Google platí firme Apple každý rok niekoľko miliárd dolárov. Za čo konkrétne?

Zdroj: PhoneArena.com

Vyhľadávanie na webe je pôvodným a stále najdôležitejším prvkom podnikania spoločnosti Google. Aj preto chce, aby bol Google najpoužívanejším vyhľadávačom v každom mobilnom zariadení. A to aj v tom od konkurenčnej spoločnosti Apple. Podľa portálu PhoneArena jej kvôli tomu zaplatil miliardy dolárov.

Mohlo by vás zaujímať:

Súd odhalil obchodnú zmluvu Googlu a Applu

V USA momentálne vrcholí súd kvôli monopolnému postaveniu Googlu v internetovom vyhľadávaní a cielenej internetovej reklame. Záverečné reči sa očakávajú v piatok a rozsudok v druhej polovici roka. Na súde boli zároveň zverejnené dokumenty, ktoré prezradili sumu, ktorú zaplatil Google, aby bol jeho vyhľadávač prednastavený v prehliadači Apple Safari.

Google vyhľadávač je v Safari prednastavený | Zdroj: PhoneArena.com

V roku 2022 mal Google zaplatiť Applu 20 miliárd dolárov. Navyše platí Applu podiel 36 % z reklamy zobrazenej počas vyhľadávania v prehliadači Safari. Pre spoločnosť Apple to určite nie sú malé peniaze, pretože tvorili 17,5 % jej prevádzkového príjmu. Google vyhľadávač sa v Safari objavil prvýkrát v roku 2002, ale vtedy ešte za to Google nič neplatil.

Rokmi však dochádzalo k prehodnocovaniu zmluvy a navyšovala sa aj suma, za ktorú bol vyhľadávač prednastavený. Ešte v máji 2021 platil Google miliardu dolárov mesačne. V súčasnosti majú používatelia iPhonov a iPadov v Safari na výber z viacerých vyhľadávačov – Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo a Ecosia. Google vyhľadávač je však prednastavený od prvého zapnutia zariadenia.

Náš tip
Toto je TOP10 najvýkonnejších zabijakov vlajkových lodí za apríl 2024
Disqus Comments Loading...