Recenzia Samsung Galaxy Note 10 Lite: Pero S-pen aj pre bežných ľudí

Zdroj: Milan Menšík

Pri predstavení minuloročnej série vlajkových lodí Galaxy Note 10, prekvapil Samsung nielen ich vylepšenými parametrami ale aj vyššou cenou. Práve z tohto dôvodu sa rozhodol na začiatku roku uviesť ich lacnejšiu verziu Samsung Galaxy Note 10 Lite. Týmto modelom s perom S-pen zároveň vypočul časť fanúšikov, ktorí volali po návrate plochého displeja. Samsung Galaxy Note 10 Lite si tiež našiel cestu aj do ponuky slovenských operátorov. V tejto recenzii si povieme, aké sú prednosti a negatíva Lite verzie Galaxy Note 10.

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Tabuľka parametrov:

Displej 6,7 palcov, Super AMOLED, 2400 x 1080 pixelov, optický snímač odtlačkov
Čipset Samsung Exynos 9810
RAM 6 GB/ 8 GB
Vnútorná pamäť 128 GB, microSD
Fotoaparát
  • 12 MP, f/1.7, 27 mm , 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 MP, f/2.4, 52 mm, telefoto, 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optický zoom
  • 12 MP, f/2.2, 12 mm, ultraširokouhlý
Selfie kamera 32 MP, f/2.2, 25 mm, 1/2.8″, 0.8µm
Konektivita LTE, Wi-fi ac, Bluetooth 5.0, GPS, NFC čip, 3,5 mm jack, FM rádio, USB-C
Batéria 4500 mAh, 25 W
Rozmery 163,7 x 76,1 x 8,7 milimetrov
Váha 199 gramov


Balenie: Ako malá rakvička

Testovaný Samsung Galaxy Note 10 Lite mal čierne farebné prevedenie a v rovnakej farbe bolo aj jeho balenie. Na čiernej krabici je nápis Note 10 Lite a vyobrazenie pera S-pen. Niektorých majiteľov starších smartfónov Samsungu prekvapí, že príslušenstvo vo vnútri je taktiež v čiernom farebnom vyhotovení. V minulosti bývalo bez ohľadu na farbu smartfónu biele.

V balení nájdete manuál s klasickým nástrojom na otvorenie slotu pre SIM kartu. Ďalej káblové slúchadlá, nabíjací adaptér a dátový USB-C kábel. Ten má USB-C konektor z oboch strán. Pre majiteľov starších notebookov bez USB-C konektora by to mohol byť problém a museli by si zakúpiť redukciu USB-A -> USB-C.

Dizajn a konštrukcia: Plast nahrádza sklo

Samsung Galaxy Note 10 Lite sa už na prvý pohľad líši  od drahších modelov Galaxy Note 10 a Note 10+. Prednej strane chýba zahnuté tvrdené sklo so zahnutým displejom. Namiesto toho ponúkne praktickejšie rovné sklo s veľkým Super AMOLED displejom, ktorý má v strede vrchnej časti malú dieru pre selfie kameru.

Zadná strana síce z väčšej vzdialenosti pripomína sklo ako u vyšších modelov, ale aj v tomto prípade je zmena. Hladký lesklý plast nevyzerá tak prémiovo a ľahšie sa poškriabe. Na druhú stranu je lepšie odolný proti pádom. Asi najbližšie sa dizajn Galaxy Note 10 Lite podoba modelu Galaxy A71.

Spodná strana smartfónu patrí 3,5 mm jacku pre káblové slúchadlá, USB-C konektoru, mikrofónu, reproduktoru a peru S-pen. Horná už len druhému mikrofónu. Na ľavej strane sú dvierka pre slot na SIM kartu a micro SD kartu. Na pravej strane tlačidla hlasitosti a napájania. Rozmery Galaxy Note 10 Lite sú 163,7 x 76,1 x 8,7 milimetrov a váha 199 gramov. Nedá sa tak o ňom hovoriť ako o kompaktnom smartfóne.

