Xiaomi Mi 8: Rýchlik z východu za dobrú cenu | RECENZIA

Redakcia

Do rúk sa nám dostal aj najnovší vlajkový model čínskej spoločnosti Xiaomi. Je ním Xiaomi Mi 8, ktorý ponúka parametre vlajkovej lode, no stojí oveľa menej. Doteraz najnovším modelom zo série vlajkových lodí bol Xiaomi Mi 6. Výrobca vynechal sedmičku a prešiel rovno na číslo 8. Hlavným dôvodom má byť fakt, že nový model je vo viacerých modeloch iný a nie je len akousi menšou evolúciou. Podobný systém číslovania sme už mohli vidieť aj pri Huawei, ktorá preskočila z modelu P10 rovno na P20.

Dôvodom bolo taktiež veľké množstvo noviniek, ktoré najnovšia vlajková loď oproti predchodcovi ponúka. Čo sa teda zmenilo? Najväčšou evolúciou prešiel displej. Konkrétne jeho pomer strán sa zmenil zo štandardných 16:9 na 18,7:9. Uhlopriečka taktiež zaznamenala veľký skok, z pôvodných 5,1″ rovno na 6,21″. Displeju musel ustúpiť skener odtlačkov prstov,  ktorý si tentokrát našiel svoje miesto na zadnej strane zariadenia.

Konštrukcia a dizajn: Toto sme už niekde videli

Najnovší Xiaomi Mi 8 sa náramne podobá na iPhone X. Či už prednou stranou s výrezom v displeji, ktorý akoby z oka vypadol spomínanému iPhonu, alebo aj zadnou stranou a rozložením duálneho fotoaparátu s LED bleskom v strede medzi objektívmi. Konštrukčné spracovanie je ale na najvyššej úrovni, presne také, aké by sme od vlajkovej lode očakávali. Na test sme získali bielu verziu, ktorá veľmi slušne odoláva odtlačkom prstov. Pokiaľ nechcete svoj smartfón neustále leštiť, určite odporúčame  túto farebnú kombináciu. Predná  strana, samozrejme, zostala čierna. Tej dominuje obrovský Super AMOLED displej s uhlopriečkou až 6,21 palca a Full HD rozlíšením. Rámiky okolo neho sú naozaj minimálne, spodná brada je trochu väčšia, napríklad taký OnePlus 6 či iPhone X ju  dokázali zmenšiť ešte viac.

Pri pohľade na boky zariadenia zaujme hlavne ten pravý. Nachádza sa tu tlačidlo zapnutia/vypnutia obrazovky a nechýba ani dvojtlačidlo regulácie hlasitosti priamo nad ním. Toto riešenie by bolo ideálne, keby bolo ovládanie hlasitosti na ľavej strane. Ľahko by sa mohlo stať, že pri odblokovaní smartfónu rovno nastavíte aj inú úroveň hlasitosti. Keď už sme pri strane ľavej, tá obsahuje prepážku na dve SIM karty, pričom tú pamäťovú do neho nevložíte. Na spodnej strane sa nachádza mriežka reproduktora, mikrofón a USB-C konektor, ktorý je už štandardným vybavením aspoň stredne drahého zariadenia.

Na zadnej strane nájdeme dva objektívy fotoaparátu, LED blesk a skener odtlačkov prstov. Samozrejme  nechýba ani už dobre známe logo MI. Telefón dosahuje rozmery 154.9 x 74.8 x 7.6 mm a v ruke sa drží veľmi dobre. Je to hlavne vďaka zaobleniu zadnej strany pri krajoch. Telefón obsahuje kovový rámik, predná aj zadná strana sú sklenené. Miernym sklamaním môže byť chýbajúca certifikácia zvýšenej odolnosti voči vode, ktorá už býva štandardným vybavením vlajkových lodí. Na rôznych videách je možné vidieť, že pobyt vo vode nejaký čas vydrží, no rozhodne to neodporúčame skúšať.

Možnosti odomykania: Skener odtlačkov prstov a odomknutie pomocou tváre

Skener odtlačkov prstov sa oproti minuloročnému modelu presunul na zadnú stranu. Vďaka tomu sa mohol zväčšiť displej. Jeho nahmatanie ukazovákom je veľmi jednoduché, prst vám pri uchopení sadne priamo naň. Nastavenie odomykania pomocou skeneru je intuitívne a rýchle, nie je s ním žiadny problém. Keď ho už máme nastavený, odomykanie je naozaj bleskové. Položíte prst a máte odomknuté. Funguje spoľahlivo a bleskovo rýchlo. V nastaveniach je, samozrejme, možnosť pridať aj viac odtlačkov prstov, takže nemusíte mať nastavený len jeden prst.

