MojAndroid

Správy o patentových sporoch nás už nejaký ten piatok sprevádzajú svetom mobilných technológií. Asi najviac v médiách zarezonovali boje medzi spoločnosťami Apple a Samsung, ktoré sa odohrávali na viacerých „frontoch“, teda prostredníctvom mnohých súdnych sporov vo viac než tucte krajín. Okrem týchto dvoch gigantov sa do nich však zapojili aj iné firmy, napríklad Google, HTC, Microsoft, Nokia a ďalší menší hráči. Podstata patentových sporov sa väčšinou týka rôznych mobilných technológií, hardvérových prvkov, softvérových funkcií, ale i takých prozaických vecí, akou je dizajn zariadení (možno si spomínate na legendárny obdĺžnik so zaoblenými rohmi).

Náš tip
Samsung vs. Apple: Samsung má zaplatiť 1,05 miliardy dolárov za porušenie patentov

Ak zostaneme pri vojenskej terminológii, doteraz najväčšia bitka patentových vojen sa odohrala v Kalifornii koncom leta 2012, kedy tamojší súd priznal americkému výrobcovi Apple náhradu škody od juhokórejského Samsungu vo výške približne 1 miliardy dolárov. Toto rozhodnutie amerického súdu bolo opakovane spochybňované a kritizované a samotná výška odškodného bola nakoniec súdom znížená. Situácia na patentovom poli sa však týmto verdiktom vonkoncom nevyjasnila, práve naopak. Obe spoločnosti pokračujú v sporoch a v roku 2014 by sa mal začať medzi nimi ďalší súdny spor, týkajúci sa novších zariadení. Zároveň sa však v týchto dňoch objavila významná správa, podľa ktorej sa dá tušiť, že všetky doterajšie šarvátky medzi výrobcami boli len akýmsi intermezzom k najväčšej, „nukleárnej“ patentovej vojne.

Nortel, Rockstar a ich patenty

Skôr, než pristúpime k samotným súdnym sporom, musíme si vysvetliť niečo z pozadia a histórie celej kauzy. Dôležitú úlohu tu zohráva spoločnosť Nortel Networks Corp, hoci je v našich končinách prakticky neznáma a aj v jej domovine, Kanade, je jej história už ukončená. Jednalo sa o telekomunikačnú spoločnosť, ktorá v roku 2009 skrachovala a tak sa na dražbu v r. 2011 okrem iného majetku dostal aj jej najväčší „poklad“ – portfólio takmer 6000 rôznych patentov z oblasti 4G sietí a rôznych ďalších technológií. O tieto cenné patenty mali záujem viaceré spoločnosti vrátane Google. Enormný záujem o ne potvrdzuje aj priebeh samotnej dražby, ktorá mala až 12 kôl a cena sa postupne vyšplhala až na astronomických 4,5 miliardy dolárov. Nezískala ich však firma Google, ktorá ponúkla „len“ 4,4 miliardy, ale zoskupenie s názvom Rockstar Bidco.

Hoci by sa to z názvu na prvý pohľad mohlo zdať, nejedná sa o známeho výrobcu série Grand Theft Auto, ale o konzorcium piatich veľmi známych technologických firiem – Apple, Microsoft, Sony, Ericsson (predtým spoločný podnik Sony-Ericsson) a RIM, ktorú dnes poznáme už pod menom BlackBerry. Obrovská paleta patentov, ktorú spoločnosti združené v Rockstar dostali do rúk, by sa v terminológii patentových vojen dala prirovnať k nukleárnej bombe a mnohí experti už v tej dobe predvídali, že zúčastnené spoločnosti ju skôr či neskôr použijú v boji proti konkurencii.