Navyše kvôli hladkému plastu a rozmerom môže hroziť pád, ak máte menšie ruky. Majiteľ by tak mal pre istotu zainvestovať do kvalitného ochranného krytu. Okrem čierneho prevedenia tela je v ponuke aj červené a strieborné s označením Aura Glow. Certifikáciu vodoodolnosti narozdiel od vyšších modelov Galaxy Note 10 Lite nemá.

Displej: Krásny, plochý a širokouhlý

Jedným z hlavných plusov Lite verzie oproti jej starším a drahším súrodencom bude pre niektorých zákazníkov plochý 6,7-palcový Infinity-O Super AMOLED displej. Parametrami je identický s displejom modelu Galaxy A71. Ponúkne rozlíšenie 2400 x 1080 pixelov, čo znamená pomer strán 20:9. Takýto širokouhlý pomer bohužiaľ stále nemá podporu multimediálneho obsahu. Videá alebo fotografie sa vám budú v režime na dĺžku zobrazovať so širokým nevyužitým čiernym miestom po stranách. A to aj v prípade niektorých mobilných hier.

Kvalita displeja síce nie je taká dobrá ako u drahších modelov, ale stále na vysokej úrovni. Vďaka AMOLED technológii sú farby a pozorovacie uhly skoro dokonalé. Svietivosť vyšších modelov síce dosahovala skoro 800 nitov, ale aj viac ako 600 nitov u Lite verzie je veľmi slušná hodnota. Na priamom slnku je vďaka tomu displej dostatočne viditeľný.

Samozrejme podporuje aj technológiu HDR pre širší dynamický rozsah farieb a Always-on displej pre zobrazenie notifikácií vo vypnutom stave. V nastaveniach smartfónu nájdete filter modrého svetla alebo zvýšenie sýtosti farieb. V strede hornej časti displeja je diera pre selfie kameru, ktorá je prekvapivo nenápadná. Samozrejmosťou je optický snímač odtlačkov.

Zabezpečenie: Bežný štandard Samsungu

Samsung Galaxy Note 10 Lite umožní svojmu majiteľovi všetky typy uzamknutia smartfónu. Okrem tradičného PINu, hesla a vzoru je k dispozícii optický snímač odtlačkov prstov v displeji a rozpoznávanie tváre pomocou selfie kamery. Zaregistrovať si môžete maximálne 3 odtlačky. Ich rozpoznanie pri registrácií je dosť zdĺhavé a to hlavne na okrajoch. Podobne ako u iných modelov Samsungu s optickým snímačom, aj u Galaxy Note 10 Lite funguje snímač dobre hlavne v interiéroch.

Na priamom slnku sa ale často stáva, že vplyvom okolitého silného svetla odtlačok nerozpozná. Je preto vhodné mať aktivované aj odomykanie pomocou tváre. V prípade rozpoznávania  tvárou je horší výsledok rozpoznania hlavne pri horšom svetle, pretože smartfón podporuje len bežné 2D rozpoznávanie. Pre pokročilejšie 3D rozpoznávanie by musela selfie kamera obsahovať aj 3D ToF senzor.

Audio a multimédiá: Bez stereo reproduktorov, ale so slúchadlovým jackom

Narozdiel od vyšších modelov série Galaxy Note 10 ponúka Lite verzia 3,5 mm jack pre káblové slúchadla. Nemusíte tak so sebou nosiť redukciu na USB-C konektor, aby ste si mohli pripojiť drahšie a kvalitnejšie káblové slúchadla. Samozrejme má majiteľ možnosť pripojiť aj Bluetooth slúchadlá pomocou rozhrania Bluetooth 5.0. Testovaný smartfón sa bez problémov a rýchlo prepojil s TWS slúchadlami Redmi AirDots. Pripojenie bolo stabilné a zvuk odpovedal cene slúchadiel.

