ASUS ZenFone 3: Dostupný elegán pre každého | RECENZIA

Spoločnosť ASUS sa v posledných rokoch stala už tradičným výrobcom smartfónov, ktoré sú predávané aj na našom trhu. Možno ich tu nenájdeme až tak veľa, no za pozornosť určite stojí línia ZenFone, z ktorej sme mali možnosť testovať už niekoľko modelov. Vlaňajší ZenFone 2 a mnohé jeho variácie, ako ZenFone Selfie, ZenFone Max či ZenFone Deluxe prinášali veľmi zaujímavý pomer ceny a výkonu. Nástupca tejto línie tak musí naplniť skutočne vysoké očakávania. Zvládne to ASUS ZenFone 3?

Balenie – zlatý štandard

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Telefón. Nabíjačka. Kábel. Slúchadlá. To je už štandardný zoznam objektov, ktoré dnes nájdeme v balení väčšiny súčasných smartfónov. Inak to nie je ani v prípade modelu ASUS ZenFone 3. Pod telefónom sa nachádza nabíjací adaptér s výstupom 2A. Nájdeme tu aj USB kábel, ktorý má na jednom konci USB-C výstup a na druhom klasické USB, vďaka čomu budete môcť tento kábel použiť aj na prepojenie s väčšinou súčasných laptopov. Okrem toho v balení nájdeme aj štuplíkové slúchadlá, ktoré vyzerajú celkom slušne a hrajú pomerne dobre. Nechýbajú ani dva páry náhradných silikónových štuplíkov rozdielnych veľkostí a nástroj pre výber zásuvky na SIM karty. To je ale všetko, čo v balení nájdeme a je to aj štandard súčasnej doby.

Konštrukcia a dizajn – dotyk luxusu

Vlani ASUS stavil na lacnejšie materiály, aby dosiahol zaujímavý pomer ceny a výkonu. ASUS ZenFone 3 síce nie je úplne najlacnejšie zariadenie a neponúka tie najvýkonnejšie špecifikácie, no napriek tomu v ruke pôsobí oveľa prémiovejšie ako vlaňajší model. Základ konštrukcie tvorí sklo a kov, ktoré vytvárajú dokonalý súlad.

Vpredu dominuje displej, okolo ktorého sú pomerne úzke rámiky. Napriek tomu ale telefón nie je taký úzky, ako sa na pohľad zdá. Kovový rámik je totiž zaoblený po hranách a v skutočnosti rozširuje a predlžuje zariadenie. To má ale aj napriek tomu priateľné rozmery 152,6 x 77,4 x 7,7 mm a hmotnosť 155 gramov. Ide tak o priemerne veľký smartfón na súčasné pomery, ktorého prednosti sú ale určite v kvalite spracovania.

Pod displejom nájdeme trojicu kapacitných tlačidiel Späť, Domov a Multitasking. ASUS sa ani tentokrát nepoučil a tlačidlá nie sú podsvietené. Samozrejme, nie je problém si na ne zvyknúť, no napriek tomu by sme uvítali, ak by sme mali k dispozícii podsvietené tlačidlá a aj v tme sa vedeli pohodlne orientovať. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre volania, štrbinka skrývajúca potrebné senzory a predná selfie kamera. Celá predná strana je pokrytá odolným sklom Gorilla Glass 3 s 2.5D zahnutím, vďaka čomu v ruke nebudete cítiť ostré hrany kovového rámu.

Ten je ešte dodatočne zrezaný tak, že celé zariadenie pôsobí trochu zaoblene. Úzka hrana na oboch stranách rámiku je ale zaujímavým prvkom, vďaka ktorému sa telefón v ruke drží skutočne dobre. Je ale potrebné myslieť na to, že sa zariadenie v ruke šmýka tak, ako všetky súčasné modely s konštrukciou založenou na množstve skla. Na ľavej strane ukrýva kovový rám zásuvku pre SIM karty, napravo nájdeme tlačidlo napájania a dvojtlačidlo hlasitosti. Obe sú precízne spracované a ponúkajú skvelú odozvu pri stláčaní. Jack pre slúchadlá a jeden mikrofón nájdeme hore, dole sa ukrýva USB-C port, štrbinky reproduktoru pre multimédiá a ďalší mikrofón.

