Samsung Galaxy S7: Pán perfekcionista | RECENZIA

Samsung tento rok neostal len pri predstavení Samsungu Galaxy S7 edge, ale na výstave MWC ukázal aj jeho flatovú verziu Samsung Galaxy S7. Tá samozrejme ponúka takmer na vlas rovnaké parametre, ktorá dnes patria na špicu technologického vybavenia smartfónov. Novinka oproti svojmu predchodcovi ponúka vyšší výkon, lepší fotoaparát, ale aj nové funkcie a konštrukčné vylepšenia, ktoré zvyšujú komfort pri používaní. Aké novinky si pre nás Samsung pripravil vám prezradíme nižšie.

Náš tip
RECENZIA | Samsung Galaxy S7 edge: Vylepšenia na správnych miestach

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Bez zbytočných parád

Samsung Galaxy S7 sa svojim tvarom na prvý pohľad neodlišuje od väčšiny smartfónov. Na rozdiel od svojho väčšieho súrodenca, Samsungu Galaxy S7 edge, totižto nie je vybavený zahnutým displejom. To má hneď niekoľko výhod. Zariadenie sa vďaka tomu lepšie drží v ruke a je lacnejšie. Samsung Galaxy S7 sa oproti edge verzii predáva aj o 100 eur lacnejšie, čo nie je vôbec zanedbateľný rozdiel. Najmä v prípade, ak pri kúpe smartfónu so zahnutým displejom dostanete len niekoľko, pre väčšinu z vás, nepotrebných funkcií. Výber Samsungu Galaxy S7 je teda voľba z rozumu. Samozrejme, nezapôsobíte s ním tak ako s edge variantom so zahnutým displejom po obidvoch stranách.

Juhokórejský výrobca oproti minuloročnému modelu prináša niekoľko vylepšení. Konštrukcia je viac zaoblená, čo si všimnete najmä pri pohľade na zadnú stranu. Vďaka tomu sa nový Samsung Galaxy S7 lepšie drží v ruke a nie je tak náchylný na vyšmyknutie ako jeho väčšie dvojča. Prednú stranu vypĺňa 5,1-palcový displej, ktorý pokrýva až 72,1% celej plochy. Pod nim je umiestnené hardvérové home tlačidlo s integrovaným snímačom odtlačkov prstov, ako aj dvojica kapacitných tlačidiel rozmiestnených po jeho stranách. Predku samozrejme nechýba predná kamera, niekoľko senzorov a telefónny reproduktor s multifarebnou notifikačnou LED diódou, ktorá signalizuje zmeškané udalosti.

Rozloženie ovládacích prvkov sa nelíši od iných vlajkových modelov výrobcu. Naľavo je to ovládanie hlasitosti, napravo tlačidlo zapnutia a úplne dole 3,5 mm audio jack, microUSB konektor a mriežka reproduktora. Navrchu je zas situovaný hybridný slot, ktorý pojme jednu nanoSIM a pamäťovú kartu microSD. Boky Samsungu Galaxy S7 sú vyrobené zo zliatiny hliníka, pričom prednú aj zadnú stranu pokrýva odolné sklo Corning Gorilla Glass 4. To je dostatočne odolné aj voči škrabancom. Ako to už ale býva zvykom, aj tu sa pri menej opatrnom zaobchádzaní môžu nejaké tie mikroškrabance objaviť a pri páde na zem je tiež náchylnejšie na rozbitie.

Zadnej strane dominuje šošovka fotoaparátu, ktorému výrobca tento rok venoval tiež viac pozornosti. Oproti predchodcovi ponúka viacero nových technológií, z konštrukčného hľadiska sa však dočkal najmä významného zúženia profilu, čo znamená, že z tela smartfónu už tak nevytŕča. Oceníte to najmä v situáciách, kedy máte smartfón položený na stole. V tomto prípade bude pri ovládaní oveľa stabilnejší ako predchodca. Fotoaparát na zadnej strane inak dopĺňa ešte LED blesk a snímač srdcového tepu.

