MojAndroid

Faktúry za roamingové volania alebo využívanie mobilného internetu vedia často nemilo prekvapiť po návšteve cudzích krajín. Spotrebitelia však budú môcť používať svoje mobilné telefóny v rámci Európskej únie za rovnakú cenu ako v domovskej krajine, a to už v budúcom roku. Skupina 27 európskych komisárov totiž hlasovala v Bruseli za zrušenie poplatkov a ďalšie zmeny, ktoré by mali byť pripravené do volieb Európskeho parlamentu v máji budúceho roka. Platnosť by mali nadobudnúť  o niečo neskôr, 1. júla 2014. Informoval o tom portál The Telegraph.

roamingove hovory zadarmo

Poplatky za roaming pre hlasové hovory, textové správy SMS a prístup na internet by mali byť úplne vyradené na základe návrhov, ktoré sú súčasťou širšieho úsilia o vytvorenie jednotného európskeho telekomunikačného trhu. Hlavní predstavitelia by mali vytvoriť a zverejniť podrobné návrhy v najbližších šiestich týždňoch. Cieľom sprísnenia predpisov je skoncovať s prekvapivo vysokými účtami spotrebiteľov počas návštev cudzích krajín alebo obchodných ciest. Zrušenie poplatkov bude viesť k zníženiu jednorázových príjmov mobilných operátorov. V dlhodobejšom horizonte však získajú stratené príjmy vďaka častejšiemu  využitiu mobilných telefónov v zahraničí.

Reformy sú navrhnuté tak, aby podporovali radikálnu konsolidáciu európskych mobilných operátorov. Európska komisia verí, že existuje príliš veľa spoločností ponúkajúcich služby v rámci 27 členských štátov a že fragmentácia je prekážkou pre nevyhnutné investície. Neustále narastajúci počet používateľov a s tým súvisiaci nárast internetovej prevádzky totižto vytvára tlak na mobilné siete, ktoré je potrebné aktualizovať na novšie technológie. Podľa odborníkov sa totižto trh so zariadeniami pripojenými do internetu v najbližších troch až piatich rokoch zdvojnásobí.

Náš tip
EU chce zjednotený telekomunikačný trh do roku 2015

“V Európe sa nachádza približne 100 operátorov, zatiaľ čo v USA sú len štyria,” uviedol zdroj. “To nie je udržateľné, najmä ak budeme mať jednotný trh a investície. Európa má menšie pokrytie 4G, než Afrika.” Rovnaký zdroj taktiež uviedol, že cieľom nie je konsolidácia ale jednotný trh. Ak by regulácie znížili počet operátorov, no naopak by vytvorili silnejších hráčov, bolo by to vhodné riešenie.

Zrušenie poplatkov by sa postaralo o veľké súťaženie zahraničných operátorov o zákazníkov všetkých členských krajín, vrátane Slovenska. Súťaženie by prinieslo pravdepodobne aj odlišné ceny a rôzne výhodné ponuky pre samotných spotrebiteľov.

Zdroj: telegraph

14.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+