Recenzia Nothing Ear (1): Slúchadlá, ktoré len tak neprehliadnete

Nothing Ear (1) | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Recenzia Nothing Ear (1). Slúchadiel, ktoré vo svete vzbudili veľa pozornosti ešte pred ich predstavením. Zakladajú si na zaujímavom dizajne a za ich zrodom stojí Carl Pei. Ak vám toto meno nič hovorí, tak vedzte, že ide o zakladateľa úspešnej spoločnosti OnePlus.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Slúchadlá Nothing Ear (1) je možné kúpiť za cenu približne 100 – 110 eur. Za svoje peniaze dostanete bezdrôtové slúchadlá, ktoré sa od ostatných odlišujú najmä dizajnom. Z ostatných vlastností stojí za zmienku aktívne potlačenie hluku, nízka hmotnosť či vodoodolnosť. Aké sú a oplatí sa ich kúpa?

Recenzia Nothing Ear (1): Balenie

  • Slúchadlá Nothing Ear (1)
  • Krabička s bezdrôtovým nabíjaním
  • Náušníky vo veľkosti S, M a L
  • USB-C kábel
  • Dokumentácia

Najzaujímavejšie konštrukčné riešenie všetkých čias

Práve dizajn je jedným z hlavných lákadiel nových slúchadiel. Dizajn je to, o čom sa hovorilo ešte pred oficiálnym predstavením. Dôvod je veľmi jednoduchý. Priehľadné slúchadlá sme tu ešte nemali. Musím uznať, že v tomto prípade sa to naozaj podarilo.

Priehľadné samozrejme nie sú celé slúchadlá, to nie je technicky možné. Časť, v ktorej je umiestnený samotný reproduktor, je biela, avšak vytŕčajúce “anténky” sú priehľadné. To znamená, že používateľ vidí, čo sa nachádza vnútri.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Pri vývoji slúchadiel sa teda musel dôraz klásť na to, aby bola elektronika vnútri uprataná a aby to celé vyzeralo dobre. Zatiaľ čo v prípade konkurencie toto dôležitým faktorom nie je, tu je to presný opak. Vnútro je pekne uhladené, celé to vyzerá moderne a hlavne atraktívne. Srdce každého technologického nadšenca musí doslova zaplesať.

Samotný dizajn slúchadiel sa nápadne podobá na AirPods Pro, aj keď patria do úplne inej cenovej kategórie. Pozitívne hodnotím hmotnosť len 4,7 gramu. Vďaka tomu ich po čase nosenia v ušiach takmer úplne prestanem vnímať.

Zatiaľ čo dizajn a spracovanie samotných slúchadiel hodnotím veľmi pozitívne, s krabičkou to už také ružové nie je. Je pomerne veľká, v porovnaní s konkurenčnými modelmi podstatne väčšia. Výrobca tu opäť stavil na transparentnosť. Vyrobená je z plastu, ktorý rozhodne nepridá na pocite kvality.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Zvyknúť som si musel na to, že ako ju vlastne otvorím. Kde je tá časť, ktorá sa otvára. Prvé chvíle som s tým doslova bojoval, potom to bolo lepšie. Na krabičke sa nachádza akási diera, ktorá plní dve funkcie. Tou menej dôležitou je, že do nej môžete vložiť prst a mať tak lepší úchop pri prenášaní. Tou dôležitejšou je, že slúchadlá vnútri drží tak, aby sa nepohli a aby bolo zabezpečené bezproblémové nabíjanie. Zaujímavé riešenie, ktoré ma v konečnom dôsledku neruší a zvykol som si na to ako na súčasť dizajnu.

Krabička obsahuje USB-C konektor pre nabíjanie a jedno tlačidlo. Okrem toho sa vnútri nachádza LED dióda, ktorá informuje o nabíjaní či párovaní. Aj keď je samotná krabička plastová, kĺb je kovový a pôsobí veľmi solídnym dojmom. V otvorenom stave sa nič nehýbe a všetko je presne tam, kde má byť.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Slúchadlá sú označené bielou alebo červenou farbou, rovnaké označenie nájdete aj v krabičke. Slúži to na jednoduchšie vkladanie, pretože ihneď viem, ktoré slúchadlo kam patrí. Toto ale stále nie je 100 %, keďže slúchadlá sú v krabičke uložené veľmi špeciálnym spôsobom. Nie vždy som sa vedel trafiť na prvýkrát a bojujem s tým aj teraz, po dlhšom čase používania.

