Samsung Galaxy Tab S4 10.5: Na prácu, ale aj zábavu | RECENZIA

Na poli androidových tabletov sa toho veľa nedeje. Raz za čas sú predstavené nové modely, no tie sú určené hlavne nenáročným zákazníkom, ktorí si na nich maximálne pozrú nejaké videá na Youtube, prípadne ich využívajú na komunikáciu na sociálnych sieťach. Boom okolo tabletov jednoducho opadá. Nájsť kvalitný pracovný nástroj v rámci Android tabletov je dnes priam nemožné. Alebo nie je? Posledný vlajkový tablet od Samsungu, Tab S3 bol predstavený približne pred rokom a pol, dnes tu máme jeho nástupcu, Samsung Galaxy Tab S4. Je to všestranný prístroj, s ktorým dokážete pracovať, využívať multimediálne funkcie a čerešničkou na torte je pero S Pen, ktoré posúva jeho funkcionalitu na vyšší level.

Balenie: Ničím neprekvapuje

Predajné balenia tabletov zvyknú byť chudobnejšie ako tie k smartfónom. Tablet k nám dorazil v štandardnej čiernej krabici, na ktorej je modrým písmom napísané Tab S4. V balení aktuálne najvýkonnejšieho tabletu s operačným systémom Android sa okrem samotného zariadenia nachádza samozrejme nabíjačka a kábel s USB-C konektorom. Okrem nich tu však nájdeme aj dotykové pero S Pen, ktoré je oproti tým, ktoré poznáme zo smartfónov radu Note hrubšie a väčšie. Nechýbajú k nemu ani náhradné hroty. Tie Samsung dodáva ku každému zariadeniu, ktoré pero podporuje. Tu je ich dokonca až 5. Pre porovnanie, balenie Samsungu Galaxy Note 9 obsahuje len 3 takéto hroty. Nechýba samozrejme ani kovový nástroj, pomocou ktorého ich jednoducho vymeníte. Okrem tohto príslušenstva sa ďalej v balení nachádza už len stručná príručka a nástroj na vyberanie SIM karty.

Konštrukcia a dizajn: Ide s dobou

Už pri prvom pohľade na zariadenie vám príde na um myšlienka, že toto nemôže mať uhlopriečku vyše 10 palcov. Tablet pôsobí naozaj veľmi malým dojmom. Môžu za to hlavne rámčeky, ktoré sú naozaj minimálne. Samozrejme, mohli by byť menšie, ale pravdepodobne by tým utrpela celková ergonómia ovládania. Predsa len je to tablet a za niečo ho musíte chytiť. Keď Samsung Galaxy Tab S4 chytíte do ruky, určite vás dostane. Krásny displej, prijateľná hmotnosť, minimálne rámčeky a hlavne hrúbka zariadenia mu pridávajú punc exkluzivity. Keď k tomu pridáme sklenené prevedenie, dostávame jeden z najkrajších tabletov vôbec. Na test máme čiernu verziu, ktorá obsahuje aj čierny kovový rámik, do ktorého je zasadená predná aj zadná sklenená strana.

Kvalita spracovania je na vynikajúcej úrovni. Nič iné sme však od vlajkového modelu za nemalé peniaze ani nečakali. V ruke sa vďaka svojim rozmerom a hmotnosti 483 gramov drží naozaj pohodlne. Jediným problémom inak dokonalej konštrukcie je fakt, čierna zadná strana zachytáva odtlačky prstov. V poslednom čase sme sa však s týmto faktom pomaly zmierili, keďže rovnako sú na tom aj smartfóny, ktorých telo je vyhotovené zo skla.

Prednej strane dominuje veľký displej. Nad ním sa nachádza objektív predného fotoaparátu, vedľa ktorého sú umiestnené všetky potrebné senzory. Okrem toho sa na prednej strane nenachádza už nič. Nenájdeme tu ani skener odtlačkov prstov, ako tomu bolo u predchodcu. Ten vlastne na zariadení nenájdeme vôbec. Pri pohľade na hornú stranu si všimneme dvojicu reproduktorov. To ale nie je všetko, na strane spodnej sa nachádzajú ďalšie dva. Tablet tak spolu obsahuje až 4 reproduktory, čo dáva tušiť, že kvalita prehrávaného zvuku bude na vysokej úrovni.

