HTC U12+ vs Huawei P20 Pro: Súboj vlajkových elegánov | DUEL

Dvojica aktuálnych vlajkových Android smartfónov sa stretla v ďalšom dueli na našom webe. Svoj dizajn, funkcie, vylepšenia od výrobcu a finálnu optimalizáciu proti sebe postavia zariadenia HTC U12+ a Huawei P20 Pro. Ktoré zariadenie zvíťazí tentokrát?

Náš tip
HTC U12+: Telefón príliš citlivý na dotyk | RECENZIA
Náš tip
Huawei P20 Pro: Inovatívny šampión | RECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Príslušenstvo v oboch prípadoch

V prípade oboch zariadení dostáva používateľ okrem samotného smartfónu aj čosi naviac po stránke príslušenstva a to sa rozhodne ráta. Huawei a aj HTC prináša USB-C kábel, lokálnu koncovku rýchlonabíjačky a základnú dokumentáciu. Po stránke príslušenstva prichádza následne ochranný kryt na smartfón a tiež slúchadlá priamo v balení. Kryt od Huawei je priehľadný, silikónový a od HTC následne taktiež priehľadný, avšak z tvrdého plastu. Svoju úlohu však splnia, ochránia rohy zariadenia a aj zadnú stenu.

Slúchadlá z dielne HTC majú hrubší kábel a pohodlné, mäkké silikónové koncovky. Slúchadlá od Huawei majú následne tvrdú, plastovú konštrukciu, podobnú známym slúchadlám AirPods. Obe slúchadlá prichádzajú priamo s koncovkou USB-C. Huawei pribalil do balenia aj redukciu z USB-C na 3,5 mm audio konektor v prípade, že chcete použiť vlastné slúchadlá s týmto konektorom.

Rozloženie prvkov zariadenia

Hoci na prvý pohľad môžu byť svojou veľkosťou tieto zariadenia podobné (HTC je o čosi vyššie a hrubšie), isté rozdiely nájdeme aj v rozložení prvkov zariadenia. Huawei ponúka displej s pomerom strán 18,7:9 a ponúka tiež menší výrez v displeji, kde našli svoje miesto senzory, predná kamera, LED dióda a aj sekundárny reproduktor, ktorý dopĺňa ten primárny hlasný, čím vytvára “stereo” efekt. Na druhej strane HTC neobsahuje výrez v displeji a obrazovka tak ponúka pomer strán 18:9. Nad svojím displejom však ponúka hneď dvojicu predných kamier.

Odlišnosti nájdeme aj v prípade umiestnenia čítačky odtlačkov prstov. Huawei ju ponúka na prednej strane pod displejom, pričom je možné ju použiť aj na navigáciu systému. Táto funkcia odstráni systémové tlačidlá a používatelia tak môžu využiť väčšie percento displeja. HTC ponúka svoju čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane. Tá je vhodne umiestnená a ukazovák na ňu padne veľmi dobre. Systémové tlačidlá síce HTC obsahuje, je však možné ich “schovať” alebo doplniť napríklad tlačidlom pre vypnutie obrazovky.

Ľavá strana oboch zariadení je prakticky totožná, nachádza sa tu zásuvka pre SIM kartu resp. pamäťovú kartu. Huawei P20 Pro nepodporuje pamäťové karty, naopak HTC stále obsahuje túto možnosť rozšírenia. Pravá strana je v prípade zariadenia od HTC predmetom istej kontroverzie. Sú tu umiestnené netradičné tlačidlá s vibračným motorčekom, ktoré nie je možné fyzicky stlačiť. Vibračná odozva je síce presná ale používanie týchto tlačidiel je jednoducho nepraktické. Štandardné, fyzické a farebne odlíšené tlačidlá na smartfóne Huawei ponúkajú o čosi väčšie pohodlie.

Ani jeden z týchto dvoch aktuálnych vlakových smartfónov už neobsahuje štandardný 3,5 mm audio konektor. Naopak, to, čo majú spoločné je zvýšená odolnosť voči vode a prachu. Huawei zastrešuje certifikácia IP67 a HTC následne certifikácia IP68. Bonusom v prípade zariadenia Huawei je infračervený port umiestnený v hornej hrane pre ovládanie domácej elektroniky či klimatizácie spolu so vstavanou aplikáciou.