Aj zadnej strane dominujú symetrické línie a jednoduchosť. Hore sa nachádza vystúpená šošovka fotoaparátu s akcentovaným rámikom. Ten trochu zmierňuje pocit vysokého vystúpenia šošovky, no tá je napriek tomu dobrý milimeter nad zadným krytom. Ten je inak úplne rovný, a tak je tento dojem ešte umocnený. Vedľa šošovky sa nachádza laser pre okamžité zaostrovanie a napravo nájdeme LED blesk. Pod šošovkou sa nachádza skener odtlačkov prstov s netradičným pozdĺžnym tvarom, okolo ktorého znovu nájdeme akcentovanú farebnú líniu.

Inak nájdeme na zadnom kryte iba logo výrobcu a nálepku s certifikačnými informáciami. Aj zadná strana je pokrytá sklom s 2.5D zahnutím, vďaka čomu pôsobí telefón skutočne luxusným dojmom.

Konštrukcia zariadenia je tak na skutočne vysokej úrovni. Bez problémov by ste si ASUS ZenFone 3 mohli pomýliť s akýmkoľvek ďalším high-end smartfónom. V ruke sa drží veľmi dobre, aj keď kvôli šmykľavosti odporúčame použiť dodatočný kryt. Ten zamedzí aj odtlačkom prstov, ktoré sklený povrch zachytáva. To v našej testovacej bielej verzii nebolo až takým problémom, no pri ostatných farebných prevedeniach môže ísť o skutočnú chybičku krásy celého zariadenia.

Skener odtlačkov – štandardne precízny

Ako sme už spomínali, ASUS ZenFone 3 má skener odtlačkov prstov na zadnej strane zariadenia. Skener nemá tradičný okrúhly alebo štvorcový tvar, ale obdĺžnikový. Je ale dostatočne veľký na to, aby bez problémov rozoznal odtlačok na našom prste. Tých si sem môžete zaregistrovať hneď niekoľko, no okrem samotného odblokovania so skenerom nič iné robiť nemôžete. Svoju funkciu ale plní dokonale a v priebehu takmer dvojtýždňového testovania by sme nerozoznané odtlačky mohli spočítať na jednej ruke.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Dislpej – iba priemerný

V roku 2016 je Full HD rozlíšenie na 5,5“ displeji nutným štandardom. To ale neznamená, že by toto rozlíšenie nebolo dostatočné. Práve naopak, Full HD IPS displej na ASUS ZenFone 3 ponúka dostatok detailov a s týmto aspektom sme nemali absolútne žiadne problémy. Výčitky ale máme voči ďalším vlastnostiam displeja, kvôli čomu ho nemôžeme označiť ani za nadpriemerný.

Najväčšmi nám prekážal zvláštny chladný nádych farieb na displeji. Musíme výrobcu pochváliť za to, že nám umožnil nastaviť si odtieň farieb pomocou softvérového nástroju. Ani tu sme ale úplne nepochodili a nepodarilo sa nám na displeji nastaviť farby, ktoré by vyzerali úplne reálne. Iste, odchýlka od reality nie je dramatická, no je možné ju spozorovať trochu trénovaným voľným okom. Najväčšmi sme si rozdiely všimli pri prezeraní fotografií na sociálnych sieťach, ktoré sme už pred tým videli na iných zariadeniach. Rozdiel v odtieňoch farieb bol skutočne dramatický, čo je škoda. Na druhej strane, netrúfame si povedať, koľkí používatelia si niečo podobné všimnú. Spozorovať ale môžu náhodné zlé reakcie displeja. Na myslí máme situácie, kedy displej nerozozná naše gesto, alebo ho zaregistruje inak. Takýchto situácií nebolo veľmi veľa, ale bolo ich dosť na to, aby sme si to všimli. Možno displeju tento neduh pripisujeme neprávom, no minimálne náš testovací kus mal s podobným správaním problémy.