Vďaka funkcii SmartThings si môžete v notifikačnej lište vybrať, či sa má zvuk prehrávať cez pripojené káblové slúchadla, bezdrôtové slúchadla alebo vstavaný reproduktor. Lite verzia bohužiaľ narozdiel od vyšších modelov neponúka špičkové stereo reproduktory, ale iba bežný mono reproduktor.

Prehrávaný zvuk je síce dostatočne hlasitý, ale kvalitou sa s vyššími modelmi nemôže rovnať. Poteší, že smartfón si poradí aj bez dodatočného softvéru s väčšinou formátov videa aj v rozlíšení 4K a vďaka kvalitnému displeju ponúkne výborný vizuálny zážitok. Pretože je displej plochý, tak obraz nie je deformovaný zahnutým displejom ako u vyšších modelov.

Systém: Samsung One UI 2.1 výrazne vylepšuje Android 10

Testovaný Galaxy Note 10 Lite využíva systém Android 10 s nadstavbou Samsung One UI 2.1 a júnovou bezpečnostnou záplatou. Hneď na začiatku testovania obdržal aktualizáciu, ktorá priniesla pár vylepšení a jednú zápornú zmenu. Po aktualizácii sa pri zapnutí režimu ovládania klávesnice jednou rukou nezmenšilo len QWERTY rozhranie, ale aj rozhranie pre rukopis. Zmenšená verzia rukopisu je ale pre písanie perom S-pen malá a nepoužiteľná.

Režim písanie jednou rukou som tak musel vypnúť a pre pohodlnejšie písanie som využil funkciu ručného zmenšenia QWERTY rozhrania. Našťastie režim písania jednou rukou nie je previazaný s režimom ovládania systému jednou rukou. Ten jej prispôsobí väčšinu dôležitých funkcií a aplikácií Samsungu. A pokiaľ chcete pohodlne dosiahnuť palcom až k najvyšším miestam displeja, tak si jednoduchým gestom zmenšíte celú obrazovku do jedného zo spodných rohov.

Kladom nadstavby One UI 2.1 nie je len režim pre ovládanie jednou rukou, ale aj vysoká miera možnosti úprav vzhľadu systému. Môžete si vybrať ikonky, animácie alebo celé témy. Samozrejmosťou je tmavý režim alebo navigačné gestá. Notifikácie alebo funkcia Always-On displej majú viacero možností zobrazenia. Unikátnou funkciou je bočný displej. V ňom máte vybrané aplikácie s možnosťou zobrazenia v okne, pripomienky, rôzne možnosti snímania obrazovky a nástroje ako kompas alebo pravítko.

Nadstavba Samsung One UI 2.1 ponúka aj viacero vlastných aplikácií. Jej vlastný internetový prehliadač, zápisník Samsung Notes, hlasový asistent Bixby alebo obchod Galaxy Store. Cez aplikáciu Smart Switch si môžete preniesť svoje údaje a dáta pri migrácii z iného typu smartfónu. Samsung Kalendár ma zase úpravu pre pero S-pen s podporou kontextových okien. Hráčov určite zaujme Game Launcher, ktorý združí mobilné hry do jedného priečinka, optimalizuje ich a bude viesť vaše herné štatistiky.

Vďaka spolupráci so spoločnosťou Microsoft sú v systéme jej aplikácie ako MS Office a jednoduchý bezdrôtový prenos dát medzi smartfónom a notebookom s Windows 10. V neposlednom rade treba spomenúť Samsung klávesnicu, ktorá sa po vytiahnutí pera S-pen z tela smartfónu automaticky prepne z QWERTY rozhrania na rukopis.