nortel

Tieto predpovede sa naplnili práve teraz, začiatkom novembra 2013 a dalo by sa trochu nadnesene povedať, že patentové vojny sa dostali do štádia DEFCON 1, čo výraz, ktorý v amerických ozbrojených zložkách označuje najvyšší stupeň poplachu, zodpovedajúci vojenskej situácii pri ktorej každú chvíľku hrozí použitie jadrových zbraní. Konzorcium Rockstar totiž podalo na federálnom súde v USA 8 žalôb voči spoločnosti Google a siedmim výrobcov Android zariadení – Asustek, HTC, Huawei, LG Electronics, Pantech, Samsung a ZTE a začalo tým novú sériu súdnych sporov, ktoré môžu zásadne ohroziť operačný systém Android. Podnety boli podané vo federálnom dištrikte Východný Texas, čo je v podstate málo významný, priam vidiecky obvod. Podanie žaloby práve na tomto súde však má až príliš podstatný dôvod.

Americké súdy sú totiž rozdelené do 94 dištriktov, alebo obvodov a pokiaľ majiteľ istého patentu chce podať žalobu voči nejakému produktu, ktorý sa predáva na celom území USA, môže si vybrať, v ktorom dištrikte túto žalobu podá. Odľahlý a dovtedy málo známy dištrikt Východný Texas sa stal v patentových sporoch veľmi populárnym práve z dôvodu, že tamojší sudcovia boli v drvivej väčšine prípadov priaznivo naklonení patentovým žalobcom a naopak, dosť nepriateľsky naladení voči obžalovaným, hlavne ak sa jednalo o technologické firmy sídliace mimo Spojených štátov. Sudcovia navyše neboli ochotní pristúpiť na preloženie týchto súdnych jednaní do iných súdnych dištriktov a tak nečudo, že pre patentových žalobcov sa stal Východný Texas hotovou Mekkou.

V spoločnosti Google s veľkou pravdepodobnosťou vedeli, že takýto deň raz príde a iste sa naň aj pripravovali. Hneď po nevydarenej aukcii patentov Nortelu sa jeden z popredných právnikov Googlu, David Drummond, posťažoval médiám, že vytvorenie aliancie Rockstar pod vedením Apple a Microsoftu bola súčasť „organizovanej nepriateľskej kampane voči Androidu“. Neúspech Googlu pri získaní patentov Nortelu sa zároveň považuje za jeden z hlavných motívov odkúpenia spoločnosti Motorola za 12,5 miliardy dolárov v tom istom roku, nakoľko tá vlastnila tiež obrovské množstvo cenných patentov.

google apple

V nadchádzajúcom spore v neprospech Google svedčí skutočnosť, že sa sám zaujímal o patenty Nortelu a počas dražby opakovane zvyšoval svoju ponuku. Tento fakt sa žalujúca strana snaží obrátiť proti internetovému gigantovi a dokázať, že spoločnosť Google sa získaním patentov v skutočnosti snažila zlegalizovať svoj biznis a napriek neúspechu v aukcii naďalej pokračovala v porušovaní zmienených patentov. Či sa táto taktika a právnické kľučky Rokstaru vydaria, ukáže až samotný súdny proces.

Nová séria sporov zároveň poukazuje na zaujímavý prvok na scéne patentových vojen, ktorý zahraničné portály nazývajú „privateering“. Ten veľmi úzko súvisí s tzv. patentovými trollmi, o ktorých ste už možno počuli a svoje označenie získali z fantasy literatúry a filmov, kde sú trollovia ohyzdné veľké bytosti, striehnúce pod mostami na pocestných, aby od nich získali mýto. V reálnom svete sú patentovými trollmi nazývaní jednotlivci, alebo malé firmy, ktoré okrem patentov nevlastnia nijaký majetok, neprodukujú žiadny tovar ani výrobky a iba sa snažia získať od iných spoločností licenčné poplatky, častokrát za bežne používané prístroje a technológie. Typickým príkladom môže byť napríklad firma Innovatio IP, ktorá tvrdila, že vlastní patenty súvisiace s technológiou wi-fi a od množstva spoločností žiadala poplatky za jej používanie. Stratégiu týchto „trollovských“ spoločností môžeme tiež do istej miery porovnať s praktikami neslávne známych internetových stránok, ktoré za registráciu na portáloch s básňami či športovými výsledkami žiadali poplatky vo výške niekoľkých desiatok eur a mnohí ľudia ich radšej zaplatili, než by riskovali súdny spor. Podobne radšej ustúpia aj mnohí malí americkí podnikatelia, pre ktorých by prípadný súdny spor mohol byť zničujúci.