Pozorovacie uhly sú, na druhej strane, na skvelej úrovni a skreslenie pri pohľade zo strán je iba minimálne. Maximálny jas displeja je tiež dostatočný aj pre prácu v exteriéri. Adaptívna regulácia jasu ale počas nášho testovania nefungovala vôbec podľa predstáv. Jas na displeji sa v závislosti od svetelných podmienok iba veľmi mierne. Ak sme mali nastavené nižšie hodnoty pri práci v tmavšom prostredí, ani v úplne jasnom prostredí sa jas nezvýšil natoľko, aby sme mohli s telefónom bez problémov pracovať. Problém sa vyskytoval aj v opačnom garde, a tak sme napokon túto funkciu vypli. Potešila nás ale možnosť zapnúť si filter modrého svetla pri večernom používaní telefónu, čo je funkcia, ktorú by už dnes mala byť podľa nás predinštalovaná na každom smartfóne. Z displeju na ASUS ZenFone 3 tak nie sme nadšení, no je dostatočne veľký a jemný na to, aby ste tu mohli konzumovať všetky druhy multimédií. Pre úpravu fotiek ale odporúčame používať iné zariadenie.

Výkon a pamäť – štedrá kapacita RAM a ROM a dostatok výkonu na všetko

ASUS ZenFone 3 je hrdým reprezentantom súčasnej vlny zariadení, ktoré sa po výpočtovej stránke nespoliehajú iba na tie najvýkonnejšie čipy na trhu. Práve naopak, veľmi chválime krok výrobcu, ktorý sa vydal smerom dostupnejšieho a úspornejšieho čipu Snapdragon 625, ktorý má veľmi blahodarné účinky na výdrž batérie. Zároveň ale nerobí drastické kompromisy po stránke výkonu a umožňuje pracovať so všetkými súčasnými aplikáciami. Na svoje si prídu aj stredne nároční hráči.

Procesoru sekunduje RAM so štedrou kapacitou 4 GB a vnútorná pamäť s tiež dostačujúcimi 64 GB. Telefón sa predáva aj v kombinácii 3 GB RAM/32 GB ROM, čo ale tiež postačujeme na súčasnú dobu za dostačujúce. Ak by vám v niektorom prípade nepostačovala vnútorná pamäť, jednoducho ju môžete rozšíriť microSD kartami o ďalších 256 GB.

My sme ale nič podobné nepotrebovali a 64 GB vnútornej pamäte sme ešte nikdy pri bežnom používaní nezaplnili. Je to dosť na fotografie, videá, aplikácie, hry a aj občasný nahraný film či seriál.

Zároveň môžeme skonštatovať, že telefón nás absolútne nesklamal po stránke výkonu. Mali sme ho dostatok na všetko, reakcie telefónu boli plynulé, aplikácie sa spúšťali rýchlo a zostávali otvorené dostatočne dlho aj na pozadí. Samozrejme, telefón zaostáva za tými najsvižnejšími na trhu, no žiadne čakanie na vykonanie nejakej operácie netrvalo tak dlho, že by sme si to výrazne všimli. Platí to aj o inštalovaní aplikácií na pozadí, čo niektoré dostupnejšie zariadenia spomalí natoľko, že sa s nimi takmer nedá pracovať. Vo výkonnostnom teste tak obstál ASUS ZenFone 3 veľmi dobre a hoci v benchmarkoch nebude atakovať tie najvýkonnejšie zariadenia na trhu, rozdiely pri každodennom používaní sú takmer nespozorovateľné.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – nekonečné možnosti prispôsobenia

Kedysi to bol Samsung, neskôr možno LG a teraz by sme za kráľa množstva možností a nastavení v systéme mohli označiť ASUS. Nový systém ZenUI 3.0 je skutočne preplnený množstvom funkcií. To je dobré aj zlé zároveň – k dispozícii máte množstvo nastavení, vďaka ktorým si môžete telefón prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Na druhej strane, niekedy je hľadanie potrebného nastavenia skutočne nekonečné. Iba pre nastavenie domovských obrazoviek existuje niekoľko rôznych sekcií, z ktorých každá sa aktivuje iným spôsobom.