S-pen: Najväčšia prednosť smartfónu

Pero S-pen bolo vždy pýchou a hlavnou prednosťou smartfónov Galaxy Note. Na trhu z tohto pohľadu týmto modelom neexistuje žiadna konkurencia. Od prvého modelu Galaxy Note si pero S-pen prešlo dlhým vývojom. Namiesto 1024 úrovni tlaku podporuje 4096 úrovni tlaku a je podstatne presnejšie. Od modelu Samsung Galaxy Note 9 podporuje rozhranie Bluetooth a má aj vstavaný gyroskop respektíve akcelerometer. Vďaka tomu môže slúžiť na diaľkové ovládanie smartfónu. Môžete si s ním napríklad púšťať hudobný prehrávač alebo s ním na diaľku fotografovať. Podržaním tlačidla na pere S-pen spustíte fotoaparát, stlačením fotíte a dvojitým stlačením prepínate medzi prednou a zadnou kamerou.

S S-penom môžete zariadenie aj odomknúť, pokiaľ pri uzamknutí nebolo pero v jeho tele. Po jeho vytiahnutí z tela uzamknutého smartfónu sa vám automaticky zobrazí aplikácia pre poznámky v tmavom režime. Novú poznámku si môžete otvoriť kdekoľvek v systéme jednoduchým podržaním pera na obrazovke spolu so stlačením jeho ovládacieho tlačidla. Aplikácia Samsung Note ponúka možnosť ručného písania, prevodu rukopisu na text s množstvom úprav alebo kreslenie. Vďaka veľkému plochému displeju sa na Galaxy Note 10 Lite píše perom podstatne pohodlnejšie než na menšom displeji so zahnutými okrajmi drahšieho Galaxy Note 10.

Výkon a pamäť: Návrat do roku 2018

Samsung Galaxy Note 10 Lite poháňa dva roky starý čipset Samsung Exynos vyrobený 10 nm procesom. Poznať ho môžete napríklad z vlajkových lodí Samsung Galaxy S9, Galaxy S9+ alebo Galaxy Note 9 z roku 2018. Výkon Galaxy Note 10 Lite je tak o štvrtinu až tretinu nižší než u modelov Galaxy Note 10 a Galaxy Note 10+. Tie využívajú výkonnejšie a tiež úspornejšie čipsety Qualcomm Snapdragon 855 a Exynos 9825, ktoré sú vyrobené 7 nm procesom. Operačná pamäť Galaxy Note 10 Lite má buď 6 GB alebo 8 GB. Vnútorná pamäť staršieho typu UFS 2.1 má veľkosť 128 GB. Narozdiel od modelu Galaxy Note 10 ju ale môžete rozšíriť micro SD kartami.

Systém napriek staršiemu čipsetu beží plynulo. Smartfón zvláda prehrávanie v 4K rozlíšení a aj väčšinu 3D mobilných hier. Viditeľné trhanie sa dá pozorovať len v emulátoroch konzolových hier ako je Legend of Zelda: Twilight princess cez Dolphin emulátor. Napriek tomu by ale vek čipsetu mohol byť postupom času poznať. Hrubý výkon zariadenia môžete vidieť vo výsledkoch jednotlivých benchmarkov.

PCMark Work 2.0 Performance 5 846 bodov
3DMark SlingShot Extreme – OpenGl ES 3.1 4 007 bodov
3DMark SlingShot Extreme – Vulkan 3 654 bodov
3DMark SlingShot 3 137 bodov
Geekbench Single-Core 674 bodov
Geekbench Multi-Core 1 987 bodov
Antutu 328 514 bodov
Antutu AI benchmark 51 148 bodov
GFXBench Aztec Ruins OpenGL 633,2 Frames (9,8 Fps)
GFXBench Aztec Ruins Vulkan 880,8 Frames (14 Fps)

* Testovaný Samsung Galaxy Note 10 Lite mal 6 GB RAM

Fotoaparát a selfie kamera: Obstojí aj ako fotomobil

Podobne ako čipset, tak aj fotoaparát sa u Lite verzie líši od vyšších modelov. Hlavný 12-megapixelový snímač s ohniskom 27 mm má svetelnosť f/1.7 a nechýba mu optická stabilizácia. Jeho veľkosť je 1/2,55 palca. Optickú stabilizáciu má aj sekundárny 12-megapixelový telefoto snímač s 2x optickým zoomom a svetelnosťou f/2.4. Tretím je 12-megapixelový ultraširokouhlý snímač so svetelnosťou f/2.2 a uhlom záberu 123 stupňov.