Rozmery Samsung Galaxy S7 sú 142,4 x 69,6 x 7,9 mm vďaka čomu sa vojde skutočne do každého vrecka nohavíc, či do ženskej kabelky. K pohodlnejšiemu noseniu pomáha aj zaoblenie zadnej strany a prijateľná hmotnosť na úrovni 152 gramov. Novinka poteší tiež používateľov s aktívnym životným štýlom, ktorí sa so svojim smartfónom neradí obmedzujú. Galaxy S7 sa totižto môže pochváliť certifikáciou IP68, ktorá v tomto prípade garantuje možnosť používať zariadenie v hĺbke 1,5 metra pod vodou, a to po dobu 30 minút. Samsung Galaxy S7 by teda mal zniesť bežné vodné radovánky, vlhké prostredie, či zmoknutie a ošpliechanie vodou. Extrémnym podmienkam by sme ho však určite nevystavovali, keďže Samsung v rámci svojej záruky poškodenie vodou, z pochopiteľných dôvodov, neuznáva. To, či sa budete so svojim 700 eurovým mobilom aj potápať a vystavovať ho extrémnym podmienkam, si teda veľmi dobre rozmyslite.

Samsung Galaxy S7 sme si pri testovaní skutočne obľúbili. Páčia sa nám menšie rozmery, komfortné a prémiové vyhotovenie konštrukcie, ako aj návrat k odolnosti voči vode. Za jediný nedostatok, podobne ako u Samsungu Galaxy S7 edge, považujeme zachytávanie odtlačkov a mastnoty prstov na skle. Inak ide ale o jeden z najlepšie zostrojených smartfónov na súčasnom trhu.

Porovnanie Samsung Galaxy S7 edge vs. Samsung Galaxy S7

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Bezchybný kúsok

Super AMOLED displeje spoločnosti Samsung patria dnes k tým najlepším na trhu. Výnimkou nie je ani Samsung Galaxy S7, ktorý výrobca osadil 5,1-palcovým QHD displejom (1440×2560 px). Ten patrí medzi tie najlepšie nielen čo sa reprodukcie farieb týka, ale aj svojim kontrastom, pozorovacími uhlami a svietivosťou. Označením “najlepší vo svojej triede” ho ocenil aj renomovaný portál DisplayMate, ktorý pri zobrazovacom paneli Galaxy es-sedmičky nameral svietivosť až 855 nitov, čo je o 71 nitov viac ako v prípade predchodcu. Vďaka tomu je displej výborne čitateľný aj na priamom slnku. Navyše, keďže ide o displej typu AMOLED, tak vyniká aj dokonalou čiernou, ktorú v spojení s minimálnym jasom na úrovni 2 nitov oceníte najmä v noci.

Samsung Galaxy S7 sa tiež chváli inteligentnou správou jasu displeja, ktorý sa učí zvyklostiam samotného používateľa. Ak teda pri určitej intenzite osvetlenia nastavíte svoju vlastnú proveň jasu, S7 si ju zapamätá. Rovnako ako na Galaxy S7 edge, aj tu sa nachádza Always-On displej, ktorý v pohotovostnom režime zobrazuje základné údaje, ako je čas, dátum, aktuálny stav batérie, prípadne notifikácie o zmeškaných udalostiach – telefónnych hovoroch, SMS správach a podobne.

V nastaveniach si môžete zvoliť štýl zobrazovanej grafiky, a to buď v podobe kalendára, niekoľkých typov hodín s rôznym pozadím, alebo obrázka, ktorý bude nonstop zobrazený na “vypnutom” displeji. Ide teda o šikovné využitie AMOLED displeja, ktorý dokáže vysvietiť iba konkrétne pixely a na výdrž batérie tak má len zanedbateľný vplyv. Určite ho oceníte vtedy, keď chcete na mobile zistiť aktuálny čas alebo len to, či nemáte nejakú zmeškanú udalosť. Nevýhodou ale je, že neponúka žiadnu interaktivitu, a teda po dotyku na displeji nereaguje. Nedajú sa tak pozrieť detaily zmeškaného hovoru, e-mailu a podobne.

Pri Samsungu Galaxy S7 aj S7 edge chválime aj spoľahlivosť ovládanie po nemočení displeja. Ten bezchybne reagoval na naše dotyky aj po vytiahnutí smartfónu z vody.