Jedným z najdôležitejších parametrov (aspoň pre mňa) je to, ako mi sedia slúchadlá v ušiach. Stretol som sa s mnohými riešeniami, no v tomto smere potrebujem zariadenie, ktoré je pre mňa dokonalé. Doteraz to najlepšie spĺňajú slúchadlá Samsung Galaxy Buds+, ktoré vlastním aj napriek tomu, že na trhu sú pokročilejšie modely s lepším zvukom a aktívnym potlačením hluku.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Skúsenosti s Nothing Ear sú v tomto smere veľmi pozitívne. Stále to nie je úroveň mojich Budsov, no som veľmi spokojný. Vďaka tomu, že sú ľahké, po čase o nich ani neviem. Slúchadlá držia, nemám problém s tlakom v ušiach a ani po dlhšom počúvaní ma uši vôbec neboleli. Za toto jednoznačne palec hore.

Recenzia Nothing Ear (1): Základom je moderná aplikácia

Výrobca k slúchadlám ponúka aj jednoduchú aplikáciu, ktorej prostredie je ladené do celkového dizajnu produktu. Maličkosť, ktorá poteší. Poteší aj možnosť aktivácie tmavého režimu. Ide o pomerne jednoduchú appku, ktorá zvláda základné funkcie.

Ihneď po pripojení slúchadiel má používateľ k dispozícii informáciu o stave batérie pre každé slúchadlo zvlášť a samozrejme aj pre nabíjaciu krabičku. V spodnej časti obrazovky sú dve tlačidlá, ktoré vás dostanú do konkrétnych nastavení.

Pridať nové slúchadlá alebo nastaviť tmavý režim | Foto: Redakcia
Základná obrazovka | Foto: Redakcia

Tlačidlo Hear otvorí ponuku nastavení zvuku. Tu si môžem nastaviť ekvalizér. Ekvalizérom by som to ale nenazval. Skôr by som povedal, že si tu môžem pridať basy, výšky či vokály. To je všetko, žiadny posuvník tu nie je. Škoda.

Nachádzajú sa tu aj nastavenia potlačenia hluku. Buď môžem mať všetko vypnuté, zapnúť transparency režim (zvýrazní zvuky okolia) alebo spomínané aktívne potlačenie hluku. A to dokonca v dvoch úrovniach (slabšie a silnejšie).

Ekvalizér, ktorý vlastne nie je ekvalizérom | Foto: Redakcia
Aktívne potlačenie hluku v dvoch úrovniach | Foto: Redakcia

Tlačidlo Touch ma zase dostane do nastavení gest, ktoré je možné vykonávať priamo zo slúchadiel. K trojitému ťuknutiu alebo dlhšiemu podržaniu môžem nastaviť konkrétnu funkciu, a to pre každé slúchadlo zvlášť.

Nastavenie gest pre pravé slúchadlo | Foto: Redakcia
Nastavenie gest pre ľavé slúchadlo | Foto: Redakcia

Zaujímavosťou je možnosť nastaviť si takzvaný “low latency mode”, čiže režim nižšej latencie, čo je teoreticky možné využiť pri hraní hier. S hraním zvyknú mať Bluetooth slúchadlá problém, keďže kvôli odozve sú prakticky nepoužiteľné. Bohužiaľ, ani tento špeciálny režim v tomto smere nepomôže. Odozva je stále znateľná a akčné hry (strieľačky) nehrateľné. Ak sa chcete hrať, stále zostávajú najlepšou voľbou klasické káblové slúchadlá.

Režim nízkej latencie | Foto: Redakcia
Vyhľadávanie slúchadiel | Foto: Redakcia

Ak neviete slúchadlá nájsť, poteší aj funkcia Find My Earbuds, v rámci ktorej dokážu slúchadlá vydávať pomerne hlasitý zvuk a vy tak zistíte, kde sa nachádzajú. Musia samozrejme byť v okolí a v dosahu Bluetooth.

Price: Free

Zvuk a ANC

Keď sa pozriem na to, že tieto slúchadlá stoja stovku, nemám sa veľmi na čo sťažovať. Neponúkajú síce kvalitu slúchadiel Sony WF-1000XM4, no tie sa pohybujú v úplne inej cenovej kategórii. Zvuk je na tom celkom dobre.

Basový prejav je veľmi dobrý, výšky ujdú tiež, no na stredoch by bolo dobré ešte popracovať. Celkovo znie hudba dobre, no nie výborne. Ak by som mal kvalitu zvuku porovnať so Samsung Galaxy Buds2, tak je to veľmi podobné, no slúchadlá od Samsungu mi prišli predsalen o trošku lepšie. Pokiaľ slúchadlá nebudete mať vedľa seba, rozdiel vo zvuku nerozoznáte.