Odomykanie pomocou tváre je zvládnuté naozaj výborne a patrí medzi tie najrýchlejšie. O trochu rýchlejšie ponúkajú snáď  len smartfóny značky OnePlus. Nastavenie je znovu veľmi jednoduché, stačí naskenovať tvár a hotovo. Odblokovanie týmto spôsobom môžete uskutočniť dvojitým poklepaním po displeji, pričom ten sa rozsvieti a stačí sa na telefón pozrieť. Rovnako to funguje aj pri stlačení tlačidla zamykania obrazovky. Stlačíte, pozriete na telefón a máte odomknuté. Má to ale jeden háčik. Pomocou tváre dokázali smartfón odomknúť aj dvaja moji kolegovia, takže určite by som to neoznačil za bezpečné. Môže to byť spôsobené aj tým, že naše zariadenie obsahuje MIUI 10 Developer ROM.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Výborný vo všetkých smeroch

AMOLED displej sa naozaj podaril. Jeho uhlopriečka je 6,21″ a ponúka rozlíšenie 2248 x 1080 pixelov. Kryje ho krycie sklíčko Gorilla Glass 5. generácie a jeho pomer strán je 18,7:9. Niekto by mohol namietať, že QHD rozlíšení by telefónu sedelo viac, no bolo by to na úkor výdrže. Full HD je podľa nás úplne dostatočné. Farebné podanie je veľmi dobré, pozorovacím uhlom taktiež nemáme čo vyčítať. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je jednou z najlepších, pri akých sme sa so smartfónmi stretli. Maximálny jas je plne dostatočný, ten minimálny by mohol byť ešte trochu nižší. Výhodou  AMOLED displejov je, že pri zobrazení čiernej farby sa jednotlivé pixely dokážu vypnúť. Týmto je možné ušetriť trochu cennej energie v batérii.

V nastaveniach nechýba “mód čítania”, ktorý zabezpečí elimináciu modrej farby a vaše oči sa nebudú pri pohľade na displej tak namáhať. Jeho intenzitu je možné celkom podrobne upraviť a dokonca aj naplánovať, keď sa automaticky zapne či vypne. Farebné podanie je možné nastaviť na štandardné, teplé farby a studené farby. V prípade, že by vám žiadna z prednastavených možností nevyhovovala, je možné doladiť farby presne podľa seba.

Rovnako si môžete nastaviť aj kontrast, predvolený je automatický režim, no máte na výber aj štandardný a zvýšený kontrast. Výhodou je, že Xiaomi Mi 8 využil potenciál AMOLED displeja a ponúka aj takzvaný “always on” displej. Ten je zapnutý vtedy, keď je vaše zariadenie zablokované. Nonstop vám ukáže aktuálny čas a neprečítané upozornenia, ktoré smartfón prijal. Spotreba energie je pri tomto režime naozaj minimálna. Zaujímavou funkciou je aj prebudenie displeja dvojitým poklepaním, no a po vzore Apple nechýba možnosť prebudenia displeja po zodvihnutí zariadenia.

Výkon a pamäť: Tá pravá vlajková loď

V rámci výkonu nie je novinke veľmi čo vyčítať. Vo vnútri sa nachádza aktuálne najvýkonnejší mobilný čipset od Qualcommu, Snapdragon 845, ktorý ponúka 8 jadier s frekvenciou 4 x 2,8 GHz a 4 x 1,8 GHz a grafický čip Adreno  630. V kombinácii so 6 GB RAM sa jedná o naozaj veľmi výkonné a svižné zariadenie, ktoré je hodné pozície vlajkovej lode. Smartfón si poradí s akoukoľvek hrou pri nastavení maximálnych detailov. Pri tých najnáročnejších sa, samozrejme, aj trochu zahreje, no nie je to nič zvláštne a teplotu tela dokáže udržať v únosných hraniciach. Náročný multitasking zvláda bravúrne, s výkonom musí byť spokojný aj ten najnáročnejší používateľ. My sme samozrejme neváhali a ihneď nainštalovali hru PUBG, v ktorej sa grafika okamžite nastavila na maximum. Pri takýchto detailoch bola hra perfektne hrateľná a nebolo badateľné žiadne znižovanie snímkovania či záseky. Zaujímavosťou ale je, že výsledné skóre v AnTuTu je menšie ako majú ostatné telefóny s rovnakým procesorom. Vraj za to môže fakt, že výrobca odflákol manažment energie a zariadenia sa zohrieva rýchlejšie ako ostatné. Smartfón sme podrobili aj trom najznámejším benchmark testom Geekbench, AnTuTu a 3DMark. Výsledky z nich si môžete pozrieť na screenshotoch nižšie.