Poďme ale pekne poporiadku. ASUS ZenFone 3 je vybavený operačným systémom Android 6.0.1 Marshmallow s masívnou nadstavbou výrobcu. Okrem množstva funkcií sa zmenil aj vzhľad systému, čo zbadáte hneď na zamknutej obrazovke. Tu sa okrem widgetu s hodinami a počasím nachádzajú aj ikony pre rýchle spustenie aplikácií Telefón, Správy a Prehliadač. Tieto aplikácie ale môžete vymeniť za akékoľvek ďalšie, ktoré chcete mať radšej na uzamknutej obrazovke, čo veľmi chválime. Ako v iných prípadoch, aj nastaveniu zamknutej obrazovky sa venuje celá jedna sekcia v nastaveniach telefónu, a tak aj tento prvok môžete prispôsobiť vaším predstavám.

Po odblokovaní na chvíľu nadobudnete dojem, že zmien oproti čistému Androidu možno nebude až tak veľa. To sa vás ale ZenUI iba snaží okabátiť. Akonáhle chcete domovské obrazovky nastaviť, narazíte na problém. Jednu formu nastavenia aktivujete gestom spojenia prstov na obrazovke, ako keď sa snažíte oddialiť pohľad na obrázok. Objavia sa nastavenia pre ikony, efekty presúvania medzi obrazovkami a mnohé ďalšie. Čo myslíte, že sa stane, ak stlačíte a dlho podržíte prst na obrazovke? Objaví sa celkom iné menu s ešte väčším množstvom nastavení. Okrem iného tu narazíte aj na sekciu s názvom Preferencie, kde nájdete zasa ďalšie nástroje pre úpravu domovskej obrazovky.

Skrátka, všetky tieto nastavenia na nás pôsobili veľmi mätúco. Oceňujeme, že systém je možné upraviť si podľa vašich predstáv, no nastavení je tak veľa, že iba málokto ich dokáže všetky absorbovať a aktívne využívať. Niektoré z funkcií sú pritom veľmi užitočné – napríklad možnosť ochrániť heslom niektoré aplikácie či nastaviť zobrazovanie drobnej ikony s počtom upozornení pri ikone aplikácie na ploche. Aj tie užitočné nastavenia sú ale ukryté pod vrstvou rôznych preklikov a premostení, ktoré používateľov neohromia.

Podobné nastavenia vás čakajú aj pri notifikačnej lište. Tu si môžete musíte zvoliť štyri nástroje, ktoré budú dostupné na vrchu zoznamu s ikonami pre rýchle spustenie. Potom si vyberiete dvanásť ikon v paneli s rýchlym spustením a ste vybavení. Znovu nám ale prekážalo, že do prvého riadku musíme zvoliť štyri možnosti zo zoznamu – Baterka, Kalkulačka, Zvýšiť výkon, Správca automatického spúšťania aplikácií, Sprievodca nastavením zvuku, Rýchly záznam, Snímka obrazovky, Fotoaparát a FM Rádio. Väčšinu z týchto funkcií nepoužívame a mnohé ďalšie aktivujeme inak a často rýchlejšie, ako v komplikovanej lište. Napríklad oceňujeme možnosť nastaviť si akciu pre dlhé stlačenie tlačidla Multitasking. My sme si sem nastavili akciu pre zhotovenie screenshotu, a tak je nám táto funkcia v notifikačnej lište absolútne zbytočná. Napriek tomu sme ju tam ale mali, pretože z dostupného výberu bola jedna z mála pre nás praktických. A tak či tak sme si museli vybrať štyri funkcie, ktoré budú permanentne zobrazené vo vrchnom riadku panelu s rýchlym spustením.

Nastavenia telefónu nebudeme už ďalej rozoberať. Je tu toho toľko, že by to zaplnilo samotnú recenziu. Môžete ale rátať s tým, že ak ste niekedy počuli o nejakom nastavení v nejakom telefóne, je veľmi pravdepodobné, že tu naň narazíte. Vybrať si môžete dokonca aj formát spomínanej snímky obrazovky. Skrátka, je tu toho skutočne veľa a prebádať všetky nastavenia môže trvať aj celé hodiny.