HTC zasa ponúka slúchadlá s technológiou HTC USonic a aktívnym potlačením okolitého ruchu. Konštrukčné spracovanie oboch zariadení je skutočne príkladné, pričom ako Huawei, tak aj HTC stavili na kovový rám a lesklú, sklenenú zadnú stenu, ktorá je skutočným magnetom na odtlačky prstov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Huawei a AMOLED mierne vyhráva

Zobrazovací panel je rozhodne dôležitou súčasťou v prípade vlajkových Android smartfónov. V tomto prípade máme proti sebe 6,1” AMOLED displej na smartfóne Huawei P20 Pro a 6” Super LCD6 panel na smartfóne HTC U12+. Obe zariadenia ponúkajú veľmi dobrý minimálny a maximálny jas či zobrazenie na priamom slnku. V čom sa teda tieto dva zobrazovanie panely líšia?

Ak si odmyslíme výrez v displeji, ktorý je subjektívnou záležitosťou, a je možné ho na smartfóne Huawei skryť, o čosi lepšie si počínal práve Full HD+ displej umiestnený v zariadení od tohto čínskeho výrobcu. Konkurenčné HTC rozhodne nemá zlý displej, je dokonca jemnejší (QHD+), avšak Huawei je o krok vpred sýtosťou a podaním farieb. Ak teda chcete, aby vás displej trochu farbami “rozmaznával,” zvoľte Huawei. Ak chcete naopak o čosi viac reálne farby, je tu k dispozícii vlajkové HTC.

VÝKON | Špička vo svete Android smartfónov

Po stránke výkonu chybu nespravíte kúpou ani jedného z týchto zariadení. V ich útrobách sa nachádza skutočná špička, a teda to najlepšie čo sa aktuálne nachádza vo vlajkových Android smartfónoch. Proti sebe stoja osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 845 doplnený o grafický čip Adreno 630 a takisto osemjadrový procesor HiSilicon Kirin 970 s prvkami umelej inteligencie doplnený o grafický čip Mali-G72 MP12.

Oba smartfóny dokážu spustiť prakticky akúkoľvek aplikáciu alebo hru, ktorá sa aktuálne nachádza v Obchode Play, a to bez zaváhania. Výkon týchto zariadení je jednoducho bez kompromisov, telefóny zvládnu aj náročný multitasking a problémy nenastali ani v prípade graficky náročnejších 3D herných titulov. Výsledky “benchmark” testov si môžete prezrieť na snímkoch obrazovky v priloženej galérii.

Huawei P20 Pro

PAMÄŤ | Pamäťová karta – áno alebo nie?

V tejto kategórii sa dvojica zariadení mierne rozchádza. Kým Huawei ponúka až 128 GB interného úložiska, ktoré by mali postačovať aj náročnému používateľovi, chýba tu možnosť rozšírenia pamäte prostredníctvom pamäťovej karty microSD. Na druhej strane HTC ponúkne v základnej verzii 64 GB interného úložiska, avšak s možnosťou rozšírenia o pamäťovú kartu microSD (hybridný slot).

HTC U12+
HTC U12+

Každý používateľ si tak musí určiť svoje priority. Niekto preferuje čo možno najvyššiu hodnotu vnútorného úložiska a niekto na druhej strane možnosť rozšírenia. Istým spôsobom tak ide o subjektívnu záležitosť a nemôžeme jednoznačne konštatovať, ktorá z možností je lepšia alebo výhodnejšia.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Predná vs zadná strana

Skener odtlačkov prstov je dôležitou súčasťou pre zabezpečenie zariadenia. Aj v tomto prípade však nastávajú odlišnosti. Huawei umiestnil svoj skutočne rýchly senzor na prednú stenu pod displej. V tomto prípade je možné čítačkou nahradiť systémové tlačidlá a vytvoriť tak väčšiu plochu na displeji.

HTC ponúka čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane, ktorá je však vhodne umiestnená a ukazovák ľavej či pravej ruky na ňu padne veľmi dobre. Jemne navrch má však v tomto prípade senzor z dielne spoločnosti Huawei, ktorý je nielen praktický, ale aj citeľne o čosi rýchlejší. Bol zároveň aj spoľahlivejší v prípade drobnej mastnoty alebo vlhkosti na prstoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Remíza?

