MojAndroid

Súdny proces o porušení patentov spoločnosti Apple spoločnosťou Samsung nás zamestnával už niekoľko mesiacov. Porota sa konečne dohodla na konečnom verdikte, ktorý, aj keď nebolo priamo dokázané, že Samsung patenty dizajnu a obchodné patenty porušil, znel v prospech spoločnosti Apple. Pôvodná požiadavka spoločnosti Apple znela na odškodné 2,5 miliardy amerických dolárov, čo porota vyriešila šalamúnskym spôsobom a konečná suma odškodného pre spoločnosť Apple znie – 1,049 miliardy amerických dolárov.

Apple samozrejme svoje víťazstvo vynáša do nebies a prízvukuje, že Samsung dostal jasný signál o tom, „že kradnúť patenty sa nemá“.

Spoločnosť Apple sa k verdiktu vyjadrila:

„Sme vďační porote za ich službu a za investovanie času, aby si vypočula náš príbeh a boli sme nadšení, keď sa konečne vyjadrila k prípadu. Množstvo dôkazov predložených počas procesu ukázalo, že Samsung pri kopírovaní išiel omnoho ďalej, ako sme tušili. Oceňujeme súdne rozhodnutie, ktoré ukázalo, že správanie Samsungu bolo úmyselné a dáva jasný signál, že kradnúť nie je správne.“  

Deväť porotcov jednoznačne vyjadrilo stanovisko, že patenty boli porušené. Samsung však vyhral v spornom dizajne svojich tabletov, kde sa porota zhodla na tom, že dizajn tabletov od spoločnosti Samsung je „jedinečný a neporušuje akékoľvek obchodné nároky spoločnosti Apple“.

Možné však je, že tento prípad ešte nekončí. Obe spoločnosti sa môžu proti rozhodnutiu súdu odvolať, a je veľmi pravdepodobné, že tak obe spoločnosti urobia.

Samsung sa vyjadril k celej záležitosti len stroho a nahnevane, že verdikt poroty a víťazstvo spoločnosti Apple môže viesť len k menšej konkurencieschopnosti a vyšším cenám pre koncového zákazníka.

Samsung vydal k celému procesu stanovisko:

„Dnešný verdikt by sa nemal vnímať ako výhra pre Apple, ale ako strata pre amerického spotrebiteľa. Celé to vedie k nižším možnostiam, menšiemu množstvu inovácií a potenciálne vyšším cenám. Je poľutovaniahodné, že patentové právo je tak manipulovateľné, aby jedna spoločnosť mala monopol na obdĺžniky so zaoblenými rohmi, alebo technológie, ktoré dennodenne využíva Samsung a mnoho ďalších spoločností.  Nie je to však konečné slovo v tomto prípade a v súdnych sporoch po celom svete, z ktorých mnohé už dopadli v neprospech spoločnosti Apple.“

A čo nás teda môže očakávať v najbližších mesiacoch? Pravdepodobne ďalšie podania spoločnosti Apple voči ostatným Android spoločnostiam a výrobcom, odstránenie sporných technológií a ich nahradenie inými, ktoré neporušujú patentové nároky spoločnosti Apple. A podľa vyjadrení Samsungu aj spomalenie vývoja technológií pre mobilné zariadenia a zvyšovanie cien high-end mobilných zariadení na celosvetovom trhu.

Celé rozhodnutie v angličite si môžete prečítať TU.

Zdroj: The Verge, súdne rozhodnutie

25.8.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+