ASUS v systéme ZenUI nešetril ani predinštalovanými aplikáciami. Okrem štandardného balíka Google a základných nástrojov ako Galéria či Počasie tu nájdete množstvo ďalších aplikácií každého druhu. Amazon Kindle na čítanie kníh, Do It Later na pridávanie úloh, Laserové pravítko na demonštráciu schopností laseru na zadnej strane zariadenia, MiniMovie na vytváranie videí, Motívy pre aplikovanie rôznych grafických tém, PhotoCollage na vytváranie koláží, prehliadač internetu s názvom Puffin a mnohé ďalšie. Celkovo sme narátali až 20 rôznych aplikácií, ktoré v čistom Androide nenájdeme, a to po odrátaní všetkých Google služieb.

Chápeme, prečo to ASUS robí a veríme, že mnohým používateľom bude takáto forma systému Android vyhovovať. Množstvo extra funkcií a množstvo aplikácií, vďaka ktorým je možné telefón naplno využívať už po vybalení z krabice. To je ale presný opak toho, ako sa k situácii stavia čoraz viac výrobcov. Stále častejšie vidíme úpravy systému, ktoré majú vyzdvihnúť jednoduchosť a praktickosť. V prípade ASUS ZenUI je to skôr komplikovanosť, často zdvojenosť až strojenosť rovnakých funkcií a aplikácií a množstvo nastavení, ku ktorým sa bežný používateľ ani nedostane. Veríme, že sa aj tento výrobca v budúcnosti inšpiruje tými krokmi, ktoré robí Google vo svojich Pixel smartfónoch a zameria sa skôr na jednoduchosť a prívetivosť systému.

Multimédiá – solídny základ

Nemáme problém označiť ASUS ZenFone 3 za skvelý multimediálny smartfón. Ponúka všetko, čo by ste mohli v roku 2016 očakávať od multimediálneho zariadenia. Základom je veľký displej s jemným rozlíšením. Spomínané neduhy príliš neovplyvňujú multimediálny zážitok a bez problémov si vychutnáte videá, filmy, seriály, hudbu a aj prácu s multimediálnymi súbormi. Okrem veľkého displeja vám v tom pomôže aj dobrá výdrž batérie, vďaka čomu sa nebudete musieť báť ani dlhšej práce s náročnejšími súbormi.

Telefón ponúka iba jeden multimediálny reproduktor umiestnený na spodnej hrane zariadenia. Ten patrí vo svojej kategórie medzi tie lepšie. Hlasitosťou sa vyrovná iným reproduktorom umiestneným na rovnakom mieste a kvalitou mnohé predčí. Samozrejme, nedá sa porovnať s prednými stereo reproduktormi, ktoré dnes nájdeme na mnohých zariadeniach a ktoré ponúkajú oveľa lepší zážitok. Najhoršie na tomto umiestnení je to, ako jednoducho je možné tento reproduktor zakryť dlaňou. To bude nepríjemné najmä pri pozeraní videí a hraní hier v režime na šírku.

Telefón má aj slušnú multimediálnu softvérovú výbavu, no to nie je vždy výhodou. Množstvo predinštalovaných aplikácií niektorých používateľov poteší, no my sme aj tak radšej, ak nám výrobca nechá viac voľného miesta v pamäti pre naše vlastné obľúbené aplikácie. Nájdete tu ale tituly na spracovanie fotografií aj videa, takže je to dobrý základ pre menej skúsených používateľov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – nič esenciálne nechýba

Tak, ako sa na poriadny telefón v roku 2016 patrí, aj ASUS vybavil svoju novinku všetkými potrebnými funkciami. Síce tu nenájdeme NFC, no to je stále doménou iba malého percenta používateľov, ktorí funkciu aktívne používajú. Okrem toho tu žiaden esenciálny druh pripojenia nechýba a s telefónom ASUS ZenFone 3 sa pripojíte všade tam, kde aj s inými zariadeniami.