Na spodnej strane sa okrem spomínaných reproduktorov nachádza USB-C konektor a výrobca nezabudol ani na 3,5 mm audio jack. Zadná strana je vcelku strohá. V jej vrchnej časti nájdeme objektív 13-megapixelového fotoaparátu, pod ktorým sa nachádza LED blesk. Ďalej tu už okrem rôznych nápisov nenájdeme nič. Nápis SAMSUNG je štandardný, no nachádza sa tu ešte jeden, zaujímavejší. “Tuned by AKG”. To dáva tušiť, že na kvalite reprodukcie spolupracovala aj veľmi známa značka, ktorá sa venuje hudbe a hudobnému príslušenstvu.

Konštrukčne sa tak jedná o veľmi podarené zariadenie, ktoré bude svojho majiteľa dostatočne reprezentovať. Kombinácia kovu a skla s minimálnymi rámčekmi a krásnym displejom nebude určite nikomu prekážať. Jediným mínusom konštrukčného spracovania teda zostávajú všadeprítomné odtlačky prstov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej a pero S Pen: Perfektná kombinácia

Ak by sme mali niečo označiť za pýchu tohto zariadenia, prst by pravdepodobne padol na displej. Technológia Super AMOLED, výborné sýte farby a perfektná čitateľnosť za každých podmienok sú len malou časťou toho, čo môžete od tohto displeja očakávať. Začneme ale pekne poporiadku. Uhlopriečka sa zastavila na hodnote 10,5 palca, rozlíšenie 2560 x 1600 pixelov. Výsledná hustota je teda 287 pixelov na palec, čo je na tablet viac než slušné. Rozlíšenie dáva tušiť, že sa nejedná o klasický pomer strán 16:9. Obrazovka nie je až taká širokouhlá, čo pri zariadení tohto druhu skôr vyzdvihujeme. Pomer strán displeja Samsungu Galaxy Tab S4 je teda 16:10.

Nie je žiadnym prekvapením, že displej podporuje 16 miliónov farieb. Jeho nastavenia sú viac než bohaté. Okrem štandardnej možnosti nastavenia jasu podľa vašich požiadaviek a, samozrejme, aj automatického jasu si môžete nastaviť oveľa viac parametrov displeja. Môžete zapnúť filter modrého svetla, čo využijete hlavne v noci. Displej bude ladený do teplých farieb, za čo vám vaše oči určite poďakujú. Môžete si ho dokonca načasovať. Nechýba možnosť zväčšenia či zmenšenia písma, dokonca si môžete zmeniť aj jeho štýl (font). Pokiaľ by sa vám ponúkané štýly nepáčili, jednoducho si stiahnete ďalšie.

Zariadenia od Samsungu už dlhodobo ponúkajú  možnosť nastaviť si farebné podanie podľa seba. Galaxy Tab S4 nie je v tomto prípade výnimkou. V základe máte tieto možnosti nastavenia:

  • Adaptívne zobrazenie
  • AMOLED kino
  • AMOLED fotografia
  • Základný

Pokiaľ by vám to nestačilo, ručne si môžete nastaviť aj vyváženie farieb, stačí posunúť pripraveným posuvníkom doľava či doprava pre studené a teplé farby. Výrobca však išiel ešte ďalej. Ak zaškrtnete možnosť “rozšírené možnosti”, môžete si vlastnoručne upraviť RGB font, čiže úroveň červenej, zelenej  a modrej farby. Displej dokáže odignorovať náhodné dotyky, pokiaľ sa nachádza na tmavom mieste. Vyhľadávanou funkciou je aj možnosť jeho rozsvietenia dvojitým poklepaním, ktorá tu nechýba.

Kvality tento panel ukazuje aj v disciplíne pozorovacích uhlov. Tie sú jedným slovom famózne. Ani pri tých najnepravdepodobnejších uhloch nedochádza k deformácii obrazu či zmene farebného podania. Displej vyzerá rovnako vždy, bez ohľadu na to, z akého uhla sa naň pozeráte. Rovnako chválime úroveň minimálneho aj maximálneho jasu.