Fotoaparát umožňuje záznam videa až do rozlíšenia 4K pri frekvencii 60 fps. K dispozícii sú aj spomalené videá pri rozlíšení 1080p a frekvencii 240 fps. Optická stabilizácia pri natáčaní videa ale nefunguje. Musíte si vystačiť s gyro-EIS. Rozlíšenie selfie kamery povýšilo na 32 megapixelov pri svetelnosti f/2.2. Samozrejmosťou je záznam 4K videí pri frekvencii 30 fps.

Rozhranie aplikácie fotoaparátu je rovnaké ako u ostatných modelov Samsungu z grafickou nadstavbou One UI 2.1. Režimy fotoaparátu sú nad tlačidlom spúšte a prepínate sa medzi nimi jednoduchým potiahnutím prstu do strany. U základného režimu si ešte môžete vybrať medzi hlavným, širokouhlým a telefoto snímačom. Okrem bežných režimov sú k dispozícii aj Pro režimy pre fotografie a video, režim pre spomalené video, hyperčasozberné video, nočný režim, panoráma alebo dynamické zaostrovanie. Samozrejme je tu aj náhrada Google Lens v podobe Bixby Vision alebo Zóna pre rozšírenú realitu(AR). V nej je špeciálna funkcia AR kresba, ktorá je priamo stvorená pre využitie pera S-pen. Zvyšné nastavenia sú v hornej časti aplikácie.

Kvalita fotografii je za denného svetla nadpriemerná a na prvý pohľad na nerozpoznanie od vyššieho modelu Galaxy Note 10. Fotografie majú dostatok detailov, dobré farby a malý šum. Dynamický rozsah je široký aj bez nutnosti zapnutia funkcie HDR. Širokouhlý snímač dokáže vyprodukovať dostatok detailov, ale farby majú tendenciu mať zelený nádych. Telefoto snímač s 2x optickým zoomom umožní priblížiť scénu a vytvorí pekné momentky. Pri bližšom skúmaní fotografie je síce už vidieť šum, ale to je u tohto typu snímača bežné. Rozdiel medzi jednotlivými snímačmi môžete vidieť na nasledujúcich troch fotografiách.

Hlavný snímač vs Ultraširokouhlý snímač vs Telefoto snímač

Výbornou funkciou je Pro režim fotoaparátu. Môžete si v ňom manuálne zaostriť, nastaviť ISO od hodnoty 50 do 3200, nastaviť rýchlosť spúšte od 1/24000 do 10 sekúnd alebo vyváženie bielej. Vďaka tomu nie je problém napríklad zaostriť na jemnú pavučinu, ako vidieť na nasledujúcej fotografii.

Fotoaparát nemá hĺbkový snímač, ale napriek tomu zvláda vytvoriť bez väčších problémov bokeh efekt za snímaním objektom.

Zároveň chýba makro snímač, takže nie je možne zaostriť malé objekty s veľmi blízkej vzdialenosti. Čiastočne sa dá pritom využiť telefoto snímač, ako vidieť na nasledujúcich fotografiách.

Hlavný snímač vs telefoto snímač

Pri nočných scénach je k dispozícii nočný režim, ktorý umelo presvetlí snímanú scénu. Ten ale nie je nutne potrebný, pokiaľ je nablízku nočné osvetlenie. Nočné snímky majú pomerne dobré detaily aj farby a šum má fotoaparát pod kontrolou. Rozdiel medzi bežným a nočným režimom pri blízkych alebo vzdialenejších objektoch môžete vidieť na nasledujúcich snímkoch.

