapil tento Lenovo velmi. Uz len chyba cisty Android a nie je co riesit. V podstate problem dnesnych telefonov je viac menej uz len o cistom Androide

    • Adam Beňko

      Vsak Vibe X3 ma takmer uplne cisty android.

      • mar bartian

        Adam lenovo nemá ani omylom “takmer” čistý android.

        • Max

          Mozes si tam prepnut launcher na android a vizualne je to takmer identicke,to ze nastavenia su ine je len plus pre lenovo lebo su tam dobre vychytavky

        • Adam Beňko

          Ale Motorola ano. A toto Lenovo uz spada pod tvorbu motoroly , kedze motorola momentalne prebrala diviziu mobilov Lenovo a spojila ich so svojou Moto znackou.

          • mar bartian

            :) ale nekecaj :)
            po softwareovej casti nema lenovo s motorolou nic spolocne. a to ze ma motorola “skoro” cisty android si niekde cital alebo si snad niekde videl “zivu” motorolu?

            • Ja Dunno

              No neviem, mam Moto G 3 gen 16GB a Motorola ma skoro cisty android.

              • mar bartian

                To ja viem :) sam mam doma style a aj play, tiez viem ze z lenova vyzerá “inak” ako ten z motoroly

          • hans

            Práve opačne.. Lenovo vlastní Motorolu, vlastne Motorolu ako značku včera či kedy zrušili.

            • Ja Dunno

              Ano, lenovo vlastni Motorolu, ale Lenovo sa svoju mobilnu diviziu rozhodlo zaclenit pod Motorolu a zda sa ze prvym vysledkom je zmena UI z Lenovo nadstavby na skoro cisty android, ako ma Motorola. Potvrdzuje to aj vyjadrenie sefka mobilnej divizie Lenovo ktory hovoril o tom ze Moto a Vibe budu mat rovnake rozhranie. Tu mozno mozme vidiet ako bude vyzerat UI Moto 4 gen.

  • fuj na to

    Neskutečně mě štve jak čínské značky kopírují design a tvary od ostatních výrobců. Je to trapné

    • stanley

      vazne? ktory fon konkretne kopiruje tento vibe x3, nejak si nevybavujem nieco podobneho… hlavne kvakat ucelovo proti cine.. na to by vas bolo, hejterkovia

      • Fuj

        Minimálně tvar těla se nápadně podobá LG G4. Navíc designove prvky na zádech jsou taky nápadně podobné. No ale co jiného čekat od cinana, který umí jen kopírovat. Bohužel ty kopie stojí za prd. Ostatně celé lenovo. Nemluvě o noteboocich, tam je lenovo totálně na nic (zpracování, uživatelské možnosti, bios atd. ) ale je to každého věc, kdo chce kvalitu tak si lenovo nekoupí, vlastní zkušenost a zkušenosti z blízkého okolí…

        • stanley

          tak toto sa na G4 nepodoba ani nahodou, lol kde tam vidis G4? :) a G4 nema stereorepro.a vzadu ma G4 tlacidlo hlasitosti a rozhodne nie snimac otlackov ako ma lenovo. navyse LG je svojske v dizajne tak ako aj toto lenovo.

          • Fuj

            Dej si ty dva telefony vedle sebe a podobají se jako vejce vejci… ale LG je nesrovnatelně lepší co do kvality tak do zpracování jak těla tak elektroniky uvnitř

            • kubo

              G4 je uplne iny telefon ako toto. ziadna podobnost tam neni. Lenovo ma velmi kvalitnu konstrukciu tela a podla coho si vyhodnotil ze LG ma lepsie spracovane “vnutornosti” ?

              Okrem toho notebooky Lenovo su tiez velmi dobre, maju dobru konstrukciu, kvalitne obrazovky, jak moze mat Lenovo mensie uzivatelske moznosti, ked tam bezi taky isty WIN ako na Asusoch, Aceroch, HPckach, atd. BIOS no te je fakt rozdiel, kazdy PC ma v BIOS-e to iste a kolko krat denne ho potrebujes ? Asi to bude presne 0, lebo cistu instalaciu OS nerobis kazdy den.

        • zase ja

          Ano, LG G4 ma tvar obdlznika aj toto. Kedy uz Cinania upustia od tohto kradnutia a zacnu vyrabat napriklad kosostvorce alebo kruhy?

  • Dano3266

    Palec hore že tam nedali QHD a tá počiatočná cena je tiež rozumná. Za pár mesiacov to bude veľa muziky za málo peňazí.