Nechýba GPRS, EDGE, HSPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps a LTE Cat6 s rýchlosťami do 300 Mbps. Telefón podporuje technológiu Dual SIM, ktorá fungovala bez akýchkoľvek problémov. Slot na primárnu SIM kartu má ale veľkosť microSIM, čo majitelia nanoSIM kariet musia brať do úvahy. Druhý slot je zasa kombinovaným nanoSIM/microSD slotom, no aj tu nájdete podporu pre 4G. Okrem toho nechýba plná podpora pre Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.2, GPS a dokonca tu nájdeme aj infračervený port pre ovládanie spotrebičov v domácnosti.

Všetky tieto formy pripojenia nám fungovali bez akýchkoľvek problémov. Nikde sme nespozorovali zvláštny prepad intenzity signálu či nešpecifické správanie. Bez problémov prebiehali aj hlasové telefonáty, a tak v tomto smere nemáme telefónu čo vytknúť.

Fotoaparát – dobrý, no nekonzistentný

ASUS ZenFone 3 ponúka 16 MP hlavný fotoaparát s clonou f/2.0, laserovým zaostrovaním, 4-osovou optickou stabilizáciou obrazu a dual-tone LED bleskom. Na papieri tak pôsobí fotoaparát veľmi schopne, no my sme boli zvedaví na reálne výsledky.

Tie nezaostávajú za očakávaniami, aj keď máme voči zhotoveným fotografiám hneď niekoľko výčitiek. Začnime ale tými pozitívami. Fotoaparát zaostruje skutočne veľmi rýchlo a v tomto smere patrí k špičke na trhu. Možno sa nemôže porovnávať s najlepšími fotomobilmi, no zaostrovanie je skutočne tak rýchle, že si to ani neuvedomíte. Oceníte to aj v tme, kde iné fotoaparáty zaváhajú.

Štandardne sú fotografie plné farieb a detailov, a to aj za mierne zhoršených svetelných podmienok. Tu ale prichádza na rad aj pomerne vysoká úroveň šumu, ktorá sa ale objavuje náhodne. Pokojne sa môže stať, že ak zhotovíte niekoľko fotografií za sebou v tej istej miestnosti, niektoré budú viac zašumené ako iné. Práve táto nekonzistentnosť nám trochu prekážala a nútila nás pre istotu vždy zhotoviť viacero rovnakých fotografií. Okrem toho fotoaparát v automatickom režime často volil veľmi agresívne nastavenia kontrastu. To sú ale iba detaily, ktoré sa neprejavili vždy a ktoré si mnohí používatelia ani nevšimnú.

Testovacie videá naznačujú, že smartfón zvláda aj tento aspekt. Trochu zaujímavé je, že tu sa nepoužíva optická stabilizácia obrazu, ale iba elektronická a to iba ak nahrávate video v maximálnom rozlíšení 1080p. Videá sú ale dostatočne detailné a aj relatívne farebné. To sa v teste možno nezdá, no je to spôsobené tým, že videá sme nahrávali v zamračenom počasí v neskorších poobedňajších hodinách.

Nočné fotografie na tom nie sú vôbec zle, práve naopak. Páči sa nám rozumné vyváženie svetla, čo je vidieť na fotografií električky. Je možné rozoznať ľudí a predmety vo vnútri osvetlenej električky, ale aj vonku. Zároveň vidíme slušnú úroveň detailov a aj rozumnú reprodukciu farieb. V tomto smere tak fotoaparát veľmi chválime. Na druhej strane, v šere sa niekedy fotoaparát rozhodne zachovať zbytočne krátku uzávierku a nastaví vysoké ISO, čo spôsobuje množstvo šumu. To je ale možné upraviť v manuálnych nastaveniach a zvoliť si presne také hodnoty, aké požadujete.