V tomto smere by mohol pomôcť ekvalizér. Ten aplikácia síce ponúka, no ekvalizérom by som ho nenazval, je tu len možnosť pridať basy, výšky a podobne. Pod označením ekvalizér by som očakával klasický posuvník. Tento problém sa síce dá vyriešiť nainštalovaním ekvalizéru z obchodu Google Play, no to už nie je také pohodlné ako mať ho priamo v aplikácii slúchadiel.

Aby som to zhrnul, kvalitou zvuku nové Nothing Ear rozhodne nesklamú, skôr potešia. Sú dôkazom toho, že kvalitné slúchadlá je možné kúpiť aj za relatívne nízku cenu.

Aktívne potlačenie hluku ponúka dve úrovne. Vyskúšal som si obe, ale vždy som používal len tú maximálnu. Nevidím dôvod zvoliť si slabšiu. Opäť platí, že kvalitou príjemne ANC prekvapilo, no nedosahuje kvalít drahšej konkurencie.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Pokiaľ často cestujete vo vlaku, lietadle či MHD, môžete sa spoľahnúť na skvelé odhlučnenie nízkych tónov, ktoré tieto dopravné prostriedky prepúšťajú dovnútra. Pri prechádzke vonku som ocenil pomerne dobré utesnenie ucha, ktoré zvuk dokáže odhlučniť aj pasívne. Teda pokiaľ nefúka silnejší vietor, s tým majú slúchadlá problém.

Zvuk auta v daždi slúchadlá potlačiť veľmi nedokázali, rovnako sú na tom aj iné vyššie nepravidelné tóny. Toto ale nie je problém len tohto modelu, je to proste vlastnosť, s ktorou treba počítať. Opäť platí, že drahšie modely zvládnu aj tieto zvuky odfiltrovať o niečo lepšie, no stále nie úplne.

Počas testovania som uskutočnil aj niekoľko telefonátov a musím povedať, že som bol veľmi spokojný. Práve telefonovanie s bezdrôtovými slúchadlami zvykne byť problematické, no to nie je prípad Nothing Ear (1). Druhú stranu som počul bez problémov aj na chodníku počas premávky, na zlú kvalitu hovoru sa nesťažovala ani druhá strana.

Ovládanie hudby pomocou slúchadiel

Jedna z dôležitých vlastností každých dobrých bezdrôtových slúchadiel. Kto by chcel prepínať skladby či zvyšovať alebo znižovať hlasitosť cez telefón, keď to môže urobiť priamo pomocou slúchadiel, ktoré má v ušiach?

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Všetky tieto skratky fungujú výborne. Dvojité ťuknutie pozastaví/spustí prehrávanú skladbu, trojité ťuknutie zase prepne skladbu. Ak na slúchadlo ťuknem a podržím, aktivujem alebo deaktivujem aktívne potlačenie hluku. Spočiatku môžu tieto pokyny znieť trochu neprehľadne, no zvykol som si veľmi rýchlo. A čo je najlepšie, funguje to.

Keďže “anténka”, ktorá vytŕča zo slúchadla, je dotyková, výrobca ju využil ešte na jedno gesto. Pomocou nej môžem jednoducho zvyšovať alebo znižovať hlasitosť. Stačí po nej prejsť prstom zdola nahor alebo naopak. Tu si však treba zvyknúť na presný pohyb, pretože musí obsiahnuť celú plochu. Inak slúchadlá gesto nezaznamenajú.

A čo je najlepšie, nechýba ani automatická detekcia ucha, čo znamená, že po vytiahnutí slúchadiel sa prehrávaná hudba automaticky pauzne, po opätovnom vložení pokračuje prehrávanie ďalej. Párkrát sa mi ale stalo, že po vytiahnutí slúchadla z ucha sa prehrávanie síce pozastavilo, čo je super, no onedlho pokračovalo ďalej. Možno by to chcelo ešte nejakú softvérovú aktualizáciu, ktorá by to vyriešila.

Veľmi dobrá výdrž batérie

Nothing Ear (1) nie sú slúchadlá, ktoré sa hrajú, že majú najdlhšiu výdrž. Na to je tu iná konkurencia. Avšak rozhodne nemôžem povedať, že výdrž je zlá. Výrobca uvádza až 34 hodín s vypnutým aktívnym potlačením hluku (samozrejme spoločne s krabičkou), čo je veľmi dobré.

Po dvojhodinovom počúvaní podcastov pri hlasitosti približne 70 % a s aktivovaným ANC som mal stále 70 % kapacity batérie v oboch slúchadlách. Výdrž na jedno nabitie teda nebude žiadnym problémom. Ak k tomu pripočítam to, že slúchadlá sú ľahké a v ušiach o nich takmer neviem, dlhšie počúvanie hudby bude bezproblémové.