S Pen

Toto pero je fanúšikom Samsungu veľmi dobre známe. Oproti modelom Note je však oveľa väčšie a hrubšie. Taktiež obsahuje tlačidlo, ktoré pri stlačení nad displejom vyvolá špeciálnu ponuku. V základe obsahuje tieto možnosti:

  • Zobraziť všetky poznámky
  • Inteligentný výber (jednoducho si vyberiete časť displeja, ktorú si viete upraviť podľa seba, následne poslať ako obrázok)
  • Písanie na obrazovku (urobí sa screenshot obrazovky, môžete naň následne písať perom)
  • Živá správa (niečo nakreslíte, prípadne napíšete a tablet z vášho písania urobí video)
  • Preklad
  • PENUP (je to kreslenie, ktoré funguje ako sociálna sieť)

Túto ponuku si môžete samozrejme nastaviť podľa seba. Môžete pridávať či skrývať odkazy aplikácií, ktoré sa zobrazia. Pero okrem týchto funkcionalít veľmi dobre využijete pri kreslení. Je presné, rýchle a jeho odozva je priam blesková. Navyše dokáže rozoznať niekoľko úrovní tlaku, takže pri kreslení nebudete mať problém zvýrazniť hrubšie línie. Jednoducho viac pritlačíte.

Za zmienku stojí aj funkcia písania poznámok a pripomienok na vypnutom displeji. Stačí nad obrazovkou stlačiť tlačidlo pera S Pen a začať písať. Pripomienky z vypnutej obrazovky sa uložia do aplikácie Samsung Notes. Okrem predinštalovaných aplikácií, ktoré sa v tablete nachádzajú a dokážu s perom komunikovať, si samozrejme môžete pomocou aplikácie Galaxy Apps stiahnuť aj množstvo ďalších. Či už sa jedná o nástroje na kreslenie, písanie poznámok alebo iné zaujímavé aplikácie.

Výkon a pamäť: Najvýkonnejší Android tablet súčasnosti

Výkonných tabletov na trhu nie je veľa. Neplatí to však o Samsungu Galaxy Tab S4. Ten dostal síce minuloročný, no stále veľmi výkonný osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 835. 4 jadrá bežia na frekvencii 2,35 GHz, ďalšie štyri na frekvencii 1,9 GHz. Procesor nemá s nedostatkom výkonu absolútne žiadny problém. Všetko ide krásne, plynulo. Presne tak, ako by sme od najvybavenejšieho tabletu renomovaného výrobcu očakávali. Zariadenie nemá problém so žiadnou náročnejšou činnosťou.

Procesoru sekunduje operačná pamäť s kapacitou 4 GB. Niekto by mohol namietať, že by jej mohlo byť aj viac, no na druhej strane sme sa s jej nedostatkom počas testovania nestretli. Nezaznamenali sme žiadne spomalenie ani nečakané správanie systému z dôvodu nedostatku RAM. Zariadenie sme samozrejme podrobili aj benchmark testom, pomocou ktorých sme otestovali jeho hrubý výkon. Výsledky z nich si môžete pozrieť na obrázkoch nižšie.

My sme samozrejme neváhali a do tabletu nainštalovali hru PUBG. Grafika sa automaticky nastavila na maximum, pričom zážitok z hry bol vynikajúci. Nestretli sme sa so žiadnymi zásekmi či spomaľovaním. Navyše Samsung Galaxy Tab S4 si držal celkom nízku teplotu aj pri dlhšom hraní, takže problémy so zahrievaním môžete rovno hodiť za hlavu. Žiadne nie sú. Za zmienku stojí aj fakt, že Samsung Galaxy Tab S4 bol spolu s modelom Samsung Galaxy Note 9 úplne prvým zariadením, na ktorom bolo možné hrať hru Fortnite.

Nedostatok výkonu sme nepocítili ani v režime Dex, ktorý tento tablet dokáže bez nutnosti pripájania ďalšieho externého zariadenia, ako je tomu u smartfónov Samsungu. Tento režim je na výkon náročnejší ako štandardný Android, no na druhú stranu ponúkne neporovnateľne lepšiu produktivitu. O tomto ale viac v nasledujúcich častiach recenzie.