  • Vladimír

    Mňa by zaujímalo aká je kvalita zvuku, ktorý ide do slúchadiel. To sa v recenzií nespomína.

    • Spominali sme tam prehravanie cez sluchadla a aj mozne nastavenia, ktore podla nas toho vela nemenia a nezbadali sme ziadne vyrazne vylepsenie oproti inym high-endom :) ovela vacsi rozdiel je pri prehravani cez reproduktory :)

      • Peter

        Na tuto recenziu som sa velmi tesil, nakolko ma zaujimala okrem ineho kvalita vystupu do sluchadiel, kedze telefon disponuje spickovou audio vybavou: troma operacnymi zosilovacmi Texas Instruments OPA1612, spickovym DAC ESS Sabre ES9018K2M (ktory sa okrem ineho nachadza aj v LG V10) a kodekom Wolfson8281 pre potlacenie ruchu a echa… a vy napisete, ze ste “nezbadali ziadny vyrazny rozdiel oproti inym high-endom”?

        To myslite vazne? Testovali ste zvukovu kvalitu na nahravkach v hi-res formatoch 24bit/96kHz, resp. vyssich? Pouzili ste len pribalene sluchadla, alebo aj nejake kvalitnejsie spunty?

        V testoch LG V10 vychadza kvalita zvuku nadpriemerne (samozrejme aj za pouzitia adekvatnych sluchadiel), dokonca niektori recenzenti tvrdia, ze kvalitou sa dorovna aj dedikovanym hi-res prehravacom (FiiO, iBasso, atd.)

        Vasim tvrdenim o kvalite prehravania audia cez sluchadla ste pre mna recenziu totalne zabili…

        • Pouzili sme aj pribalene sluchadla aj kvalitnejsie, ktore pouzivame denne. Rozdiely su badatelne, ale tie vidime aj pri inych softverovych nastrojoch inych vyrobcov, ktore maju zlepsovat kvalitu zvuku. Nie sme audiofilovia, detailne rozdiely nepocujeme a mozno to sposobila aj nizsia kvalita nasich sluchadiel. Testovali sme skladby cez standardne dostupne sluzby (Spotify, Google Play Music,…), v najvyssej dostupnej kvalite, pretoze si myslime, ze takto smartfon pouziva vacsina uzivatelov :)

        • Max

          Tak ja som skusil to napojit na moje studiove monitory a hralo to naozaj dobre,cize staci pouzit kvalitnejsie sluchadla,nie tie dodavane,ktore na bezne pouzivanie stacia ale vybudid skutocny vykon nedokazu

        • Marko Somtoja

          čo by si ty nechcel od pseudo-komunitného reklamného webu ;)

  • erik

    tie fotky su podla mna otrasne. Ved moja S3 foti lepsie.

    • Marko Somtoja

      typické Lenovo, mám ich wanna-be fotomobil Vibe Shot a nemôžem sa ani dočkať dňa, kedy sa tej katastrofy zbavím :o

      • erik

        Keby sa mi chce zmensovat fotky tak ich sem. Fotky z mojej S3 su neporovnatelne. Tieto fotky tu mi pripadaju ako z 5 rocneho mobilu.

    • xman

      S3….och radsej ju zahod do kosa :D nechcem

      • erik

        Prepac ale nikto sa ta nepytal co chces :D

        • xman

          Ja ta chcem len priatelsky varovat :D

          • erik

            V pohode :) tak daj nejake argumenty, lebo mna nikdy nesklamal a vydrzal dost. Akurat cela farba je popraskana. Rozmyslal som nad M9, s6 edge a Z5. M9 ma otrasny fotak a nepaci sa mi display, s6 co som pocul a cital tak display nic nevydrzi a Z5 prave sledujem recenzie. Atd neccce sa mi vsetko pisat

            • xman

              mrzol,spomal.reakcie..a obcas sa nedali posielat sms.po tov.nast.to bolo lepsie ale sms blbli stale.neviem mozno som mal problem len ja..pritom som ho nezahlcoval zbytoc.app.Z5 je podla mna predrazena,neviem..S6 ma zasa bateriu slabu.Nechces ist do huawei napr.??? alebo honor?? som mal stary huawei honor 2 a slapal fakt super..dokonca by som mu dal aj certifikaciu odolnosti voci padom :D

              • erik

                mrzol a spomalene reakcie mal aj moj. Po roku som dal CM a odvtedy som nemal ziadny problem. Po CM sa aj rapidne zvysila volna ram. Huawei p8 ma otec a vyzera celkom dobre, ale radsej chcem nejaku vlajkovu lod nech mam zas na par rokov pokoj. Z5 som nasiel v NR v shope za 500€ tak to je este pohoda a zatial co citam tak nema ziadne extra nedostatky. Moja S3 pravidelne pada ked mam teplaky a vystupujem z auta :))

                • xman

                  a puzdra nepradavaju??? ved na samsung kupis aj fontanu :D myslim napr honor 7.alebo co tak nexus 5.bateria asi tiez nic extra ale inak ok..