Oba smartfóny majú hlasnú reprodukciu zvuku riešenú obdobným spôsobom. Ide o primárny hlasný reproduktor umiestnený v spodnej hrane, ktorý dopĺňa sekundárny reproduktor (ten je zároveň určený aj na telefonovanie), ktorý sa nachádza na strane prednej. Hoci čísla na poli decibelov hovoria jemne v prospech HTC, reprodukcia z oboch zariadení je kvalitná. Ide rozhodne o to lepšie, čo sa dá v dnešných Android smartfónoch nájsť. HTC ponúkne bonus v podobe slúchadiel s technológiou HTC USonic (prispôsobenie zvuku priamo poslucháčovi) a aktívnym potlačením okolitého ruchu. 

Po stránke aplikácií sú opäť na oboch stranách k dispozícii aj niektoré alternatívy priamo z dielne výrobcu. HTC ponúka viacero vlastných aplikácií vrátane tej na nahrávanie zvuku. Podobne je na tom aj Huawei. Tento výrobca ponúka mohutnú grafickú nadstavbu systému Android, ktorej súčasťou je aj vlastná aplikácia pre galériu fotografií, vlastný prehliadač súborov, záznamník zvuku, ale tentokrát nechýba ani vlastná aplikácia pre prehrávanie hudby a samostatná aplikácia aj pre prehrávanie videa. Bonusom od Huawei je ešte aj vlastný softvér pre infračervený port, ktorým môžete ovládať iné spotrebiče.

FOTOAPARÁT | Dva alebo tri fotoaparáty?

Fotografická výbava týchto vlajkových zariadení je skutočne špičková. Aj v tejto časti sa však nájde zopár odlišností, na ktoré je potrebné pri kúpe zariadenia myslieť. Huawei ponúkne hneď trojicu zadných senzorov, pričom HTC stavia na duálnu “klasiku.” Situácia sa však mení pri pohľade na prednú kameru. HTC ponúka hneď dva predné fotografické senzory, pričom Huawei má vo svojom “výreze“ v displeji “len” jeden štandardný senzor. Ako teda dopadli výsledné fotografie?

HTC U12+
HTC U12+

Pokiaľ ide o štandardnú situáciu, kde chce používateľ na automatickom režime zhotoviť čo možno najrýchlejšiu a najkvalitnejšiu fotografiu, ani jedným telefónom jednoducho chybu nespravíte. Ide o vlajkové zariadenia s vlajkovou fotografickou výbavou. Výsledným fotografiám by sme mohli vyčítať určité detaily, ale z pohľadu bežného používateľa ide o rozhodne nadpriemernú fotografickú výbavu a nadpriemerné fotografické výsledky. Obe zariadenia zvládnu aj ostré “selfie” fotografie a 4K video zo zadnej kamery. Ak by som však mal povedať jedno meno, poviem Huawei P20 Pro.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Čo sa týka zariadenia Huawei, ponúka trojicu (40+20+8 MPix) zadných fotoaparátov v spolupráci so spoločnosťou Leica a solídnu “selfie” kameru. Potešila ma možnosť módov, ktoré rozpoznali, čo sa na výslednej fotografii nachádza (vďaka, umelá inteligencia) a tieto módy fungovali veľmi dobre. Farebné spektrum taktiež nezaostáva a navyše aplikácia “Fotoaparát” (áno, jemne pripomína iOS) bola veľmi dobre optimalizovaná. Potešia tiež rôzne funkcie ako panoráma, športový režim a ďalšie, ktoré však ponúka aj konkurenčný smartfón od HTC.

HTC U12+
HTC U12+

Ak sa pozrieme na HTC, prvý problém nastáva už pri optimalizácii aplikácie “Fotoaparát.” Aplikácia sa spúšťala s jemným oneskorením, občas zamrzla a používateľský zážitok bol rozhodne horší ako v prípade aplikácie od Huawei. Nepomohla ani obnova továrenskych nastavení. Iste, ide o problém, ktorý by mohol byť vyriešený softvérovou aktualizáciou, pozeráme sa však na aktuálny stav, a je to škoda.

