Huawei Mate 10 Pro: Krôčik od dokonalosti | RECENZIA

Jeseň je vo svete smartfónov trochu obrátené obdobie. Kým mnohí predajcovia tovaru a služieb predstavujú svoju vianočnú ponuku, väčšina výrobcov smartfónov sa už chystá na jar, kedy predstaví svoje nové vlajkové lode. Už niekoľko rokov uzatvára toto skoré predvianočné obdobie výstava IFA v Berlíne, predstavenie nových iPhonov a najnovšieho zariadenia z radu Samsung Galaxy Note. Niežeby neboli neskôr na jeseň predstavené ďalšie zariadenia, ale väčšinou už do Vianoc nenarobia dostatok rozruchu.

Niečo podobné sme čakali aj tento rok. Huawei Mate 9 nás vlani veľmi očaril, no k tomu, aby konkuroval najlepším zariadeniam na trhu mu chýbalo trošku šmrncu a elegancie, ktorú ponúkali ostatné zariadenia na trhu. Hoci sme dúfali, že Huawei Mate 10 to zmení, ani sme nedúfali v to, čo sa v skutočnosti stalo. Okrem klasického modelu Mate 10 bol predstavený aj Huawei Mate 10 Pro, ktorý sa bude predávať aj u nás. A odkedy sme ho pár minút po predstavení chytili do ruky, ledva sme ho z nej dokázali pustiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Prehľadné a elegantné

Balenie zariadenia je veľmi podobné tomu, v ktorom sme vlani našli Mate 9. Luxusná čierna krabička, prehľadne usporiadaný obsah v samostatných označených častiach, fantázia. Okrem veľkého telefónu to znamená rýchly nabíjací adaptér, USB-C kábel, USB-C slúchadlá, nástroj pre výber SIM karty, potrebná dokumentácia a dokonca aj originálne silikónové puzdro. Poteší aj pribalená redukcia z USB-C na 3,5mm jack, vďaka čomu môžete s telefónom používať aj vaše štandardné slúchadlá.

Konštrukcia a dizajn: Krásna zadná strana kradne pozornosť tenučkému rámiku

Tohtoročný trend dizajnu smartfónov je už takmer hodný vlastného patentu – minimálny rámik okolo displeja, sklenená zadná strana so zahnutými hranami a kovový rám. Napriek jednoliatosti takéhoto dizajnu je stále možné s celkovým vzhľadom zariadenia niečo robiť a Huawei všetkým ukázal, ako vo svete podobných smartfónov vyčnievať z radu.

Tým nechceme povedať, že si telefón nepomýlite so žiadnym iným, najmä spredu, kde nemá žiadne výrazné črty. Okrem displeja sa tu nachádza iba drobné logo výrobcu dole a reproduktor, predná kamera a priximity senzor hore. Samozrejme, rámik je skutočne úzky a telefón je vďaka tomu stále ovládateľný jednou rukou.

Ani hrany zariadenia nie sú ničím výnimočné. Tlačidlo napájania a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti je napravo, zásuvka na SIM karty naľavo, dole nájdeme mikrofón, reproduktor a USB-C port a hore okrem mikrofónu poteší IR vysielač. Ten už nevidíme takmer na žiadnej novej vlajkovej lodi a teší nás, že sa preň našlo miesto v novom Mate 10.

Dominantou dizajnu telefónu je jeho zadná strana. Tá, ako sme spomínali, je pokrytá odolným sklom Gorilla Glass so zahnutými hranami. Huawei sa ale pohral s dizajnom, kde použil atraktívny pásik v hornej časti, ktorý je síce ukrytý pod sklom, no zastrešuje diódu blesku, duálnu kameru aj IR snímač pre laserové zaostrovanie. Skener odtlačkov nájdeme vzadu nižšie v strede, teda presne tam, kde patrí a je dosiahnuteľný pohodlne ukazovákom.

Telefón vyzerá naozaj skvelo, no ešte viac to oceníte, keď ho chytíte do ruky. Napriek veľkému displeju a naozaj nadpriemernej batérii nie je ťažký. Má rozmery 154,2 x 74,5 x 7,9 mm a váži iba 178 gramov oproti 190 gramom vlaňajšieho modelu Mate 9. To v ruke bez pochýb ucítite. Pri týchto rozmeroch a hmotnosti naozaj nemôžeme hovoriť o žiadnom monštre, a to napriek veľkému displeju. Toto oceňujeme, no okrem praktickej stránky konštrukcie nás zaujal aj naozaj atraktívny dizajn. Ten sa, samozrejme, nemusí páčiť každému a má aj svoje muchy.