                  • erik

                    ked som ho kupit tak som mal puzdro, ale teraz to uz neriesim. A ked mam dat tolko penazi nechcem kupit mobil, ktory po prvom pade musi ist na cintorin. A na s6 edge su tie boky nachylne :) nexus sa mi jednoducho nepaci. Ty mas WP? ze sa vobec stebou bavim :D

                    • xman

                      tak na wp tiez neozem povedat nic zle.Mne to proste vyhovuje.Je pomerne stabilny,minimalne tam padaju app.Ale vela zakladnych app ako napr fb,messenger nie su dotiahnute do konca.Android ma navrch v tomto.Sice vyzeram s tou lumiou 640 xl a dlazdickami ako daky senior ale som spokojny:D este Ios mi chyba vyskusat a budem kompletny:D kup si riadny bumber max a neriesis pady

                    • erik

                      jedneho casu som rozmyslal aj nad wp, ale ten dizajn mobilov mi nic nehovori a na android dam CM a hned su lagy prec :) ani ten los ti nepomoze aby si bol kompletny :D nechcem tie hovada puzdra, vsak to mobil potom vyzera ako tehla, to si rovno necham S3 a dam bumber a nikto sa nedozvie aky mobil tam skryvam :D

                    • xman

                      hlavne si nekupuj lumiu 950… :D kup si iphone 6s+ a mas po probleme:D ale 900 eur fuc…

                    • erik

                      iphone je pre mna neznama voda. Este pokukam recenzie aj ked recenziam tazko verit v dnesnej dobe a mozno pockam na predstavenie novych modelov ci zamiesaju karty. Idem uz spat, takto dlho som si este ani s frajerkou nepisal :D

                    • xman

                      Ja ked som bol mlady tak s babou som o takomto case chytal druhy dych : D s7 pride ale cenu daju ako je u samsungu zvykom poriadne vysoko.novinku sa neoplati hned kupovat..

                    • erik

                      ja uz som pri nej dych stratil :D. Este M9+ je pre mna velmi dobry, ale cena uz je prehnana. Tak aspon pojdu dole ceny ked predstavia novinky

                    • erik

                      a kedze mas WP tak to uz bolo asi doooost davno co? :D

                    • ERIK C

                      Mal som rovnako ako ty S3, rootnutu na cm, ale musel som ju vymenit za iPhone 4s. S telefonom som bol spokojny, ale aj ten som musel vymenit kvoli nedostatku pamete(iPhone bol 8gb). Nasledovalo Lenovo P70, ktore bolo dobre max tak vykonom a bateriou, vsetko ostatne bolo podpriemer. Displej velmi nachylny na skrabance, fotak strasne zly, zvuk z repraku kovovy. Zle bolo tiez spracovanie a originalny kryt. Ak sa ti pod kryt dostala necistota, doskriabalo ti to priamo telefon. A casto vrzgalo telo. Tak som cez prazdniny po brigadach robil, aby som nasetril na iPhone 6s, uz s riadnou 64gb pametou, a nelutujem jedineho eura. Telefon je uzasne rychly, vydrz baterie ma prekvapujuco dlhu (8-10hodin vyuzivania a k tomu 10 hodin v pohotovostnom rezime. Nabije sa behom hodinky, max 1h 20 min. iOS slape ako hodinky a zvykol som si rychlo. Fotak je velmi kvalitny a foti kvalitne fotky, aj ked hlavne cez den. Cez noc to uz neni ono. Aj ked 100nasobne lepsie ako Lenovo P70. Reproduktor je hlasny a ponuka kvalitny vystup. Najviac som sa bal 3D touch displeja. Ci si na neho zvyknem, ci ho nudem vyuzivat a pod. Po 2-3 dnoch som si na neho zvykol a plne ho vyuzivam. Teraz ked dostanem do ruky iny telefon iba silno stlacam displej a cudujem sa, preco to nic nerobi?. Takze vrelo odporucam, ale nema zmysel kupovat si 16gb, kedze 4K video, ktore s tym dokazem natacat, si berie cez 500mb za minutu. Jedinou nevyhodou je iTunes a jeho vkladanie pesniciek a videi jedine cez pocitac, co casto obtazuje.