Myslíme si, že veľkosť na úrovni od 5 do 5,5-palcov je pre smartfóny stále najlepšou voľbou. Ak vyslovene nebažíte po zariadeniach s obrovským displejom, tak potom S7 by mal byť pri výbere smartfónu jedným z faších favoritov, a to nielen čo sa veľkosti týka, ale aj ostatných parametrov. Zobrazovaciemu panelu Samsungu Galaxy S7 tak v podstate nemáme čo vytknúť a počas nášho testovania sme na ňom nenašli žiadnu chybu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Premožiteľa bude hľadať ťažko

Aj v Samsungu Galaxy S7 nájdeme tento rok nový procesor Samsungu, ktorý spoločnosť vyrába 14 nm výrobným procesom. Čip s označením Exynos 8890 je osadený ôsmimi jadrami s rozložením 4+4 (4 jadrá 2,6 GHz Mongoose + 4 jadrá 1,6 GHz Cortex-A53), ktoré v spojení s RAM o kapacite 4GB ponúka vysoký výkon s dostatočnou rezervou aj do budúcnosti. To sa prejavilo nielen vo výsledkoch benchmarkov, ale aj na rýchlosti reakcií, ktoré sú v prípade Galaxy S7 nadpriemern. Nepochybne ide o jeden z najrýchlejších smartfónov, ktoré sme mali doteraz možnosť testovať. Dokazujú to aj benchmarky AnTuTu a GeekBench 3, v ktorých sme namerali 130-tisíc resp. 2133/6317 bodov.

Na svoje si so Samsungom Galaxy S7 prídu aj hráči. Ti budú môcť naplno využiť potenciál grafickej jednotky Mali-T880 MP12, ktorá si poradí so všetkými dnes dostupnými hrami. My sme ich samozrejme otestovali hneď niekoľko, na čele s Modern Combat 5 a Asphalt 8: Airborne, ktoré boli aj napriek maximálnym detailom úplne plynulé a fungovali bez zaváhania. O vysokom grafickom výkone svedčí aj výsledok 3D Marku, ktorý v teste Ice Storm Unlimited dosiahol vysoké skóre 29-tisíc bodov. Samsung, podobne ako u Galaxy S7 edge, aj tu použil vodné chladenie, ktoré zabezpečuje lepší odvod tepla a jeho lepšie rozptýlenie. Teploty však v porovnaní s edge verziou boli vyššie, stále však prijateľné. Prehrievanie sme pozorovali najmä v situáciách, kedy sa využíva mobilný internet v spojení s online GPS navigáciou. Pri graficky náročných benchmarkoch sa teplota dostala na úroveň 42 stupňov celzia.

Samsung Galaxy S7 sa predáva vo verzii s 32GB vnútornej pamäte, z ktorej až 7 GB zaberá samotný operačný systém. Na Slovensko sa v najbližšom období iné pamäťové varianty nechystajú a tak si budete musieť vystačiť s tým, čo ponúka interné úložisko, alebo využiť možnosť rozšírenia pomocou pamäťových kariet. Tie sa po výzvach zákazníkov opäť vracajú, pričom ich kapacita môže byť maximálne do veľkosti 200GB. To by už malo postačovať väčšine náročných používateľov. Ak nie, tak ešte stále existujú cloudové úložiská, ktoré pojmú ďalšie desiatky gigabajtov dát. Tí čo sa nechcú obmedzovať, nájdu v balení aj praktickú microUSB -> USB redukciu, ktorá umožní pripojenie externých diskov, flash pamätí a externých zariadení, ako sú myšky alebo klávesnice. Rýchlosť vnútornej pamäte a RAM sú na rovnakej úrovni ako pri Samsungu Galaxy S7 edge, a teda 130/360 MB/s pri zápise a čítaní do internej pamäte, resp. 16366 MB/s pri pamäti RAM.

Samsung Galaxy S7 má spoľahlivý snímač odtlačkov

Samsung Galaxy S7 je už štandardne osadený hardvérovým tlačidlom Home, ktoré navyše obsahuje aj snímač odtlačkov prstov. Ten funguje na rovnakom princípe ako v Samsungu Galaxy S6 – prst stačí teda len priložiť. Z testovania už vieme, že senzor použitý v modeli S7 patrí medzi veľmi spoľahlivé a rýchle. Problémy s rozpoznávaním odtlačkov sme nemali, čo oceníte nielen pri odomykaní zariadenia, ale aj pri práci s chránenými aplikáciami.