Naša hnedá verzia sa nekamaráti s odtlačkami prstov, aj keď tento problém nie je taký viditeľný, ako napríklad na modeloch Sony Xperia XZ Premium či HTC U11. Pri pravidelnom utieraní tiež nezabudnite na mierne vystupujúce šošovky fotoaparátu, pretože sa okolo nich zvykne nahromadiť nečistota. Tiež sme si všimli, že po dvoch týždňoch používania má náš model niekoľko mikroškrabančekov, a to aj napriek tomu, že ho vo väčšine prípadov máme iba položený na stole a nosíme ho samostatne v prednom vrecku nohavíc. Tieto škrabance sú ale takmer neviditeľné a zbadáte ich iba pod správnym uhlom pri vypnutej obrazovke a ostrom svetle. V ruke nie je telefón ani taký šmykľavý, ako sme najskôr očakávali. Veľmi sa ale šmýka na rovnom, resp. naklonenom povrchu.

Šmykne sa vám z vankúša, ale aj stoličky, takže na to musíte dávať pozor. Pri bežnom používaní v ruke sme s tým však problém vôbec nemali. Čerešničkou na torte je odolnosť voči vode a prachu so štandardom IP67. Vlastnosť, ktorá je pri iných vlajkových lodiach samozrejmosťou, si našla využitie aj tu a veľmi to chválime. Hoci telefóny často nekúpeme, je dobré vedieť, že sa na možno najdôležitejšie zariadenie vo vašom živote môžete spoľahnúť aj v kúpeli či pri bazéne.

Ku spracovaniu telefónu máme iba jednu miniatúrnu výhradu – vibračný motorček vo vnútri. Ten je naozaj silný a pri každom upozornení rozvibruje všetko okolo seba. To je dobre v prípade, že máte telefón vo vrecku a s najväčšou pravdepodobnosťou vibráciu ucítite. Pri položení na stole je však vibrácia skutočne otravná a naozaj by sme privítali možnosť zmeniť intenzitu vibrovania podľa našich predstáv.

Skener odtlačkov: Tradične vynikajúci

Huawei patrí dlhodobo k priekopníkom používania skeneru odtlačkov prstov na Android zariadeniach. Zároveň je v tomto smere už niekoľko rokov prakticky bezchybný, keď vlajkové lode aj dostupnejšie smartfóny už spravidla používajú vynikajúce čítačky odtlačkov.

Inak to nie je ani v prípade modelu Huawei Mate 10 Pro.

Ten ponúka skener odtlačkov na zadnej strane v strede pod dizajnovým pásikom. Sem presne sadne ukazovák vašej ruky. Nemusíte sa tak načahovať za skenerom niekde k hornému okraju zadnej strany, ako je to v prípade niektorých iných smartfónov…

Okrem umiestnenia musíme pochváliť aj samotnú kvalitu skeneru. Ten je extrémne presný a rýchly. Bez obáv môžeme povedať, že je to znovu jeden z najrýchlejších skenerov odtlačkov na trhu. Funguje tak ako má a znovu tu nechýbajú dodatočné možnosti od výrobcu, na ktoré sme si už zvykli.

Gestami na skeneri odtlačkov tak môžete napríklad ovládať notifikačnú lištu či posúvať obrázky v galérii. Znovu platí, že nám sa najviac páčilo gesto, keď pri dlhom priložení prsta spravíte fotografiu. Toto gesto pritom využijete najmä pri fotení selfie, keď môžete telefón držať v štandardnej polohe a jednoducho ukazovákom spravíte fotku. Nemusíte telefón komplikovane prechytávať a riskovať jeho vykĺznutie. Táto funkcia je o to užitočnejšia, o čo väčší je tento telefón.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Kompromis, ktorý oceníte

Nepovieme nič nové, keď pripomenieme, že predstavenie telefónov Huawei Mate 10 a Mate 10 Pro bolo dosť kontroverzné. Pro verzia, ktorá by mala byť aspoň v niektorých smeroch nadradená, naopak v niektorých prvkoch zaostáva za klasickou Mate 10-kou. Nemá 3,5mm jack pre slúchadlá a má nižšie rozlíšenie displeja. Kým Mate 10 ponúka 5,9“ QHD displej so štandardným pomerom strán 16:9, Mate 10 Pro má dlhší a užší 6“ displej s FHD+ rozlíšením 1080 x 2160 pixelov. Napriek tomu však displej prináša aj vylepšenia – ide totiž o moderný OLED displej, kým klasický Mate 10 má IPS panel.

To je síce všetko pekné, no dôležité je, ako to vyzerá v praxi. Keďže u nás sa bude predávať iba Mate 10 Pro, klasický Mate 10 sme si mohli vyskúšať iba v demo sekcii tesne po predstavení a nevieme tak zhodnotiť, aké veľké sú rozdiely medzi displejmi. Povedať ale môžeme to, že Mate 10 Pro ponúka veľmi kvalitnú obrazovku, ktorá je ideálna na multimédiá, klasickú prácu s telefónom, ale aj prácu s tabuľkami či dokumentami. Vďaka tomu, že je telefón vyšší a užší, je tiež skvelý na multitasking s dvomi aplikáciami na jednej obrazovke. Ani raz sa nestalo, že by nám chýbalo vyššie rozlíšenie. Rovnako sme ani raz neboli schopní spozorovať pri bežnom používaní pixely a hoci by sme sa za QHD rozlíšenie nenahnevali, oceňujeme pridanú hodnotu v podobe dlhšej výdrže na jedno nabitie. K tomu sa ale dostaneme neskôr. Určite si to ale nenechajte ujsť, o výdrže batérie tohto skvelého telefónu by sme dokázali napísať samostatný článok.