                      PS-farba space grey je uzasna.

                • xman

                  inak ja pouzivam wp :D ani by som tu nemal byt…ale tablet mam android..takze to ma opravnuje tu byt :D

            • Lendo

              Ja som z s3 presiel na note 4,s pen super vec

        • xman

          a preco prave 600???

        • xman

          ale ak tak tie fotky z toho lenova su fakt nič moc…no :D

      • koso

        no sorry ale do mna nebude nikdo nic hadzat :D

  • Jan

    Nesúhlasím ohľadom repro… Porovnal som to s M8,M9… X3 hra omnoho horšie, jednoznačne vyhralo HTC aj pri mojej priateľke… To bol dôvod na predaj X3 hneď na druhý deň mojej

    • Max

      Tak potom mate nieco zo sluchom a navyse ak to bol jediny dovod vratenia,nechcem ani vediet,kolko mate rockov :) porovnaj si htc boomsound a lenovo dolby atmos,ked ti aj niekto vola,htc fail a viem co vravim mal som m8,m7

    • stefan

      sorry chlope ale bud si mal vadny kus alebo si hluchonemy. samozrejme je to loz vibe X3 je po hudobnej stranke urcite lepsi ako hociktore htc za to dam ruku do ohna.

  • Nokia_3310

    Však toto je čistá reklama pre Lenovo, stačí čítať tie prehnané chvály. Foťák je priemer počas dňa, v noci je to podpriemer. Lenovo to proste s fotoaparátmi v ich smartfónoch nevie.

  • Martin Bielik

    Dobrý večer prosim Vás ma tento smartphone Fm rádio. Dakujem za odpoveď

    • stanley

      zial fm radio nema

  • audioFil

    Urcite hra neporovnatelne lepsie ako vacsina smartfonov.dake detaily nik nebude riesit..ale ruku na srdce.kto uz pocuva hudbu na telefone alebo tablete priamo.Podstatou je ze reproduktory su v predu a je vytvoreny stereoefekt,vyuzitelny ako nudzovka pri filmoch..Ked chcem pouzitelny zvuk,kupim si kvalitne sluchadla alebo to napojim na nejake repro..a samozrejme to zavisí od kvality nahravky…nic nove na svete.Je to marketingovy tah,ale myslim ze celkom podarený.Urcite lepsie ako 4k displej.Lenovu fandim,pretoze namysleny samsung uz nevie co by pytal za svoje vyrobky.Poriadna konkurencia nezaskodi… HAWK

    • Tomáš

      Napr ja počúvam hudbu cez repro keď niečo robím a tak, keď sa nedá počúvať cez sluchátka……..

      • audioFil

        Tak ale uznaj co je to za zvuk pocuvat priamo na telef.Ja jedine v nudzi ked pozeram film/lenovo tab 2 a8/

        • Tomáš

          No áno aj keď som mal m7 a teraz g flex 2 tak to je jasné že sa to nevyrovná napr normál reroduktoru, ale keď nepotrebuješ kvalitu tak to stačí…
          Ono ak si nejaký nadšenec kvalitného zvuku tak sa ti ani nečudujem…ale napr na chatke kde nemáme zdroj 230V to stačí…

    • Dobry zvuk z reproduktorov sa urcite zide a nie je to len marketingovy tah, napr.pre mna to je zaklad pri kupe telefonu.
      Nie pri kazdej prilezitosti mas moznost si dat sluchadla a je pohodlnejsie si to pustit priamo z mobilu – pri praci a pod. Dalej napr. hras sa hru, pozeras youtube video, film – na vsetko si das sluchadla, ked nemusis? ;)

      Ten zvuk proste musis pocut, inak nepochopis… Ked si pustam nejaky film alebo hru vecer v posteli, musim to az stišovať – az tak silno to hra. Navyse to ma aj priestorovy zvuk. Dolby atmos by len tak nieco necertifikovalo.

      • IQLogic

        Za prachy certifikujú úplne všetko :) A vytvoriť priestorový zvuk pomocou dvoch chrastítok vzdialených od seba desať centimetrov sa naozaj nedá.

  • flea3

    tie foto su ina pohroma

  • Riki Piki

    Konecne tam dali normalny launcher,nie pribrzdeny ako od apple,co pouzivaju doteraz. Vyzera to na origo Google.