Náš recenzovaný model ponúka 64 GB vnútorné úložisko. Predávať sa bude aj verzia s 256 GB pamäťou. Výrobcu chválime za ponechanie slotu na pamäťovú kartu microSD. Tú tablet zvládne s maximálnou kapacitou až 512 GB, takže o nedostatok priestoru sa rozhodne báť nemusíte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Silný multimediálny spoločník

Pred sebou máme zariadenie, ktoré je na konzumáciu multimédií priam stvorené. Obsahuje všetko dôležité, čo by multimediálne zariadenie malo mať, no ponúka toho aj oveľa viac. Hlavným znakom Samsungu Galaxy Tab S4 v oblasti multimédií je komplexnosť. Nenájdete na ňom prakticky nič, čo by mohlo chýbať. Základom multimediálneho zariadenia je kvalitný displej. Ten tablet rozhodne obsahuje. Veľká uhlopriečka, vysoké rozlíšenie a kvalita podania farieb z neho robia asi najlepší Android tablet súčasnosti na sledovanie multimediálneho obsahu, či už sa jedná o fotografie alebo videá. Všetko bez problémov a vo vysokej kvalite.

Multimediálnemu zariadeniu nesmie chýbať poriadny reproduktor. Tu sa však môžete pripraviť na reproduktory 4. Na spodnej strane dva, na vrchnej rovnako. Ich celkový prejav hodnotíme veľmi kladne, zariadenie hrá naozaj hlasno a kvalita zvuku taktiež nie je na zahodenie. Svoju zásluhu na tom má určite aj firma AKG, s ktorou Samsung, čo sa týka hudobného prejavu, spolupracoval. Nechýba ani podpora Dolby Atmos. V prípade, že sa hráte a tablet držíte na šírku dva z nich zakryjete. To ale nemení nič na fakte, že stále vám dva zostávajú, takže úplne stíšenie sa nekoná. Zvukový prejav nás proste veľmi milo prekvapil. Jediným nedostatkom môže byť slabší prednes hlbších tónov.

Pokiaľ by sa vám niečo na zvuku nepáčilo, môžete si ho celkom podrobne upraviť podľa seba. Stačí vojsť do  nastavení zvuku a zvoliť položku Kvalita zvuku a efekty. Ako prvú možnosť máte Dolby Atmos. To môžete zapnúť alebo vypnúť. Ďalej si môžete nastaviť ekvalizér. Štandardne je k dispozícii týchto 6 prednastavených možností:

  • Normálne
  • Pop
  • Klasika
  • Jazz
  • Rock
  • Prispôsobené

Pokiaľ ste naozajstný hudobný fanúšik, môže prísť vhod aj manuálne nastavenie ekvalizéru až v 9 frekvenčných úrovniach, prípadne len jednoducho pridať basy či výšky. Špecialitkou je funkcia Adapt Sound, ktorá dokáže zvuk prispôsobiť priamo vám. Nastavenia zvuku sú teda veľmi bohaté a každý si určite nájde to, čo mu najviac vyhovuje.

Ďalšou výhodou je ponechanie 3,5 mm audio konektora pre slúchadlá. Niekto by mohol namietať, že je to zbytočnosť, no niekedy sa môže hodiť. Pokiaľ doma vlastníte nejaké slúchadlá, pravdepodobne majú práve takýto konektor. To znamená, že s ich pripojením nebude žiadny problém. My sme, samozrejme, vyskúšali aj pripojenie Bluetooth slúchadiel. Tablet s nimi spolupracovať veľmi dobre, strata signálu, prípadne krátke prerušovanie spojenia či záseky sme nezaznamenali.

Fotoaparát: Nestratí sa ani medzi smartfónmi

V kategórii tabletov nehrá fotoaparát nejakú významnú úlohu. Z tohto dôvodu sa na tento prvok výrobcovia veľmi nesústreďujú, i keď sa na tabletoch, samozrejme, nachádza. Na rýchle momentky sa predsa len môže hodiť. Dôležitejším prvkom na týchto zariadeniach je pravdepodobne predný fotoaparát, ktorý môže poslúžiť napríklad na videohovory. Poďme však pekne po poriadku. Hlavný snímač na zadnej strane disponuje rozlíšením 13 megapixelov a clonou f/1.9. Nechýba ani automatické zaostrovanie.