Multimédiá: Uspokojí každého

Samsung ani tento rok nepoužil stereoreproduktory a ostáva naďalej verný zostave s jediným hlasným reproduktorom. Ten je umiestnený dole hneď vedľa microUSB konektora. To, že je ale iba jeden veľmi nevadí. Hoci neponúka tak bohaté frekvenčné spektrum ako HTC BoomSound, tak stále patrí medzi najlepšie hrajúce smartfóny na trhu. Reproduktor je totižto dostatočne hlasný a ponúka dobrý zvukový prednes stredných aj vyšších tónov. Basy samozrejme nie sú nijako výrazné, odpovedajú však priemeru triedy. Pri Galaxy S7 sme si však všimli aj jedného nedostatku. Ten sa prejavuje najmä pri hraní hier s telefónom v orientácii na šírku, kedy obidvoma rukami zakrývate vrch a spodok zariadenia. A práve tu sa nachádza aj mriežka reproduktoru, ktorú sme pri hraní hier často zakryli prstom, čím došlo aj k výraznému stlmeniu zvuku. Es-sedmičku sa tak budete musieť naučiť držať tak, aby ste reproduktor prstom nezakryli.

Zaslúženú pochvalu si podľa nás zaslúži aj zvukový výstup pre slúchadlá. Ten ponúka dostatok výkonu a kvalitu, pričom tú je možné vylepšiť pomocou ekvalizéru a ďalších efektov. Basy sú aj bez dodatočných úprav výrazné a znejú skutočne dobre. Zvuk vylepšuje aj efekt “Zvýšenie rozlíšenia na UHQ“, ktorý zlepší rozlíšenie zvuku hudby a videí. Profi elektrónkový zosilňovač simuluje jemnú farbu zvuku elektrónkového zosilňovača. K dispozícii sú tiež ďalšie efekty – Priestorový zvuk a Koncertná sieň, či funkcia Adapt Sound, ktorá na základe série tónov optimalizuje zvuk podľa sluchu každého používateľa. Musíme povedať, že všetky efekty skutočne aj fungujú a po nastavení Adapt Sound, ekvalizéru a zapnutí Profi elektrónkového zosilňovača, sme boli s reprodukciou hudby nadmieru spokojní. Samozrejme, každý si môže Samsung Galaxy S7 nastaviť podľa seba.

Veľmi sa nám páči aj spracovanie aplikácie Galéria. Tá umožňuje zoradiť fotografie a videá podľa viacerých parametrov, napríklad podľa albumov, času, kategórií či udalostí, ktoré sa zaznamenávajú na základe GPS polohy. Praktickou je aj možnosť presúvania viacerých fotografií do albumov, či umiestnenie multimédií do súkromného priečinka. Ten je chránený odtlačkom vášho prsta a dostupný len po zapnutí súkromného režimu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Marshmallow bez postranných panelov

Operačný systém sa až na niekoľko funkcií neodlišuje od súrodenca Galaxy S7 edge. Ak si odmyslíme funkcie spojené so zohnutým displejom, tak ide v podstate o kópiu systému práve z tohto smartfónu. Nájdete tu teda Android Marshmallow s novou nadstavbou TouchWiz, ktorá prináša novinky, ako nový vzhľad notifikačného panelu, vyhľadávanie aplikácií v menu, či možnosť nechať zmiznúť aplikačné menu a všetky ikony nechať premiestniť na plochu.

Viditeľnými zmenami prešiel hlavne notifikačný panel, ktorý zmenil farby a po vzore čístého Androidu podporuje už rozšírenú ponuku tlačidiel, ktoré sa objavia po druhom stiahnutí. Tie je možné usporiadať podľa potreby a toho, ktoré funkcie používate najčastejšie. Jeho vzhľad, ako aj vzhľad ďalších častí nadstavby, sa však dá zmeniť pomocou tém. Na výber ich je hneď niekoľko priamo v zariadení, pričom ďalšie si môžete stiahnuť z obchodu Galaxy Apps. V ňom nájdete aj ďalšie aplikácie, hry a doplnky systému, ktoré stiahnete iba tu. Pre jeho využitie však musíte mať Samsung konto, ktoré sa dá jednoducho vytvoriť aj priamo v telefóne.

