Samsung Galaxy S10+ vs Huawei Mate 20 Pro | FOTOtest

Od momentu, ako bol oficiálne predstavený nový Samsung Galaxy S10 bolo jasné, že musíme jeho fotoaparát porovnať s tým na Huawei Mate 20 Pro. Oba telefóny ponúkajú veľmi podobnú trojicu fotoaparátov a v oboch prípadoch ide o to najlepšie, čo na trhu nájdeme.

Podobný hardvér s niekoľkými rozdielmi

Oba smartfóny disponujú trojicou fotoaparátov na zadnej strane s podobným účelom – klasický snímač je doplnený o telefoto a širokouhlý fotoaparát. Čo sa týka flexibility, oba telefóny sú na tom skutočne vynikajúco a pomôžu vám zachytiť fantastické fotografie prakticky v akejkoľvek situácii. Medzi fotoaparátmi ale predsa nájdeme nejaké rozdiely, všetky špecifikácie nájdete v tabuľke nižšie.

Samsung Galaxy S10+Huawei Mate 20 Pro
Počet fotoaparátov na zadnej strane33
Počet fotoaparátov na prednej strane21
Hlavný fotoaparát12 MP, f/1.5-f/2.4 premenlivá clona, veľkosť snímača 1/2.55", 26mm ekvivalent, Dual Pixel PDAF, OIS40 MP, f/1.8, 27mm ekvivalent, veľkosť snímača 1/1,7", PDAF/Laserové zaostrovanie
Tele-foto fotoaparát12 MP, f/2.4, veľkosť snímača 1/3,6", 52mm ekvivalent, , 2-násobné priblíženie, AF, OIS8 MP, f/2.4, 80mm ekvivalent, 3-násobné priblíženie, 5-násobné hybridné priblíženie, 10-násobné digitálne priblíženie, OIS, veľkosť snímača 1/4", PDAF/Laserové zaostrovanie
Širokouhlý fotoaparát16 MP, f/2.2, 12mm ekvivalent20 MP, f/2.2, 16 mm ekvivalent, veľkosť snímača 1/2,7", PDAF/Laserové zaostrovanie
Selfie fotoaparát10 MP, f/1.9, 26mm ekvivalent + 8MP, f/2.2, 22mm ekvivalent, zachytávanie hĺbky poľa24 MP, f/2.0, 26mm ekvivalent
Video (z hlavného fotoaparátu)HDR10+ nahrávanie, 2160p@60fps, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps, 720p@960fps2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps
Video (zo selfie fotoaparátu)2160p@30fps, 1080p@30fps1080p@30fps (2160 x 1080 FHD+)

Rozdielov medzi jednotlivými fotoaparátmi je v skutočnosti viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať, a to nielen po hardvérovej stránke. Nájdeme ich aj v samotnom softvéri, no nás v tomto porovnaní zaujímala najmä kvalita fotografií. Pri testovaní sme tak na oboch smartfónoch vypli pomoc umelej inteligencie a všetky fotografie sme zhotovili v automatickom režime bez akýchkoľvek vylepšení a úprav. V článku sme pritom použili zmenšené prevzorkované náhľady, fotografie v plnom rozlíšení nájdete na tomto odkaze.

1. scéna – makro

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Hneď prvé fotografie sú fotené v pomerne náročných interiérových podmienkach so slabým osvetlením. To sa v oboch prípadoch prejavilo na podobnej úrovni šumu, ktorá je ale stále akceptovateľná. Huawei má ale lepšiu expozíciu, fotografia zo Samsungu je trošku preexponovaná. V oboch prípadoch je však kvalita veľmi porovnateľná a v našich očiach je to remíza.

2. scéna – Ulica počas dňa

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

V druhej scéne môžeme porovnať fotografie za bežných svetelných podmienok so zatiahnutou oblohou. Opäť sú obe veľmi podarené. Rozdiely nájdeme najmä vo farbách, ktoré sú v prípade Huawei Mate 20 Pro teplejšie a v ostrosti, keďže Samsung fotografiu trošku preostril, čo pôsobí trochu neprirodzene. V ostatných smeroch sú si ale fotografie extrémne podobné, aj čo sa týka úrovne detailov aj dynamického rozsahu. Aj v tomto prípade je to za nás remíza.

3. scéna – Detaily v náročnom osvetlení

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

V tejto scéne už je rozdielov viac než dosť. Fotili sme detail fľaše s protisvetlom, zvedaví sme boli najmä na dynamický rozsah. Ten zvládol lepšie Samsung, avšak za cenu preexponovania objekt. Huawei lepšie zvládol expozíciu objektu, aj keď pozadie je oveľa viac prepálené. V tomto prípade by sme tesné víťazstvo udelili smartfónu Huawei Mate 20 Pro – keď totiž fotíte objekt v pozadí je protisvetlo, predsa len chcete, aby bol čo najkrajší objekt, na (už aj tak rozmazanom) pozadí až tak nezáleží.

4. scéna – ulica v šere

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

V tejto scéne sú už svetelné podmienky trošku náročnejšie. Fotografie boli fotené 7. marca o 17:45, čiže približne počas západu slnka. S týmito svetelnými podmienkami si oba telefóny poradili vynikajúco a fotografie vyzerajú, že sú odfotené počas dňa. V tomto prípade udeľujeme víťazstvo Samsungu – zvládol lepšie podanie farieb, fotka má väčší dynamický rozsah, akurát je znovu trošku preostrená. Fotografia z Huawei má extrémne tmavé tiene a farby sú na túto hodinu a tieto svetelné podmienky neprirodzene sýte.