Fotografie ako také vôbec nie sú zlé, budú rozhodne použiteľné pre drvivú väčšinu úkonov, ktoré potrebuje bežný používateľ zachytiť a vyzdvihnúť musím dvojicu predných kamier, ktoré dokážu vyčariť naozaj zaujímavé fotografie. Čo však nepoteší, smartfón sa pri fotografovaní a natáčaní videa nepríjemne zahrieval. Dokonca tak, že vybehla hláška o vysokej teplote a smartfón sám video pozastavil a zavrel aplikáciu. S týmto nemal model od Huawei žiadny problém, a to v rovnakých poveternostných podmienkach.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Ovládanie “stlačením” tela smartfónu HTC je zaujímavé, a praktická je tiež možnosť jedným stlačením zhotoviť snímku obrazovky. Nie však v aplikácii pre fotoaparát, kde sa stlačením môže vyhotoviť aj nová snímka. Prispôsobiť túto funkciu je však možné v nastaveniach. Potešia ale skratky pri stlačení boku prístroja. Takýmto spôsobom je možné aplikáciu spustiť, zhotoviť fotografiu alebo tiež prepínať medzi fotoaparátmi. K bokom prístroja je tiež možné priradiť aj iné funkcie v rámci ovládania zariadenia, napríklad prevod reči na text. Výsledné fotografie a ukážku videa si môžete prezrieť v galérii fotografií nižšie.

Galéria fotografií | HTC U12+

Fotografia zachytená režimom HDR.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.

Galéria fotografií | Huawei P20 Pro

Fotografia zachytená režimom HDR.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Vládne Oreo

V prípade oboch zariadení je k dispozícii systém vo verzii Android Oreo, spolu s grafickou nadstavbou (EMUI vs SenseUI). Huawei ponúka verziu Android 8.1 Oreo, HTC následne o čosi staršiu verziu 8.0.0 Oreo. Vzhľadom na to, že ide o dvojicu aktuálnych vlajkových smartfónov, očakáva sa aj aktualizácia na novší systém vo verzii Android Pie. Termín tejto aktualizácie však zatiaľ nie je známy ani pre jedno z týchto zariadení. Vzhľadom na implementáciu nových funkcií a optimalizáciu nadstavby však predpokladám nový systém až k niekoľko mesiacov.

Nemenej dôležitou súčasťou systému sú aj bezpečnostné aktualizácie. Tie riešia zraniteľnosti ako samotného systému Android, tak aj spomínanej grafickej nadstavby. Ak by ste čakali, že drahšie, vlajkové zariadenia budú mať pravidelné mesačné aktualizácie, v tomto prípade to neplatí. V polovici augusta ponúkalo HTC stále len júnovú bezpečnostnú záplatu. Huawei je na tom o čosi lepšie a ponúka momentálne júlovú bezpečnostnú aktualizáciu.

Huawei P20 Pro

NADSTAVBA OD VÝROBCU | EMUI vs SenseUI

Vo všeobecnosti by sme mohli tvrdiť, že oba smartfóny obsahujú graficky náročnú nadstavbu systému Android, ktorá nemusí vyhovovať každému používateľovi. Huawei prináša aj svoje aplikácie pre prehrávanie hudby či videí a svoje vylepšenia pridala do tej svojej nadstavby aj spoločnosť HTC. Ak radi skúšate nové veci, nadstavby sa rozhodne nemusíte báť. Ak ste však na druhej strane priaznivci “čistého” systému Android bez nejakých mohutných úprav od výrobcu, pravdepodobne nepôjde o smartfóny práve pre vás a alternatívne prostredie vám nemusí byť po chuti.

Zmena sa v prípade tejto dvojice zariadení odohráva už pri odomknutí. Na úplne ľavej obrazovke ponúka spoločnosť Huawei známe inteligentné karty Google Now, ktoré vám prinesú predpoveď okolia alebo čerstvé správy z vašej blízkosti. Spoločnosť HTC na rovnakom mieste ponúka svoju alternatívnu službu BlinkFeed. Tá pôvodne fungovala v systéme ako akási alternatíva k RSS čítačkám, dnes však toho zvládne o čosi viac. Z praxe a hlavne podľa efektivity týchto stránok by som sa však priklonil ja osobne skôr na stranu Google Now, a teda smartfónu Huawei.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Čo sa týka ovládania samotného systému, praktickým prvkom je možnosť skryť systémové tlačidlá od HTC. Poteší tiež možnosť rozšírenia ponuky tlačidiel o tlačidlo navyše – napríklad pre vypnutie displeja resp. uvedenie do pohotovostného režimu. Túto voľbu som ocenil najmä ako náhradu za neštandardné a nie príliš spoľahlivé tlačidlá v bočnej stene zariadenia.