Samsung Galaxy S7 samozrejme podporuje aj ďalšie funkcie, vrátane multitaskingu multiwindow, priamého hovoru, inteligentného upozorňovania, stíšenia otočením, či snímaním obrazovky potiahnutím dlane po displeji. Multiwindow rozdelí obrazovku na dve časti, v ktorých sa dá pracovať s dvoma aplikáciami súčasne. Praktickou je aj možnosť minimalizovania aplikácií do menšieho, samostatného plávajúceho okna, ktoré aktivujete potiahnutím prstu z pravého rohu displeja po uhlopriečke doľava dole. Takto zobrazené aplikácie sa dajú potom ovládať napríklad jednou rukou, prípadne si ich viete na displeji zobraziť viac a niektoré z nich dokonca ukryť do plávajúcej bubliny, ktorú už poznáte z Facebook Messengera. Nevýhodou všetkých týchto funkcií je, že fungujú iba s niekoľkými aplikáciami, z ktorých väčšina pochádza od samotného výrobcu.

V systéme nájdete tiež niekoľko ďalších aplikácií a nástrojov, vrátane jednoduchej domovskej obrazovky, funkcie vyhľadávania mobilu v prípade jeho straty alebo krádeže, správy povolení aplikácií a inteligentného správcu, ktorý pomôže s odstránením nepotrebných dát, či s vyčistením pamäte RAM.

Stvorený pre hráčov

Samsung hráčov poteší nielen vysokým výkonom, ale aj softvérovými funkciami. V Galaxy S7 tak nájdete tzv. Game Launcher, ktorý sa automaticky aktivuje po spustení vašej prvej hry. Tento umožňuje napríklad vypnúť upozornenia počas hrania, zamknúť tlačidlá Nedávne a Späť (eliminuje to nechcené dotyky a prerušenia hry), minimalizovať hru, spraviť snímku obrazovky alebo dokonca si nahrať priebeh hry. Video je počas natáčania doplnené o avatar používateľa, ktorý si zároveň môže nastaviť aj rozlíšenie alebo to, či sa bude nahrávať zvuk z mikrofónu alebo priamo z hry. Kvalita videa nie je úplne najlepšia a niekedy môžete na ňom pozorovať pokles FPS pri nahrávaní, ale inak je celkom použiteľná.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Menšie rozlíšenie, väčšie pixely

Samsung sa vo svojich vlajkových lodiach snaží každý rok vylepšiť fotoaparát a inak tomu nie je ani pri Samsungu Galaxy S7. Namiesto zvyšovania rozlíšenia snímača, sa však rozhodol ísť trochu iným smerom. Oproti minuloročnému modelu tak Galaxy S7 ponúka menšie 12 Mpix rozlíšenie, ale s väčšími 1.4 mikrónovými pixelmi. Tie v spojení so svetelným objektívom f.1/7 a optickou stabilizáciou dokážu zachytiť dostatok svetla aj vo veľmi zlých svetelných podmienkach. Okrem toho výrobca použil aj novú technológiu Dual Pixel, ktorá pri zaostrovaní používa celú plochu snímača a všetky jeho pixely.  Bežné snímače majú “zaostrovacích pixelov” len niekoľko (povedzme 10% pixelov z celého snímača), v prípade Dual Pixel technológie sú však na účely zaostrovania použité všetky pixely. Vďaka tomu je zaostrovanie extrémne rýchle a spoľahlivé, čo oceníte v mnohých situáciách.

Novinka fotí naozaj skvele a kvalitou záberov sa radí medzi absolútnu špičku. Fotografie zhotovené Galaxy S7 sú naozaj na vysokej kvalitatívnej úrovni. Ponúkajú verné farby, výborné detaily a minimum šumu, a to ako pri fotení cez deň, tak aj v noci. Fotoaparátu môžeme len ťažko niečo vyčítať a hoci má svoje malé muchy, ako celok funguje výborne a určite aj tento rok bude patriť medzi to najlepšie (ak nie najlepšie), čo si budete môcť kúpiť. Jediný nedostatok sme postrehli pri nočných snímkoch, ktorých farby sú v niektorých situáciách tónované skôr do teplejších tónov (pri fotení v automatickom režime). Inak ale Galaxy S7 ponúka nadpriemernú kvalitu nočných snímkov. Majú málo šumu a dostatok detailov. Vďaka väčším pixelom dokáže S7 fotiť dokonca oveľa lepšie ako jeho predchodca Galaxy S6, ktorý zaostáva najmä pri fotení s minimom alebo skoro so žiadnym svetlom.