Čo sa týka ostatných kvalít displeja, tu nemáme žiadne veľké výhrady. Pozorovacie uhly sú dokonalé, vynikajúci je aj maximálny jas a používanie v exteriéri – tu telefón konkuruje tým najlepším na trhu. Displej dokonca disponuje funkciou HDR, ktorú využijete v čoraz väčšej ponuke videí, seriálov a filmov z rôznych služieb. Samozrejme, tieto služby musia ponúkať svoj HDR obsah aj pre Huawei Mate 10 Pro, čo ale nie je vždy samozrejmosťou. Ani v aplikácii YouTube sme nenašli žiadne podporované HDR videá, ktoré na iných zariadeniach s HDR displejom zobrazia možnosť prehrania videa s touto technológiou.

Kde možno trošku zaostáva je zobrazovanie farieb. Tie sú síce pomerne realistické, no niekedy možno nie je trošku saturácie navyše úplne na škodu. Určite si nájde svojich fanúšikov, no podľa nášho názoru za špičkou ešte trošku zaostáva. Toto ale rozhodne nie je rozhodujúci faktor medzi Huawei Mate 10 Pro a ostatnými vlajkovými loďami na trhu. Displej je viac ako výborný a to, že nie je najlepší v tomto smere, vynahradzuje telefón v iných, možno ešte dôležitejších kategóriách.

Potešil nás aj kvalitný nočný režim, vďaka ktorému je aj používanie telefónu za tmy jednoduchšie a pohodlnejšie pre oči. Tento režim je možné spúšťať podľa plánu, no ocenili by sme aj možnosť spúšťať ho podľa aktuálneho západu a východu slnka. To je ale iba naša osobná preferencia – zvykli sme si aj na dopredu nastavený režim.

Výkon a pamäť: Špičkový procesor, horšia GPU

Huawei Mate 10 Pro je vybavený najnovším čipom HiSilicon Kirin 970, RAM s kapacitou 4/6 GB a vnútornou pamäťou so 64/128GB kapacitou. My sme mali na testovanie výkonnejší model v konfigurácii 6 GB/128 GB a výsledok stál rozhodne za to.

Čísla benchmarkov hovoria samé za seba, no telefón napriek tomu prekvapil svojou fantastickou rýchlosťou. Bez pochýb môžeme povedať, že ide o jeden z najrýchlejších Android smartfónov na trhu. Či sa jedná o spúšťanie aplikácií, načítavanie veľkých súborov alebo akúkoľvek náročnú operáciu, telefón zvládne všetko bez akýchkoľvek problémov.

Kapitolou samou o sebe je fantastický multitasking – bežne sa nám stávalo, že sme mali otvorených 15+ aplikácií súčasne a každú sme mohli otvoriť bez akéhokoľvek dodatočného načítavania. Toto nezvládne ani veľa ďalších smartfónov na trhu so 6 či viac GB RAM. Nevieme presne povedať, či ide o výhodu systému Android 8.0 Oreo, ktorý je v telefóne predinštalovaný, alebo je to dôsledok skvelej optimalizácie nadstavby EMUI, no výsledok je vynikajúci.

Zaujímavé je rozhodnutie spoločnosti nepoužiť v štandardnom dual-SIM modeli aspoň hybridný slot na microSD kartu. Nám osobne to neprekáža – 128 GB pamäte je dvakrát viac, ako potrebujeme k plnohodnotnému používaniu telefónu, no určite sa nájdu používatelia, ktorým bude obľúbený slot chýbať.

Jedinou nevýhodou v smartfóne Huawei Mate 10 Pro je slabší výkon grafickej karty Mali-G72 MP12. Nevieme s určitosťou povedať, či sú populárne hry jednoducho lepšie optimalizované na grafické čipy Adreno, no herný výkon smartfónu zaostal za našimi očakávaniami. Hoci sme spustili všetky hry, ktoré sme testovali, stretli sme sa s opakovanými zaváhaniami a drobnými seknutiami. Našťastie, problémy neboli natoľko veľké, že by boli hry nehrateľné, no s niečím podobným sme sa na vlajkových lodiach v tejto cenovej kategórii nestretli. Ak je pre vás smartfón zároveň hlavným zdrojom hernej zábavy, možno tu narazíte na drobný problém. Ak sa ale na telefóne hráte iba veľmi ojedinele a nie tie najnáročnejšie hry, tieto drobné zaváhania vám určite nepokazia inak fantastický dojem Mate 10 Pro.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Nový Android s umelou inteligenciou a desktopovým prostredím

Huawei Mate 10 Pro prichádza na náš trh ako jeden z vôbec prvých smartfónov, ktoré ponúkajú predinštalovaný Android 8.0 Oreo. Systém je už tradične obohatený o nadstavbu EMUI, tentokrát vo verzii 8.0. Zmeny v nadstavbe zo strany výrobcu nie sú oproti predchádzajúcim verziám obrovské, no poteší vynikajúca optimalizácia nových funkcií štandardného systému Android do prostredia EMUI.