5. scéna – Porovnanie širokouhlej/klasickej/priblíženej fotografie

Samsung Galaxy S10+ - širokouhlá fotografia
Huawei Mate 20 Pro - širokouhlá fotografia
Samsung Galaxy S10+ - klasická fotografia
Huawei Mate 20 Pro - klasická fotografia
Samsung Galaxy S10+ - priblížená fotografia (2x)
Huawei Mate 20 Pro - priblížená fotografia (3x)

V piatej scéne sme si vzali na mušku porovnanie všetkých troch fotoaparátov súčasne. Tesne pred západom slnka sme odfotili vzdialenú budovu najskôr širokouhlým, potom klasickým a následne telefoto objektívom. Samsung exceloval pri širokouhlej fotografii, kde je výsledok oveľa krajší, svetlejší a s reálnejšími farbami. Klasická fotografia je v tomto prípade iba na ukážku, obe sú veľmi pekné, Samsung to znovu trošku prehnal s expozíciou a Huawei zasa s teplotou farieb. V prípade priblíženej fotografie má navrch Huawei so svojím 3-násobným hardvérovým priblížením oproti dvojnásobnému na Samsungu. Obe fotografie sú na veľmi podobnej kvalitatívnej úrovni, no kvôli prevahe v širokouhlej fotografii tento súboj vyhráva Samsung.

6. scéna – širokouhlá fotografia vo vnútri

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Širokouhlé fotografie sme skúšali aj v interiéri počas tlačovej konferencie. V oboch prípadoch sme zaostrili na osvetlené plátno, no automatická expozícia je výrazne iná. Kým Huawei zosvetlil celú fotografiu, ktorá tak prichádza o množstvo detailov, fotografia zo Samsungu je ostrejšia, aj keď okolie plátna je tmavšie. V oboch prípadoch je na fotografiách pomerne veľké množstvo šumu, no keďže tá zo Samsungu je tmavšia, aj šumu je tu vidieť trochu menej. V tomto prípade výsledok hodnotíme víťazstvom Samsungu – hoci aj na tejto fotografii by sa po zosvetlení objavilo viac šumu a stratili by sa detaily, sústredili sme sa na obsah na plátne, ktorý Samsung reprodukoval jednoznačne lepšie.

7. scéna – Detail v horšom osvetlení

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Znovu ide o fotografiu zhotovenú v neskorších hodinách (7. marca 17:30) v interiéri, čiastočne osvetlenom umelým svetlom. V oboch prípadoch je fotografia svetlejšia ako skutočnosť a znovu sa objavujú neduhy, ktorými sa obe fotografie vyznačujú počas celého testu – tá zo Samsungu je preostrená, tá z Huawei má zasa neprirodzene teplé farby. Za nás je to znovu remíza.

9. scéna – večerná ulica

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Až v tejto scéne sme sa dočkali akéhokoľvek výraznejšieho kvalitatívneho rozdielu. Samsungu sa táto fotografia jednoducho nepodarila – farby sú úplne nereálne, fotografia je príliš tmavá a chýbajú jej detaily. Na druhej strane, Huawei Mate 20 Pro spravil fotografiu oveľa krajšiu, svetlejšiu, s reálnejšími farbami, lepšími detailami a menším množstvom šumu. Víťazom je v tomto prípade jednoznačne Huawei Mate 20 Pro.

10. scéna – Úplná noc

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Aj s touto extrémne náročnou scénou si poradil lepšie Huawei. Ani jedna fotografia nie je dokonalá, obom chýba detail a sú dosť zašumené. Tá z Huawei Mate 20 Pro je však aspoň o čosi svetlejšia a najmä v tieňoch toho vidieť oveľa viac ako na fotografií z Mate 20 Pro.

11. scéna – portrétový režim

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Oba telefóny prichádzajú štandardne s portrétovým režimom a v oboch prípadoch je výsledok uspokojivý. Predsa len by sme však víťazstvo udelili smartfónu Samsung Galaxy S10+. Rozmazanie vyzerá prirodzenejšie orezanie osoby je trošku presnejšie ako v prípade Huawei Mate 20 Pro. To sa prejavuje najmä v okolí nôh, ktoré sú v prípade Huawei horšie orezané a pôsobia neprirodzene ostro.

12. scéna – selfie

Samsung Galaxy S10+
Huawei Mate 20 Pro

Poslednou nami testovanou scénou je selfie fotografia, kde Huawei nemôže Samsungu konkurovať. Fotografia z S10+ je ostrejšia, má krajšie farby a je svetlejšia. Okrem toho ponúka aj automatické zaostrovanie a dokonca umožňuje aj natáčanie 4K videa, aj keď to nie je predmetom tohto porovnania.

Záverečné hodnotenie – ktorý telefón fotí podľa vás lepšie?

Tento test bol podľa očakávania extrémne vyrovnaný a ak si odmyslíme dve posledné špeciálne scény Portrét a Selfie, šlo by o remízu. Ak ale vezmeme do úvahy všetky scény, víťazom sa stáva Samsung Galaxy S10+. Ten má oveľa lepšiu selfie kameru a zároveň lepší širokouhlý fotoaparát. O čosi horšie sa mu darí v tých najnáročnejších svetelných podmienkach, no aj tu sú rozdiely často minimálne. Okrem nočných fotografií má Huawei Mate 20 Pro prevahu zasa v priblížených fotografiách, keďže ponúka 3-násobný zoom oproti 2-násobnému na Samsungu.

Samozrejme, fotografie sme síce hodnotili čo najobjektívnejšie, no tí najlepší hodnotitelia ste vy – naši čitatelia. Preto sme zvedaví na váš názor – ktorý telefón podľa vás fotí lepšie a prečo? Hlasujte v našej ankete a dajte nám vedieť v diskusii pod článkom, ktorý smartfón je podľa vás aktuálnym kráľom fotomobilov.

 Loading ...
Disqus Comments Loading...