Fotografie zo Samsung Galaxy S7 edge v plnom rozlíšení je možné stiahnuť na tomto odkaze. Zábery z Galaxy S7 stiahnete tu.

Tu je aj niekoľko porovnávacích záberov z Galaxy S7 edge, ktorý má totožný fotoaparát ako Samsung Galaxy S7.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S6 edge+

Všimnite si na fotografii zrkadlový obraz lampy. Viditeľnejší je pri citlivejšom snímači 

Záber z prednej 5 Mpix selfie kamery. Tá ma mimochodom rovnakú svetelnosť f/1.7 ako zadný fotoaparát.

Porovnanie fotografií s pomerom strán 16:9 (9,1Mpix) a 4:3 (12Mpix)

Fotky je možné robiť v maximálnom rozlíšení 12 Mpix, to však len v prípade pomeru strán 4:3. Ak chcete širokouhlejší formát, tak sa budete musieť uspokojiť s rozlíšením 9,1 Mpix. Našu pochvalu si už tradične zaslúži HDR režim, ktorý je možné zapnúť, vypnúť alebo ponechať na automatike, aby vyhodnotila, či je potrebný. K dispozícii sú samozrejme rôzne farebné filtre a špeciálne režimy, ktoré umožňujú vytvárať videokoláže (Nahranie 4 videí s pomerom 4:3 alebo 1:1, ktoré budú umiestnené do mriežky 2×2), panorámu, pri ktorej sa automaticky vytvorí aj “videopanoráma” (vhodné najmä pri pohybujúcich sa objektoch, kedy by na výslednej fotografii neboli predmety alebo osoby zobrazené v jednom celku) a ďalšie:

  • Profesionálny režim: Je možné manuálne upraviť hodnotu času uzávierky, citlivosti ISO, vyváženie bielej, ohniskovú vzdialenosť a tón farieb. Svoje nastavenia si môžete uložiť do troch profilov, ktoré sú po spustení profesionálneho režimu ihneď k dispozícii. V nastaveniach sa dá zapnúť aj ukladanie do formátu RAW, ktorý sprístupní fotografie bez postprocesingu a komprimácie do JPG.
  • Selektívne ostrenie: Môžete zmeniť zaostrenie fotografií po ich nasnímaní
  • Pomalý pohyb: Nahrávanie videí s vysokou snímkovacou frekvenciou umožňuje spomalené prehrávanie. Vo výslednom videu je možné presne zvoliť, ktorú časť videa chcete spomaliť.
  • Hyperčasozberné snímanie – Nahrávanie časozberných videí. Snímková frekvencia sa automaticky nastaví podľa nahrávanej scény a pohybu zariadenia.
  • V nastaveniach sa dá zapnúť Fotografia v pohybe, ktorá nahrá krátky videoklip toho, čo sa stane pred nasnímaním každej fotografie.

Video je bez prekvapení tiež na vysokej úrovni. Natáčať ho môžete v maximálnom rozlíšení 4K alebo bežnejšom Full HD, k dispozícii máte ale aj QHD rozlíšenie. Okrem toho, je Samsung Galaxy S7 dobrý aj vo vytváraní spomalených záberov, ktoré dokáže snímať so snímkovacou frekvenciou 240 fps, avšak len pri rozlíšení 1280×720 px. O výborné zábery sa stará aj optická stabilizácia, ktorá efektívne eliminuje trasúce sa ruky, prípadne otrasy pri chôdzi. Automatické preostrovanie je vo väčšine prípadov spoľahlivé a podobne ako pri fotografiách aj poriadne rýchle – asi najrýchlejšie aké sme doteraz pri všetkých testovaných smartfónoch videli. 4K videá sú výbornej kvality, trochu problémom je však už nie tak efektívna stabilizácia obrazu – na videách vidieť jemné trasenie. Na svoje si prídu aj používatelia, ktorí radi natáčajú koncerty. Nahrávaný zvuk je totižto bez skreslenia aj pri hlasnej hudbe.