Čo sa týka pamäťových verzií, k dispozícii sú tri. Naše testované zariadenie obsahuje 64 GB vnútorného priestoru, no existujú ešte aj 128 GB a 256 GB verzie. Xiaomi Mi 8 nepodporuje pamäťové karty, takže je potrebné dobre si rozmyslieť, ktorú verziu kúpiť. 64 GB je veľmi slušná hodnota, no ak radi natáčate videá, je možné, že úložisko rýchlo zaplníte. Pokiaľ plánujete mať v smartfóne fotky, prípadne hudbu, určite vám bude stačiť. Ak si z neho chcete urobiť filmovú knižnicu, odporúčame pozrieť sa po minimálne 128 GB verzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Android Oreo s nadstavbou MIUI

Xiaomi Mi 8 prichádza s Androidom vo verzii Oreo a nám už dobre známou nadstavbou MIUI, ktorá mení vzhľad čistého Androidu na nepoznanie. Nadstavba od Xiaomi ponúka množstvo nastavení, či už displeja, správania samotného telefónu alebo spôsobu jeho ovládania. Domovská obrazovka je nám už dobre známa. Smartfón neponúka klasické menu aplikácií, tie sú zoradené na domovských obrazovkách podobne, ako je to v smartfónoch značky Apple. Na plochu je, samozrejme, možné pridávať widgety, ikonky aplikácií je taktiež možné meniť. K dispozícii sú aj rôzne témy, ktoré zmenia vzhľad vášho smartfónu na nepoznanie.

Ovládanie telefónu je možné riešiť klasicky, pomocou androidových navigačných tlačidiel, no výrobca si pre používateľov pripravil aj zaujímavú novinku. Tlačidlá je možné skryť a na navigovanie použiť gestá. Potiahnutím zdola nahor sa vrátite na domovskú obrazovku (rovnako ako pri iPhone X), pokiaľ prst podržíte, dostanete sa do multitaskingu. Potiahnutím z jedného či druhého kraja sa vrátite o krok späť. Ak túto možnosť v nastaveniach zapnete, smartfón vám ponúkne rýchly tutoriál, v ktorom vás ovládanie naučí. Funguje to veľmi dobre. Navigačné tlačidlá sme teda nechali vypnuté a využívame ovládanie týmto spôsobom.

Zaujímavou možnosťou je zamknutie aplikácií. Stačí vybrať, ktoré budú zamknuté, nastaviť heslo a už sa k nim nikto nedostane. Ani vtedy, keď máte telefón odblokovaný. Pokiaľ by vám nevyhovoval výrez v displeji, v nastaveniach ho môžete jednoducho vypnúť. Nechýba mód “fulscreen” obrazovky, v ktorom si môžete nastaviť, ktoré aplikácie sa budú zobrazovať na celom displeji a využijú aj výrez.

V nastaveniach je možné nechať si zobraziť využitie dát oboch kariet, prípadne pri pripojení WiFi. Nielenže sa dozviete, koľko dát ste minuli celkovo, ale aj konkrétne. Zistíte, ktorá aplikácia stiahla najviac dát či už cez WiFi alebo mobilnú sieť. Zobraziť si môžete nechať dnešný deň, včerajšok, tento mesiac a minulý mesiac.

Xiaomi ponúka množstvo vlastných riešení aplikácií. Či už sa jedná o prehrávač hudby, vlastnú galériu, počasie, poznámky, kompas či nahrávač zvuku. Obsahuje dokonca vstavané nahrávanie displeja. Veľmi zaujímavou je napríklad aplikácia s názvom security (bezpečnosť), ktorá slúži ako správca  zariadenia. Obsahuje funkcie ako čistenie systému, kontrola bezpečnosti, nastavenia batérie, prehľad používania dát, zrýchľovač hier a informácie o možnostiach aktualizácií aplikácií.

Systém je veľmi dobre odladený, neexistujú žiadne záseky či trhania. Určite za to môže aj použitie výkonného procesora, no za nadstavbu a optimalizáciu výrobcu musíme jednoznačne pochváliť.