Nočný režim vypnutý vs Nočný režim zapnutý

Video natočené fotoaparátom Galaxy Note 10 Lite môže mať až 4K rozlíšenie pri frekvencii 60 fps. Stabilizácia Gyro-E.I.S. je ale funkčná len pri 4K s frekvenciou 30 fps alebo nižším rozlíšením. To platí aj pre použitie 2x optického zoomu. Pri 4K s frekvenciou 60 fps je zoomované video len upscalovaný obraz hlavného snímača. Samotný fotoaparát ale inak vytvára veľmi dobré videá s dostatočnými detailami, peknými farbami a širokým dynamickým rozsahom. O niečo horšie je na tom nočné video, ale stále patrí k tomu lepšiemu na trhu. Pri videu si môžete vybrať medzi starším kódekom h.264 a novším h.265. Zvuk videa je nahrávaný v stereo kvalite pri 256kbps.

Selfie kamera s rozlíšením 32 megapixelov využíva technológiu Quad Bayer. Tá spojí 4 pixely do jedného pixelu a výsledkom je ostrejšia 8-megapixelová fotografia. Výsledné fotografie sú detailné, majú dobré farby a uspokoja každého selfie maniaka. Nechýba ani možnosť rozmazania pozadia za vašou tvárou. Horšie je to so selfie snímkami počas noci. Slabé detaily a veľký šum núti používateľa zapnúť nočný režim, ktorý aspoň výrazne presvetlí fotografie.

Samsung Galaxy Note 10 Lite by ale vďaka svojmu prednému fotoaparátu určite dokázal uspieť aj kategórii fotomobil.

Konektivita: Chýba len 5G

Z pohľadu konektivity sa dá Galaxy Note 10 Lite vyčítať len neprítomnosť 5G modemu. Vyššie modely ho síce majú, ale len na vybraných trhoch. K internetu sa tak musíte pripojiť pomocou LTE alebo duálneho Wi-Fi ac. To ale vôbec nevadí, pretože v oboch prípadoch je rýchlosť pripojenia výborná. Smartfón dokáže okamžite zdielať internet do laptopu cez Wi-fi hotspot bez poklesu kvality pripojenia alebo odpájania sa.

S bluetooth slúchadlami Redmi AirDots sa smartfón prepojil pomocou rozhrania Bluetooth 5.0 rovnako okamžite. Spojenie bolo stabilné aj pri vzdialenosti 5 metrov. Smartfónu nechýba ani 3,5 mm jack pre káblové slúchadlá, ktoré zároveň slúžia ako anténa pre FM rádio. NFC čip fungoval pri platbách s pomocou mobilných platieb Google Pay veľmi rýchlo a nestalo sa, že by ho nejaká pokladňa nedokázala načítať.

Batéria: Slušná výdrž a rýchle nabíjanie

Samsung Galaxy Note 10 Lite má batériu s kapacitou 4500 mAh, čo je doteraz najvyššia hodnota v histórií modelov Galaxy Note. Logicky by asi každý čakal, že bude mať aj najdlhšiu výdrž na jedno nabitie. Pravdou je, že výdrž je síce slušná, ale mohla byť podstatne lepšia, keby bol použití novší a úspornejší čipset. Samsung Galaxy Note 10 Lite vám bez problémov vydrží nabitý celý deň a to ho môžete používať naplno len s pomocou pera S-pen. V zásade je výdrž pri bežnom používaní jeden a pol dňa. Aby batéria vydržala do druhého večera, tak už musí majiteľ využívať smartfón striedmejšie.

Pri prehrávaní Youtube videa v rozlíšení 1080p cez Wi-fi sieť s jasom a podsvietením nastaveným na 50 % sa za pol hodinu spotrebujú 3 % kapacity batérie. V teste batérie benchmarku PCMark dosiahol Galaxy Note 10 Lite slušný výsledok 12 hodín a 31 minút. Batéria umožňuje rýchle nabíjanie s výkonom 25 W cez USB konektor. Úplne vybitú batériu dokázalo nabiť pri vypnutom smartfóne na 100 % kapacity za 1 hodinu a 21 minút. Z 18 % na 100 % pri zapnutom stave bol čas nabitia 1 hodina a 16 minút. Narozdiel od vyšších modelov Galaxy Note 10 Lite bohužiaľ nepodporuje bezdrôtové nabíjanie.

