MojAndroid

Vysoké ceny služieb v roamingu nie sú v Európe žiadnym prekvapením. Možno už aj vám sa stalo, že ste vycestovali do zahraničia a po príchode faktúry ste ostali nemilo prekvapení. Poplatky za prenos dát sú častokrát nezmyselne vysoké a využívať služby a aplikácie, ktoré k svojmu fungovaniu potrebujú internetové pripojenie, je tak na cestách v zahraničí častokrát nevýhodné. Možno však svitá na lepšie časy. Europska komisárka Neelie Kroesová sa totižto snaží o zavedenie zjednoteného telekomunikačného trhu v EU.

europe

Som v rovnakom veku ako Alex Ferguson, ale nemám v úmysle odísť do dôchodku skôr ako nezruším všetky bariéry, ktoré by mohli stáť v ceste za zjednoteným trhom. Kroesová uviedla, že komisia už čoskoro predloží návrh na vytvorenie jednotného trhu telekomunikácii. Len si predstavte telekomunikačný trh bez hraníc a bez fragmentácie – to je mojou hlavnou prioritou do konca môjho mandátu.

Jedným z hlavných prínosov návrhu by mohlo byť aj jednotné telefónne číslo, ktoré by poplatky za roaming spravilo zastaralými. Jedným z nápadov je aj vytvorenie jedného telekomunikačného regulátora, ktorý by nahradil súčasných 27 národných. Komisia chce tiež zlepšiť využívanie frekvenčného spektra širokopásmového pripojenia a mobilných sietí. Európsky telekomunikačný priemysel vyjadril podporu myšlienke v nádeji, na znovuzískanie konkurenčnej výhody nad americkými a ázijskými spoločnosťami.

Michael Duncan, CEO Telefonica Digital Europe povedal, že snaha Kroesovej pretlačiť jednotný digitálny trh by mohla priniesť rýchlejšie siete a lepší prístup k službám. Hlavným problémom, s ktorým sa musia vysporiadať je fragmentácia európskeho trhu, kde pôsobí 1200 fixných a viac ako 100 mobilných operátorov. Pre porovnanie, v USA sú len šiesti a v Číne dokonca len traja mobilní operátori.

Experti tvrdia, že trh so zariadeniami pripojenými do internetu sa v najbližších troch až piatich rokoch zdvojnásobí. V súčasnosti sa na internet pripája viac ako 10 miliárd zariadení a do roku 2015 ich má byť až 15 miliárd. Je preto potrebné, aby sa aj EU trh zjednotil a ponúkol možnosti pripojenia do internetu bez zbytočných cenových obmedzení a pre každého.

Zdroj: euobserver

21.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+