Multimédiá: Ten pravý multimediálny pomocník

Základom multimediálnych funkcií dnešného smartfónu je neodmysliteľne displej. Ten v Xiaomi plní svoju úlohu na 100 percent. Je veľký, takže na ňom nebudete mať žiadny problém pozrieť si aj nejaký ten film, prípadne na pozeranie Youtube videí je ako stvorený. O zvukový prejav zariadenia sa postará reproduktor, ktorý je umiestnený na spodnej strane. Jeho zvuk je dostatočne hlasný, kvalitu prejavu by sme zaradili medzi priemer. Nenadchne, no hanbiť sa nemusí. Problém môže nastať vtedy, keď do smartfónu budete chcieť pripojiť vlastné slúchadlá s 3,5 mm audio konektorom. Ten totižto novinka neobsahuje. Výrobca ale aspoň pribalil redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. My sme používali bluetooth slúchadlá od Xiaomi a s párovaním, prípadne počúvaním hudby sme nemali žiadny problém.

Smartfón ponúka úložisko s kapacitou od 64 do 256 GB, ktoré môžu používatelia využiť na filmy, hudbu, videá či aplikácie alebo hry. Treba mať ale na pamäti, že pamäťovú kartu prístroj nepodporuje, takže úložisko už nijako nerozšírite. Keďže Xiaomi Mi 8 ponúka výkonný hardvér, s prehrávaním 4K videí či iných multimediálnych súborov nebudete mať absolútne žiadny problém. Všetko ide plynulo, nič neseká a multimediálny zážitok z tohto smartfónu je veľmi slušný. Výrobca pribalil aj vlastné aplikácie na prehrávanie videa či počúvanie hudby a nechýba ani galéria fotografií.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Vlajková loď bez kompromisov

Smartfóny spoločnosti Xiaomi zvykli a aj zvyknú mať problém so 4G pripojením, pretože nevyužívajú všetky na Slovensku dostupné pásma. Najnovšieho vlajkového modelu sa to našťastie netýka a tak si plnohodnotné LTE siete užijete aj na Slovensku. Výhodou zariadenia je, že dokáže pracovať s dvomi kartami súčasne. V prehľadných nastaveniach si viete vybrať tú predvolenú či už na hovory alebo dáta. Obidva sloty na SIM kartu navyše plne podporujú 2G, 3G aj 4G siete, takže pri zmene karty na dátovanie sa nemusíte obávať spomalenia spôsobeného tým, že by niektorý zo slotov nepodporoval 4G siete.

Páčia sa nám prehľadné informácie v aplikácii telefónu. Pri zmeškanom hovore ihneď vidíte, ako dlho vám telefón zvonil, a z akej krajiny hovor prichádzal. Pokiaľ ste s niekým telefonovali, ihneď uvidíte aj dĺžku hovoru. Pokiaľ potrebujete zavolať zo SIM karty, ktorá nie je predvolená, žiadny problém. Po vytočení čísla stačí kliknúť na druhú kartu a už voláte. Zariadenie samozrejme podporuje aj siete WiFi. Pri vyhľadávaní siete vidíte aj dodatočné informácie (či sa jedná o 2,4 GHz alebo 5 GHz frekvenciu). Tieto informácie vedia pravdepodobne zobraziť len smartfóny značky Xiaomi. Wifi pripojenie je stabilné, sila signálu je dostatočná a uspokojí aj náročnejšieho používateľa.

Špečialitou novej Mi 8 je GPS. Zariadenie obsahuje duálny GPS modul. Výrobca tvrdí, že smartfónu by nemali teraz robiť problémy ani väčšie budovy a signál nájde rýchlejšie. My to môžeme potvrdiť. Pozíciu máme ihneď po otvorení máp, rovnako navigovanie s ním nie je žiadny problém. Signál drží, nevypadáva a nesklame ani na dlhších cestách. V rámci konektivity nechýba NFC, Bluetooth v najnovšej verzii 5.0 a na pripojenie k počítaču dobre poslúži USB-C konektor.

Fotoaparát: Už aj Xiaomi pochopilo, že fotoaparát je základ

Začneme pekne poporiadku, techniickými parametrami. Xiaomi Mi 8 disponuje duálnym fotoaparátom. Hlavný objektív ponúka rozlíšenie 12 megapixelov, clonu f/1.8 a nechýba ani optická stabilizácia obrazu. Druhý objektív ponúka ohniskovú vzdialenosť 56 mm a slúži ako dvojnásobný optický zoom. Jeho svetelnosť je f/2.4 a rozlíšenie 12 megapixelov.

