Apple a Epic Games – Porušili ste kontrakt, vynahraďte nám to

Najnovšie v súdnom spore Apple a Epic Games dochádza k útoku od Apple. Ten žiada odškodné za porušenie dohody, ktorá umožňovala Epic Games pridať Fortnite do App Store, píše GSMArena. Nie je známe, koľko Apple žiada za porušenie zmluvy.

Fortnite už v App Store neuvidíte

Apple a Epic Games – Epic Games nechce platiť za výhody App Store

V sťažnosti sa spomína názor Apple, že Epic Games ide len o peniaze. Taktiež sa spomína zmienka, že: “Stavajú sa do pozície moderného Robina Hooda, pritom sú len multimiliardová spoločnosť, ktorá nechce nič platiť za neskutočnú hodnotu, ktorú získava vďaka App Store.”

Náš tip
Fortnite: Hra bola odstránená z Google Play, takto si ju stiahnete | Návod
Náš tip
Fortnite bol odstránený z Obchodu Play kvôli porušeniu zmluvy. Apple sa vyhráža súdom

Apple žiada súd, aby uznal Epic Games vinný z porušenia kontraktu a náhradu za peniaze, ktoré Fortnite zarobilo cez vlastný systém platieb. Apple taktiež žiada zákaz vlastných platobných mechanizmov vo všetkých aplikáciách vrátane Fortnite. V žalobe sa uvádza, že Epic Games získal vďaka App Store viac než 600 miliónov dolárov.

“Bez vedomia firmy Apple, Epic bol zaneprázdnený naháňaním hordou právnikov, novinárov a technikov, aby pripravili tichý útok na App Store. Krátko po 02:00, 13. augusta, to ráno, kedy Epic aktivoval svoj tajný platobný systém, pán Sweeney znova napísal email, v ktorom deklaroval, že Epic už sa viac nebude podraďovať platobným reštrikciám Apple.”

Náš tip
Android 11 oficiálne tu: Sťahujte teraz pre tieto smartfóny

Minulý mesiac Epic pripravil platobný systém, ktorým vyprovokoval Apple, aby jeho aplikácie odstránil z App Store. Nepáčilo sa im, že Apple si pýta 30 % poplatok z každej platby, ktorá sa udeje v aplikácii na platforme iOS. Epic okamžite na to podal žalobu, v ktorej sa odvoláva na neférovú monopolizáciu zo strany Apple.

Výsledkom bola vyhrážka od Apple, že odstráni nie len Fortnite z App Store, ale aj zablokuje Unreal Engine (engine, na ktorom beží veľa hier v App Store) z vývojárskej konzoly Apple. To by ochromilo kopec ďalších hier, ktoré bežia na Unreal Engine a nemajú nič dočinenia s Epic Games.

Obvodný súd v Severnej Karolíne rozhodol veľmi ústretovo. Apple nemôže odstrániť Unreal Engine z vývojárskej konzoly, ale môže odstrániť Fortnite z App Store. Z toho dôvodu sa najnovšie zariadenia Apple nenachádzajú medzi podporovanými v najnovšej sezóne Fortnite, ktorá začala ešte v minulom mesiaci.

Súdny proces sa nekončí, ďalšie vypočúvanie prebehne na budúci mesiac.

Náš tip
Radosť: Nový slovenský operátor láka na neobmedzené dáta za 20 eur
Disqus Comments Loading...