MojAndroid

Operačný systém

Huawei tento rok stavil na vlastnú používateľskú nadstavbu Emotion UI, ktorá prichádza v novej verzii 1.5 s niekoľkými zmenami. Tou najväčšou je zrejme úplné odignorovanie appdraweru (menu s aplikáciami). Namiesto ukladania aplikácií do samostatného menu sú aplikácie po nainštalovaní dostupné priamo na domácej obrazovke a jediné čo s nimi môžete spraviť, je zoskupiť ich do zložiek s rôznou tematikou. Hoci je pravda, že používatelia používajú aplikácie najmä vďaka skratkám a widgetom z domácich plôch, tento krok považujeme za nelogický a appdrawer nám jednoducho chýba. Potešila by nás možnosť jeho manuálneho zapnutia/vypnutia, v tomto prípade je však pri nespokojnosti jediným riešením nainštalovanie alternatívneho launchera.

Huawei Ascend-15.04.42 Huawei Ascend-15.05.59 Huawei Ascend-15.04.33

Čo pri softvéri musíme pochváliť, je množstvo predinštalovaných aplikácií. Tie obohatili natívny výber z Androidu 4.1 Jelly Bean, ktorý je v tomto zariadení predinštalovaný a oceňujeme najmä prítomnosť praktických aplikácií na zálohu alebo správu súborov. Pre kompletnosť si aplikácie vypíšeme do zoznamu:

  • Profily – špeciálna aplikácia, v ktorej si dokážete vytvoriť rôzne profily pre použitie zariadenia v exteriéry, počas noci alebo napríklad počas pracovného meetingu.
  • Správca súborov – jednoduchý pomocník pre základnú prácu so súbormi vo vašej pamäti. Poteší aj podpora komprimovania zložiek.
  • Počasie – pekne spracovaná aplikácia na predpoveď počasia, ktorá poteší najmä peknou a farebnou grafikou.
  • Nahrávač zvuku – pomôcka pre nahrávanie zvuku v mono alebo stereo formáte.
  • Poznámky – miesto, kde si môžete napísať a uložiť jednoduché myšlienky, postupy alebo poznámky.
  • Movie Studio – základný správca videa, ktoré môžete vytvoriť zo snímok a hudby, ktoré máte uložené vo svojom smartfóne.
  • DLNA – aplikácia slúžiaca na prenos multimédií medzi vašim smartfónom a TV alebo monitorom s podporou rovnakej funkcie.
  • AppInstaler – správca, ktorý automaticky vyhľadá .apk súbory a umožní vám ich priame nainštalovanie.
  • Backup – aplikácia slúžiaca na zálohu údajov z vašej pamäte a ich neskoršie obnovenie.
  • System Update – špeciálne vytvorená aplikácia pre aktualizovanie vášho zariadenia.
  • Help Center – miesto, kde nájdete všetky návody a rady pre používanie vášho smartfónu.
  • Polaris Office – predinštalovaná aplikácia slúžiaca na prácu s dokumentami rôzneho typu

Ďalšou príjemnou súčasťou operačného systému v Ascende D2 je notifikačná lišta. Tá ponúka vďaka vyššej verzii Androidu pokročilú správu notifikácií a nechýbajú ani rýchle skratky pre zapnutie a vypnutie základných funkcií. Skratky si môžete pridávať a odoberať podľa vlastného uváženia, slúži na to špeciálne menu, ktoré vyvoláte posledným tlačidlom v rade so skratkami.

Ak si potrpíte na dizajn prostredia, tak vás určite poteší aj fakt, že Huawei do tohto zariadenia vložil témy, ktoré si môžete ľubovoľne meniť. Zmenou témy nastavíte nielen rozdielne pozadie pre domácu a zamknutú obrazovku, ale aj zvonenie a upozornenia na rôzne udalosti. Jedinú nevýhodu tejto funkcie vidíme v tom, že si nemôžeme stiahnuť inú tému, a tak musíme využiť jednu z 3 predinštalovaných. Avšak vždy existuje iné riešenie, v tomto prípade opäť v podobe alternatívneho launchera.

Celkovo máme z operačného systému D2-jky zmiešané pocity. Spracovaním zrejme zaujme skôr mladšie vrstvy, starší siahnu jednoznačne po jednoduchšom a prehľadnejšom alternatívnom launcheri. Za veľkú nevýhodu pokladáme chýbajúci appdrawer, všetko je však len otázkou zvyku. Nás však Huawei novým prostredím Emotion UI neupútal.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.
17.4.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+