MojAndroid

Procesory a hardvérové novinky

Okrem nových zariadení sa na CES 2013 prezentovali firmy aj novinkami z oblasti hardvéru a súčiastok pre mobilné zariadenia. Najväčším hitom boli jednoznačne nové generácie mobilných procesorov, ktoré predstavili takmer všetky renomované svetové firmy zaoberajúce sa ich výrobou. Spoločnosť nVidia predstavila pokračovanie svojho obľúbeného procesora v podobe Tegra 4 čipu s architektúrou jadier 4+1. Novinka je vyrobená 28 nm procesom, čo zaručuje jej nižšiu energetickú náročnosť a prináša pritom vyšší výkon v jadrách, ktoré sú taktované na 1,9 GHz. Grafický čip v tomto procesora prináša až neuveriteľnú 72-jadrovú štruktúru.

Predstavenie nového Tegra 4 procesoru v Las Vegas. 

Konkurenciu pre Tegra 4 predstavili spoločnosti Samsung a Qualcomm. Práve Samsung sa rozhodol ako prvý vstúpiť do sveta s 8 jadrami a priniesol procesor Exynos5 Octa. Ten príde na trh s dvojicou 4-jadrových čipov, pričom štvorice budú rozdelené výkonnostne, aby sa starali tak o náročné procesy, ako aj o procesy pri bežnom používaní. Všetky jadrá sú samozrejme vyrobené 28 nm procesom a prinášajú nízku spotrebu energie. Zaujímavými boli aj procesory od spoločnosti Qualcomm. Tá predstavila nástupcov svojich populárnych modelov Snapdragon S4 a S4 Pro, ktoré sú však pomenované už po novom ako Snapdragon 600 a Snapdragon 800. Oba procesory prichádzajú v 4-jadrovom prevedení a líšia sa grafickým čipom a taktom jadier. Výkonnejší procesor Snapdragon 800 prinesie dokonca nový grafický čip Adreno 330, ktorý ponúka až 2-násobne väčší výkon ako doteraz najvýkonnejší grafický čip Adreno 320, ktorý je zhodou okolností použitý v novinke Snapdragon 600.

Takto novú generáciu procesorov Qualcomm predstavoval Chairman & CEO spoločnosti Paul Jacobs. 

Nové procesory predstavili aj ST-Ericsson a spoločnosť Intel. Procesor Nova Thor L8580, od prvo-menovanej spoločnosti, prichádza so 4-jadrovou architektúrou taktovanou až na 2,5 GHz, pričom jadrá používajú napájanie s veľkosťou len 0,6V. Intel predstavil nový Intel Atom procesor s kódovým označením Lexington. Určený bude najmä pre menej výkonné zariadenia, nakoľko príde v jednojadrovom prevedení taktovanom na 1,2 GHz. Prinesie však minimálnu spotrebu energie, ktorá by mohla priniesť niekoľkodňové pohodlné používanie zariadenia s týmto SoC. Nový procesor Intel ukázal aj na referenčnom zariadení.

Na takomto referenčnom smartfóne predstavil Intel svoj nový Lexington procesor. 

Od procesorov sa presunieme k ďalším hardvérovým novinkám z tejto výstavy. Za zmienku rozhodne stojí nová generácia odolného skla Corning Gorilla Glass 3, ktorá prináša ešte menšiu hrúbku, no pritom oveľa väčšiu odolnosť, než predošlá generácia. V článku o tomto odolnom skle nájdete aj pútavé video, ktoré vysvetľuje výrobný proces a popisuje, prečo toto sklo môže napriek všetkému prasknúť. O odolnom skle nám na CES 2013 dal lekciu aj Samsung, ktorý si pripravil nový prototyp Android zariadenia so zahnutým OLED displejom. Ten, ako môžete z obrázku nižšie zistiť, vyzeral veľmi zaujímavo.

Prototyp zariadenia s ohnutým OLED displejom od spoločnosti Samsung.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Android smartfóny
  2. časť: Android tablety
  3. časť: Procesory a hardvérové novinky
  4. časť: Herné ovládače, konzoly, hry a aplikácie
  5. časť: Android domácnosť
  6. časť: Ďalšie novinky z CES 2013
  7. časť: Záver a TOP 5 vecí z CES 2013 podľa MôjAndroid.sk
13.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+