Verdikt: Prvé Galaxy Note pre bežných ľudí

Samsung Galaxy Note 10 Lite je smartfón pre ľudí, ktorý chcú funkcie pera S-pen a nechce sa im za nich dávať veľký objem peňazí. Zároveň je splnený sen fanúšikov radu Galaxy Note, ktorým vadí zahnutý displej u posledných modelov. Jedinečnosť pera S-pen v spojení s výborným rovným Super AMOLED displejom je hlavnou prednosťou Galaxy Note 10 Lite. Tou druhou je určite výborný fotoaparát. Ponúka krásne fotografie hlavne za denného svetla a výborné video v 4K rozlíšení. Poteší aj prítomnosť slúchadlového jacku a slotu na micro SD karty.

Negatívom je použitie menej výkonného a menej úsporného čipsetu z roku 2018. Taktiež neprítomnosť bezdrôtového nabíjania. Audiofilov asi nepoteší absencia stereo reproduktorov. Veľa ľudom by mohli vadiť aj rozmery, ktoré sú dôsledkom až príliš širokouhlého pomeru strán displeja. Z pohľadu pomeru ceny a parametrov ale ide výborné zariadenie. Pôvodná odporúčaná cena 599 eur už vo viacerých obchodoch dokonca klesla pod sumu 500 eur. O Galaxy Note 10 Lite sa tak dá hovoriť, ako o prvom smartfóne Galaxy Note pre bežných ľudí.

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Aká je konkurencia?

LG Velvet

LG Velvet ponúka farebný variant, ktorý nazýva západ slnka.

Ak chce zákazník smartfón s podporou aktívneho stylusu, tak okrem série Galaxy Note nemá veľa možnosti. Čerstvá novinka LG Velvet ho síce nemá v tele integrovaný, ale podporuje aktívne Wacom stylusy. Nechýba jej podpora bezdrôtového nabíjania, 5G a navyše má jej telo certifikáciu vodoodolnosti IP68.  Negatívom by mohol byť čipset strednej triedy Qualcomm Snapdragon 765G a chýbajúca optická stabilizácia fotoaparátu.


Xiaomi Mi Note 10 Pro

Xiaomi Mi Note 10 Pro prišiel na trh počas jesene minulého roku ako prvý smartfón so 108-megapixelovým fotoaparátom. Fotoaparát bol tak kvalitný, že sa vďaka nemu tento model dostal na prvú priečku rebríčku portálu DxOMark. Prekvapil aj použitím dvoch telefoto snímačov. Plusom tohto modelu je aj batéria s kapacitou 5260 mAh a rýchlym nabíjaním s výkonom 30 W. Negatívom môže byť čipset strednej triedy Qualcomm Snapdragon 730 a absencia slotu na karty. Vnútorná pamäť má ale dostatočnú veľkosť 256 GB.

Honor 20 Pro

Rok starý Honor 20 Pro je vďaka 7 nm čipsetu Kirin 980 stále výborným smartfónom, ktorý môže byť dobrou konkurenciou Galaxy Note 10 Lite. Navyše má kompaktnejšie rozmery. Vďaka 48-megapixelovému fotoaparátu s optickou stabilizáciou a 3x optickým zoomom sa nestratí ani ako fotomobil. Oproti iným novším modelom Huawei mu nechýbajú Google aplikácie. Negatívom by mohla byť absencia slotu na karty a 3,5 mm jacku pre káblové slúchadlá.


Náš tip
Cat S42: Odolný smartfón s veľkou batériou prichádza na Slovensko
Disqus Comments Loading...