Konektivita: Povinná jazda

Samsung Galaxy S7 podporuje všetky technológie rýchleho prenosu a ako jeden z mála ponúka aj LTE CAT 9, ktoré dokáže prenášať dáta rýchlosťou LTE 450 Mbps smerom k používateľovi resp. 50 Mbps pri ich odosielaní. Nájdete tu ale aj WiFi 802.11 ac, Low Energy Bluetooth vo verzii 4.2, ako aj NFC. FM rádio a infračervený port chýbajú úplne. Lokalizácia pomocou GPS je rýchla a presná. Problémy sme nemali ani s telefonovaním, ktoré má dostatočne hlasný telefónny reproduktor, ktorý zaistí komfortnú komunikáciu aj v hlučnejších prostrediach.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie:

Batéria s kapacitou 3000 mAh má o 450 mAh väčšiu kapacitu ako predchodca, na výdrži sa však táto až tak veľmi neprejavila. Je o niečo lepšia, no rozdiel nie je nijako markantný. Pri testovaní sa výdrž Samsung Galaxy S7 bežne pohybovala na úrovni 24-32 hodín podľa toho, ako sme ho používali. Čas zapnutia displeja sa dostal približne na 4 hodiny. Smartfón sme pritom používali na všetky bežné činnosti, ako aj testy. Denne sme sa s ním pripájali k internetu prostredníctvom 4G aj WIFI, synchronizovali dva Google účty, posielali a prijímali e-maily, telefonovali a komunikovali cez Hangouts a Facebook Messenger. Samozrejme, S7 sme používali aj na fotenie a natáčanie videa, či prehliadanie webových stránok.

Otestovali sme aj spotrebu Always-on displeja, ktorého dopad na výdrž zariadenia je skutočne minimálny a predstavuje úbytok približne 1% kapacity batérie za hodinu (testované v stand-by režime bez zapnutého WiFi).

Samsung Galaxy S7 podporuje aj rýchle nabíjanie QuickCharge 2.0, pričom s touto technológiou kompatibilnú nabíjačku dostanete priamo v balení zariadenia. Nabitie z 5 na 55% potom trvá len 37 minút, na 80% 57 minút a na 100% 1 hodinu a 30 minút. Samozrejmosťou je aj podpora bezdrôtového nabíjania Qi a PMA, pričom Samsung podporuje aj rýchle bezdrôtové nabíjanie – opäť ale musíte vlastniť kompatibilnú nabíjačku, ktorú ako originálne príslušenstvo predáva aj Samsung.

V systéme Android Marshmallow je prítomný tiež šetriaci režim, ktorý obmedzením výkonu a niektorých funkcií a služieb predĺži výdrž prinajlepšom o niekoľko hodín. Ak ale potrebujete zo svojho smartfónu dostať maximum aj za cenu obetovania väčšiny inteligentných funkcií, tak potom je tu ešte Režim extrémneho šetrenia, ktorý vypne všetky pripojenia a prepne prostredie TouchWiz do úsporného režimu s grafikou v sivom odtieni.

Záverečné hodnotenie:

Samsung Galaxy S7 v čase nášho testovania patrí medzi najlepšie smartfóny, ktoré sa dajú kúpiť. Oproti predchodcovi sa síce zdá, že toho nevylepšil až tak veľa, no opak je pravdou. Hoci neprináša žiadne nové “zabijácke” funkcie, Samsung robil inovácie na tých správnych miestach. Galaxy S7 tak prináša ešte lepší displej, fotoaparát, ale aj výdrž na batériu. Čo je však dôležité dočkali sme sa aj návratu pamäťovej karty a vodeodolnosti. Okrem toho, musíme ale Samsung Galaxy S7 pochváliť aj za kvalitné konštrukčné spracovanie, dizajn a zariadenie ako celok. Chyby sa nám na ňom, podobne ako u Samsungu Galaxy S7 edge, hľadali veľmi ťažko, a až na zachytávanie odtlačkov a mastnoty na konštrukcií ide v súčasnosti v podstate o dokonalý smartfón. Jeho cena je samozrejme vyššia (699€), čo je však rovnako veľa ako v čase, keď Samsung na trh uvádzal Galaxy S6.

Plusy:

  • Skvelý dizajn a konštrukčné spracovanie 
  • Odolnosť voči vode
  • Fotoaparát 
  • Lepšia výdrž na batériu ako u predchodcu
  • Funkcie nadstavby TouchWiz

Mínusy:

  • Zachytávanie odtlačkov a mastnoty na skle
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

[taq_review]

 

Disqus Comments Loading...