Aj slušný výkon v zlých svetelných podmienkach bol jedným z dôvodov, prečo sme telefón veľmi radi používali na fotenie. Hoci výsledky skutočne neboli konzistentné, pri troche trpezlivosti je takmer vždy možné zhotoviť skutočne pekné fotografie alebo video. Predná 8 MP kamera je však už úplne iný príbeh a akokoľvek zhoršené svetelné podmienky sa takmer určite podpíšu pod rozmazané alebo zašumené fotografie. Samotná aplikácia fotoaparátu obsahuje obrovské množstvo funkcií a režimov, čo síce nie je úplne na škodu, no znovu je prostredie aplikácie mätúce a uvítali by sme skôr čistejší dizajn a menej zbytočných možností nastavenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – nabíjačku počas dňa potrebovať nebudete

ASUS ZenFone 3 prichádza so vstavanou 3 000 mAh batériou. To je už dnes prakticky štandardom pri zariadeniach s takýmito rozmermi a nič menej by sme od výrobcu ani nečakali. Poteší fakt, že telefón funguje s jedným z najúspornejších procesorov, aké sa v súčasnosti vyrábajú. Výsledkom je skutočne dobrá výdrž batérie, ktorá postačí aj náročnejším používateľom.

My sme boli schopní bez problémov využívať telefón počas celého dňa a ešte nám na konci zostalo dosť na to, aby sme ho nemuseli nabíjať pred tým, ako sme šli spať. Pri každodennom používaní sme ho nešetrili – používali sme všetky druhy aplikácií, sociálne siete, webový prehliadač, fotoaparát, počúvali podcasty a hudby, hrali sme aj stredne náročné hry (Plants vs. Zombies Heroes) a celkovo sme sa nijako neobmedzovali. Aj napriek tomu sme na konci dňa mali 20 – 30 % zostávajúcej energie, čo je veľmi slušné. Pri menej náročných dňoch, kedy sme vynechali hranie, počúvanie podcastov a displej bol zapnutý po dobu približne 1,5 hodiny, na konci dňa nám bez problémov zostávalo aj viac ako 50 % batérie a teoreticky by sme zvládli aj ďalší takýto stredne náročný deň.

Telefón exceloval najmä vo výdrži v pohotovostnom režime, kedy sa vybíjal skutočne veľmi pomaly. Ak teda patríte medzi používateľov, ktorí nemajú svoj telefón nonstop v ruke a používate ho iba účelne počas dňa, bez väčších problémov by ste na jedno nabitie mohli vydržať aj dva dni. Trochu mrzí prítomnosť rýchleho nabíjania. Telefón sa z 0 % na 100 % nabil za približne 2,5 – 3 hodiny, čo skutočne nie je málo. Ak ste si už zvykli na rýchle nabíjanie z iného zariadenia, tu s na svoje neprídete. Na druhej strane, dobrá výdrž batérie bude znamenať, že telefón budete pravdepodobne nabíjať v noci, kedy takéto pomalšie nabíjanie nie je problémom.

ASUS ZenFone 3 – záverečné hodnotenie

ASUS sa tento rok na jeden zo svojich TOP telefónov pozrel trochu inak. Najlepšie špecifikácie prenechal modelu ZenFone 3 Deluxe, ktorý je o triedu lepší prakticky v každom smere. ASUS ZenFone 3 je skôr ľudový smartfón, ktorý má osloviť širšie spektrum používateľov. Nie tých, ktorí chcú to najdostupnejšie na trhu, ale tých, ktorí hľadajú zlatú strednú cestu. ZenFone 3 môžeme brať ako Mini model vlajkovej lode ZenFone 3 Deluxe. Nie rozmermi, ale ponúkanou kvalitou. A v tomto smere telefón skutočne vyniká. Ponúka skvelú konštrukciu, dostatok výkonu, množstvo pamäte (RAM aj ROM), dobrú výdrž batérie a veľmi dobrý fotoaparát, ktorý by mohol byť aj lákadlom pre potenciálnych zákazníkov. Horší displej si väčšina používateľov v tejto triede zariadení možno ani nevšimne a aj preplnený systém nemusí byť pre každého prekážkou. Dobrou správou je aj cena, ktorá je na úrovni 369 EUR, čo je podľa nás za takéto zariadenie adekvátne a opodstatnené.

Plusy

+ Výkon a pamäť

+ Konštrukcia

+ Fotoaparát

+ Výdrž batérie

Mínusy

– Farby displeja

– Systém preplnený zbytočnými funkciami a aplikáciami

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...