Prakticky nezmenená ostala zamknutá obrazovka – tu nájdete štandardné zobrazenie hodín, prejdených krokov a prednastavené automatické zmeny pozadia. Ide o šikovnú fičúru, ktorá nám síce na iných zariadeniach nechýba, no na modeloch Huawei ju nechávame zapnutú. V čase odomykania odtlačkom zamknutú obrazovku aj tak často obchádzame, no keď ju rozsvietime, vždy sa potešíme atraktívnym novým pozadiam.

Už štandardne je zmenený aj launcher, ktorý je od základu bez tlačidla pre menu s aplikáciami, no už niekoľko verzií systému je ho možné pridať cez nastavenia. Vôbec by sme sa ale nenahnevali, keby sa Huawei pozrie aj na túto časť svojho systému a graficky ju prispôsobí novým trendom. Kým menu s nastaveniami či lišta s notifikáciami a rýchlym spustením prešli v poslednej dobe veľkými zmenami, samotný launcher ostáva nezmenený a je pomerne zastaraný. Všetko ale vyrieši alternatívny Nova Launcher, ktorý sme si po niekoľkých dňoch nainštalovali aj my.

Kombinácia Nova Launcheru s ostatnými prvkami EMUI 8.0 bola naozaj fantastická. Jednoducho sme obišli tú časť systému, ktorá sa nám nepáčila a zároveň sme si mohli užívať vylepšenia, ktoré tu ponúka Huawei. To znamená praktická a prispôsobiteľná lišta s rýchlym spustením s množstvo užitočných ikon, prehľadné usporiadanie nastavení s vítanou možnosťou zobrazenia tmavého menu, čo ide ruka v ruke s použitým AMOLED displejom, ale napríklad aj fantastickú implementáciu nových skratiek na ikonách aplikácií na domovskej obrazovke či v menu s aplikáciami. Huawei dokonale optimalizoval svoje vlastné aplikácie, a tak napríklad dlhé stlačenie aplikácie telefón vyvolá vynikajúce skratky pre najčastejšie volané čísla či možnosť rýchlo pridať nový kontakt. Dlhé stlačenie ikony Fotoaparátu zasa vyvolá skratky pre pohyblivú snímku, snímku so širokouhlou clonou, video alebo selfie. Podobne sú optimalizované aj ďalšie aplikácie od výrobcu, čo veľmi chválime.

Zároveň musíme skonštatovať, že systém funguje extrémne rýchlo. Celková práca s nastaveniami, funkciami, prechody medzi obrazovkami a animácie sú extrémne plynulé a používanie telefónu je tak naozaj pohodlné.

Aj v systéme však máme jednu výhradu, ktorú prízvukujeme už niekoľko generácií Huawei smartfónov. Práca s upozorneniami na zamknutej obrazovke je veľmi obmedzená. Upozornenia môžete odstrániť, aj na to však potrebujete vykonať extra námahu a spraviť skutočne dlhé gesto potiahnutia do strany. Krátke gesto nespraví nič, stredne dlhé gesto zobrazí možnosti nastavenia upozornení či možnosť odložiť upozornenie na neskôr. Okrem toho môžete kliknutím na upozornenie prejsť do aplikácie, no to je všetko. Nemôžete s upozorneniami ďalej pracovať, aj keď to systém Android podporuje. Zo zamknutej obrazovky napríklad nemôžete archivovať mail, čo bolo pre nás zo začiatku skutočne frustrujúce. Ide síce iba o detail, no nevidíme dôvod, prečo by Huawei túto funkciu odobral, kým v iných častiach systému pridal zaujímavé možnosti.

Jednou z nich aj základný Always On displej, ktorý je ale ukrytý v nastaveniach bezpečnosti. Tu ho nájdete spolu s ďalšími nastaveniami uzamknutej obrazovky a funguje veľmi dobre, aj keď jeho funkcie sú okresané. Zobrazí iba čas, dátum a batériu, žiadne notifikácie. Stále ale ide skvelý doplnok a výborné využitie AMOLED displeja. Mrzí nás ale, že sa Huawei s touto funkciou viac nepohral. Našťastie, ide o niečo, čo je možné v budúcnosti zlepšiť softvérovou aktualizáciou

Súčasťou nového smartfónu Huawei Mate 10 Pro je aj prítomnosť umelej inteligencie vďaka čipu Kirin 970. Okrem funkcií fotoaparátu sa to prejavuje aj v predinštalovanom nástroji na prekladanie. Ten jednoducho rozpozná reč a preloží ju do vami vybratého jazyka. Nástroj v našom testovaní fungoval pomerne dobre, nie však bezchybne. Na výber je pomerne dosť jazykov, ktoré telefón rozpozná, okrem angličtiny aj francúzština, japončina a mnohé ďalšie. Slovenčinu tu ale nenájdete – tá sa nachádza iba v zozname jazykov, do ktorých je telefón schopný preložiť reč.