Tu som narazil na jeden nepríjemný problém. Dvakrát sa mi počas testovania stalo, že ľavé slúchadlo sa po vytiahnutí nepripojilo. V aplikácii som skontroloval čo sa deje, no slúchadlo mi neukázala. Pomohlo až opätovné spárovanie so smartfónom.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

V súvislosti s týmto som zaznamenal aj menšie problémy s nabíjaním, opäť sa to týkalo ľavého slúchadla. Nestávalo sa to síce pravidelne, no nenabíjalo sa spoločne s tým pravým. Po vybratí slúchadiel z krabičky malo pravé 100 % batérie, zatiaľ čo ľavé len 30 %. Po vložení do krabičky našťastie nabíjanie pokračovalo a dobilo sa doplna. Krabičku je možné nabíjať aj bezdrôtovo, slúchadla v nej sa nabíjajú klasicky, pomocou dvoch konektorov.

Recenzia Nothing Ear (1): Špecifikácie

Rozmery Slúchadlo: 28,9 x 21,5 x 23,5 mm
Krabička: 58,6 x 58,6 x 23,7 mm
Hmotnosť Slúchadlo: 4,7 gramu
Krabička: 57,4 gramu
Reproduktor 11,6 mm menič
Počet mikrofónov 3
Výdrž batérie 34 hodín s vypnutým ANC
24 hodín s aktivovaným ANC
Nabíjanie Krabička: káblové (USB-C), bezdrôtové
Slúchadlá: vnútri krabičky
Dotykové ovládanie áno
Vodoodolnosť IPX4
Kompatibilita Android 5.1 a novší
iOS 11 a novší
Konektivita Bluetooth 5.2, A2DP, AVRCP, HFP
Cena Nothing Ear (1) približne 100 eur

Recenzia Nothing Ear (1): Záverečné hodnotenie

Slúchadlá Nothing Ear (1) ponúkajú veľa muziky za málo peňazí. Výrobca stavil v prvom rade na dizajn, ktorý je vážne podarený. Jediný problém mám s krabičkou, ktorá už tak prémiovo nevyzerá. Vzhľadom na cenu okolo 100 eur poteší aj slušná kvalita zvuku, zamrzí zase absencia klasického ekvalizéra priamo v aplikácii.

Recenzia Nothing Ear (1) | Foto: Redakcia

Ovládanie zvuku pomocou slúchadiel (gestá) fungujú výborne. Teší ma aj slušná výdrž, dobré aktívne potlačenie hluku a extrémne pohodlie pri nosení. Menšie problémy som mal s nabíjaním a pripojením ľavého slúchadla. Tie sa našťastie neopakovali často.

Plusy

  • atraktívny dizajn
  • zaujímavá cena
  • bezdrôtové nabíjanie
  • moderná aplikácia, aj keď len so základnými funkciami
  • automatická detekcia ucha
  • slúchadlá sú ľahučké, v ušiach o nich prakticky neviem
  • zvýšená odolnosť voči vode

Mínusy

  • chýba normálny ekvalizér
  • krabička nepôsobí veľmi kvalitne
  • Ľavé slúchadlo sa niekedy nenabíjalo
  • menšie problémy s pripojením ľavého slúchadla

Konkurencia

Síce o niečo drahšia, no veľmi zaujímavá konkurencia sú slúchadlá Samsung Galaxy Buds2. Ponúknu veľmi slušný zvuk (možno o niečo lepší ako Nothing) a aktívne potlačenie hluku, ktoré je na podobnej úrovni. Výhodou môže byť aplikácia so širšími možnosťami nastavenia, ale aj kompaktnejšia nabíjacia krabička.

Samsung Galaxy Buds2 | Foto: Redakcia

Za 140 eur je možné v slovenských ehopoch kúpiť síce už výbehový, no stále kvalitný model slúchadiel od Sony. WF-1000XM3 sa môžu pochváliť kvalitnejším zvukovým prejavom a lepším aktívnym potlačením hluku. Taktiež dizajn je stále veľmi atraktívny. No je to za cenu vyššej hmotnosti, neprakticky veľkej nabíjacej krabičky a aplikácie, ktorá by si už zaslúžila redizajn. Sú tiež o niekoľko desiatok eur drahšie.

Sony WF-1000XM3 | Foto: Sony.sk

Za podobnú cenu je možné kúpiť obľúbené slúchadlá Huawei FreeBuds 4. V ušiach sú veľmi pohodlné a ponúkajú aj aktívne potlačenie hluku. Konštrukcia, ktorá ucho neutesní má síce výhodu v ľahkosti nosenia, no potlačenie hluku tu nie je také dobré ako v prípade slúchadiel Nothing Ear.

Huawei FreeBuds 4 | Foto: Redakcia

Disqus Comments Loading...