Fotoaparát fotografuje štandardne v pomere strán 4:3, pričom fotografia má v takomto prípade maximálne rozlíšenie 13 megapixelov (4128 x 3096 pixelov). Je možné zvoliť aj formát 1:1 či 16:9. V týchto prípadoch sa však musíte pripraviť na nižšie rozlíšenie. Pri 16:9 sa dostávame maximálne na 9,6 Mpix (4128 x 2322 pixelov), 1:1 zase 9,5 Mpix (3088 x 3088 pixelov).

Počas fotografovania si môžete vybrať z množstva efektov. V PRO režime si používateľ dokáže manuálne nastaviť vyváženie bielej a ISO. Uzávierka či manuálne zaostrovanie však chýbajú. Nechýba samozrejme ani funkcia HDR.

Výsledné fotografie sú za dobrého osvetlenia veľmi pekné. Nechýbajú detaily a zariadenie celkom slušne reprodukuje aj farby. S ubúdajúcim svetlom je to však už horšie. Medzi tabletmi sa jednoznačne jedná o jeden z najlepších fotoaparátov. Keby sme ho však mali porovnať so smartfónmi, tu by už značne strácal. Treba si ale uvedomiť, že tablet nie je zariadenie určené na fotografovanie. Na rýchle momentky či odfotenie dokumentov je viac než schopný.

Ukážkové fotografie

So Samsungom Galaxy Tab S4 nebude problém natočiť ani video. To zvládne maximálne vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Kvalitou by sme videá označili za priemerné, v prípade tabletov za nadpriemerné. Farby sú vcelku reálne, potešilo nás rýchle preostrovanie. Digitálna stabilizácia obrazu odvádza celkom slušnú prácu. Digitálnu stabilizáciu je možné v nastaveniach jednoducho vypnúť, no nevieme, prečo by ste to robili.

Ukážkové video

Prepnutie na predný fotoaparát uskutočníte tlačidlom priamo na displeji, ktoré sa nachádza neďaleko spúšte fotoaparátu. Ten disponuje rozlíšením 8 megapixelov a zvládne nahrávať video vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Klasika od Samsungu + DeX

Operačným systémom Samsungu Galaxy Tab S4 je Android 8.1 Oreo, ktorý je prekrytý nadstavbou od výrobcu s názvom Samsung Experience. Pokiaľ ste už v ruke držali nejaký tohtoročný smartfón od Samsungu, budete sa v systéme cítiť ako doma. Všetko je prakticky rovnaké, no samozrejme väčšie. Ako sme už pri Samsungu zvyknutí, zariadenie ponúkne pokročilý multitasking. Okrem štandardného prepínania aplikácií, aké poznáme aj zo smartfónov tu však nájdeme aj možnosť mať zapnuté dve okná a pracovať s nimi súčasne. Medzi nimi je, samozrejme, možné presúvať súbory či text. Keď k tomu pridáme zaujímavé funkcie pera S Pen, máme pred sebou naozaj silného pracovného pomocníka.

Zariadenie obsahuje aj populárny Game Launcher. Ten ponúka množstvo užitočných nástrojov, ktoré hranie zjednodušia. Umožňuje rýchle vypnutie upozornení počas hrania, možnosť zamknúť tlačidlá Nedávne a Späť, minimalizovať hru, spraviť snímku obrazovky alebo dokonca nahrať priebeh hry. Tabletu, samozrejme, nesmie chýbať ani funkcia Samsung Flow. Vďaka nej môžete Samsung telefón prepojiť s tabletom a pomocou neho prezerať oznámenia a odpovedať na správy z neho.

V systéme nechýba ani možnosť zabezpečeného priečinka. Do neho si používateľ jednoducho vloží súbory, ktoré nechce, aby videli ostatní a dostane sa k nim len po zadaní hesla, ktoré si sám nastaví.

Tablet je možné zabezpečiť pomocou hesla, skeneru tváre či dúhovky. Klasický skener odtlačkov prstov chýba. Je to hlavne z dôvodu, že naň proste nezostalo miesto. Tvár či dúhovky vám však tento tablet rozpozná bez akýchkoľvek problémov a funguje to dostatočne rýchlo. Rovnako nastavenie je jednoduché, rýchle a intuitívne.

