MojAndroid

Veľmi pekné prirovnanie ku nerozbitnému sklu je lietajúce auto – už roky nám ho sľubujú, no ešte stále ho nedokázali vyrobiť (aj keď slovenský projekt AeroMobil je k tomu už viac než blízko). Vedci z University of Akron to však dokázali a z ich dielne vyšlo sklo pre smartfóny, ktoré by sa nikdy nemalo rozbiť. Jeho tajomstvom sú metalické elektródy vsadené do vrstvy polyméru, pričom tento povrch nahrádza doteraz používanú povrchovú vrstvu ITO (indium tin oxide) a prináša aj dávku flexibility. Takto vyrobené sklo prežilo aj sériu brutálnych testov, pričom oproti staršej ITO technológii prináša aj ďalšie nesporné výhody.

odolne-sklo-meatlicke-elektrody

Odolné sklá doteraz pokrývala zmes ITO, ktorá je však veľmi drahá, pretože prísady na jej výrobu sú obmedzené a vytvárajú sa len v limitovanom množstve. Navyše, nerozbitné sklo pokryté ITO sa často aj rozbilo, čo by sa nemalo stať novinke od profesora Yu Zhu, ktorý sa zaoberá polymérmi ako takými. Podľa slov samotného profesora by novinka z jeho dielne mohla nahradiť väčšinu dnes predávaných odolných skiel:

Očakávame, že sa náš vynález objaví na trhu ako pravý konkurent pre ITO. Problém rozbitých displejov na smartfónoch by mal byť navždy vyriešený týmto flexibilným sklom.

My tomuto technologickému nadšencovi a jeho tímu určite držíme palce pri ich ďalšej práci a už teraz sa tešíme na testy v reálnych podmienkach. Priznajte sa, kto z vás by chcel nerozbitný displej na smartfóne? My určite!

Zdroj: Gizmodo

7.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+