    • jozo

      Je to priprzene orginalne Google. Bolo by na case, aby sa na to vykaslali a davali Stock Android do vsetkych modelov. Uzivatelia by to podla mna privitali.

  • beo

    zvuk je kvalitnejší ako u HTC one m9 ? tak tomu neverím bassy su isto neni lepšie

    • IQLogic

      Basy sú isto neni žiadne ani na tom HTC :)

    • koso

      Bassy na repraku z telefonu som sa dobre pobavil

  • Mario Kovačič

    Hm ale neviem ci je to vazne vlajkova lod. Tvrdi to aj samotne lenovo. Pretoze rada Z by mala byt skutocne vlajkovou lodov. Ale asi ju nadobro pochovaly. Sa necudujem Z2 pro co som mal tragedia stale nieco neislo vlastne nic. Ale paradoxne to bol naj mobil co som mal. Krasny velky maximalne mi vyhovoval len skoda ze stale len na reklamacke bol.

    • jozo

      Lenovo asi nema vlajkovu lod. Kazda rada je na nieco dobra. P ma velku bateriu, Vibe S vacsinou dobry fotoaparat, X je zo vsetkeho trochu, Z je divna experimentalna rada, patri do nej napriklad aj Vibe Shot, K rada sa predava vacsinou len v Indii, A chce zasa zaujat cenou. Je tazko povedat ci by si chcel Vibe P, Vibe S, alebo Vibe X, alebo Vibe Z, kazda ma co ponuknut a K a A su tiez velmi zaujmave radi. K4 Note sa napriklad dodava s virtual reality headset.

  • Philipee

    Dlho som cakal na 1.slovensku recenziu, nech mozem porovnat moje dojmy s Vasimi ;-)
    (X3 testujem od 23.12.2015)

    Moje postrehy:
    1, Fotak – ano, v sere a tme je to horsie (selfie kamera v horsich svet.podmienkach nepouzitelna) no pre bezneho uzivatela staci. Mal som predtym HTC Desire eye a kvalita v noci je omnoho lepsia na X3. Nie je to top fotak, ale zase rovnaku pridanu hodnotu (super zvuk repro/vystup, obstojne foto, vybava) Vam ziadny iny vyrobca neda. Kazdy vyrobca ma nieco, v com exceluje. X3 je mix vsetkeho.

    2, Zvuk – ANO, tiez zdielam nazor, ze to hra proste lepsie ako najnovsie HTC a nepisem iba o hlasitosti (ktora je cca 20%+ hlasnejsia ako HTC), aj basy su na dobrej urovni. Audio vystup tiez vyborny, prilozene sluchadla maju vsak nizku max.hlasitost.

    Moje porovnanie zvuku Lenovo X3 vs HTC Desire eye si mozete pozriet tu>>> http://youtu.be/iNwskr0GU48

  • IQLogic

    “Možno najkontroverznejším rozhodnutím spoločnosti Lenovo bolo v prípade tohto smartfónu použitie Full HD displeja. Znie to až groteskne, že sme si už tak zvykli na ultra-jemné rozlíšenie QHD displejov, že pri 5,5-palcovom paneli sa nám zdá 1920 x 1080 pixelov málo.”

    Toto ste napísali len tak, aby tam niečo bolo? Rozdiel medzi QHD a FullHD na 5,5″ je prakticky nemožné vidieť voľným okom. Ja toto rozhodnutie Lenova veľmi chválim a určite sa nejedná o žiadnu kontroverznosť, je to veľmi rozumná voľba. U displejov sú dôležitejšie parametre ako rozlíšenie.

  • jozo

    GSMarena nadaval na displej v review, ze to meni jas pocas pouzivania a neda sa to vypnut.

  • Janci Kutik

    nemate v redakcii aj nejake foto pri vacsom osvetleni? tieto foto su dost zle, myslim vazne dost zle – silny noise reduction sposobuje uplnu stratu kresby v detailoch, mam pocit ze telefon ma velke problemy s ostrenim vela fotiek ma front/back focus. takto nejak fotili mobily pred 5 rokmi :( inak skvela masinka. nabyt toho fotaku beriem ho hned.

  • Ivet Pavlikova

    ahoj ahoj, mám čisto žensku otázku.. potrbujem navigovať, prosím pomaly postupne :-) , cchem si skopírovať hudbu z pc do mojho noveho smartfonu.. a cuduj s svete , hodilo mi to do suborov-hudba-zvuk. NIE JE TO ONO.. ako dostanem hudbu do hudby play? dakujem

+