V rámci tejto funkcie je k dispozícii aj niekoľko režimov. Slová môžete hovoriť, môžete zadávať text alebo telefón nechať prekladať kompletnú konverzáciu. K dispozícii je aj možnosť rozpoznávania textu objektívom fotoaparátu, ale znovu platí, že telefón zvládne rozpoznať text iba v tých jazykoch, z ktorých vie prekladať aj v režime konverzácie. Prítomnosť tohto nástroja nie je vôbec na škodu a pri cestovaní sa môže hodiť. Veríme ale, že v budúcnosti Huawei vylepší presnosť rozpoznávania jazyka či ignorovanie prízvukov.

Huawei Mate 10 Pro prichádza aj s desktopovým prostredím EMUI Desktop podobným DeX od Samsungu. V tomto prípade ale nepotrebujete žiaden dok, stačí kábel, ktorým prepojíte telefón s monitorom. Pre pripojenie k bežným projektorom budete potrebovať redukciu z USB-C na DVI alebo HDMI, pri moderných monitoroch s USB-C vstupom vám bude stačiť klasický USB-C na USB-C kábel. My sme zatiaľ túto funkciu nestihli dostatočne otestovať, no v budúcnosti tomu budeme venovať samostatný článok.

Multimédiá: Stereo reproduktor, no žiaden 3,5mm jack

Nie je žiadnym prekvapením, že vlajková loď pre rok 2017 je ideálnym nástrojom pre prácu s multimédiami. Aj medzi vlajkovými loďami však nájdeme v tomto smere rozdiely a musíme skonštatovať, že Huawei Mate 10 Pro patrí k tým najlepším multimediálnym nástrojom na trhu. S jedným nedostatkom.

Tým je absencia 3,5mm jacku pre slúchadlá. Na absenciu tohto portu v nových smartfónoch sme si už zvykli. V tomto prípade je to ale trochu iné – veľmi podobne stavaný Huawei Mate 10, ktorý ani nemá označenie „Pro“, tento port má, no na Mate 10 Pro ho nenájdeme. To nás núti myslieť si, že jeho absencia nie je podmienkou pre dosiahnutie takéhoto dizajnu či funkcií, ale jednoducho prispôsobenie sa konkurencii. K dispozícii je aspoň pribalená redukcia a USB-C slúchadlá. Tie nie sú vôbec zlé, no majú zbytočne futuristický tvar, nie sú to klasické silikónové štuplíky. Aj preto sme museli mať hudbu pustenú oveľa hlasnejšie ako sme zvyknutí a v hlučných prostrediach nepomohlo niekedy ani to.

Dosť bolo ale vyplakávania nad chýbajúcim portom, ktorý postupne mizne zo všetkých smartfónov. Bluetooth slúchadlá to jednoducho vyriešia a ak ešte také nemáte, určite si ich zadovážte – do jedného či dvoch rokov to bude primárny spôsob počúvania hudby pri všetkých nových smartfónoch. Potešilo nás ale použitie stereo reproduktoru. Hoci primárny reproduktor je umiestnený stále v dolnej stene, nájdeme tu aj aktívny reproduktor nad displejom.

Ten sa síce svojím výkonom nemôže zrovnávať s tým hlavným, no je to aspoň čiastočné riešenie toho, keď spodný reproduktor zakryjete rukou, čo vôbec nie je ťažké. Táto sústava je tiež pomerne kvalitná, no pri vyššej hlasitosti je citeľné rozostrenie zvuku. To nie je zlé pri pozeraní videí, no pri počúvaní hudby predsa len zrejme uprednostníte spomínané slúchadlá či Bluetooth reproduktor.

Spolu s veľkým displejom a vynikajúcou výdržou batérie, ku ktorej sa dostaneme neskôr, môžeme skonštatovať, že telefón je na multimédiá ako stvorený. Práca s aplikáciami, prehliadanie webu, úprava textov, tabuliek či prezentácií a všetko ostatné je skutočne bezproblémové. Jedinú chybu tu vidíme v nedostatočnej optimalizácií niektorých aplikácií pre úzky a dlhý displej s pomerom strán 18:9. V aplikácii YouTube nie je žiadne tlačidlo orezania videa, a tak si budete musieť zvyknúť na čierne okraje. Trošku tu zamrzí aj spomínaná absencia HDR videí, ktoré napriek prítomnej HDR technológii displeja neprehráte v takomto režime. To sa snáď ale už čoskoro zmení. Dobre optimalizované sú aspoň predinštalované aplikácie vrátane tej na sledovanie videí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Vylepšené 4G pripojenie a aj raritný IR vysielač

Hoci každá vlajková loď súčasnosti ponúka plnohodnotnú výbavu konektivity, aj tu sa nájdu rozdiely. Ukazuje nám to aj Huawei Mate 10 Pro, ktorý zachoval takú ojedinelú funkciu, akou je infraport. Tým, s pomocou predinštalovanej či vami obľúbenej aplikácie, môžete ľahko ovládať spotrebiče v domácnosti. Hoci mnohí používatelia toto v praxi nevyužijú, snímač pri bežnom používaní nijako neprekáža a jeho použitie určite chválime.

