Slovensko podpísalo dohodu s USA o bezpečnom budovaní 5G sietí

Ivan Korčok, minister zahraničných vecí Slovenskej republiky a Mike Pompeo, minister zahraničných vecí USA, podpísali vo štvrtok vyhlásenie k bezpečnosti sietí 5G. Stalo sa tak v americkom Washingtone. Téme sa na Slovensku venoval Trend.

“Toto vyhlásenie som za vládu SR podpísal na prvom mieste kvôli našej vlastnej bezpečnosti. Je to naše rozhodnutie, lebo si uvedomujeme, že bezpečnosť kritickej infraštruktúry je kľúčovým predpokladom, aby sme jej kontrolu mali vo vlastných rukách. Zároveň si musíme uvedomiť, že medzi spojencami garantujúcimi našu obranu majú kľúčové postavenie práve USA a bezpečnosť 5G je okrem iného základným predpokladom pre výmenu informácií,”

Ivan Korčok minister zahraničných vecí SR

Minister o podpise tohto dokumentu informoval aj prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter.

5G sieť na Slovensku zatiaľ len v testovacej prevádzke

Slovenská republika má samozrejme záujem o vývoj nových technológií, s ktorým je úzko späté aj budovanie siete 5. generácie. Pre pripomenutie, 4ka verejné testovanie 5G siete spustila v Banskej Bystrici ešte v minulom roku. Nedávno sa pridal operátor O2, ktorý svoju 5G sieť testuje v hlavnom meste. V budúcom roku určite pribudne aj Orange. Na vyjadrenie Telekomu stále čakáme.

Zaviazali sme sa k bezpečnému budovaniu komunikačných sietí

Nedávno podpísané vyhlásenie nadväzuje na ciele a odporúčania NATO a EÚ o pravidlách a požiadavkách budovania bezpečných 5G sietí. Slovenská republika týmto podpisom potvrdila svoj záväzok k bezpečnému budovaniu komunikačných sietí, píše Trend.

Okrem Slovenskej republiky podpísali tento dokument aj ďalšie európske krajiny. Minister Korčok tiež zdôraznil strategický význam slovensko-amerických vzťahov.

„Naše vzťahy prechádzajú vážnou skúškou, nesmieme sa vzďaľovať napriek tomu, že máme odlišné názory na viaceré otázky. Treba si uvedomiť, že niet jediného problému či konfliktu vo svete, ktorý by sa netýkal spoločne EÚ a USA. Preto musíme viac komunikovať a usilovať o spoločné riešenia. Len tak sa vysporiadame s dramaticky sa meniacim medzinárodným prostredím a udržíme postavenie Západu na globálnej scéne vo vzťahu k tým, ktorí ho chcú zásadne obrátiť vo svoj prospech. Toto je dnes podstata toho prečo sa USA a EÚ potrebujú dnes viac ako kedykoľvek doteraz.”

Náš tip
Čipy, nanoboty, 5G a COVID−19: Takýto hoax sa šíri na Facebooku
Disqus Comments Loading...