Samotný privateering prakticky nie je nič iné, než patentové „trollovanie“ posunuté na korporátnu úroveň, kedy veľká materská spoločnosť (v prípade Rockstaru niekoľko spoločností) zverí svoje patenty malej firmičke, ktorá za veľkú materskú firmu robí „špinavú prácu“ v oblasti patentov a súdnych sporov s konkurenciou. Voči takejto malej firme sa na súde ťažšie bojuje a prípadný odvetný súdny spor sa minie účinku, nakoľko firma nič nevyrába a konkurencia tak nemôže útočiť na jej produkty. Problémom môže byť tiež vymáhanie trov súdneho konania, keďže tieto firmy mávajú veľmi nízke základné imanie. Navyše, tieto nastrčené firmy sa väčšinou vydávajú za samostatne fungujúce spoločnosti, čo je aj prípad Rockstaru, o ktorom jeho generálny riaditeľ John Veschi tvrdí, že je nezávislou firmou.

Patent troll (zdroj - idownloadblog.com)

Pritom práve Rockstar môže byť žiarivým príkladom privateeringu. Jedná sa o malú spoločnosť , v ktorej asi desiatka technikov a expertov podrobne skúma produkty konkurencie a snaží sa nájsť všetky možné porušenia svojich patentov. Celkovo má Rockstar len niekoľko desiatok pracovníkov, prevažne bývalých zamestnancov Nortelu, no napriek tomu si verí, že dovedie do úspešného konca súdne spory s niekoľkými veľkými a bohatými spoločnosťami.

Súdne spory voči Googlu aj výrobcom Androidov

Ako sme už spomenuli, Rockstar žaluje spoločnosť Google a osobitne aj sedem výrobcov Android zariadení. Súdne podanie voči Googlu zahŕňa šesť patentov, všetky z jednej patentovej rodiny a sú označené ako „asociatívne vyhľadávacie nástroje“, pričom ich vynálezcami majú byť istí Richard Skillen a Prescott Livermore. To, že v týchto sporoch už nejde o fazuľky, ale ohrozené môžu byť samotné obchodné základy spoločnosti Google, svedčia popisy týchto patentov, ktoré sú skutočne veľavravné – má a jednať o „reklamné systémy, poskytujúce reklamy používateľovi, ktorý hľadá požadovanú informáciu na dátovej sieti“ alebo „proces spájania hľadaných výrazov s relevantnou reklamou“. Najstarší patent z tejto šestice pochádza z roku 1997, teda rok pred založením Google a najnovší bol podaný v r. 2007 a schválený v r. 2011. Právnici spoločnosti Rockstar tvrdia, že vyhľadávacie mechanizmy spoločnosti Google porušujú tieto patenty, pričom svoje obvinenia smerujú hlavne na systém AdWords, ktorý generuje viac ako 80% z celkových príjmov Googlu. Netreba teda snáď ani konkretizovať, aký dopad by mohlo mať uznanie týchto patentov súdom na základný biznis spoločnosti Google, teda vyhľadávanie informácií a s ním súvisiace obchodovanie s reklamou…

Google court

Rockstar nezabudol ani na výrobcov Android zariadení, voči ktorým si pripravil ďalšiu paletu obvinení z porušovania svojich patentov. Ich obsah je pestrejší než v prípade Googlu a týka sa hardvéru mobilných zariadení, ale tiež niektorých softvérových funkcií, konkrétne „navigačných prvkov v grafike užívateľského rozhrania“, „integrovaného centra správ“ či niektorých sieťových protokolov . Jednotlivých výrobcov Rockstar žaluje za porušenie minimálne šiestich, v niektorých prípadoch až siedmich patentov.