HTC U12+

Na druhej strane Huawei ponúka alternatívne možnosti náhrady systémových tlačidiel. Jednou z možností je ovládanie gestami, ktoré sme mohli vidieť už aj v novom Androide Pie (resp. v “Developer Preview” verzii). Šikovné gestá je však takisto možné nahradiť treťou a podľa mňa najviac praktickou alternatívou. Tou je ovládanie systému pomocou čítačky odtlačkov prstov a gestami na nej. Táto funkcia bola dostupná aj na predošlých zariadeniach Huawei so senzorom čítačky umiestneným na prednej strane. Táto alternatíva navyše nezaberá žiadne miesto na displeji a používateľ tak môže jeho uhlopriečku využiť prakticky na maximum.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Po stránke optimalizácie samotného systému spravili obaja výrobcovia čo sa dalo, avšak miestami, najmä na zariadení od HTC však bolo možné pozorovať nejaké to zaváhanie. To by sa na vlajkovom zariadení rozhodne nemalo stávať, pričom výkon a tiež pamäť majú oba telefóny doslova “na rozdávanie.” Počas testovania nebola nutnosť reštartovať ani jedno zo zariadení, spomínané zaváhania tak neboli žiadnou katastrofou. Napriek tomu, akýsi výsledný používateľský zážitok bol v tomto prípade o čosi lepší na strane vlajkového smartfónu od spoločnosti Huawei. Za výslednú optimalizáciu a akúsi symbiózu medzi hardvérom a softvérom tak posielame palec hore do Číny.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Huawei na to ide “hrubou silou”

Po stránke kapacity batérie sú tieto vlajkové zariadenia o čosi odlišné. HTC ponúka v útrobách svojho vlajkového smartfónu batériu s celkovou kapacitou 3500 mAh. Huawei však išiel ešte ďalej a kapacita batérie v rámci modeli P20 Pro dosahuje až 4000 mAh. Niet pochýb o tom, že vďaka veľmi dobrej optimalizácii zo strany oboch výrobcov s vami obe zariadenia vydržia plnohodnotný pracovný deň.

Kapacita sa však príliš oklamať nedá. Huawei je jednoducho opäť o krok vpred, a kým HTC sa pýta na nabíjanie v červených číslach v neskorých večerných hodinách, Huawei ponúkne ešte sľubnú rezervu na hodnote 25 – 30% pre nejaký ten nečakaný večerný výlet do mesta. Pokiaľ však tieto výkonné zariadenia budete trochu šetriť, so smartfónom Huawei môžete dosiahnuť aj viac ako len jednodennú výdrž na jedno nabitie. Ak sa vám ale smartfón už definitívne vybije, pozitívom je podpora rýchleho nabíjania v prípade oboch zariadení.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | HTC U12+ alebo Huawei P20 Pro?

Z pohľadu štandardného používateľa je zrejmé, že na drvivú väčšinu bežných úkonov bude bohato postačovať výkon oboch týchto zariadení. Rozdiel však nastáva v prípade, že sa na výber pozrieme z pohľadu náročnejšieho používateľa. Ten pravdepodobne ocení väčšiu batériu, o čosi lepšiu optimalizáciu systému, ale aj fotografické výsledky smartfónu Huawei. Vo viacerých kategóriách je práve model P20 Pro jednoducho o nejaký ten krok vpred oproti HTC.

Naopak hráči mobilných hier možno ocenia práve výkonný čip Snapdragon 845, s ktorým je kompatibilná väčšina herných titulov v Obchode Play. Silou zvyku a akýmsi kompromisom sú netradičné a nie príliš praktické tlačidlá s vibračnou odozvou na smartfóne HTC, avšak smartfón na druhej strane prekvapí fotografickými výsledkami prednej kamery resp. dvojice týchto kamier.

Disqus Comments Loading...