MojAndroid

Najväčší hráči zo segmentu mobilných zariadení, ako je Samsung, HTC alebo konkurenčný Apple začali podľa správy portálu Digitimes ukazovať záujem o alternatívne formy chladenia smartfónov, akým je chladenie tekutinou resp. vodné chladenie. Podľa informácií by mali byť prvé zariadenia s ultra-tenkými tepelnými trubicami naplnenými vodou dostupné v štvrtom štvrťroku 2013.

chladenie tekutinou

Táto forma sa odlišuje od tradičných technológií vodného chladenia, ktoré sú dnes bežne dostupné pre osobné počítače, no jedná sa o nový koncept, ktorý by pomohol odstrániť nepríjemne prehrievanie high-end modelov. Dnešné mobilné zariadenia totižto disponujú obrovským výpočtovým výkonom a konvenčné metódy chladenia, akými je napríklad použitie vrstiev grafitovej fólie, už nepostačujú. Tzv. heatpipes predstavujú vhodné riešenie chladenia a do istej miery by sa mohli postarať aj o efektívnejší dizajn samotných zariadení.

Prvý smartfón, ktorý sa objavil na trhu s touto formou chladenia je NEC Medias X 06E, určený pre japonského operátora NTT DoCoMo. Dôvodom, prečo sa tepelné trubice neobjavili v mobilných zariadeniach bola fyzická limitácia, ktorá umožňovala vytvoriť trubice s maximálnym priemerom 3 mm. Výrobcovi NEC sa však úspešne podarilo vytvoriť trubice, ktoré sú hrubé len 0,6 mm. Ich využitie je zatiaľ limitované len na uvedený smartfón.

nec-medias-x

Medias X 06E je svojou konštrukciou, farebným prevedením  a najmä možnosťou doplniť dizajn o rôzne šperky, určený pre nežné pohlavie. Ak by vás zaujímali hardvérové parametre, smartfón poháňa 1,7 GHz čip Snapdragon S4 Pro. OLED displej má rozmery 4,7-palcov a ponúka rozlíšenie 720p. Je vybavený aj podporou pre rýchle LTE siete, 13,1 MPx fotoaparátom, certifikáciou IP58 a samozrejme Androidom 4.2. Jelly Bean.

Zdroj: androidauthority, digitimes

18.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+