Samsung Dex

Čo sa systému týka, dostávame sa k jednoznačne najzaujímavejšej funkcii. Nie je to však lej nejaká jednoduchá funkcia. Samsung Dex mení prostredie tabletu na nepoznanie. Stačí posunúť prstom zhora nadol a v rýchlych nastaveniach zapnúť túto možnosť. Potom počkáte pár sekúnd a zrazu sa pred vami nachádza prostredie, ktoré sa nápadne podobá tomu zo stolných počítačov či notebookov. Samozrejme, Samsung Dex už veľmi dobre poznáme. Dokonca sme vám priniesli aj jeho kompletnú recenziu. Dex sme mali možnosť vyskúšať na smartfónoch Samsungu. Na jeho spustenie je však potrebné špeciálne príslušenstvo, bez ktorého sa jednoducho nezaobídete.

Tu je ale všetko inak. DeX v tablete Samsung Galaxy Tab S4 funguje samostatne, bez nutnosti niečo k zariadeniu pripájať. Tu vidíme najväčší potenciál tejto funkcie. Pokiaľ sa chystáte na pracovnú cestu a potrebujete byť stále online, odpisovať na maily či pracovať, toto je tá správna voľba. Možnosť mať všetko podstatné v takto malom zariadení je naozaj skvelá. Síce úplne nenahradí počítač s kvalitnými programami, v ktorých pracujete, ale na základné a jemne pokročilé funkcie rozhodne stačí.

Prostredie nápadne pripomína prostredie Windowsu, základom je pracovná plocha, na ktorú si môžete pridávať zástupcov aplikácií. Veľmi zaujímavá by bola možnosť pridávania widgetov, ktorá nie je podporovaná. Základné rozloženie ovládacích prvkov na obrazovke je jednoduché. Vpravo dole sa nachádza lišta upozornení a rýchle nastavenia, vľavo zase 3 systémové tlačidlá: menu, multitasking a domov.

Pokiaľ so zariadením potrebujete seriózne pracovať, môžete sa tešiť na plnú optimalizáciu balíka Microsoft Office, ktorý funguje bezchybne. Pokiaľ využívate na editovanie textu Google Docs, taktiež sa nestretnete s nekompatibilitou. Fotografie môžete upravovať napríklad pomocou Adobe Photoshop, ktorý je taktiež optimalizovaný na prácu v DeX-e.

Nájdu sa však aj aplikácie, ktoré optimalizované nie sú, no používať sa dajú. Niektoré však v tomto režime vôbec ani neotvoríte a dostanete hlásenie o tom, že aplikácia nie je kompatibilná.

Konektivita: Všetko čo potrebujete v jednom zariadení

Najvýkonnejší Android tablet súčasnosti exceluje aj v konektivite. Na testovanie sme dostali verziu s WiFi aj LTE, no existuje len WiFi verzia, ktorá je o približne 50 € lacnejšia. V rámci sieťového pripojenia sme nenarazili na žiadne nedostatky. Telefonovanie s tabletom funguje, no pri uchu ho asi mať nebudete. Hlasitý odposluch s pomocou 4 reproduktorov je bezproblémový, rovnako kvalita zvuku na druhej strane je veľmi dobrá. Sú tu však určité obmedzenia, Signál mal tablet všade tam, kde ho majú aj nami testované smartfóny. Sila signálu je štandardná.

Zariadeniu samozrejme nechýba ani WiFi pripojenie, s jeho spoľahlivosťou neboli počas testovania žiadne problémy. Zariadeniu bohužiaľ chýba NFC pripojenie, no tabletom asi nebudete v obchodoch platiť pomocou tejto technológie a Google Pay. Bluetooth je v najnovšej verzii 5.0, nechýba ani anténa GPS. Celkovo sme s využívaním komunikačných schopností zariadenia veľmi spokojní, všetko fungovalo presne tak, ako by malo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Hardvérová klávesnica

Za približne 130 € je k tomuto tabletu možné zakúpiť originálne puzdro s klávesnicou, ktoré ponúka aj držiak na S Pen. Tablet sa s týmto doplnkom stane oveľa použiteľnejší hlavne čo sa režimu DeX týka. Klávesnica sa k zariadeniu pripojí jednoducho, pomocou magnetov a pinov na pravom boku zariadenia. Pri prvom pohľade síce nevyzerá ako jedna z najkvalitnejších, no musíme uznať, píše sa na nej naozaj výborne. A to je presne to, o čo ide. Ergonómia je pri vysokom pracovnom zaťažení dôležitá a Samsung to veľmi dobre vie. Navyše klávesnicu je možné zložiť a vtedy poslúži ako ochranný obal vášho Samsungu Galaxy Tab S.

