MojAndroid

Google to s overovaním bezpečnosti aplikácií nemá vôbec jednoduché. Pravidelne musí kontrolovať všetky aplikácie, ktoré už v Obchode Play nahraté sú, pričom rovnako musí preverovať aj tie nové, prípadne aktualizované. Nemožno sa teda veľmi čudovať tomu, že toto preverenie bezpečnosti je zväčša obmedzené na to či appky obsahujú nejaký malvér.

Ohroziť vás môžu aj známe tituly

Rôzne vírusy však nie sú ani zďaleka tým jediným, čo môže bezpečnosť používateľov ohroziť. Rovnakou hrozbou totiž môžu byť aj aplikácie, ktoré vyžadujú podozrivo veľké množstvo povolení. Tých je v Obchode Play viac ako dosť, čo najnovšie potvrdzuje nezávislá, až dva roky trvajúca štúdia. O jej vypracovanie sa postarala Univerzita v Sydney v spolupráci s austrálskou federálnou agentúrou CSIRO. Predmetom výskumu bola analýza bezpečnosti dovedna milióna rôznych aplikácií, nachádzajúcich sa v Obchode Play. Počas posledných dvoch rokov vedci za pomoci umelej inteligencie zistili, že presne 7 246 aplikácií v digitálnej knižnici od Googlu, predstavuje pre ich používateľov isté bezpečnostné riziko.

Nechýbajú medzi nimi ani známejšie tituly, a to napríklad Hill Climb Racing či Temple Run. Pracovníci univerzity však zašli ešte ďalej a zistili, že až 2 040 titulov z tohto počtu, predstavuje riziko vysoké. Väčšinou žiadali enormne veľké množstvo povolení, a to aj také, ku ktorým podľa pravidiel Googlu nemali mať prístup. Našli sa však aj také tituly, ktoré mali v sebe zahrnutú nepovolenú reklamu tretích strán. Krátko po zverejnení štúdie boli zmienené nebezpečné aplikácie z Obchodu Play odstránené. Google teda zbytočne neotáľal a zareagoval skutočne rýchlo. Softvérový gigant tiež prehlásil, že na škodlivé aplikácie si dáva väčší pozor. V porovnaní s minulým rokom totiž identifikoval až o 55 % viac bezpečnostných hrozieb.

26.6.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+