Okrem toho ponúka telefón aj niektoré skutočne praktické funkcie. Ide o plnohodnotný Dual-SIM smartfón, ktorý nielenže v oboch slotoch podporuje LTE pripojenie, ale dokonca môžete pri telefonáte z jednej karty používať internet z druhej. Ide o skvelú funkciu, ktorú oceníte napríklad pri dlhších telefonátoch, keď niečo vybavujete a potrebujete pritom prístup na internet a akurát nie ste v pokrytí Wi-Fi siete. Hoci takáto situácia nenastáva denne, keď príde, určite atraktívnu funkciu oceníte.

Okrem toho Huawei Mate 10 Pro disponuje extrémne rýchlym pripojením k 4G Cat18 s rýchlosťami do 1200 Mbps, takže je zabezpečený aj do budúcna. Nechýba štandardné pripojenie k HSPA, GPRS a EDGE či dvojkanálová Wi-Fi s podporou 5GHz sietí. Bez akýchkoľvek problémov fungovalo aj GPS a samozrejmosťou v tejto kategórii je aj NFC.

Trošku nás zamrzelo použitie staršieho Bluetooth v4.2, keď väčšina súčasných vlajkových lodí ponúka v5.0. Hoci aktuálne veľké benefity neuvidíte, ide o výbornú funkciu najmä do budúcna.

Čo sa kvality pripojenia týka, nemáme absolútne žiadne výhrady. Po celý čas sme telefón používali s dvomi SIM kartami a všetko fungovalo ako malo. Prepínanie medzi preferovanými kartami zvládne vstavaný nástroj ľavou zadnou a nemali sme absolútne žiadne problémy so žiadnym druhom signálu. Vynikajúce boli aj telefonáty, kde znovu pomohli ruchové mikrofóny, vďaka ktorým nás druhá strana počula čisto aj napríklad v spomínaných veterných podmienkach.

Fotoaparát: Tak toto čakal iba málokto

Už pred predstavením smartfónu Huawei Mate 10 Pro bolo zrejmé, že výrobca sa bude snažiť vylepšiť aj fotoaparát na svojej vlajkovej lodi. Naozaj málokto ale čakal, že telefón ponúkne takýto kvalitný foťák, ktorý v mnohých smeroch predbieha aj konkurenciu renomovaných značiek.

Najskôr si objasnime špecifikácie fotoaparátu. Nájdeme tu duálny 20+12MP fotoaparát s certifikáciou Leica, pričom oba fotoaparáty ponúkajú svetelnosť f/1.6. Znovu sa stretávame s kombináciou monochromatického a farebného senzoru, čoho výsledkom by mali byť ostrejšie fotografie, ale aj rôzne atraktívne funkcie.

Medzi tie patrí napríklad efekt rozmazaného pozadia či 2-násobný bezstratový zoom. K týmto funkciám sa dostaneme neskôr, najskôr musíme vychváliť fotoaparát ako taký. Ten je totiž schopný produkovať špičkové fotografie porovnateľné s najlepšími fotosmartfónmi na trhu. Fotografie majú vynikajúcu úroveň detailov, za čo zrejme vďačíme práve 20MP monochromatickému senzoru. Okrem toho ale ponúkajú aj dobrý dynamický rozsah a fantastické výsledky v tme a horšom osvetlení. Skvelo funguje aj optická stabilizácia, ktorá okrem videí pomáha práve pri fotografiách v horších svetelných podmienkach.

Galéria fotografií:

Zachytené fotografie sú naozaj veľmi pekné a mnohým z nich nemáme čo vytknúť. Nie úplne každá fotografia je ale stopercentná. Občas sa nám stalo, že niektoré fotografie pôsobili celkovo tmavým dojmom, čo malo za následok aj neprirodzené farby. V drvivej väčšine prípadov však stačí jednoducho stlačiť spúšť a dočkáte sa fantastického výsledku.

Ukážka rôznych efektov dosiahnuteľných s režimom Široká clona

Môže za to aj implementácia umelej inteligencie. Tá totiž dokáže rozoznať scénu, ktorú fotíte a tomu prispôsobí nastavenia postprocesu fotografie. Fotoaparát napríklad sám rozozná, keď fotíte jedlo, krajinu, text, alebo mačku či psa. Musíme uznať, že toto rozoznávanie funguje skutočne skvele. Samotné aplikované úpravy nie sú nijako drastické, ale sú použité s citom. Je vidieť, že tu hrala rolu aj spoločnosť Leica, ktorá bola celý čas súčasťou vývoja fotoaparátu po hardvérovej aj softvérovej stránke.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 MP a svetelnosť f/2.0. Znovu ide o nadpriemerný snímač schopný robiť veľmi pekné fotografie. Nás prekvapil naozaj veľmi dobre fungujúci efekt rozmazaného pozadia aj pri použití jediného predného fotoaparátu – výsledky niekedy konkurovali tomu, čo dokáže duálna sústava na zadnej strane. Aj tu sa do hry zapája umelá inteligencia, ktorá pracuje veľmi dobre.