My sme zariadenie používali v režime DeX s bluetooth myšou a spomínanou klávesnicou. Pocit je to výborný, pred sebou sme mali naozaj miniatúrny počítač prakticky bez obmedzení. Aj niekoľko riadkov tejto recenzie sme napísali priamo s týmto zariadením, takže rozhodne odporúčame. Na veľmi dlhé texty by sme asi radšej zvolili klasickú veľkú klávesnicu. Klasickým problémom počas využívania DeX-u je nemožnosť prehodiť klávesy Y/Z, takže ak ste zvyknutí na QWERTZ rozloženie, musíte sa prispôsobiť a zvyknúť si na to, že Z a Y sú prehodené.

Batéria

Zariadenie obsahuje na svoju hrúbku batériu so slušnou kapacitou 7300 mAh. V kombinácii s úsporným procesorom, dobrým vyladením systému a samozrejme úsporným AMOLED displejom je výdrž tohto tabletu veľmi slušná. Veľmi náročný deň prevádzky zvláda úplne bez problémov, pokiaľ ho nevyužívate na maximum, pár dní s vami vydrží. My sme ho však využívali čo najviac, ako sa dalo. S výdržou sme boli veľmi spokojní.

Otestovali sme samozrejme aj rýchlosť nabíjania. Počas testu sme namerali tieto hodnoty:

  • 15 min: 10 %
  • 30 min: 19 %
  • 45 min: 29 %
  • 60 min: 38 %
  • 90 min: 57 %
  • 120 min: 76 %
  • Plné nabitie: 2:58

Tieto čísla nie sú nijako malé, no je potrebné si uvedomiť fakt, že batéria zariadenia má kapacitu až 7300 mAh, čo je veľmi slušné. V našej tabuľke rýchlosti nabíjania dokonca predbehol niektoré smartfóny s oveľa menšou batériou.

V nastaveniach batérie nechýba ani režim jej šetrenia. Ten je možné nastaviť v dvoch základných krokoch. Režim stredného šetrenia energie a režim maximálneho šetrenia energie. Stredné šetrenie automaticky zníži jas displeja, obmedzí výkon procesora a obmedzí používanie sietí na pozadí. Ten maximálny je oveľa zaujímavejší. Okrem toho, čo dokáže stredný, pridáva čierne pozadie a fungujú len určité najdôležitejšie funkcie, ako sú telefonovanie, správy, internet či kalendár. Tento režim dokáže výdrž zariadenia predĺžiť v núdzových prípadoch o celkom slušnú dobu.

Záverečné hodnotenie: Toto sa Samsungu podarilo

Konečne sa nám dostal do rúk tablet s Androidom, ktorý rozhodne stojí za to. Ponúka výkonný procesor a nekompromisnú výbavu, ktorá vo svete tabletov nemá obdoby. Na krásny displej s vysokým rozlíšením je radosť pozerať. Dizajnovo sa Samsung Galaxy Tab S4 rozhodne podaril, využité boli prémiové materiály. Keď ho chytíte do ruky, máte pocit kvalitne spracovaného zariadenia, čím rozhodne aj je. Nesklame multimediálnou výbavou, ktorá patrí medzi to najlepšie, čo môžeme nájsť. Na prácu je zariadenie ako stvorené, režim Dex mu dáva oproti konkurencii obrovskú výhodu. Čerešničkou na torte je dotykové pero S Pen, na ktoré jednoducho nesmieme zabudnúť. Na druhú stranu, možno by potešil skener odtlačkov prstov či cena by mohla byť trochu nižšia. Rovnako by Samsung konečne mohol vyriešiť QWERTY rozloženie externej klávesnice pri režime Dex a ponúknuť už aj pre nás štandardné QWERTZ.

Cena zariadenia je aktuálne 699 € za WiFi verziu, pokiaľ máte záujem o verziu s WiFi a LTE, budete si musieť pripraviť 759 €.

Disqus Comments Loading...