Armády právnikov sú už prichystané

V patentových vojnách, tak ako v každom inom vojenskom konflikte, samozrejme musia byť aj armády a vojaci. Nimi sú v tomto prípade advokátske kancelárie a tímy právnikov. Rockstar si v súvislosti so žalobami najal dve samostatné právnické firmy a obe majú významné skúsenosti s patentovými spormi, ako aj so súdnymi konaniami vo Východnom Texase. Spor proti Google bude viesť právnická kancelária Susman Godfrey, ktorá tieto skúsenosti získala napríklad v známom spore z r. 2010 Paul Allen vs. svet, nazývanom tiež „matka všetkých patentových sporov“. Len pripomenieme, že Paul Allen, miliardár a spoluzakladateľ Microsoftu v ňom kvôli údajnému porušovaniu svojich patentov zažaloval hneď niekoľko veľkých firiem ako Google, Facebook, Apple, Yahoo či eBay.

Patent wars

Ťaženie proti výrobcom Android zariadení zase povedie McKool Smith, nemenej obávaná texaská právnická firma, ktorá sa môže pochváliť zrejme najvyššími sumami, vysúdenými za patenty. Medzi jej najväčšie úspechy patrí 368 miliónov dolárov, ktoré vysúdila od Applu v prospech spoločnosti VirnetX, 290 miliónov od Microsoftu v prospech kanadskej firmy i4i za patent týkajúci sa XML v dokumentoch a nedávno si tiež pripísala víťazstvo nad výrobcom čipov Qualcomm, ktorého to stálo 173 miliónov dolárov.

Kam to všetko povedie?

Vojenskú terminológiu sme spomínali v celom článku a symbolicky ju ňou teda aj zakončíme. Tak ako v reálnej vojne, aj tu môžu byť dopady na mobilný svet skutočne ďalekosiahle a môžu sa zásadne zmeniť sféry vplyvu jednotlivých technologických spoločností. V najväčšom ohrození je momentálne samozrejme Google s ich Androidom, ktorý je najrozšírenejším mobilným operačným systémom na svete a tým pádom aj najčastejším cieľom patentových trollov. Patentové boje budú skutočne neľútostné, keďže tento segment trhu s elektronikou je cennejší než kedykoľvek predtým a stále má obrovský potenciál, o čom svedčia snahy mnohých renomovaných aj menej renomovaných výrobcov vstúpiť naň, zaujať svojimi produktami a uchmatnúť si aspoň malú časť z obrovského koláča, ktorý si teraz v najväčšej miere delia giganti ako Apple, Samsung či Google.

apple

Je zrejmé, že patentové vojny nekončia, naopak, asi sa dostávajú do štádia totálnej vojny, možno až nukleárnej, ktorú kedysi spomínal Steve Jobs. Spoločnosti by však mali radšej poslúchnuť jeho bývalého spolupracovníka a spoluzakladateľa Apple Stevea Wozniaka, ktorý aktuálne vyzýva na spoluprácu znepriatelených firiem. Prebiehajúce patentové spory im totiž bránia v inováciách, nútia ich míňať energiu a prostriedky na nekonečné súdne spory a v konečnom dôsledku na to všetko doplácajú bežní spotrebitelia.

Náš tip
Steve Wozniak si myslí, že Apple a Google by mali spolupracovať

Bohužiaľ, spolupráce, po ktorej Wozniak volá, sa v najbližšej dobe zrejme nedočkáme. Mobilný trh je nesmierne cenným územím o ktoré sa neľútostne bojuje a patenty sú až príliš silnou zbraňou, než aby sa jej veľké spoločnosti len tak vzdali. Ďalší vývoj a koniec patentových vojen je teda v nedohľadne a zostáva iba sledovať, ako sa budú súdne spory medzi Rockstar a jej Android protivníkmi vyvíjať a aký dopad budú mať na náš operačný systém a celý mobilný svet.

Zdroje: arstechnica.com (1), arstechnica.com (2), ibtimes.com, bizjournals.com, cnet.com

4.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+