Najviac rôznych funkcií ponúkne zadný fotoaparát. Priamo na domovskej obrazovke aplikácie Fotoaparát máte na výber niekoľko základných režimov – Širokouhlá clona, ktorá rozmaže pozadie, Režim portrét, ktorý rozmaže pozadie pri fotografovaní z väčšej vzdialenosti a Pohyblivý obrázok, ktorý zachytí s fotografiou aj krátke video.

Potiahnutím zľava sa však zobrazí obrovská mriežka plná režimov. Je ich tu okrem automatického nastavenia až 13, od čiernobielych fotografií cez nočné zábery a časozberné snímanie až po špeciálny režim pre fotografovanie jedla, ktorý je ale vlastne zbytočný, pretože to zvládne aj umelá inteligencia v telefóne.

Režimy sú naozaj bohaté na funkcie a ponúknu vám množstvo možností ako fotiť atraktívne fotografie, ale aj vyrábať zaujímavé videá, napríklad so spomalením. Skúsenejších fotografov poteší profesionálny režim, ktorý aktivujete potiahnutím drobnej šípky nad spúšťou.

Potiahnutím sprava sa objavia základné nastavenia. Tu si môžete vybrať napríklad aj rozlíšenie videa – to je možné natáčať v 4K rozlíšení s frekvenciou 30 FPS, vo Full HD rozlíšení s frekvenciou 60 FPS alebo 30 FPS a v ďalších nižších rozlíšeniach.

Kvalita videa je znovu na veľmi dobrej úrovni. Stabilizácia funguje dobre najmä pri 1080p rozlíšení, no veľmi kvalitné je aj 4K video. Na testovacej vzorke môžete vidieť jav, ktorý sa pri videu z času na čas objavil tak, ako pri fotografiách. Pri zatiahnutej oblohe boli zobrazené farby trošku nereálne, v tomto prípade presýtené. Úroveň detailov bola však vynikajúca a pochváliť musíme aj fantastický zvuk – najmä pri videu vedľa bytovky fúkal obrovský vietor, no telefón správne nahral iba ostatné zvuky.

Celkovo patrí fotoaparát na Huawei Mate 10 Pro medzi jeho najsilnejšie stránky. V teste portálu DxOMark dosiahol druhé najvyššie skóre 97 bodov, iba jeden bod za rekordom, o ktorý sa postaral Google Pixel 2. Hoci toto nemusí byť pre vás smerodajné, môžete si byť istí, že Mate 10 Pro má jeden z najlepších fotoaparátov na trhu. Oproti spomínanému Pixelu sa napríklad môžete tešiť na obrovskú porciu extra funkcií a fotografických režimov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Absolútna špička

Skôr, než sa pustíme do velebenia výdrže batérie na jedno nabitie, musíme výrobcu znovu pochváliť za niečo, o čom sa veľmi nehovorí. Ako sme už spomínali, napriek batérii s kapacitou 4000 mAh je telefón ľahší o 12 gramov ako vlaňajší model. Hmotnosť 178 gramov je pri 6“ displeji a takto veľkej batérii skutočne obdivuhodná. Porovnateľne veľký Samsung Galaxy S8+ má síce trochu väčší 6,2“ displej a hmotnosť 173 gramov, no zároveň má o 500 mAh menšiu batériu. Priamy konkurent Note 8 je zas až o 25 gramov ťažší a batériu má menšiu až o 700 mAh. Huawei tu našiel zlatú strednú cestu – kombinácia veľkosti batérie, rozmerov telefónu a jeho hmotnosti je skutočne skvelá. Telefón vďaka tomu dokonale padne do ruky, no nebude prekážkou ani pri niekoľkohodinovom sústavnom používaní.

A teraz k samotnej výdrži. Tá je jednoducho fantastická. Bez akýchkoľvek problémov môžeme skonštatovať, že spomedzi nami otestovaných vlajkových lodí v priebehu tohto roku patrí Mate 10 Pro prvenstvo, a to s parádnym náskokom. Nový moderný čip, veľká batéria a vynikajúco optimalizovaný systém sa postarajú o výdrž, ktorá je dnes naozaj raritou.

Na mysli máme pohodlné dvojdňové používanie aj pri náročnejšom používaní so zapnutým displejom počas 5-6 hodín. Akýkoľvek jeden náročný deň bude pre Mate 10 Pro hračkou, od rána do večera zvládne na jedno nabitie aj 8 hodín zapnutého displeja. A nie, nepreháňame, telefón naozaj vydrží všetko.