Aplikácia fotoaparátu je spracovaná veľmi slušne. Nechýba množstvo nastavení či možnosť vytvárať fotografie s pomerom strán 16:9, za čo výrobcu chválime. Fotoaparát však ponúka základný pomer strán 4:3. Video dokáže smartfón natáčať v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Spomalené video môže mať rozlíšenie Full HD a 240 snímkov za sekundu. Fotoaparát Xiaomi Mi 8 prešiel aj testom DxOmark, kde dosiahol veľmi slušných 99 bodov. Nechal tak za sebou svojho najväčšieho súpera OnePlus 6 či Apple iPhone X.

Fotografie za dobrého osvetlenia ponúkajú výborný dynamický rozsah a veľmi dobrú expozíciu. Vyváženie bielej je slušné a fotografie sú farebne reálne. Detaily sú taktiež veľmi dobré. Fotoaparát sa za dobrého osvetlenia môže smelo rovnať s tými najlepšími.

Pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach sa môžete spoľahnúť na optickú stabilizáciu obrazu, ktorá zabezpečí ostrejšie fotografie. Nočné fotografie si udržujú vcelku nízku hladinu šumu, dostatok detailov a veľmi dobré farebné podanie. Xiaomi Mi 8 rozhodne patrí medzi TOP 10 smartfónov na trhu čo sa týka nočných fotografií.

Portrétový režim aktuálne nesmie chýbať žiadnemu  lepšiemu smartfónu na trhu, Mi 8 nie je výnimkou. Vo vytváraní takýchto fotografií mu pomáha druhý objektív, ktorý ponúka ohniskovú vzdialenosť 56 mm. Kvalita týchto fotografií je veľmi dobrá, zaostrený objekt je dostatočne detailný, zatiaľ čo pozadie je efektne rozmazané.

Ukážkové fotografie

Xiaomi Mi 8 ponúka druhý objektív, ktorý slúži ako zoomovací. Ponúka dvojnásobný optický zoom bez straty kvality. Fotografie naozaj ponúkajú viac detailov v porovnaní s rovnakými, ktoré sú len orezané, no reálne by sme nepovedali, že sa jedná až o dvojnásobný zoom. Možno tak 1,5 násobný.

Predný fotoaparát ponúka rozlíšenie až 20 megapixelov a svetelnosť f/2.0. Dokáže nahrávať video vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Fotografie z neho sú slušnej kvality, Detailov je vďaka vysokému rozlíšeniu dostatok, dobré je aj ich farebné podanie. Na selfie fotografie určite poslúži veľmi dobre.

Video je možné nahrávať v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Jeho silnou stránkou je rýchle zaostrovanie, výborný dynamický rozsah a nízka úroveň šumu. Video je slušne stabilizované, za čo môže prítomná optická stabilizácia obrazu.

Ukážkové video

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Ľahký nadpriemer

Smartfón obsahuje batériu s kapacitou 3400 mAh. Tá ponúka ľahko nadštandardnú výdrž, určite sa nemusíte báť, že by vám telefón nevydržal jeden náročnejší pracovný deň. My sme pri testovaní mali na konci dňa približne 30 percent batérie. Zariadenie bolo nonstop pripojené k internetu (WiFi, mobilné dáta), mali sme v ňom dve aktívne SIM karty, odpisovali sme na maily, prezerali internet, počúvali hudbu…

Samozrejme že sme otestovali aj rýchlosť nabíjania, ktorá je v dnešnej dobe naozaj dôležitá. Mať svoj smartfón nabitý za krátky čas môže byť častokrát výhodou, hlavne kvôli uponáhľanému spôsobu života spoločnosti. Pri teste sme dosiahli tieto výsledky:

  • 15 min: 24 %
  • 30 min: 45 %
  • 45 min: 65 %
  • 1 hod: 82 %
  • 1 hod 38 min: 100 %

Ako môžete vidieť, Xiaomi Mi 8 patrí medzi smartfóny, ktoré sa dokážu nabiť naozaj veľmi rýchlo. Na zatiaľ najrýchlejší model v našej tabuľke stráca len 15 minút.

Záverečné hodnotenie: Kvalita za rozumnú cenu

Xiaomi Mi 8 je tá pravá vlajková loď. Ponúka nekompromisný výkon na čele s najvýkonnejším procesorom, nechýba mu ani kvalitný fotoaparát, ktorý sa môže smelo rovnať s tými úplne najlepšími. Krásny AMOLED displej ešte umocňuje výborný zážitok zo zariadenia. Zamrzí chýbajúca certifikácia zvýšenej odolnosti voči vode, niekomu môže prekážať absencia 3,5 mm audio konektora alebo aj fakt, že smartfón sa náramne podobá na Apple iPhone X. Či už prednou alebo zadnou stranou.

Disqus Comments Loading...