Na priložených screenshotoch môžete vidieť niekoľko reálnych dní počas nášho používania. Prvá séria obrázkov zachytáva dlhý deň, ktorý začal 7:22 ráno a skončil o 00:07 v noci. Počas tej doby sme mali displej zapnutý 5 a pol hodiny a zostávalo nám ešte 17 % batérie. Po celý čas sme mali v telefóne dve SIM karty, neustále sme boli pripojení k Wi-Fi alebo 4G sieti, synchronizovali sme 2 Gmail účty, niekoľko komunikačných aplikácií a sociálnych sietí. Väčšinu času so zapnutým displejom sme strávili prehliadaním sociálnych sietí a internetových stránok, no aktívne sme aj fotografovali a nahrávali videá. Do použitia je zahrnutá aj pol hodina telefonovania.

Ďalší deň je ešte zaujímavejší. Začal 6:55 ráno a skončil 22:36 večer. Displej me mali zapnutý viac ako 3 a trištvrte hodiny, pričom takmer hodinu z toho sme používali navigáciu Waze. Zvyšok znovu tvorili sociálne siete, web a komunikačné aplikácie. Výsledok? 50 % zostávajúcej batérie, fantázia!

A čo cestovanie? Žiaden problém – telefón sme zobrali na tradičný výlet do Prahy vlakom. To znamená častú zmenu signálu a pripojenia k vysielačom, čo výrazne vplýva na výdrž batérie. Aby toho nebolo málo, dokopy asi 6 hodín počas dňa sme mali zapnutý hotspot, ktorý sme aktívne využívali. Popritom sme v priebehu dňa telefón používali štyri hodiny so zapnutým displejom a ďalšie dve hodiny sme počúvali podcasty. Aj napriek tomu sme ho nemuseli v priebehu dňa dobíjať a o pol jedenástej večer sme stále mali 17 % – dosť na to, aby sme Mate 10 Pro ešte mohli zobrať na pivo a nemuseli sa báť toho, že sa nám do polnoci vybije.

Takáto výdrž vám dáva obrovské možnosti použitia, ktoré sú pri iných smartfónoch nedostupné. Jednoducho sa naň môžete spoľahnúť, môžete sa ho snažiť vyšťaviť, aj tak vás podrží.

Mnohí z vás si určite myslia, že za takúto výdrž sa platí pomalým nabíjaním, veď kapacita batérie by to aj odôvodňovala. Opak je však pravdou – rýchle nabíjanie od Huawei s označením Super Charge je skutočne expresné. Z 0 % na 100 % sa dobije za necelú hodinu a pol, takže napriek veľkej batérii sa môžete tešiť na také rýchle nabíjanie, na aké ste zvyknutí pri iných vlajkových lodiach.

Huawei Mate 10 Pro: Záverečné hodnotenie

Kategória tabletofónov už nie je taká výnimočná ako kedysi. Dnes už aj bežná vlajková loď dosahuje veľkosť displeja do 6″, a tak každý, aj väčší telefón, môžeme porovnávať s ostatnými na trhu. Pomáha tomu aj zmenšovanie rámiku okolo displeja. Takto vznikol aj nový Huawei Mate 10 Pro – kedysi hrdý zástupca triedy tabletofónov a konkurent radu Samsung Galaxy Note, dnes plnohodnotná vlajková loď, ktorá sa stavia oproti všetkým lepším smartfónom na trhu. Nie len to – Huawei Mate 10 Pro ich aj v mnohých smeroch prekonáva.

Najlepšie na tom je, že telefón prakticky nemá slabiny. Má krásnu a kvalitnú konštrukciu. Výkonom patrí k absolútnej špičke, fotoaparát je jeden z najlepších na trhu a poteší aj množstvo premyslených detailov od výrobcu, či po hardvérovej alebo softvérovej stránke. Prítomnosť umelej inteligencie je bonus, bez ktorého síce mnoho používateľov prežije, no je to náznak budúcnosti, ktorý pôsobí veľmi zaujímavo. Všetky ostatné prvky telefónu sú vynikajúce – displej je výborný, aj keď nie najlepší na trhu, systém je aktuálny s rozumnými vylepšeniami a extrémne dobre odladený. No a batéria je jednoducho fantastická. S cenou 799 EUR vo verzii so 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte je Huawei Mate 10 Pro rozhodne schopný konkurent aj pre tie najlepšie zariadenia na trhu.

Plusy

+ Krásny dizajn

+ Fantastický výkon

+ Jeden z najlepších fotoaparátov na trhu

+ Špičková výdrž batérie

+ Elegantný a aktuálny operačný systém

+ 128 GB vnútornej pamäte

+ Bonusy (IR vysielač, umelá inteligencia, desktopový režim)

Mínusy

– Nižší grafický výkon

– Nenaplnený potenciál always-on displeja

– Zastaralý launcher

– Otravne silný vibračný motorček

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...